Голдън ретривър
Публикувано: 03 July 2008 - 04:14 PM
Цитат
Да, и то през 14 поколения! Представи си за кво става дума! Затова хората правят статистики вече, за да може да се проследи всяко куче и съответно поколенията на това куче в какъв процент от тях имат степен над Б дисплазия и колко е тежка и т.н.. Всичко това се прави за здравето на новите поколения. Един документ за произход може да ти даде информация не чак до 14-то коляно, но поне до 4-5то (самият документ, иначе ако се разровиш в нета ще намериш и до 15то)! И по принцип се пише там под името и степента на дисплазия. Ако кучето ти няма документ за произход как ще разбереш, че майка му не е имала най-тежката степен, ама някой си я е развъдил, щото е мислил, че кучето трябва да роди поне веднъж. Твоето куче следа от дисплазия да няма, то вече носи гена на майка си и следващото поколение е много вероятно да се роди с тези наследени "главоболия". Представи си как се мъчи кученцето, като костите му са извадето от таза, все едно са счупени и него го боли и ти нищо не можеш да направиш, защото една операция на двете стави струва към 15 000 лева! Тогава, за да не го боли ще трябва да го приспиш, защото вашите никога няма дадат толкова пари! И си представи, че ти си имаш кученца от твоето куче и дадеш такова куче на друго семейство и се случи това с тях? Как ще се почувстваш, че си им дала болно куче, което го боли зверски, а те са искали просто да са щастливи!
ЗАТОВА НЕБИВА ДА СЕ РАЗВЪЖДА ПО ТОЗИ НАЧИН!
ЕДИТ: ivcheto, извинявай, май те обърках с детето. Ама то това е и към нея!
Публикувано: 03 July 2008 - 04:52 PM
мисля,че това няма нужда от коментар!!!!!!!!!!!!
Публикувано: 03 July 2008 - 06:45 PM
Хората правят статистика, но не и в България.
Публикувано: 03 July 2008 - 08:37 PM
Цитат
Родословието, документа за произход - хартийка, няма значение за физическата дисплазия щом ще го гледаме буквално. Но има значение за информацията, която ще достигне до стопанина за това дали родителите и предците на кучето му са били здрави. Не под всяко куче в документа пише, но на доста от тях - да. Ако се разрови и да потърси, обикновения човек (с куче, от което просто иска поколение) ще достигне до някаква яснота по въпроса. Стига да иска, родословието му предоставя тази възможност.
Да, няма статистика в България. Но на много от кучетата внесени тук предците им присъстват в статистиките на другите държави и по този начин може да се научи много за линиите. На моите кучета 98% от дедите им до 5-6то коляно ги има! На едното куче съм намирала до 14то - нямах нерви да извадя всички!
Зависи и от родословието естествено.
Така че родословието има огромно значение за борбата срещу болестта!
Публикувано: 03 July 2008 - 08:49 PM
Публикувано: 03 July 2008 - 08:52 PM

Всички Кучета Имат Родословия , Разликата Е, Че На Някои Им Е Написано На Хартия ....
Hanna Is Everything For Me .... She`s Just My Life .... I Love Her More Than Everything In The World ..... I LOVE YOU MY GOLDEN .... :*
Публикувано: 03 July 2008 - 09:19 PM
Публикувано: 03 July 2008 - 09:31 PM
Цитат
:sos:Т.Е :sos:

Всички Кучета Имат Родословия , Разликата Е, Че На Някои Им Е Написано На Хартия ....
Hanna Is Everything For Me .... She`s Just My Life .... I Love Her More Than Everything In The World ..... I LOVE YOU MY GOLDEN .... :*
Публикувано: 03 July 2008 - 09:49 PM
Цитат
Чета си достатъчно :-

Публикувано: 03 July 2008 - 09:50 PM
Цитат
Аз на 10 години не знаех как се изговаря Пневмония (нищо че бях болна), кво остава за дисплазия. Няма какво да му обясняваме на детето, майка му да седне да чете! Не може да му стане ясно за какво говорим, освен че кученцата които толкова иска може да са болнички и да ги боли много като ходят, а не иска да направи някое семейство нещастно и най-любимото им животине да страда, нали?!
Публикувано: 03 July 2008 - 09:53 PM
абе аз дето моята глава грам не разбира от развъждане, родословия и други подобни, схванах, че ЗА РОДОСЛОВИЕТО НЕ СЕ ПЛАщА ДОПЪЛНИТЕЛНО!!!!!!!!!! то си идва с кутрето и не се дава от Общината, съда, черквата, местната орагнизация по отглеждане на домашни хлебарки и ред други все толкова абсурдни идиотии!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! всеки регламентиран и истински развъдчик предава малкото животинче на новите собственици СЪС родословието!!!!!!!!!!!
А пък Софи,аз като гледам няма кой да те спре да си окалпазаниш красавито животно - на хора като теб, никой акъл не може да даде, за каквото и да е! прави каквото щеш,ама после да не стане така,че да ревеш на форумците и викаш - помощ какво да правя сега! за мен, явно ти обичат повече идеята за тия прословути толкова мечтани кученца, отколкото твърдиш,че обичаш Хана и й желаеш най-доброто!!!!!!!!
последно мога само да кажа - късмет Хана, дано съдбата е с теб!!!!
Публикувано: 04 July 2008 - 09:53 AM
Цитат
Валя я кажи повече за техните методи :blink:!
Публикувано: 04 July 2008 - 12:52 PM
И това име Hanna Princess Gold of Royal Ring kenel-Hanna откъде е, щом Хана няма родословие?! Надали вие сте го измислили :rolleyes:

