Коя е най-добрата кучешка храна?
Публикувано: 03 October 2008 - 09:04 AM
За бременни, кърмещи или подрастващи - може би.
За израснали кучета това е двойно повече от нужния протеин, който е около 2г/кг. Не е препоръчително да се поема излишен протеин, ама никак.
Хубава статия за метаболизма на белтъците
Макар да е писана за хората, много от казаното се отнася и за кучетата.
И една на английски Защо нисковъглехидратните режими трябва да са високомазнинни, която сравнява ползите и вредите от използване на различните нутриенти за енергия.
Разбира се, недостигът на белтъчини също е голяма беда.
Публикувано: 03 October 2008 - 10:06 AM
Може би има отрицателен ефект при малки кучета от големите породи, ако не се следи теглото, но тук има също нещо интересно - http://jn.nutrition....ull/134/8/2148S
Трябва да призная, че аз все още имам известни колебания да храня малко куче с такава храна, но при възрастно не бих се колебал.
ПС
Докато търся линкове, insult ме е изпреварила :)
Това е, което и аз исках да кажа, но по-кратко.
Публикувано: 03 October 2008 - 10:11 AM
Иначе - кучето се чувства чудесно, в перфектна кондиция е, козинката е лъскава, всякаква кожни сърбежи, пъпчици, петънца изчезнаха, отпадъка стегнат и се отказа да си го яде. Преди хранех с Вирбак - спеше по 20 часа в денонощието /не преувеличавам изобщо/, отпадъците с променлив цвят и консистенция, козината си беше лъскава, но имаше сърбежи и чат-пат някакви обриви и като екстра - авто-копрофагия.
Публикувано: 03 October 2008 - 10:24 AM
Замислете се в естествени условия дали може да се докара 44% съдържание на протеин в храната дори при хранене само с месо. Такъв процент е бая зор да постигнеш - от яйцата да се махат жълтъци, от месото половината да се изхвърля и т.н.
Пораженията върху отделителната система и черния дроб не стават за месец, стават за дълги периоди на големи излишъци.
За пореден път ще кажа - протеините са много важни, те са градивният материал на организма, който непрекъснато строи клетки, органи, тъкани и мускули.
Но те не са добър източник на енергия, от която тялото има нужда за жизнените си функции.
Или ако протеините са тухлите и бетона на една сграда, въглехидратите и мазнините са тока и парното.
Правейки един нисковъглехидратен режим високопротеинов тялото на практика се лишава от енергия! Самото усвояване на протеините харчи много повече енергия от усвояването на другите нутриенти.
ПП: Протеините могат да доставят енергия, това става чрез процеса глюконеогенеза - излишните протеини стават на захар. Обаче при този процес има много междинни вредни продукти и много загуби. Къде по-ефективна е доставената от мазнини енергия, която не е свързана с отпадни продукти.
Публикувано: 03 October 2008 - 10:52 AM
В природата много хищници първо разпарят корема на убитото тревопасноживотно и изяждат съдържанието на стомаха и карантията. По този начин си набавят някои елементи, които липсват в месото.
Относно протеините и въглехидратите - и двете дават енергия.Правилно отбелязва mil_ , "протеините са тухлите и бетона". Това се отнася най-вече за изграждането на мускулатурата.
Има различия във времето за усвояване на енергията от двата вида съставки. Въглихидратите се разграждат по-бързо, особено тези от прости въглехидрати. Лошото е, че при излишък от тях по-лесно се образуват тлъстини.
Лично аз не смятам, че една бременна кучка се нуждае от храна с повишено съдържание на протеин. На нея и трябва повече енергия и най-вече разнообразни елементи и микроелементи.
Публикувано: 03 October 2008 - 11:01 AM
Апропо, dimo, как ще се изградят телата на малките от енергия? Трябва градивен матрЯл. Ако няма завишени протеини при бременност ще настъпи катаболизъм - използване на собствените протеини. Ще се стопят мускулите и вътрешните органи на кучката.
