- (8 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »
Прясно сготвена храна
Публикувано: 04 January 2007 - 07:44 AM

Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милионите и милиони звезди, стига ти да погледнеш звездите, за да бъдеш щастлив... Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.Ще се грижиш ли за мен..страх ме е...маничка съм а мама я няма ". Смешно е, но и аз не вярвах че един поглед на едно такова малко животно може да породи такива безкрайни емоции . ДЖУДИ
Публикувано: 04 January 2007 - 08:16 AM
Ако те притеснява да опиташ със сурово, идеята за готвеното е горе-долу същата, с тази разлика, че продуктите минават термична обработка - лека. Много повърхностно казано: дневната дажба се състои от 50-60% месо, риба и субпродукти (примерно 40% чисто месо - телешко или птиче и 15-20% субпродукти - дроб, виме и т.н.); около 30% са зърнени продукти - ориз, ядки (овесени, ечемичени и т.н.), по-малко полезни са брашнените каши и грисът, още по-малко полезен - хлябът, независимо от вида си... но и той от време на време е хубаво да се дава; и останалите проценти се разделят между зеленчуци и плодове, и млечни продукти - извара, кисело мляко, 1-2 пъти седмично е добре да се добавя сурово или твърдо сварено яйце.
Термичната обработка е ЛЕКА - т.е. продуктите не се готвят до разваряване, а просто се попарват за няколко минути; по възможност плодовете и зеленчуците се дават сурови; зърненият продукт в зависимост от разновидността си се вари (ориз, каши) или накисва (ядките).
Всичко това се нарязва на парченца, подходящи по размер за кучето и се смесва. Към комбинацията се добавят витамини, калций (желателно - органичен), омега 3 и омега 6 мастни киселини, малко олио или, по-добре, масло за козината (Мегадерм, Витадерм...), аз бих добавяла и водорасли.
Ще поровя за по-конкретни стойности, но вероятно няма да е тези 2-3 дни, че съм затрупана с работа.

Публикувано: 04 January 2007 - 10:24 AM
Мисля, че не е необходимо да откриваме топлата вода по няколко пъти. Струва ми се по-удачно да коментираме личен опит получен въз основа на препоръки било от развъдчици било от литература, отколкото просто разсъждения по темата.
Както беше казал другарят Ленин wink "Проверката е висша форма на доверие."

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 04 January 2007 - 12:04 PM
Цитат
Ако те притеснява да опиташ със сурово, идеята за готвеното е горе-долу същата, с тази разлика, че продуктите минават термична обработка - лека. Много повърхностно казано: дневната дажба се състои от 50-60% месо, риба и субпродукти (примерно 40% чисто месо - телешко или птиче и 15-20% субпродукти - дроб, виме и т.н.); около 30% са зърнени продукти - ориз, ядки (овесени, ечемичени и т.н.), по-малко полезни са брашнените каши и грисът, още по-малко полезен - хлябът, независимо от вида си... но и той от време на време е хубаво да се дава; и останалите проценти се разделят между зеленчуци и плодове, и млечни продукти - извара, кисело мляко, 1-2 пъти седмично е добре да се добавя сурово или твърдо сварено яйце.
Термичната обработка е ЛЕКА - т.е. продуктите не се готвят до разваряване, а просто се попарват за няколко минути; по възможност плодовете и зеленчуците се дават сурови; зърненият продукт в зависимост от разновидността си се вари (ориз, каши) или накисва (ядките).
Всичко това се нарязва на парченца, подходящи по размер за кучето и се смесва. темата за БАРФ малко олио или, по-добре, масло за козината (Мегадерм, Витадерм...), аз бих добавяла и водорасли.
Ще поровя за по-конкретни стойности, но вероятно няма да е тези 2-3 дни, че съм затрупана с работа.
БЛАГОДАРЯ И СЪМ ВИ ПРИЗНАТЕЛЕН Каде мога да разгледам темата за БАРФ Ще съм ви признателен за колко е възможна повече информация С ПОМЕНАВА ТЕ Към комбинацията се добавят витамини, калций (желателно - органичен), омега 3 и омега 6 мастни киселини,Как да добавя омега 3 и омега 6 мастни киселини Интересува ме също така и как да исчислявам дневната норма Ще чакам помощ от вас И НАПЪТСТВИЯ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ВИ БЛАГОДАРЯ. w) w) w)

Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милионите и милиони звезди, стига ти да погледнеш звездите, за да бъдеш щастлив... Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.Ще се грижиш ли за мен..страх ме е...маничка съм а мама я няма ". Смешно е, но и аз не вярвах че един поглед на едно такова малко животно може да породи такива безкрайни емоции . ДЖУДИ
Публикувано: 04 January 2007 - 01:51 PM
Доста трудна задача ми се струва да се готви балансирано r)
Моите ги храня с качествени гранули, като към тях добавям варено или
печено пиле (обезкостено), бульон + ориз/зеленчуци

Аnimals fans and friends are what keep this board alive !!!
Публикувано: 04 January 2007 - 02:12 PM
Публикувано: 04 January 2007 - 02:28 PM
Цитат
Благодаря за помоща искам да попитам защо към гранули като добавка даваш пиле w) w) w)
Моля, не прикачвай картинки, които нямат връзка с темата!
мод

Публикувано: 04 January 2007 - 02:44 PM
Цитат
Цитат
Благодаря за помоща искам да попитам защо към гранули като добавка даваш пиле w) w) w)
Пиле или телешко /друго не съм пробвала до момента/ - ами защото кучетата са си месоядни, и им харесва, но някъде беше писано, че храненето само и единствено с месо не се препоръчва ...

Публикувано: 04 January 2007 - 02:51 PM
готвено, на другия ден - гранули.
И че е по-добре към гранулите да се добавят нетлъсто месо, ориз и/или зеленчуци /без картофи, зеле и пр./

Публикувано: 04 January 2007 - 04:42 PM
АКО се дават гранули и нещо друго, желателно е да не се "разделят", за да не се пренастройва постоянно храносмилането на кучето... "другото нещо" се дава не като част от дажбата, а като "десерт", но се има предвид при храненето.
Примерно:
- дажбата е 100 гр. гранули (грубо приравняваме на 1 кг. мокра храна - 10% средна влажност горе-долу това дава). Решаваме да дадем и, да речем, черен дроб - 150 грама. НАМАЛЯВАМЕ дажбата за деня с примерно 1.5 пъти грамажа на карантията - т.е. около 25 грама гранули "махаме" за сметка на мръвката (приравнено на 250 грама мокра храна). Дажбата става 75 грама гранула и 150 грама дробче.
--
Обаче е редно да се спазват няколко основни правила при такъв модел на хранене "с десерт":
1. Добавката не бива да превишава повече от 30% от дневната дажба - иначе дебалансираме напълно храненето на животното, вместо да го "подобрим". Даже бих казала, че 10-15% е по-добрият вариант... което за дребни породи трудно се изчислява. От друга страна пък "дребните" имат все пак малко по-различно потребление... yorkybg беше казала в една тема, че храни 50/50 гранула и "самоделен пастет" и кучетата й са в добро състояние... поне засега.
2. Добавката следва да се дава сравнително редовно - не да храним примерно 2 седмици само с гранула и после изведнъж тряс, мръвка, после още 1 седмица само гранула и т.н. Логичният вариант е да се дава десерт всеки ден по малко.
3. Твърдо трябва да се помни, че "десертът" няма реална... хранителна стойност - даваме го за забавление на кучето, за да му е приятно, понякога с цел да натрупа маса... но не за да го превърнем в част от "диетата" на животното.
Специално за "натрупването на маса" при породите, които имат нужда от това, десертната добавка често прави чудеса: подходящо подбрания десерт, примерно гръкляни с малко овесени ядки може да приведе за 10-ина дни Нойзичка от "суха" кондиция в идеалната за изложби "тюленеста" b) форма. В случая "суха", защото като търчащо по цял ден куче тя се намира в идеалната за гонче форма за РАБОТА, но за изложби е желателно да е по... месестичка r) До голяма степен същото се отнася например за мастифи, всякакви други гончета - кучета, които трябва да изглеждат "добре гледани" и "приятно закръгленки" на ринга.
Като цяло обаче, освен за такива цели и за развлечение на кучето, хранене с "десерт" няма някаква, как да го кажа, строго хранителна цел.
То и храненето на кучето като наука си е... бая сложна история. Не твърдя нито че съм права, нито че греша, а само че има хиляда и един защитници и противници, всеки със своите аргументи - и то за всеки един начин на хранене.

Публикувано: 04 January 2007 - 06:33 PM
Публикувано: 04 January 2007 - 06:45 PM
Що не попрочетете малко по храненето, преди да се изказвате -
беше казано, и то в не една тема, че кучето е месоядно, а не
ВСЕЯДНО животно !!!
A относно картофите пишеше, че от тях не се усвоява почти нищо
ПОЛЕЗНО за кучето!

Публикувано: 04 January 2007 - 06:53 PM
Но те товарят стомашно-чревния тракт с излишна работа и опити да бъде преработено и усвоено нещо неусвояемо за него. Мисля, че съм давала това сравнение, макар и пресилено - все едно да се опитваш да мелиш чакъл на пясък в мелничка за кафе. Съсипва се мелничката.
Публикувано: 04 January 2007 - 07:55 PM
http://dog.bg/f/inde...=ST&f=58&t=6622
Баланса не е толкова лесно постижим на практика.
Публикувано: 04 January 2007 - 10:12 PM
Цитат
http://dog.bg/f/inde...=ST&f=58&t=6622
Баланса не е толкова лесно постижим на практика.
Статията е доста исчерпателна хубаво би било ако някои може да дада практически съвети За да може баланса да е лесно постижим на практика w) w) w)

- (8 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »