diadra, в May 13 2009, 10:21 AM, написа:
Здравей dbantschew....
Разбирам желанието ти да имаш малки от твоя хубавец. Но не си ли се замислил, че също така е важно да се развива и запазва породата . Всички ние си обичаме "боксита"та ,но едно подобно "махленско" развъждане не е добра идеа...
Колкото да ти е красив и типичен представител на породата, не знаеш какво има в кръвта на твоя бокси-приятел.
Защото това ще се прояви в наследнците му...и представи си че пра-баба му е ...нещо различно от бокси...
А също така не знаеш какво носи в кръвта си и "бъдещата" бокси-булка....
Та раждат се ...някакви си кученца ...
Не ме разбирай криво, аз харесвам всяка жива твар, имаща или нямаща порода...
НО...какво правите след това...пълним приютите за животни или улицата.
Защото за съжаление , повечето хора ...поне в БГ ..отхвърлят идеата за "безпороден " любимец...
Абсолютно съм съгласен за написаното по-горе!
Но предвид това, как мога да получа сертификат за родословие на любимеца си (с пари) и предвид разпада на гените (при диплоидното или полиплоидното кръстосване ) в съотношение 9:3:3(доминантни алели):1(рецесивен алел, демек вероятността е приблизително 81 здрави:1 болно животинчета), "родословието" си остава само документ (гаранционна карта на любимеца), черно на бяло, че вероятността от недъгаво поколение е минимална. Като всички се надяваме, този 1% вероятност от недъгаво поколение да не се сбъдне. В случая, дори и този 1% е само статистика, която може да се сбъдне, може би няма, а може и да се сбъдне в по-голям %!
Без никой колега от форума да се обижда, сертифицирането на генетичната пригодност на каквото и да е животно не на нашата планета, а въобще във Вселената (ако има такива) и по-специално при кучетата е просто комерсиализиране на науката кинология.
Аз лично съм на мнение, че дори кучето ми да беше с родословие, бих го кръстосал с несертифицирано такова от същата порода, защото за мен сертификата не гарантира нищо повече от това, че моето куче струва повече от 400 лв, защото на хартия, родителите, прародителите и прапрапрапрародителите му са били здрави.
Отново казвам, не искам никой да се обижда! Като човек, имащ някакви бегли познания по генетика, кинология и ветеринарна медицина, знам, че по-могъща сила от природата няма!