Dog.bg Форуми : Възпитание, обучение, етология

Към съдържанието

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Възпитание, обучение, етология Оцени темата: ***** 3 Гласове

#141 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 23 December 2004 - 01:08 PM

ако имаш възможност вземи royal canine или eukanuba и храни с тях . иаз имам бебе немска овчарка в момента ще направи 2месеца + още 5 на различни възрасти. не ми създава проблеми в това отношение - храната е абсолютно балансирана според нуждите и.

#142 Потребителят е офлайн   venci Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 28 December 2004 - 09:35 PM

ротвайлерката ми е на два месеца и половина трябва ли да сме строги с нея когато прави бели от сорта- пика и ака в къщи

#143 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 December 2004 - 05:40 AM

По скоро правилно е да се каже следното : Кучето трябва от първия ден да се учи да спазва дисциплината.Аз го наричам Порядък.Понятията строгост и мекост в обръщенията са подходи, а не правила.Като например- с благ тон,но без възражения,то би изпълнявало всичко което решите че е правилно за вас и кучето.Методът се нарича постоянство.
Обикновено крещенето/по висок тон в хората,кучето възприема като екстремална ситуация,извън равновесие.Ако крещенето/високия тон е следствие на дреболия,усещането за дисбаланс при него е силно и по скоро би формирало едно или по агресивно или по плашливо куче.В такива ситуации не е виновен нито развъдчика,нито родословието.
Корекциите на такова поведение в зряла възраст са изключително трудни.
User's Signature

Marten BG

#144 Потребителят е офлайн   venci Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 29 December 2004 - 12:11 PM

здравейте отново
направихме теста с ключовете -лаеше ги и игриво скачаше към тях след около минута се приближи и ги захапа
дигнахме го във въздуха притиснахме го към пода- тя не направи нищо просто ни гледаше право в очите
какво значи това
и още един въпрос -имаме много приятели които идват в къщи почти всички са с деца да позволяваме ли на децата да си играят с кучето или да му ограничим игрите с външни от семейния кръг хора

#145 Потребителят е офлайн   benyb Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 December 2004 - 01:07 PM

Цитат

здравейте отново
направихме теста с ключовете -лаеше ги и игриво скачаше към тях след около минута се приближи и ги захапа
дигнахме го във въздуха притиснахме го към пода- тя не направи нищо просто ни гледаше право в очите
какво значи това
и още един въпрос -имаме много приятели които идват в къщи почти всички са с деца да позволяваме ли на децата да си играят с кучето или да му ограничим игрите с външни от семейния кръг хора

мое лично мнение за последният ви въпрос-аз също имам ротвайлерка и малко дете.според мен е много добре да вижда колкото се може повече хора докато е във фазата подходяща за социализация.и да си играе с деца, без разбира се те да я тормозят.нека свикне,че всякакви чужди деца могат да я пипат и галят-моята има по един непреднамерен "тест"почти всеки ден като водя малката на училище-всички деца от класа се струпват и протягат ръчички от всички страни към кучето да го погалят-на което тя реагира абсолютно спокойно-най-много да оближе някое дете:)
това обаче не означава,че няма да залае чужд човек,който идва в къщи-дори да го познава-просто тези кучета са добри пазачи по природа.когато започне да пази внимавайте -просто бъдете бдителни в момента на влизане,когато човекът е вече вътре и тя вижда че го приемате вероятно няма да го закачи-естествено говоря за куче,което е социализирано и което ви слуша.
User's Signature

Качена снимка

#146 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 December 2004 - 01:40 PM

Бени е права.Първо се отработва максимална социализираност на кучето,след това,с времето си,се работи по охранителните инстинкти - възбуждат се.
Да не бъркаме любовта и милувките с дисциплината.И от двете- по много!
User's Signature

Marten BG

#147 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 29 December 2004 - 01:59 PM

Цитат

ротвайлерката ми е на два месеца и половина трябва ли да сме строги с нея когато прави бели от сорта- пика и ака в къщи

Присъединявам се към мненията на Бени и Мартен. Единствено ще добавя - точно за това не се карайте и не наказвайте кученцето. Все едно да се карате на малко бебе, че си пълни памперса. Много пъти вече сме коментирали темата как да се научи да го прави на определено място. Само да ми остане малко време ще направя извадка, нещо като "Често задавани въпроси"...

#148 Потребителят е офлайн   venci Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 29 December 2004 - 02:13 PM

изпитвам голям страх след време кучето като порасне да не напада хора
и други кучета
непрекъснато хапе дъщеря ми тя и се скарва но кучето не реагира а мен и жена ми ни слуша-доколкото може да слушу двумесечно ротвайлерче

#149 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 29 December 2004 - 02:26 PM

Ротвайлерите са прекрасна порода, при правилно отношение и добро обучение не би трябвало да имате проблем с тях. Възпитавайте кученцето още от сега и всичко ще е наред:-)

Няколко задължителни - и от опит знам че ефикасни - правила, които ви препоръчвам да спазвате. И не само вие, а всичките хора, които живеят с вас.

1. Кучето да се храни само след като е изпълнило определена команда. най-лесната е например "седни" - не изисква никакви усилия от страната на животното, а мотивацията е храната: то е гладно, вижда пълна паница в ръцете ви (или на някой, който го храни) получава команда, ако не я изпълнява, слагате го да седне насила, като натискате с ръката върху дупето.

2. Ако командата веднъж е дадена вече, тя задължително трябва да е изпълнена . то ест никакви "Ами хайде, какво толкова, той е малък, не разбира, а е и гладен, голяма работа, ще пропусне този път". Защото:
а) той е малък но ще порасне, и вместо невъзпитано кутре ще имате невъзпитано голямо куче.
б) щом е гладен - да си отработи храна, 5-10 минути време ще отнеме, няма и толкова, не правете отстъпки - така не правите добро на кучето, бъдете по-строг, колкото и да ви е трудно, защото тези муцунки наистина са способни да разтопяват сърцата:-)))))))))
в) ако не ви разбира за сега, след няколко опита ще ви разбере. И ще се научи:-)

3. През всичките врати и тесни коридори минавайте пръв - преди кучето си. В асансьорите ли, вкъщи ли, по тясната пътечка ли. Избутайте го не грубо, но настойчиво настрани и назад и му се скарайте с нисък тон ако се опитва да ви изпреварва: в дивата природа, а и при глутниците бездомни кучета, лидерът на глутницата минава първи и показва пътя - другите го следват.

4. Абсолютно забранено хранене с парченца вкуснотийки от масата, докато се хранете вие и семейството ви. първо се хранят хората, после - кучето. В природата по-силните и доминиращите личности първо се нахранват те, а после допускат останалите до плячката. Ако часовете за храненето ви се разминават, то когато храните кучето първо вземете паницата му в едната си ръка, покажете му я, нека знае че това е неговата храна. В другата си ръка вземете някакво човешко ядене: сандвич, ябълка, вафла. И го изяжте демонстративно пред кучето си - в никакъв случай не му позволявайте да скача по вас, като се опитва да се добере до паницата, всякакви опити да докопа храната да се прекратяват с рязък нисък тон (командата "Фу" или "Не"). По този начин вие демонстрирате лидерството си, а на лидера му се подчиняват.

5. Не позовлявайте на кучето да се качва по дивани и легла - това е мястото на водача - тоест вашето, и само той има право да лежи там.

Наказание: хванете кутрето за кожата наврата и го притискайте долу, карайки се с нисък глас през зъби (а не да крещите). Дръжте го така докато не спре да се съпротивлява или докато изквичи. но не го пускайте от тази поза ако ръмжи по вас.

Ако хапе - което е нормално - прехвърлете вниманието му върху играчките за дъвчене - то не проявява агресия, а си играе по единствен познат за него начин.

Успех
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#150 Потребителят е офлайн   venci Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 29 December 2004 - 02:39 PM

ще следваме съветите
много благодаря

#151 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
Публикувано: 29 December 2004 - 04:27 PM

и моята Габи е същата , но вече започва да се сеща че не трябва да пишка и ака навсякъде - има си определено и одобрено място за това / като си свърши роботата там я хваля/. за постоянното хапане , гризане и т.н. постепенно ще отшумят - покажете на кучо че ви е неприятна тази игра и се заиграйте с друго - има въжета с възли в зоомагазините - бебетата много ги обичат поне моите .

#152 Потребителят е офлайн   nona Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 29 December 2004 - 08:57 PM

привет
аз съм в същото положение като venci@-абсолютните проблеми
благодаря че откликвате- така ние има от къде да прочетем доста интересни и важни неща за нашите ротвайлерчета
утре ще махат на моето куче петият пръст-това опасно ли е за кучето
изисква ли някъкви по специални грижи след операцията и след колко време ще се оправи
относно храната- казаха ми че към 8-10 месец кучето ми трябва да яде
по един килограм гранулирана храна от висока класа или там как се наричат имено тогава смятам че няма да можем да му я подсигуряваме и ако е научена само на гранули как ще привикне към ''манджи''
хиляди благодарности

#153 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 30 December 2004 - 10:00 AM

nona
А вие не слушайте какво ви казват - четете какво пише на опаковката:-)))не съм виждала някъде върху гранулирана храна да пише че трябва да се дава 1 кг дневна дажба.

петият пръст съм чувала да махат на кученцата на 3-4-ти ден. Не знам на каква възраст е вашето кученце, тук влизат ветеринарни лекари, трябва да видим те какво ще кажат относно тази процедура и последващите грижи.

Имам куче от средна порода, и за него гранулирана храна се полага 300-350 грама на ден. ротвайлера колкото и да е по-голям, едно кило суха храна невъзможно е да изяжда... не ми се вярва просто. боя се че този който ви го е казал просто ви е подвел без да иска.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#154 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 December 2004 - 10:22 AM

Цитат

утре ще махат на моето куче петият пръст-това опасно ли е за кучето

Първото ми куче имаше пети пръст (вълчи нокът), съвсем случайно приятел спомена, че трябва да се махне до 3-месечна възраст, а аз не знаех за това. Хванахме "последния влак" и направихме операцията, мина съвсем леко, без никакви усложнения. Едното пръстче беше "закачено" само с хрущял, наистина все едно режат нокът, другото беше по-здраво захванато, но нямаше никакви проблеми. После само трябваше да зараснат раничките, е, не помня точно за колко време стана, но му мина "като на кутре":) По-добре е да се махнат, отколкото - не. Виждала съм отраснали кучета с пети пръст, много им пречи.
Успех.

#155 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 30 December 2004 - 12:22 PM

не се притеснявай за операцията - козметична е , става бързо и раничката също зараства бързо.
за грамажа на гранулите ще ви разкажа една истинска история в която главно действащо лице са мутри-
един хубав ден в кабинета идват две мутри с ротвайлерче - това беше преди 2 години - ваксинирах го обесних им за храненето - даже им записах колко трябва да му е дневната дажба щото не могат да четат на опаковката - 250гр.
след 2 седмици идват пак -
- докторке това куче слабее тая храна не струва
-колко му давате да де - питам аз
- че Пешо всеки ден му брой по 250 гранулки

та така с ганулите - зависи от храната на всяка гранула за различните възрасти дозата е различна.
има качествена храна която не е толкова скъпа около 3лв кг

#156 Потребителят е офлайн   nona Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 30 December 2004 - 01:16 PM

кучето ми е на два месеца и осем дни
каква марка е храната
махнаха ни петият пръст но непрекъснато си яде бинта

#157 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 December 2004 - 01:23 PM

Цитат

махнаха ни петият пръст но непрекъснато си яде бинта

Естествено, ще го яде, нали е куче :)))) Трудно търпят подобни "дразнещи" елементи. Няма страшно, все пак не му давай да го махне...

Цитат

каква марка е храната

Прочети отново постинга за гранулираните храни. Първо опитвай. После като установиш марката, потърси възможни отстъпки.

#158 Потребителят е офлайн   nona Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 03 January 2005 - 01:09 AM

моля да не ми се смеете но какво значи --апорт все пак съм много боса по тези въпроси

#159 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 January 2005 - 10:21 AM

Бих искал тук да отговоря на Venci по повод - олелията при среща на 7-8 кучета във входа излизащи на разходка.
Ние сами я създаваме.Как?Като се стегнем в очакване на "меле" и без да искаме леко придърпваме повода на кучето към нас.Това е сигнал за Питомеца че има опасност и то се насторожава.Ръмжи или лае- според породата.
Верния ход е да продължим така ,без натягане на повод и без "вътрешно стягане".Просто си слизаме по стъпалата и не обръщаме внимание на сигналите на другите.
Кучето ще действува адекватно на такива действия в 99 % от случаите.Когато то все пак се опита да натегне повода- следва рязко дръпване(по скоро- рязко отколкото силно) и продължаваме спокойно .
User's Signature

Marten BG

#160 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 January 2005 - 10:35 AM

Точно така е. С това лично аз имам невероятен проблем и той е, че аз се стягам в тази ситуация. Това идва от единайсетте години с предишното ми куче, което винаги се сбиваше.
Сега виждам повече от ясно, че ако аз се стегна, кучето реагира - олелията става. Цялата работа е аз да спра да се стягам. Понякога успявам - дъвка в устата и никаква реакция при вида на другите кучета, ни най-малък жест дори. САМО тогава и кучето ми е спокойно.
Значи казвам какво съм правила често и НЕ трябва да се прави:
да придърпаш кучето и да му говориш с предупредителен тон;
да хванеш повода по-здраво с две ръце;
да спреш и да се оглеждаш накъде да отстъпиш, да се поколебаеш за миг дори.

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни