Dog.bg Форуми : Приятели и любители на костенурки

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Приятели и любители на костенурки

#41 Потребителят е офлайн   Eli i Droopy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 13 June 2005 - 05:53 PM

Месо риба и пиле е много еднообразна храна- омеква черупката заради липсата на витаминии(най-вероятно калций).Най-добрата храна за червенобузи можеш да намериш в рибарския магазин- червейчета.Аз също трябва да кажа нещо- спешно си търся стопанин за моята Лизи защото просто напълно съм я изоставила n) Съжалявам- искам да й намеря човек който да й обръща внимание.Лизи е на 6 години.
User's Signature

Качена снимка[br]BG Басет сайт изцяло за породата басет хаунд.[br]Кога ми се преработи сядам и чeкaм да ми мине.

#42 Потребителят е офлайн   puppy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2005 - 06:35 PM

Червеи също давам. Пролетта давах попарена маруля, а сега сме на попарени обелки от краставици. Преди и купувах водорасли, но от зоомагазина ми препоръчаха да и попарвам разни зеленини. Явно, че нещо липсва, но какво е и как да и го набавя s) ?

#43 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 13 June 2005 - 09:04 PM

Обикновено черупката омеква поради липса на калций и някои витамини (надявам се някой от докторите да посети темата и да каже какви точно витамини са нужни), в зоомагазините се продават течни препарати за костенурки, които се капят във водата (още по-добре в/у храната, за да се усвоят пълноценно) - има "еликсир" на витакрафт, на сера имаше витамини за костенурки... просто в момента не си спомням точните наименования n) Няма да е лошо ако даваш качествени сухи храни за костенурки, защото месото и червеите не са балансирана и пълноценна храна, освен това може да увеличиш времето на светене на лампата в терариума... Ох, вече и за костенурки давам съвети - професионално извращение r) bl) n)
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#44 Потребителят е офлайн   puppy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 June 2005 - 07:52 AM

В зоомагазина ми казаха, че няма витамини и трябва да я изнасям на слънце (а при нас слънце няма s) ). Като не е свикнала на сухата храна и не иска да я яде. Как да я убедя, че тези странни неща дето плуват в аквариума всъщност е храната и bl) ?

#45 Потребителят е офлайн   Ky4eTo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 June 2005 - 08:20 AM

Здравей!
Предполагам че, става въпрос за "рахит" - това е много често срещано заболяване при тези костенурки, който се отглеждат в домашни условия от любители. Причинява се от неправилно хранене. Предизвиква се от липса на калций и Вит Д. При него е характерно омекване и деформиране на черупката. В начален стадий се лекува с добавки от Вит Д3 и калций (специално за влечуги или от смляни черупки от яйца), съчетани с ултравиолетово облъчване от UV лампа (терариумните UV лампи са скъпи, но могат да се ползват и малките халогенки, които се вграждат в окачени тавани или барове и също излъчват UV лъчи) или директно от слънцето (но не през стъкло, защото то спира UV лъчите). Като профилактика срещу това заболяване към храната на костенурките трябва да се добавя Вит Д3 и калций (рибки с костите също).
User's Signature

Качена снимка

#46 Потребителят е офлайн   pikachu Икона

Публикувано: 26 December 2005 - 12:53 PM

hellou,iskam da si vzema kostenurka,no ne sm naqsno s porodite i s tova kak to4no se gleda?!?kajete,pls:) BEER

#47 Потребителят е офлайн   insomnia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 May 2006 - 07:07 AM

Може ли някой да каже как да разбера на колко години са костенурките ми, защото ги взех големи?
Качена снимка
User's Signature

It is true that Pitbulls grab and hold on. But what they most often grab and refuse to let go of is your heart, not your arm.

#48 Потребителят е офлайн   Taz_696 Икона

Публикувано: 01 July 2006 - 10:16 AM

имам си малко изкуствено езерце в двора на вилата и сам си пуснал рибки вътре но се напълни с попови лажички някои може ли да ми каже как да се справя какво да пусна да ги яде без да ми закача другите рибки щте ви бада много благодарен b) b) b)

#49 Потребителят е офлайн   algona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 July 2006 - 10:43 PM

Здравейте!Изчетох всички мнения и се натъжавам, че повечето хора изоставят костенурките си,когато порастнат.Аз имам костенурки от 2 години и мога спокойно да заявя, че съм станала специалист в отглеждането им.Нека споделя с вас някои основни неща- прощавайте, ако повторя някой от предишните постове като информация.
Червенобузата водна костенурка е много симпатично и сравнително кротичко животно.Повечето хора хващат вяра на продавачите в зоо- магазините, които им продават"мини" костенурчета, с уверението, че си остават такива.Е, такова животно няма l) !Водните костенурки достигат по 25-30 см. дължина.Това е и причината да не могат да се грижат за тях.А всъщност не е сложно и с повечко желание, можете да дадете на костенура много удобен и приятен живот.Първо основно правило-малките костенури имат нужда от по- малък акватерариум, но големите трябва да се поглезят с нещо, в което да могат да плуват и да се пекат на суша.Моят е с размери 1.50 дължина, 1.2 височина и 0.9 широчина, тоест по- дълъг, отколкото широк.Правен е по поръчка и ми струваше около 80 лева.В него задължително трябва да има плоскости, на които костенура да се катери спокойно и да е на сушата.По- добре е да има по една плоскост за всяко животинче.
Съгласна съм за зелените растения - по- добре да ги няма.Костенурката е като блатна прахосмукачка- яде всичко, което е около нея, независимо дали е паднала муха, или пластмасов водорасъл r) , направо са ненаситни на храна.Няма смисъл и от много тежки и масивни камъни, защото ги обръщат, а и могат да се наранят на остри ръбове.
Големите костенурки- около 15 см. могат да се хранят веднъж на два дена, като ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИМ СЕ ДАВА РАЗНООБРАЗНА ХРАНА, защото сушените гамаруси и скариди не са достатъчно витаминозни и хранителни.Пробвайте с краставица, спанак- но не много, пъпеш, малки парченца ябълка, варено НЕСОЛЕНО пилешко месо,НЕСОЛЕНА цаца- прясна,парченца варен картоф,варени яйца.Повечето костенури обичат листата на глухарчето- радика, но им ги давайте добре измити . Не давайте свинско или колбаси- в първото има много мазнини, а в колбасите -подправки.
ЧЕРУПКИТЕ ОМЕКВАТ, когато им липсва калций.Той е жизненоважен за растежа на корубите.В зоо-магазините има калции за 2 лева- специален, който се пуска във водата и така се решава проблема. На възрастните костенури им се дава калций поне веднъж месечно.Витаминозната храна е най- добрата грижа за костенурките.
Който е решил да си взима тепърва- да споделя-ЦАПАТ УЖАСНО! Никакви филтри не помагат- водата за два дена става мътна , а след седмица мирише нетърпимо.Затова препоръчвам да си напълните една голяяяма туба и да сменяте водата често, като внимавате да е престояла, дехлорирана, за да не се възпалят очичките на животинките.
Купете си лампа.Тя задължително трябва да е насочена към сухите "Етажчета", защото костенурите най- обичат да се качат на "слънце" и да разперят всички лапи, доволно примижавайки на светлината.
Моите като ме видят да се приближавам, дружно скачат във водата и плуват с всички сили, за да стигнат до храната по- бързо.Чудя се дали има състезание за плуване на червенобузи костенурки.Моите ще са в челната тройка.
Ако имате въпроси- питайте- отговарям. 1super

#50 Потребителят е офлайн   funny_baby Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 July 2006 - 09:18 PM

Имам костенурка на коята и излиза правото черво.....даже и в Стара Загора незнаят какво да правят...може би е първият случаи..моля ви ако имате няква информация r)

#51 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 12 July 2006 - 10:23 PM

Цитат

Имам костенурка на коята и излиза правото черво.....даже и в Стара Загора незнаят какво да правят...може би е първият случаи..моля ви ако имате няква информация r)

Гледал ли я е лекар? Мисля, че това е половия член на мъжкия r) - прилича на гъба, в края е удебелен?
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#52 Потребителят е офлайн   insomnia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 July 2006 - 10:28 PM

Цитат

Съжалявам, за първи път чувам за такъв проблем, поне при костенурка.

За изоставянето съм съгласна, че е един от основните проблеми, хората не си правят труда да проверят предварително какви грижи изисква животното , което си вземат и до какви размери достига. Аз доста се колебаех дали да си взема костенурки или игуана и тъкмо реших, че ще ми създадат много затруднения като пораснат,когато една съседка ми донесе две костенурки, чиято "грижовна" собственичка срещнала на път към реката, с намерението да ги "пусне на свобода".Ясно е колко щяха да оцелеят там, така че нямах избор. Та вече от 5-6 години са вкъщи уж временно...И са се научили като приближи човек да идват към него, защото понякога ядат от ръката ми r)
User's Signature

It is true that Pitbulls grab and hold on. But what they most often grab and refuse to let go of is your heart, not your arm.

