Команда Редом
Публикувано: 28 February 2006 - 08:07 PM
Имам дого на 5 месеца,но още не съм започнал с обучението на командата "ред"
Първо си мислех да стане поне на 6-7 и да започна с бесилото и строгия нащийник и чак тогава да го уча на тази команда.Това правилно ли е или мога още сега да започна.
И примерно ако сега започнеме да се учиме с нашийник ли да го обучавам или с нагръдник.А и моя повод е много къс,сигурно имам нужда от дълъг повод
Ще се радвам ако някой ми изясни ситуацията b)
Публикувано: 28 February 2006 - 09:57 PM
Публикувано: 30 March 2006 - 09:30 AM
Обърни внимание на корекцията, прочети отново разясненията. Обикновено това е проблемът на начинаещия. Не смее да направи корекция както трябва.
Тя трябва да бъде рязка и категорична. Не бива да влачиш кучето към себе си, а да дръпнеш камшично повода и веднага да отпуснеш.
Не тръгвай с натегнат повод. Поводът е напълно отпуснат, само като се дръпне и ти дръпваш и пак отпускаш. Ако трябва, го направи 3-4 пъти, докато се доближи до теб. Щом се доближи - лакомство. Повтаряй това всеки път, щом се дръпне.
Няма начин след 4-5 такива корекции да продължи така да се дърпа.
След това постепенно отлагаш наградката за след повече крачки добро изпълнение.
На каква възраст е кучето?
nufc, чак сега виждам въпроса ти.
suzanka ти е отговорила добре. Ще добавя, че редом можеш да учиш и на къс повод, но е по-лесно да е 1.5 - 2 м, защото в началото се държи с две ръце, а и трябва да е напълно отпуснат. Започни веднага, не отлагай. По-добре е ако се справиш без строг нашийник, остави това за резерва, ако срещнеш трудности когато наедрее.
Публикувано: 30 March 2006 - 12:26 PM
Цитат
Как мислите, дали е ненормално?
Здравей! Някъде прочетох , че кучето ти е сетер нали?!:))) Е цялото ти описание ми е до болка познато, навремето имах сетер и каквито и тренировки да полагахме при излизане се веех след него като самарско знаме....въпреки , че постигнах някакви резултати с него "ирландската дебела глава " си е уникат:)

Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи!
Публикувано: 30 March 2006 - 12:27 PM
Цитат
Имам дого на 5 месеца,но още не съм започнал с обучението на командата "ред"
Първо си мислех да стане поне на 6-7 и да започна с бесилото и строгия нащийник и чак тогава да го уча на тази команда.Това правилно ли е или мога още сега да започна.
И примерно ако сега започнеме да се учиме с нашийник ли да го обучавам или с нагръдник.А и моя повод е много къс,сигурно имам нужда от дълъг повод
Ще се радвам ако някой ми изясни ситуацията b)
bl)Ама, защо толкова дълго да чакаш, а после пък строги нашийници? Аз показах на моята още на втората разходка (защото първата беше операция "шок и ужас" от света навън). Върви си в различни посоки на повод, дръпвам я до мен и казвам "РЕД" или каквато е там командата и бравоооо с лакомство под носа и така две, три крачки. Давам лакомството и команда "ВЪРВИ" отпускам повода и тя си се юрва нпред. После пак "РЕД" и я дръпвам за няколко крачки, лакомство и "ВЪРВИ". С тази разлика между двата вида вървене го схвана тамън за една дълга отсечка на улицата. Като кажа "РЕД" и тя забавя до мен и вече ме гледа за лакомство. Постепено лакомството се заменя само с Браво и върви - което пак си е поощрение да подтичква свободно и да си души наоколо. Но и тогава не трябва да те дърпа - щом дръпне ти рязко и късичко дръпваш също на секундата. Постепенно задържането в "РЕД" става по дълго. Минавате половин отсечка, после цяла... Така я уча и да подминаваме пумиярите. Нахвърлят се, аз давам команда "РЕД" с лакомство под носа и изобщо не поглеждам пумиярите, за да не й покажа, че това е повод за впечатление. Не казвам, че стават чудеса, но постепено и със спокойствие... Е - не че не трябва да имаш десет очи зад гърба си, щото пумияра си е пумияр - команди на него никой не му дава и никога не знаеш... Но говорихме за командата ред.
Дано съм била малко полезна. Нека някой ме поправи, ако бъркам. Мерси. r)
Публикувано: 30 March 2006 - 12:32 PM
Здравей mil,
Искам да попитам нещо...моя пакостник като е на 4 месеца и сме започнали да се учим дали не е много рано s) ...за сметка пък на това изпълнява доволно много, е не всичко ама то още бебешката козина по него....ако можеш да ме посъветваш нещо

Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи!
Публикувано: 30 March 2006 - 01:46 PM
Само засега трябва да използвате меки методи, свързани предимно с положително подкрепление, много игра и да не изисквате 100-процентово изпълнение.
Прегледайте това:
Обучение на кутрето
Публикувано: 30 March 2006 - 02:16 PM
Цитат
Само засега трябва да използвате меки методи, свързани предимно с положително подкрепление, много игра и да не изисквате 100-процентово изпълнение.
Прегледайте това:
Обучение на кутрето
благодаря много mil....заривам глава в монитора 1super

Публикувано: 30 March 2006 - 05:39 PM
Публикувано: 30 March 2006 - 05:43 PM
Никога не съм опитвала това, нито съм го чела някъде, нямам мнение.
Предполагам, че се получава корекция, щом имаме ограничението на повода помежду си, само дето се въртим. Щом дава резултат, опиши по-подробно.
Аз също съм против строг нашийник, но инструкторите, при които ходих, буквално ме задължиха да го ползвам.
Не съм виждала курцхар (ако е такова кученцето, де) със строг нашийник b)
Публикувано: 30 March 2006 - 08:20 PM
Цитат
Обърни внимание на корекцията, прочети отново разясненията. Обикновено това е проблемът на начинаещия. Не смее да направи корекция както трябва.
Тя трябва да бъде рязка и категорична. Не бива да влачиш кучето към себе си, а да дръпнеш камшично повода и веднага да отпуснеш.
Не тръгвай с натегнат повод. Поводът е напълно отпуснат, само като се дръпне и ти дръпваш и пак отпускаш. Ако трябва, го направи 3-4 пъти, докато се доближи до теб. Щом се доближи - лакомство. Повтаряй това всеки път, щом се дръпне.
Няма начин след 4-5 такива корекции да продължи така да се дърпа.
След това постепенно отлагаш наградката за след повече крачки добро изпълнение.
На каква възраст е кучето?
nufc, чак сега виждам въпроса ти.
suzanka ти е отговорила добре. Ще добавя, че редом можеш да учиш и на къс повод, но е по-лесно да е 1.5 - 2 м, защото в началото се държи с две ръце, а и трябва да е напълно отпуснат. Започни веднага, не отлагай. По-добре е ако се справиш без строг нашийник, остави това за резерва, ако срещнеш трудности когато наедрее.
Срам не срам- много.8 месеца.Въпроса е, че тя не се дърпа от време на време, а постоянно!Още щом излезем.
Публикувано: 31 March 2006 - 07:50 AM
1. Слагам Бети да седне от лявата ми страна.
2. Събирам повода както вече казах - остават само около 15-20см. между нашийника и лявата ми ръка. Държа ръцете си нормално, само стискам повода.
3. Тръгвам напред и казвам "Редом"
4. Ако тя избърза напред, макар и малко, повода се опъва и правя завой на 180°. Така се получава корекция.
След няколко корекции тя разбра, че трябва да ходи до мен, и че ако опъне повода отиваме в другата посока - тя иска да подуши нещо и опъва повода, тогава завиваме и се става така, че тя не получава това, което иска. Това също може да се брои за корекция, защото тя разбира, че ако се дърпа няма да стигне до това, което иска. Дори мисля, че второто - не достигането на това, което иска - я кара да изпълнява. Това е Negative Punishment (Кой всъщност е българският термин? Чела съм го на само на английски и проблемът е, че не мога да го използвам на български).
Ако се сетя за още някоя подробност, която съм пропуснала, ще я напиша.
Публикувано: 31 March 2006 - 08:25 AM
Това съм го променила и ето какво се получи.
Всъщност съм забравила да добавя, че щом Бети ходи без да дърпа повода я похвалвам. Не непрекъснато, а от време на време. След като сме извървяли разстояние, по-дълго от предишния път спирам, тя сяда (предварително съм я учила да сяда при спиране без команда) и тогава я освобождавам да играе.
Публикувано: 31 March 2006 - 09:06 AM
същността на това, което казваш, е аналогична на традиционния метод. negative punishment бих превела наказание, с други думи корекция.
Предполагам, че това е подходящо за хора, които не могат волево да направят достатъчно силна и рязка корекция и завъртането им помага.
За да стане ясно на всички, ето превод:
Цитат
"Ако кучето напира напред и вие изведнъж се завъртите на 180 градуса и тръгнете обратно в другата посока, то ще получи мощно рязко дръпване за врата. Ако пробяга покрай вас и вие отново направите същото, ще получи още едно мощно рязко дръпване за врата."
Идеята не е лоша, защото точно в това е основният проблем на повечето хора: страхуват се и имат някаква вътрешна съпротива да направят добра корекция. Знам го прекрасно по себе си.
От друга страна, обаче, човек трябва да се научи как да прави корекции, защото при седни или легни, например, този вариант няма да му помогне.
Още за техниката на корекцията при "редом" от k-9.ru