Dog.bg Форуми : ПОМОЩ! Морското ми свинче има голям проблем със зъбите

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

ПОМОЩ! Морското ми свинче има голям проблем със зъбите Тази статия е последната ми надежда...

#1 Потребителят е офлайн   griza4 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 29 August 2016 - 02:32 PM

Здравейте, Юни миналата година си купих морско свинче на месец. Гледах го отлично, беше радостно, ядеше сено, храна, плодове и зеленчуци. Ние живеем в град Добрич, но баща ми работи на село (има фирма за хранителни стоки) и си идва 2-3 пъти в седмицата. Мама я хвана алергия от прах и докторите казаха, че в къщи не трябва да има животно. Свинчето оставихме на село при тате да го гледа. Той обаче работи цял ден, и почти няма време да се занимава с него. Дава му сено, вода, храна и толкова. Не е забелязал, че зъбите му са пораснали и започна да слабее. Стана кожа и кости. Заведохме го на ветеринар в уж най-добрата клиника в областта- "Вива Вет". Скъсиха му зъбите и след това всичко се преобърна. Промени си коренно навиците- Спря напълно да яде сено. Личи си, че има апетит но не може да яде. Давахме му каши и тъкмо нещата взеха да се подобряват и пак му пораснаха зъбите. Заведохме го на същото място казаха, че единия му зъб бил счупен и щял да порасне на ново. Другите два горни му ги срязаха. Хранихме го пак с пюрета, но този път отказваше от сварен морков започнахме да му даваме накиснати гранули, има апетит, но не може да яде. Зле е, козината му не е бляскава като преди, защото няма витамини, всичко се промени. Сега го оставихме при баба ми (защото бяхме на почивка) тя го храни с банани няколко дни, гранули му дава, но не се оправя даже и става по-зле... Гризе ме съвестта от няколко седмици, че го измъчваме, супер ми е тъпо, но не знам какво да го правя. Не може да е при мен, защото мама има алергия. Ще съм изключително благодарен, ако някой компетентен по тази тема ми отговори. Ако се оправи мислим да го подарим на някой, който ще може да му полага необходимите грижи и внимание. Мъжко е. трицветно дългокосместо шелти. Тази статия е последната ми надежда, защото всички виждаме, че си отива. :(

П.С. Съжалявам, че пиша в кучешки форум, но други няма.

#2 Потребителят е офлайн   Chita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2016 - 04:54 PM

Здравейте,

съжалявам за свинчето, но това нямаше да се случи, ако му бяхте намерили дом в Добрич, а не на село при тате, на когото не му е работата да се грижи за него. Знам, че грижата за зъбите на тези мъници е една от основните и че трябва да ядат твърда храна, за да ги изтриват непрекъснато. Така е с всички гризачи. Такава храна има в зоомагазините.
Потърсете друг лекар и евентуално друг собственик, който ще се грижи адекватно. Също така тук има раздел "Други животни" и дано някой се включи.

#3 Потребителят е офлайн   Chita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 August 2016 - 04:33 PM

Варианта връщане на свинчето в магазина също е бил по-добър от пращането на село.

#4 Потребителят е офлайн   griza4 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 31 August 2016 - 12:28 PM

Знам, направо се чудя как съм го пратил... Трябваше наистина да го върна в зоо магазина но не постъпих както трябва.
Днес отидохме на село и три дена ще сме тук. Забелязах че зъбите му са на една страна. Горните два са на ляво, а долните два са на дясно. Ако знаете какво мога да направя за него през тези три дена?

#5 Потребителят е офлайн   Chita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2016 - 02:59 PM

Трябва консултация с друг лекар. Приберете го в Добрич. Не знам какво можете да направите през тези 3 дни. Ако приема храна - добре. Дано се оправи мъничето. Не искам да ви чета лекции, но взимането на каквото и да било животно в къщи трябва много добре да се обмисли.

#6 Потребителят е офлайн   griza4 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 31 August 2016 - 03:07 PM

Обмислих всичко много добре, но мога ли да предвидя, че майка ми ще я хване алергия? В Добрич има само 2 ветеринарни клиники- "Вива вет" от която не съм доволен и още някаква съмнителна. Има ли начин зъбите да се изпилят в домашни условия? Знам, че звучи лудо, но, щом с храната се изпиляват няма ли да стане с някаква пиличка? За челюстта после ще мисля, може и сама да се намести, като зъбите са добре. Не ми е гадно никак даже да му бъркам в устата и т.н.
Не ми позволяват да го взема в Добрич и вече са настроени, че ще умре. Или ще направя нещо или... КРАЙ. Ако имах възможност щях да го заведа на ветеринар, но нямам такава. Няма да позволя да умре в мъки, каквото и да ми коства това. Нов съм във форума, ако знаете някой, който да разбира от гризачи кажете му ника да му пратя темата.

#7 Потребителят е офлайн   Chita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2016 - 05:24 PM

В подфорум "Други животни" /след"Ветеринарен кабинет"/ като влезете има раздел "Гризчи" . Там е писано доста - потърсете за сходен проблем с вашия или пък пишете на лични на някой оттам. Не си представям как ще пилите зъбките на хайванчето - звучи ужасно. Дано някой ветеринарен лекар се включи и даде съвет. Успех!

#8 Потребителят е офлайн   griza4 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 01 September 2016 - 10:23 AM

Тази вечер почина. Радвам се, защото поне не се мъчи. И на мен ми олекна и на него. Даже и да беше оцелял целия си живот щеше да го прекара в клетка. Което мисля, че е по-зле. Преди да се вземе животинче, каквото и да е, трябва много добре да се помисли дали в града има ветеринарна клиника способна да го лекува, макар че, аз повече никога няма да гледам животно в клетка. Не ви препоръчвам и на вас любители на кучета, ако все пак някой се наеме- трябва в грамадна клетка или стая и ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНО. Трябва да се чете доста литература преди да се вземе (аз четох, но пренебрегнах проблема със зъбите). Трябва да има асоциация за закрила на животните. Просто трябва по-строги мерки. Аз отнех живот, затова и ще дам. Живот на дърво :wd_043:. На пролет ще засея дръвче някъде пред блока или на село. Лошо е, че трябваше да се случи това, за да разбера. Няма да затворя нито едно животно повече в клетка. Просто е ужасно. Не го правете и вие!

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни