Приятели и любители на костенурки
Публикувано: 13 June 2005 - 05:53 PM
Публикувано: 13 June 2005 - 09:04 PM
Публикувано: 18 June 2005 - 08:20 AM
Предполагам че, става въпрос за "рахит" - това е много често срещано заболяване при тези костенурки, който се отглеждат в домашни условия от любители. Причинява се от неправилно хранене. Предизвиква се от липса на калций и Вит Д. При него е характерно омекване и деформиране на черупката. В начален стадий се лекува с добавки от Вит Д3 и калций (специално за влечуги или от смляни черупки от яйца), съчетани с ултравиолетово облъчване от UV лампа (терариумните UV лампи са скъпи, но могат да се ползват и малките халогенки, които се вграждат в окачени тавани или барове и също излъчват UV лъчи) или директно от слънцето (но не през стъкло, защото то спира UV лъчите). Като профилактика срещу това заболяване към храната на костенурките трябва да се добавя Вит Д3 и калций (рибки с костите също).
Публикувано: 07 July 2006 - 10:43 PM
Червенобузата водна костенурка е много симпатично и сравнително кротичко животно.Повечето хора хващат вяра на продавачите в зоо- магазините, които им продават"мини" костенурчета, с уверението, че си остават такива.Е, такова животно няма l) !Водните костенурки достигат по 25-30 см. дължина.Това е и причината да не могат да се грижат за тях.А всъщност не е сложно и с повечко желание, можете да дадете на костенура много удобен и приятен живот.Първо основно правило-малките костенури имат нужда от по- малък акватерариум, но големите трябва да се поглезят с нещо, в което да могат да плуват и да се пекат на суша.Моят е с размери 1.50 дължина, 1.2 височина и 0.9 широчина, тоест по- дълъг, отколкото широк.Правен е по поръчка и ми струваше около 80 лева.В него задължително трябва да има плоскости, на които костенура да се катери спокойно и да е на сушата.По- добре е да има по една плоскост за всяко животинче.
Съгласна съм за зелените растения - по- добре да ги няма.Костенурката е като блатна прахосмукачка- яде всичко, което е около нея, независимо дали е паднала муха, или пластмасов водорасъл r) , направо са ненаситни на храна.Няма смисъл и от много тежки и масивни камъни, защото ги обръщат, а и могат да се наранят на остри ръбове.
Големите костенурки- около 15 см. могат да се хранят веднъж на два дена, като ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИМ СЕ ДАВА РАЗНООБРАЗНА ХРАНА, защото сушените гамаруси и скариди не са достатъчно витаминозни и хранителни.Пробвайте с краставица, спанак- но не много, пъпеш, малки парченца ябълка, варено НЕСОЛЕНО пилешко месо,НЕСОЛЕНА цаца- прясна,парченца варен картоф,варени яйца.Повечето костенури обичат листата на глухарчето- радика, но им ги давайте добре измити . Не давайте свинско или колбаси- в първото има много мазнини, а в колбасите -подправки.
ЧЕРУПКИТЕ ОМЕКВАТ, когато им липсва калций.Той е жизненоважен за растежа на корубите.В зоо-магазините има калции за 2 лева- специален, който се пуска във водата и така се решава проблема. На възрастните костенури им се дава калций поне веднъж месечно.Витаминозната храна е най- добрата грижа за костенурките.
Който е решил да си взима тепърва- да споделя-ЦАПАТ УЖАСНО! Никакви филтри не помагат- водата за два дена става мътна , а след седмица мирише нетърпимо.Затова препоръчвам да си напълните една голяяяма туба и да сменяте водата често, като внимавате да е престояла, дехлорирана, за да не се възпалят очичките на животинките.
Купете си лампа.Тя задължително трябва да е насочена към сухите "Етажчета", защото костенурите най- обичат да се качат на "слънце" и да разперят всички лапи, доволно примижавайки на светлината.
Моите като ме видят да се приближавам, дружно скачат във водата и плуват с всички сили, за да стигнат до храната по- бързо.Чудя се дали има състезание за плуване на червенобузи костенурки.Моите ще са в челната тройка.
Ако имате въпроси- питайте- отговарям. 1super
Публикувано: 12 July 2006 - 10:23 PM
Цитат
Гледал ли я е лекар? Мисля, че това е половия член на мъжкия r) - прилича на гъба, в края е удебелен?

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 12 July 2006 - 10:28 PM
Цитат
Съжалявам, за първи път чувам за такъв проблем, поне при костенурка.
За изоставянето съм съгласна, че е един от основните проблеми, хората не си правят труда да проверят предварително какви грижи изисква животното , което си вземат и до какви размери достига. Аз доста се колебаех дали да си взема костенурки или игуана и тъкмо реших, че ще ми създадат много затруднения като пораснат,когато една съседка ми донесе две костенурки, чиято "грижовна" собственичка срещнала на път към реката, с намерението да ги "пусне на свобода".Ясно е колко щяха да оцелеят там, така че нямах избор. Та вече от 5-6 години са вкъщи уж временно...И са се научили като приближи човек да идват към него, защото понякога ядат от ръката ми r)

It is true that Pitbulls grab and hold on. But what they most often grab and refuse to let go of is your heart, not your arm.
Публикувано: 12 July 2006 - 10:33 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 13 July 2006 - 09:29 PM
Цитат
Цитат
Съжалявам, за първи път чувам за такъв проблем, поне при костенурка.
За изоставянето съм съгласна, че е един от основните проблеми, хората не си правят труда да проверят предварително какви грижи изисква животното , което си вземат и до какви размери достига. Аз доста се колебаех дали да си взема костенурки или игуана и тъкмо реших, че ще ми създадат много затруднения като пораснат,когато една съседка ми донесе две костенурки, чиято "грижовна" собственичка срещнала на път към реката, с намерението да ги "пусне на свобода".Ясно е колко щяха да оцелеят там, така че нямах избор. Та вече от 5-6 години са вкъщи уж временно...И са се научили като приближи човек да идват към него, защото понякога ядат от ръката ми r)
Има вероятност да е нагълтала остри костици- например на риба или пиле и да е изранена.Това, което описваш е много сериозен проблем.За съжаление, в България има много малко информация за екзотични животинки, каквито явно са костенурките.Иначе какво поведение има и горе- долу колко е годишна твоята?
Публикувано: 03 August 2006 - 12:18 PM

[br]_____________www.virtualtown.forumup.com_______________
Публикувано: 09 August 2006 - 03:20 PM
Червенобузите са много големи хищници и намаляват популацията на всичко , що става за ядене.. b) Пък и какво да говорим за самите животинки- гледани на топличко, светличко и изведнъж - навън. Ей затова трябва човек да мисли с главата си, преди да вземе животно вкъщи!!!Иначе всяко 10- годишно дете иска я куче, я коте, я костенурка или папагалче, а отговорността за тези животни никой не поема- добре ли са гледани, обичани ли са, ще се грижат ли стопаните за тях?А за жената и заека, ако можех, щях под съд да я дам! Такива хора ТРЯБВА да носят наказателна отговорност. NNN
Публикувано: 09 August 2006 - 03:25 PM