Коя е най-добрата кучешка храна?
Публикувано: 04 June 2012 - 12:52 PM
Весела искам да попитам за картофите-чувам,че не е добре да се дават и че кучето не извлича от него почти нищо,а гледам,че в храните Орижен има картофи?
Публикувано: 04 June 2012 - 12:57 PM
Ще публикувам хранителната пирамида на BARF и искам да чуя вашите отзиви, мислите ли че може да я следвате, защото единствено при спазване на точните пропорции се постига така нареченото пълноценно натурално хранене. Иначе само на крила и шийки след време кучетата ще пострадат от недостиг на важни аминокиселини, витамини и минерали. Неслучайно повечето ветеринарни лекари са абсолютно против натуралното хранене, точно поради простата причина че хората не хранят с качествено месо, яйца, извара и др. (което е доста скъпо), а хранят с горепосочените субпродукти.
Парчека, не си ли забелязал че от крилата и шийките кучетата ти изхождат много твърди изпражнения (запек)?
Отделно ориза е добра храна за кучето (добър източник на въглехидрати), но макароните и хляба стават на огромна топка тесто в стомаха и при едрите породи това може да причини подуване и преобръщане на стомаха.

Шибуми, за картофите ще отделя специална статия, с подробно обяснение защо са избрани като източник на въглехидрати в храните Орижен и Акана.
Публикувано: 04 June 2012 - 01:05 PM
Дори тук друг развъдчик ме съветва да давам сурови кости-малко и да не давам ориз,защото нямало смисъл от него....тъй като бил високо въглехидратна храна и бързо вдигал и спадал нивото на захарта и така кучето изпитвало непрекъснат глад.
И се чудя,защото наистина забелязвам зверски глад при едното възрастно куче(корги на 13).
Публикувано: 04 June 2012 - 01:24 PM
ShiBumi_GirL, в 04 June 2012 - 11:05 AM, написа:
Дори тук друг развъдчик ме съветва да давам сурови кости-малко и да не давам ориз,защото нямало смисъл от него....тъй като бил високо въглехидратна храна и бързо вдигал и спадал нивото на захарта и така кучето изпитвало непрекъснат глад.
И се чудя,защото наистина забелязвам зверски глад при едното възрастно куче(корги на 13).
Който ти е обяснил за ориза и гликемичният отговор на организма на кучето, искам да му стисна ръката, защото истината е точно тази! И точно това е причината в Орижен и Акана да има овес и картофи, вместо ориз, царевица, пшеница и соя. Когато кръвната захар на кучето се показва рязко, тя след това спада рязко, и създава чувство на постоянен глад в кучето. Освен това рязкото покачване на кръвната захар предизвиква отговор в организма, а именно по-голямо отделяне на инсулин, който да неутрализира тази кръвна захар. Резултатът може да бъде диабет от 2ри тип (придобит). Суровите кости в интерес на истината са полезни за кучето в малки дози, но е хубаво по тях да има месо, да не са рагу (то чупи и зъбки). Но примерно едно цяло сурово бутче е страхотен деликатес за кучето (от време на време давам на моите), на това отгоре развива дъвкателната мускулатура и почиства зъбите. Ако се даде СВАРЕНО бутчето може да има фатален изход за кучето!!! Предупреждавам! Никакви сварени кокали! По-късно ще пиша за картофите.
Публикувано: 04 June 2012 - 01:27 PM
Ок когато можеш