http://www.vbox7.com/play:d880ab65
Turn the lights down low, take it off, let me show, my love for you is insatiable...
Публикувано: 04 July 2008 - 01:13 PM
Правилата са общовалидни, имащи развъдни права, които са заложени в правилника на клуба. Разпространява се информация от клуба за здравни проблеми, разработване и следване на изследванията. Страшно много научни статии се публикуват като пример мога да дам тези/на шведски са, но с превод от Гугъл, може да се разбере за какво са/:
http://www.skk.se/av...publikation.htm
http://www.goldenklu..._J_Sjokvist.pdf
Това им е страницата за статистика на заболяванията:
http://www.rasdata.nu
Ето и един произволен пример на куче и информацията за него:
http://www.rasdata.n...99/s4739399.htm
Ето и един друг пример не за дисплазия, но достатъчно показателен:
http://www.dalportal...view/47/27/lang,bg/
Работят хората, имам какво да научим от тях.
Публикувано: 04 July 2008 - 08:25 PM
Цитат
Името аз си го измислих понеже тя би трябвало да има родословие
и ако има искам да се казва так иначе така и е пълното име за мен :) Както на Ива Балди името му е Баллдуин оф лавиня алпи реших тъй като Хана не е по-нижа от другите кучета реших и тя да си има такова име :) Искам да кажа съвсем сериозно и отговорно , че майката бащата на Хана както и дедите и са от развъдник ! Но Хана няма родословие тъй като на собственицете на майката и бащата на Хана са си взели кучето за домашен любимец а не да ходът по изложби и т.н и не им се е давало повече пари затова хората от развъдника са им казали , че може да дадът по-малко пари , но кучетата да нямат родословие и те са ги взели без родословие !!! Обещавам,че тази седмица в събота вечерта или в неделя сутринта ще ви кажа абсолютно точно как ще се стекът нещата защото хората който са взели Хана от майка и ще си дойдат и за това ще имам информация :) Моля дотокава да не се пишат излишни мнения :)
И това име Hanna Princess Gold of Royal Ring kenel-Hanna откъде е, щом Хана няма родословие?! Надали вие сте го измислили :rolleyes:
Искам да кажа , че името на Хана - Hanna Princess Gold Of Royal Ring аз си го измислих просто да си има пълно име :) Да майка и и баща и са от развъдник , в Унгария и Чехия, но хората от развъдника са им казали че може да ги вземат , но без родословие за по-малка цена тъй като на хората не им се е давало повече пари защото те са си взели кучетата за домашни любимци а не да ги водят по изложби и т.н. Иначе и майка и и баща и на Хана и дедите и са с родословие от развъдник в чужбина обещавам ви че в събота вечерта или в неделя сутринта ще имам доста информация .Моля ви , дотогава да не се пишат коментари по въпроса докато не изясним нещата :) :) :)

Публикувано: 04 July 2008 - 08:42 PM
Много се дразна на такива, които искат куче само за да го развъждат и да печелят пари от това, без изобщо да мислят за здравето на техния любимец и на поколенията, които оставя след себе си...
Софи-Хана, ако "родата" на Хана наистина има родословие, бих се радвала да има малки "легални" голдъни в Монтана, но ако мислиш да и вадиш фалшиво родословие (за което трябва да бутнеш малко пари, разбира се, а майка ти е наясно с тези неща, защото работи в Зоо- Магазин)... абе нали знаеш; "На сила хубост не става!"
Но другите разбират повече от мен, аз просто казвам, че не може да се сетиш след година и нещо (когато кучето ти е пораснало и готово за размножаване), че няма родословие и трябва да се извади и то за цел=> разплод. А и не можеш да си сигурна, че причината родителите на Хана да нямат родословие е тази, която ти казват. Има много Против и по- малко За.
Другия момент е, че дори и да направите развъдник за голдъни, първото или второто кучило ако не са наред (Не Дай Си Боже), и ако Хана е с фалшиво родословие... каква репутация ще си изгради този развъдник?
П.П.
Още веднъж казвам, че изказвам собствени мисли и мнения. Може да съм далеч от истината и още веднъж казвам, че другите разбират повече от мен що се отнася до родословия и т. н. Просто изнасям на яве моята гледна точка по въпроса и казвам нещата така, както аз ги виждам!
Софи-Хана, ако съм те обидила с нещо, моля да ме извиниш.