#53 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 12 July 2006 - 10:33 PM

Най-големия проблем в момента е, че се оказа, че червенобузите са невероятно приспособими. Оцеляват зимата и в нашите условия. В резултат, запознати казват, че съществува съвсем реална заплаха да изместят нашенски видове. Именно защото е приспособима и е невероятен хищник. Така че, най-лошото е да се пусне в природата!
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#54 Потребителят е офлайн   funny_baby Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 July 2006 - 09:57 AM

Гледал я е лекар..костенурката е женска... r)

#55 Потребителят е офлайн   algona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 July 2006 - 09:29 PM

Цитат

Цитат

Съжалявам, за първи път чувам за такъв проблем, поне при костенурка.

За изоставянето съм съгласна, че е един от основните проблеми, хората не си правят труда да проверят предварително какви грижи изисква животното , което си вземат и до какви размери достига. Аз доста се колебаех дали да си взема костенурки или игуана и тъкмо реших, че ще ми създадат много затруднения като пораснат,когато една съседка ми донесе две костенурки, чиято "грижовна" собственичка срещнала на път към реката, с намерението да ги "пусне на свобода".Ясно е колко щяха да оцелеят там, така че нямах избор. Та вече от 5-6 години са вкъщи уж временно...И са се научили като приближи човек да идват към него, защото понякога ядат от ръката ми r)

Има вероятност да е нагълтала остри костици- например на риба или пиле и да е изранена.Това, което описваш е много сериозен проблем.За съжаление, в България има много малко информация за екзотични животинки, каквито явно са костенурките.Иначе какво поведение има и горе- долу колко е годишна твоята?

#56 Потребителят е офлайн   funny_baby Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 July 2006 - 12:37 AM

Ами на 5 години е....но е хранена само със скариди,лекарят ми каза че дори лекарите в Стара Загора(професорите) са му се чудили какво лекува.И все пак не се знае какво причинява изпадането на червото и... bl)

#57 Потребителят е офлайн   NadqampKarma Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 August 2006 - 12:18 PM

Ако някой от Варна има костенурка и не може или не иска да я гледа, да я пусне в езерцето на "Тримата мускетари"-"Крепостта", там има много костенурки и други животни.Преди 2 седмици една жена си заряза заека. a) ouu
User's Signature

[br]_____________www.virtualtown.forumup.com_______________

#58 Потребителят е офлайн   algona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 August 2006 - 03:20 PM

Как така си зарязват животните тия хора ,бре! Направо думи нямам. А и Наденце, извинявай, ама да се пускат костенурчета навън не е добра идея.
Червенобузите са много големи хищници и намаляват популацията на всичко , що става за ядене.. b) Пък и какво да говорим за самите животинки- гледани на топличко, светличко и изведнъж - навън. Ей затова трябва човек да мисли с главата си, преди да вземе животно вкъщи!!!Иначе всяко 10- годишно дете иска я куче, я коте, я костенурка или папагалче, а отговорността за тези животни никой не поема- добре ли са гледани, обичани ли са, ще се грижат ли стопаните за тях?А за жената и заека, ако можех, щях под съд да я дам! Такива хора ТРЯБВА да носят наказателна отговорност. NNN

#59 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 09 August 2006 - 03:25 PM

Да, и въпроса е дали въобще трябва да се продават в магазините. Защото всеки харесва костенурчето като е малко и е колкото 50 стотинки. На като поотрасне малко и стане костенур, тогава лошо ... не може да се гледа в аквариума с рибките, яде водоласлите, а за да е гледана добре, иска и редовна смяна на водата, температура над 20 градуса, хубава храна, поне на ден няколко часа на слънце или на пясъчник под лампа ... аз лично не одобрявам масовата им продажба в зоомагазините.

#60 Потребителят е офлайн   mysi_charly Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 September 2006 - 04:38 PM

аз преди 2 години имах червнобуза(Марчето)..ама брат ми нещо беше алергичен..и се наложи да я подарим..:)))
User's Signature

Качена снимка

• (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни