navar, в 18 January 2011 - 06:35 PM, написа:
не Деси,нямаше нужда да се правят изследвания,защото нямаше куцащи кучета под път и над път..а ако твърдиш че по време на комунизма,престъпността не е била пъти,дори десетки пъти по ниска от сегашната,значи живеем в различни светове...
написах още няколко неща които ги нямаше,така че не ми вади думи от контекста,моля те коментирай всичко
Напротив navar, давам друго обяснение на констатираната действителност, което ти не искаш да приемеш. Все пак тук има и други потребители преживели соц-а. А относно другите светове - много си прав, наистина и тогава, и сега очевидно сме живяли и живеем в различни светове. Това, че една върхушка е създала ред по свои разбирания и ценностна система, съобразена с този ред , не означава, че като цяло това не е престъпление. Ти отчиташ само регистрираните престъпления срещу този наложен ред, а не и престъпленията на самата прослойка, поддържаща този ред, които не са регистрирани за обществото. Не отчиташ и нерегистрираните престъпления от домашен характер, които сега влизат в статистиката. Така, че ако се замислиш ще разбереш какво имам предвид. Какво повече искаш да коментирам?! Да спорим сега, в тази тема, за дебелите деца и за децата с очила ли??! Какво повече от това, което ти написах да ти напиша.
Факторите са комплексни, а не изолирани, защото средата действа комплексно върху индивидите. Един фактор от средата може самостоятелно да порази определена част от популацията и екосистемата (човешка, животинска, растителна) само ако е силно токсичен материал или атомна бомба. От това, което си написал излиза, че ти избираш само фактора качествена/некачествена храна като единствено отговорен за състоянието на човешкото население, респ. домашните животни. Къде остави тогава липсата на физическа натовареност (защото вече няма човек без кола, без компютър, наличие на всякакъв вид транспорт и унищожаване на спортната база по едно и също време)?! Къде отидоха последиците от ядрената авария в Чернобил, чиито резултати все още не са показали пиковите си стойности?! Къде са отравянията от КЦМ-то, от Марица-изток и други знайни и незнайни предприятия, част от които със специално предназначение?! Къде отиде влиянието на среса и нервно-психологическото натоварване?! Значи, ако ги нямаше Макдоналдс или там имитациите на храни всички щяхме да бъдем здрави, така ли? Не така, опростено, моля! Ситуацията е такава, че всеки прави каквото намери за добре, защото дори и да храниш кучетата си с натурална храна, ти я купуваш от магазините и складовете, в които се продава храна за хората, а тя също е некачествена, защото качествената могат да си я позволят най-много 10 % от населението ни. Ние сме типична бананова република - нищожен процент може да си позволи всичко, останалите са на ръба. Половината от последните приемат ерзаца като спасително средство, а другата просто не могат да си позволят нищо освен жизнения минимум.
Нямало куцащи кучета. По-точно никой не обръщаше такова внимание като куцат. Обяснението е било "То е старо" или "Абе ударило се е нещо, ама ще му мине, то е куче", нищо че е било едва 5-6 годишно, а после - "Ми то умря. Нещо ... болно беше." Да не би бабите и дядовците ни да са разполагали с ветеринарни лекари за дребни животни?! Този лукс го имаме ние, не те. Институтите в Ст. Загора и София започнаха да подготвят такива кадри едва през последните 20 години. Да имаш куче-компаньон се считаше за буржоазна отживелица. Признаваха се ловните и служебните породи. Добре, че Пенчо Кубадински беше страстен ловец та подпомогна ловно-рибарския съюз и киноложките структури там. Колко хора имаха расови кучета?! Той им внесе едни от първите истински птичари и гончета, при това с документи за произход, а какво стана после с тях .....някой да си спомня нещо за ловните ферми и как точно можеше да си вземеш породисто куче от там?! Никой не спори, че мелезите са по-устойчиви. Нека не бъркаме двата щата! И аз дълго време си мислех, че имаме немска овчарка, понеже го взехме от кучкарника на милицията, ама сега съм наясно, че хайвана имаше само общ прародител с кучетата от тази порода и естествено не беше с тази паднала крупа, както повечето от кучетата им. Колко хора слагаха ваксини на кучетата си?! За ограниченията при притежаването им няма да говорим. Преди години не знам колко хора извън ветеринарните специалисти бяха чували за пиометра. Според теб дали и тогава я е имало или сега са я измислили?! Просто хайвана си е умирал тихо и кротко и никой не е търсил обяснение. Ние сме поколението на информацията.
Ruva, щом държиш на готвената храна, тогава разнообрази менюто. Използвай ориз, маронени изделия, извара, обезсолено сирене, зеленчуци,
без бобови растения, плюс месото .... такива неща. Като гледаш да готвиш месо, а не да използваш консерви. Неудобното при консервите е, че трябва да следиш производствените серии. Един път решават да ги направят добре, а после нещо се проваля и стават боклук, затова щом искаш да готвиш, купувай месо и го готви. Картофи и хляб ... хубаво, ама не постоянно. Какво точно ти е кучето? Имам предвид, какво ще стане като порасне, на размери - дребно, средно, едро или гигант?. Така по-лесно ще може да те посъветват хората какво да промениш, но според мен разнообразието е в основата на всичко.