Възпитание, обучение, етология
Публикувано: 08 January 2006 - 04:34 PM
как се казва спасения красавец?

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 08 January 2006 - 04:36 PM
Цитат
как се казва спасения красавец?
За треньор - вече съм се разтърсила. Именно заради този проблем, а ще бъде полезно и за мен. Днес бях на една среща, която обаче не се осъществи, но ще намеря със сигурност. Дори и това да отмине - пак ще ходим заедно на школо. b)
Иначе - кръстих го Абел w)

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 08 January 2006 - 04:45 PM
Цитат
Със сигурност ще се хвалим! super
Иначе за сега се учим по "домашному", но неща, които наистина са полезни, като това - да не мърда от мястото си когато аз излизам от стаята. Това вече работи и е удобно, защото не се бориш с един напорист тип на вратата, а такива съм имала много и наистина е неприятно!
Дръгото е да сяда и да чака, докато аз благоволя да му дам паницата с храната. Това се наложи, защото ми ръмжеше, когато го доближа, докато яде. Сега вече храната е моя и той я яде, защото аз му позволявам, и вече е доста по-сговорчив! b)

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 09 January 2006 - 03:56 PM
Не е приятно, особено като влязат в дома хора, които представа си нямат от поведение на животните, човек се чувства конфузно.
Забелязала съм, че кучета, които често правят това, имат твърдо предпочитани обекти. Конкретно куче в парка ... конкретен човек ...
Трудно ми е да помогна, освен с впечатленията си. Моето куче, например, прави това само на кучета от породи като БОК, КО, САО... на никакви други.
Скоро го направи на най-малкия ми племенник, който има навика да се въргаля по земята пред кучето. Накарах детето да не лежи в краката на кучето, изникна ми в съзнанието сцената от "Боговете сигурно са полудели" с хиената, малкото бушменче и бутилката от кола, която то сложи на главата си, за да стане по-високо... Свърши работа.
Мисля, че с демонстрация на неодобрение ще стане. Но дори и да не стане ... абе, не ми се вижда болка за умирачка.
Публикувано: 09 January 2006 - 04:26 PM
Питах, защото не мога да си обясня от къде идва това. Иначе днес мина из къщата и налиташе на всяка една възглавница и одеало, най-смешното е, че иска същото и от котките.

Публикувано: 09 January 2006 - 05:25 PM
Друго, което ми направи впечатление. Ти караш кучето да седне и излизаш, така ли? Това според мен е неправилно. Една команда трябва да се изпълнява от кучето до нейното отменяне. Ако оставиш кучето да седи и излезеш, то ще наруши командата. В момента на теб не ти прави впечатление, но то ще помисли в бъдеще, че командите могат да се нарушават, просто защото не е било коригирано. Ако държиш да караш кучето да седне, докато се приготвяш за излизане, командвай, но преди да излезеш го похвали и му дай освобождаваща команда.
Публикувано: 09 January 2006 - 07:48 PM
Цитат
Друго, което ми направи впечатление. Ти караш кучето да седне и излизаш, така ли? Това според мен е неправилно. Една команда трябва да се изпълнява от кучето до нейното отменяне. Ако оставиш кучето да седи и излезеш, то ще наруши командата. В момента на теб не ти прави впечатление, но то ще помисли в бъдеще, че командите могат да се нарушават, просто защото не е било коригирано. Ако държиш да караш кучето да седне, докато се приготвяш за излизане, командвай, но преди да излезеш го похвали и му дай освобождаваща команда.
Значи, ако е доминиращо - хубаво - ще научи да не го проявява към другите от семейството, но всички други хора...? По улицата, гости... Тпва е проблема, че го прави на всеки!
Изобщо не съм се сещала за този поглед върху командата "седни" и че я нарушава. Обче си адски права!!! Мисля си, дали все пак, не би могло кучето да прави разлика между команда "седни" и после аз излизам и "седни" подадена на друго място и при абсолютно друга ситуация?
А пък и командата, която подавам при излизане вече не е "седни", а се превърна в "чао!" - при което той си отива на мястото и сяда сам и чака да изляза. Така дали вече са две - различни команди?

Публикувано: 09 January 2006 - 08:07 PM
Мил_ super best

Публикувано: 09 January 2006 - 08:09 PM
Цитат
Мил_ super best
Значи, просто трябва да слуша и изпълнява команди, за да мога да го спирам, нали?

Публикувано: 09 January 2006 - 08:24 PM
В твоя случай ако действаш правилно, ти ще обясниш на кучето си по няколко начина че поведението му е нежелано за теб, като за стопанин. Ако те смята за такава - ще те слуша. Опираме до един деликтатен момент -доколко той наистина те смята за водач/авторитет? Това е друг въпрос. Кучето е от изолатор с неизвестно минало, ако правилно разбрах - заведено там с вързани лапи... Предполагам че е нещо тривиално - хората взимат красиво кутре и след продължителбно мачкане "гуци-муци кученце" откриват че имат насреща мощно куче с големи зъби, което ги строява.
В този случай ти, като по-умната, трябва да подадеш ръка на кучето, качило се на врата на хората, и бавно и внимателно, стъпка по стъпка, да му помогнеш да слезе от там. Да, може и с бой и пречупване, но за какво ти е?
На руски има такова понятие "сорвали собаку" - "срив на кучето". Има се впредвид срив на психика. Ти със сигурност няма да го позволиш, но не е особено добре да се хвърлиш в другата крайност - да му прощаваш неща, които инак не би търпяла (за да съм честна - аз не бих търпяла кучето ми да яхва минувачи или гостите ми, ама никак не ми харесва тази мисъл).
Спешно трябва да излизам - за понизяване на статута може ли да продължа когато пак докопам компа? Благодаря!

Публикувано: 09 January 2006 - 08:32 PM
Наистина, борабата е кой е по-по-най - той или аз. Просто трябва време и адекватно държане от моя страна.
Освен това той е умен и по-точно - много добре разбира какво се иска от него. Въпроса е да да го поискаш твърдо и авторитетно. Тоагава става на секундата.
Ще се учим взаимно.
п.п. Определено ми е гадно и се лашкам между нуждата "да го стягам" и желанието да го поглезя, но има лесно решение - някои неща са си за стягане, а други са си за поглезване. Има време и ситуации и за двете и от това само се получава по-точно, пълноценно и ясно общуване.

Публикувано: 09 January 2006 - 09:57 PM
Сегаааа... Желанието ти да го глезиш е напълно обяснимо - маняците които си убиват или бият кучетата не висят по форумите в търсене на инфо как да възпитават правилно любимците си:-))) Тук сме тези, които обичаме кучета, не обратното, нали?
Нищо не ти пречи да го глезиш и мачкаш, но ТИ и СЕМЕЙСТВОТО ти сте тези, които решават КОГА да го глезите, кога да го разхождате, кога да си играете с него, кога да го хранете. Разбираш ли? Ако той идва при теб, носи паничката си и гледа с очи, пълни със скръб на целия еврейски народ, не се поддавай - това е една перфектна манипулация и е опит за пасивно доминиране.
Доминиране (начин да се наложи) не значи задължително зъбене и лаене, опити за ухапване и демонстриране на агресия. То може да бъде и пасивно (скрито) - кучето става "глухо", не ви дава да го къпете, дърпа се като се опитвате да му подрязвате ноктите. Това също е начин да се наложи, така че преразгледайте не само режима за хранене, но и другите неща: кой пръв минава в коридора при излизането от апартамента, след хората ли се храни кучето, получава ли парченца вкуснотийки от масата на обядващите/ вечерящи хора? как се държи навън?

Публикувано: 09 January 2006 - 10:28 PM
той за сега е възпитан и послушен. Благодаря ти за комплимента. Но редовно с израстването си проверява дали не може да направи една мъъъъъъъничка крачица напред към лидерското място. Само еййййй толкова мъничко, само до ей там. След като му се покаже че Не, братче ,не може, тук ти си последния след децата, той се кротва... До следващия път. Лео е с абсолютно доминантен и е интровертен характер. Рядко показва опитите си за доминиране на дребно, просто трупа пропуските ми и подава опит за надмощие "изведнъж". Това е моя грешка, но пък имам много да уча, треньори с десетгодишен стаж понякога не разчитат правилно малките сигнали, къде се бутам и аз...

Публикувано: 09 January 2006 - 10:30 PM
1. Научаване на значението на командата - без наказания. Подходящо е за малки кученца под 6 месеца. Изпълнява се действието и следва похвала и награда. След това се прибавя и самата команда като дума и знак. Например: кученцето сяда след като е последвало храна над носа му, похвалва се и му се дава лакомството. Когато то започне да сяда щом храната е до носа му, значи то разбира, че трябва да извърши някакво действие, за да спечели храната. Тогава докато кучето сяда му казваме думата ("Седни") и така постепенно все по-рано му се казва командата и знака с ръката се маха, докато то сяда само по команда. Отказ да изпълни не се наказва.
2. Отказът да изпълни команда, която знае се наказва. В някое познато място, където няма какво да разсейва кучето се тренират всички научени команди. После се отива на някое място където има нещо, което разсейва кучето, после с много разсейващи неща. Когато има какво да разсейва кучето, вероятността да откаже да изпълни е голяма. Тогава се наказва с дръпване на повода. Той трябва да е кожен и да е дълъг 2м. Нашийника зависи от характера и породата на кучето - куче с мек характер (обикновено декоративните породи) да си е с кожения нашийник, куче, което лесно се разсейва, но е податливо към изпълнение (ловните попадат в тази група) с душащ нашийник, но към края се преминава към кожения, и куче с твърд характер (служебна порода) да е с нашийник с бодли. Наказването трябва да бъде придружено от повторената команда. Така кучето разбира какво е объркало и какво трябва да направи, ако не иска да бъде поправено. Целта на наказанието е именно това - кучето да се научи да избягва неприятното действие на дръпването като изпълнява. Храната се дава от време на време, но никога само след второто правилно изпълнение или само след третото и т.н.
3. С по-дълъг повод или въже (10м) да се повтори всичко от миналата стъпка. Нашийникът при кучетата със твърд характер си остава този с бодлите, а при тези със среднотвърд характер да се върнат към кожен. Целта на стъпката е кучето да научи, че то трябва да изпълнява и от далече. Храната се дава само два - три пъти за цялото време, през което кучето се учи
4. Предпоследната стъпка е още по-дълго въже да се върже за нашийника и да се остави кучето да го влачи. Така то може да ходи навсякъде, но все пак, ако откаже да изпълни команда, то може да бъде поправено. Целта е кучето да изпълнява след първата команда, веднага - без да се забавя да подуши нещо, като не се разсейва от нищо наоколо, без значение какво е то. Така кучето се подготвя да изпълнява, когато е без повод. Храна се дава след като се свърши с обучението.
5. Последната стъпка е без повод. Тя значи обучено куче, но трябва периодично да се връщаме към стъпките с повод и въже, за да не научи кучето вредни навици - да "забрави" наученото. Ако кучето дори само веднъж откаже да изпълни команда, когато е без повод, значи то не е готово за това и трябва да се върнем към предната стъпка. В такива случаи е добре въжето, което се влачи всеки път да се скъсява по малко - 3-4см. Така всичко е потепенно и кучето си мисли, че винаги може да го поправите. Храната пак се дава след обучението.
Мисля, че това е всичко. Аз използвам тази схема и постигам доста добър успех. Кучето ми е дратхар и вече сме на последната стъпка. ;)
Публикувано: 09 January 2006 - 10:34 PM
Цитат
той за сега е възпитан и послушен. Благодаря ти за комплимента. Но редовно с израстването си проверява дали не може да направи една мъъъъъъъничка крачица напред към лидерското място. Само еййййй толкова мъничко, само до ей там. След като му се покаже че Не, братче ,не може, тук ти си последния след децата, той се кротва... До следващия път. Лео е с абсолютно доминантен и е интровертен характер. Рядко показва опитите си за доминиране на дребно, просто трупа пропуските ми и подава опит за надмощие "изведнъж". Това е моя грешка, но пък имам много да уча, треньори с десетгодишен стаж понякога не разчитат правилно малките сигнали, къде се бутам и аз...
Дотук удържаш фронта! b) Браво! Изключително съм впечатлена от Лео! А всичко,което е той,си постигнала ти! super cheers
Публикувано: 20 January 2006 - 10:44 AM
Цитат
Да - подобен тъъъъъничък момент имах с моята лабрадорка преди месец и нещо (сега е на 6 месеца). Все ми се тръскаше на разходка, а аз се притеснявах, какво й има. Повода ли я дразни, пък хубав съм взела, преглеждам й врата за гадости и бубички, че и капки за против гадинки й сложих, червенини търсех... Бях се изпопретеснила. А ТО!!! Всеки път като дам команда и тя се разтръсква! И после ме поглежда с тъпоумен поглед "Какво ми казваше, че бях заета?" ЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ NNN Трябваше ми един месец, за да схвана, как ме играе. Като не й се върви ред - тръскане на две крачки, като не й се сяда и ляга - тръскане, като реши да ми е напук - тръскане. А аз си се тревожа какво й има. И както многократно тук се спомена, проблема не е в дадената команда, а в цялото отношение между стопанина и кучето. За различни случай различни решения. Понамалих командите навън, поувеличих поощренията и радостните възгласи и нещата си тръгнаха по правилния ред. Изпълнява с удоволствие, а не с досада и яд. Явно аз бях попрекалила. Промених отношението си като цяло и в къщи и навън и нещата потръгнаха. cheers super best victoryVVV
Публикувано: 20 January 2006 - 11:24 AM