Публикувано: 03 October 2008 - 11:20 AM
Мускулатура не се гради само с протеин - потърси в гугъл ГЕЙНЪР.
п.п. :
Що е то катаболизъм и борбата с него.
Гейнърите са може би най-популярният съвсем легален метод за бързо покачване на мускулна маса. Формулата обикновено е високовъглехидратна, но включва и разнородно протеиново съдържание. Гейнърите се препоръчват на всеки, занимаващ се със силов спорт, а основните плюсове на типа добавки са няколко.
- антикатаболен ефект
Катаболизмът е т.нар. изгаряне на мускула и, разбира се, е процес, чиято поява никой трениращ не желае. За целта трябва да се приема високо количество въглехидрати, съобразено с теглото на трениращия.
- покачване на мускулна маса и тегло
Това е логичната цел на всеки, посегнал към гейнърите. Позитивното влияние на гейнърите над анаболичните процеси е забележително. Комбинацията на въглехидрати и качествени протеини с интензивни тренировки би трябвало да даде сравнително бърз и постоянен ефект.
- увеличава силата
Интензивността на тренировката се увеличава, тъй като гейнърите, които повечето фирми предлагат, се пият на 2 приема дневно 20-30 мин. преди и до 30 мин. след тренировка.
- ускорява възстановяването
След тренировка имате нужда не само от протеини, за да растете, но и от въглехидрати, които да възстановят донякъде изразходваната енергия.
В редки случаи някои културисти препоръчват прием на гейнър сутрин на гладно и вечер преди лягане (освен стандартните приеми), но на опаковката на повечето хранителни добавки от този вид се съветва, както беше споменато, за прием преди и след тренировка. Повечето трениращи правят точно това.
Не се залъгвайте - гейнърът не е магическа пръчица за трупане на мускули! Тренирайте усилено, яжте храни, богати на протеини, не забравяйте плодовете и зеленчуците. Употребата на гейнър само ще улесни пътя Ви към хубавата фигура
Публикувано: 03 October 2008 - 11:27 AM
Прав си, че енергията предпазва от катаболизъм, но за растеж са нужни протеини. Като го гледам твоя гейнър е точно това с малко захар. Ти да не си му рекламен агент ;)?
Публикувано: 03 October 2008 - 11:37 AM
Публикувано: 03 October 2008 - 11:46 AM
Мисълта ми беше проста - при бременност има градеж, за който са нужни протеини. Ако не се доставят отвън организмът на кучката няма откъде да ги вземе, освен да използва собствените. Затова бременната кучка има нужда от повече от 2г протеини на кг дневно, но точно колко ще потърся после.
Също така не споря, че има завишена нужда от енергия.
Публикувано: 03 October 2008 - 11:51 AM
Казвате,че храна с толкова висок процент на протеин би навредила на кучето ако се ползва за дълъг период от време постоянно.
Както съм писала и по-горе имам куче с няколко килца под нормата също и с проблеми с козината.Линеене,суха чупеща се козина без блясък.
Как мислите един чувал 15кг които се изяжда кажи речи за месец би ли ни бил от полза или би навредил?После бих взела друга храна с по нисък процент протеин.
Мерси предварително.

Публикувано: 03 October 2008 - 11:53 AM
Аз дори бих хранила постоянно по този начин.
Публикувано: 03 October 2008 - 11:59 AM
Цитат
Ние най-вече защото имаме и да качваме килца,доста отслабна през лятото и сега наваксваме.Прилича на парцалана хем слаба,хем с кофти козина.
Значи ще ида и ще купя такава храна стига да я има,ще добавям зехтин по една лъжичка и така докато не свърши чувалчето.Щом се оправи ще си купим нормална храна с по-нисък процент на протеин и ще спрем зехтина.
И да попитам тя яде по два пъти на ден,всеки ден ли трябва да добавям по една малка лъжичка зехтин да не и дойде множко или?!

Публикувано: 03 October 2008 - 12:06 PM
ПП
Защо мислиш, че сланината би била вредна за кучето? За маргарина и други хидролизирани растителни мазнини и аз съм съгласен.