Публикувано: 04 June 2012 - 01:28 PM
да не давам ориз,защото нямало смисъл от него....тъй като бил високо въглехидратна храна и бързо вдигал и спадал нивото на захарта и така кучето изпитвало непрекъснат глад.
Може би са казали така, защото оризът е с висок гликемичен индекс, и след консумацията му кръвната захар се покачва бързо
Публикувано: 04 June 2012 - 01:30 PM
dile, в 04 June 2012 - 11:28 AM, написа:
да не давам ориз,защото нямало смисъл от него....тъй като бил високо въглехидратна храна и бързо вдигал и спадал нивото на захарта и така кучето изпитвало непрекъснат глад.
Може би са казали така, защото оризът е с висок гликемичен индекс, и след консумацията му кръвната захар се покачва бързо
именно
Публикувано: 04 June 2012 - 08:29 PM
Общо взето съм се начел на хиляди коментари, които са против повечето храни, като се хвалят само високия клас гранули и храненето с месо. Разни диети, определени начини на хранене и тем подобни. Неща, които се препоръчват и за нас хората, но и без да ги спазваме си живеем живота с определените си рискове. Кучетата били месоядни и едва ли не, само с месо трябва да се хранят иначе няма да оцелеят. Предното ми куче, живя 15 дълги години без да е близвало гранула, хранеше се с каквото и ние, примерно хляб в манджи с подправки , което е също едно от "забранените" комбинации, не им понасяли на стомахчетата подправките, а пък хляба бил вреден. Той е вреден и за нас, ама не сядаме да ядем без него. Та .. пак на въпроса, колко е вреден ориза и евентуално картофеното пюре ? :)
Публикувано: 04 June 2012 - 10:47 PM
Кучето няма да се разболее, ако се храни с ориз, дори ако се храни САМО с ориз и нищо друго, но това е все едно вие да се храните всеки ден с боб. Изключително важно, както при хората, така и при кучетата, е разнообразието. Различни храни, различни източници на протеин, мазнини и въглехидрати.
Сухото картофено пюре е същото като разтворимите супи на Маги, т.е. химия с много подправки и консерванти. Не го препоръчвам.
Относно "високите" класове гранули, най-обичам да обърна чувала и да прочета състава, най-често се оказва че си давате парите за висок клас царевични пръчици.
Относно хляба, ако имате дребно куче не е кой знае какъв проблем, но ако имате едра порода куче и го оставите да се наяде с хляб, тоя хляб става на топка в стомаха и може да доведе до подуване и превъртане, което за едрите породи най-често води до фатален край.
Публикувано: 04 June 2012 - 10:53 PM
Vesela_5, в 04 June 2012 - 08:47 PM, написа:
Кучето няма да се разболее, ако се храни с ориз, дори ако се храни САМО с ориз и нищо друго, но това е все едно вие да се храните всеки ден с боб. Изключително важно, както при хората, така и при кучетата, е разнообразието. Различни храни, различни източници на протеин, мазнини и въглехидрати.
т.е ако се дава ориз няма опасност да се разболее от диабет,както по-горе беше споменала.Става въпрос за около 150 гр ориз на ден.
тук често срещам,че кучето няма нужда от разнообразна храна:
Написано от mil (всички благодарим!):
''Доста легенди чета тук. Ето какво мога да кажа по темата:
Кучето НЯМА нужда от разнообразна храна в смисъла, в който го разбираме ние, хората. На него няма да му омръзне да яде едно и също всеки ден, години наред. Има нужда от ПЪЛНОЦЕННА храна, т.е. - да получава необходимите за него вещества в необходимото съотношение, като се има предвид, че в различните периоди от живота му нуждите му са различни.
Който смята, че може да му осигури добър баланс (протеини, мазнини, въглехидрати, пепел, микро и макроелемени) с натурално хранене - чудесно, но затова се изискват много познания. Аз ги нямам, затова предпочитам качествените гранулирани храни, на чиято опаковка можеш да прочетеш точния състав и необходимата дневна дажба. Но ако кучето ви не е привикнало към гранулирана храна от малко - трудно ще го накарате да я приеме на по-късен етап. Може да се започне с нея веднага след отбиването, но подбирайте марката и предназначението. Например малкото куче се нуждае от доста повече протеини, мазнини и калций в сравнение с отрасналото.''
Публикувано: 04 June 2012 - 11:21 PM

Напълно съм отворен за желаещи да се убедят в здравословното състояние на Зверчетата

P.S, Кучетата ми почти нямат зъбен камък
Публикувано: 04 June 2012 - 11:32 PM
Според мен оптималния вариант е гранула и натурално-дроб,сърца,телешко,свинско,зеленчук,рядко пилешко,извара,кис.мляко,яйце,обезсолена сварена риба.По-малко ориз или макарони.
Сега опитвам да изчислявам дневните калории с ел.калкулатор за калории,започвам да виждам светлина в тунела

Ти никакви гранули ли не им даваш?
ПС:Зъбния камък го решаваме с кокали от пресована кожа или дентални стиксове,както и дентални гумени играчки.
Публикувано: 05 June 2012 - 08:03 AM
ShiBumi_GirL, в 04 June 2012 - 08:53 PM, написа:
тук често срещам,че кучето няма нужда от разнообразна храна:
Кучето НЯМА нужда от разнообразна храна в смисъла, в който го разбираме ние, хората. На него няма да му омръзне да яде едно и също всеки ден, години наред...
Това мнение на Мил е отпреди няколко години. Бих искала да я попиташ сега какво мисли и съм сигурна, че мнението й е коренно различно. Логично е при еднообразно хранене години наред организма на кучето да пострада. Абе хора вие как вярвате на всичко, което ви казват или пишат в интернет? Ако нещо ви интересува търсете по-сериозно, прочетете различни мнения, мислете, и си извадете изводи. Преди няколко дни в един зоомагазин човек си купи чувал храна - 20кг за 38лв, само защото продавачката му каза, че в храната има пиле и ориз и е пълноценна. Моля ви се!
Абсолютна истина е, че кучетата които ядат натурална храна, почти нямат зъбен камък.
Публикувано: 05 June 2012 - 08:45 AM
Vesela_5, в 05 June 2012 - 08:03 AM, написа:
ShiBumi_GirL, в 04 June 2012 - 08:53 PM, написа:
Кучето НЯМА нужда от разнообразна храна в смисъла, в който го разбираме ние, хората. На него няма да му омръзне да яде едно и също всеки ден, години наред...
Това мнение на Мил е отпреди няколко години. Бих искала да я попиташ сега какво мисли и съм сигурна, че мнението й е коренно различно. Логично е при еднообразно хранене години наред организма на кучето да пострада. Абе хора вие как вярвате на всичко, което ви казват или пишат в интернет? Ако нещо ви интересува търсете по-сериозно, прочетете различни мнения, мислете, и си извадете изводи. Преди няколко дни в един зоомагазин човек си купи чувал храна - 20кг за 38лв, само защото продавачката му каза, че в храната има пиле и ориз и е пълноценна. Моля ви се!
Абсолютна истина е, че кучетата които ядат натурална храна, почти нямат зъбен камък.
Веси, ами в нет-а почти по всяка тема, засягаща любимците, отношението "за" към "против" си е почти 1:1, което ще рече, че едно нещо е представяно като полезно толкова често, колкото често е представяно и като вредно в зависимост какви икономически интереси има източникът на мнението!
Относно картофите, без да съм специалист и без спомен от източника съм запомнил ползата им единствено в суров вид заради високото съдържание на скорбяла, оказващо благоприятно въздействие (без да си спомням какво точно) върху стомашно-чревния тракт и микрофлората в него ... мисля (но не съм сигурен а не ми се рови), че се явяваха като прЕбиотици! Поправи ме ако греша де - виждам, че си доста запозната в храненето на зверчетата ни! Пожелавам здраве на Вас и на любимците Ви!

Публикувано: 05 June 2012 - 08:58 AM

Публикувано: 05 June 2012 - 12:59 PM
Руси знам за икономическата гледна точка ние сме с 4 ''парчета'',обаче не знам някак предпочитам да ми излезе малко по-скъпо,но да е по-качествено.
Другото,което ми е интересно,но то не е обект на тази тема-ако някой си вземе куче от твб и се опита да го храни с гранули,а то е захранено със субпродукти сиурно ще срещне отпор от страна на кучето да прояде гранули било то и висок клас.
Пък като се замисля дневната дажба на качествена гранула е около 400-500 гр на ден не е чак толкова много.
Публикувано: 05 June 2012 - 03:15 PM
ShiBumi_GirL, в 05 June 2012 - 11:59 AM, написа:
....
Другото,което ми е интересно,но то не е обект на тази тема-ако някой си вземе куче от твб и се опита да го храни с гранули,а то е захранено със субпродукти сиурно ще срещне отпор от страна на кучето да прояде гранули било то и висок клас.
Пък като се замисля дневната дажба на качествена гранула е около 400-500 гр на ден не е чак толкова много.
Всичко си опира до волята на стопанина.Моето е захранено с агнешко месо,не субпродукти и не беше и помирисвало гранула.Явно Taste of the wild е достатъчно вкусна и не сме имали никакви проблеми.

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт
Публикувано: 05 June 2012 - 03:25 PM

Публикувано: 05 June 2012 - 07:56 PM