Фотогалерия на БОК
Публикувано: 25 December 2009 - 05:37 PM
С кого да ги сверят? Кой е верния часовник, по който всички да сверим своите?
Разбира се това важи само за тези, които имат какво да покажат и искат и тези, които имат желание да видят и искрено да се порадват на видяното. Време е вече да спрем с плюването, защото успехите с породата са много повече от негативите.
Кои са тези успехи????
Има доста хора и овчари и развъдчици в клуба а и извън него, които работят добре. Например голяма част от развъдчиците в СРОК. Такива има дори и при монтанския неблагодарник. Но нали кучетата и при едните и при другите са с едни и същи предци, които са заложени като начало в ранните години от НК БОК. Ако продължаваме да се плюваме с практики от рода на : в моя двор са чисти а на Гошо в двора са мелези нищо че са с еднакъв произход подбиваме името на породата. А тя си е наша и на предците и на потомците ни и каквато си я направим такава и ще бъде.
Така е, като не я съхранихме, сега ще трябва да си я правим. И какви са плановете на НКБОК в тази насока - какво ще правите???
Овчарското куче се развива със или без желанието мое нечие или на трети... пети...
И колко се е развило???
Вярно и аз бих искал да се развива още по-динамично за да върви напред, както се случи с повечето сродни породи, като кангал, азиатец, шарпланинец, кавказец и др.
Колко се е развил кангала, като и там е същата кашотина като са БОК - 70-80% са малаклъ или там както ги наричат мелезите с мастифи ???
Но има и породи от тази група, които регресират и аз не искам труда на толкова много хора да отиде на вятъра и да изгубим или окепезим една от най-ярките и живи частици българщина. Бъдете добри едни към други и си партнирайте и ще се получат по-добриш резултати за всички и най-вече зе породата. Разцеплението и противостоянието не водят до нищо добро. Не робувайте на догми защото това не е развитие, а четете и се образовайте.
Какво да четем - художествена литература ли??? Къде са материялите които НКБОК издаде посветени на нашето куче???
Колкото по-грамотни сме-толкова по- грамотно ще развием породата си.
Всеки, който има по-малко от 5.50 по български език и литература в училище, вън от породата. Пак питам с какво да се ограмотяваме, къде са тея четива???
В целия свят и всички породи се изменят.
Разбира се, като се кръстосват с кучета от други породи. НКБОК с какво кръстосва???
Само една малка част регресират и то благодарение на безотговорно отношение и безхаберие. На някой много му се иска това да стане и с овчарските кучета на българия.
Ограмотявайте се! България се пише с главна буква.
Това е така, защото кучетата в двора му са дребни, разнотипни и старотипни и такива хора със задръстено мислене казват за своите кучета истински най-често нямайки никаква представа за произхода им. Това обикновенно са хора извън организациите или при каракачанистите.
Вие с какви кучета започнахте работа - с еднотипни и със ясен произход ли? Браво на вас, успели сте да върнете породата с години назад, защото сега е пълно с разнотипни кучета и такива с измислян произход.
Във форума не веднъж са показвани изворните кучета, с които работим и техните потомци както и при последните снимки, които публикувах.
Виждаме, че новите кучета нямат нищо общо с изворните такива, защо???
Така е и с много други развъдчици и радетели на породата. Не се заблуждавайте много-много по старите физиономии защото и те понякога лъжат. Да и аз много ги харересвам, но не на всяка цена и не всички. Щи отговоря защо!!! Няколко страници назад са показани няколко кучета със остарели от възрастта физиономии и всички ахват и се захласват но на едното от тях майката е родословна кавказка овчарка. Друг проблем е че не знаейки произхода на кучетата се афишира едно наистина красиво куче, на което бабата по майка също е внесена от мой братовчед от Русия. Тези кучета не се използват от грамотните и знающи люде но се пускат във форума.
А вие откъде знаете произхода на кучетата с които сте започнали работата по породата???
Аз няма да посочвам кои са за да спрем с полемиките и споровете каквито има само в България а при всичките ни съседи съществуват тези проблеми но собствениците си знаят и нека не развъждат тези кучета. Не че мога да им забраня, но мога да си позволя от от гледна точка на годините в породата да ги помоля да не развъждат тези кучета.
Посочете ги , г-н Попов, нека и ние дето сме на един петък служба в породата да ги знаем и да не правим грешки да заплождаме на тях. А като не ги казвате и да ги молите хората няма как да не заплождат на тях. Кои са тези кучета???
Колкото до НК БОК те никога няма да влязат в нашата племенна дейност.
Че вие нямате такава. БРФК се занимава с племенната ви дейност. Защо се получи така???
Но да се върнем на въпроса за грамотното отношение към породата и опазването и от негативи и кръстоски. Единствения начин запомнете: ЕДИНСТВЕНИЯ е да се работи по документи за произход.
А вие защо ги нямате тези документи. Защо не направите общодостъпен регистър, видим в Интернет и хората да се ограмотяват??? Да не би да се страхувате, че ще лъснат много измислени родословия???
Монтанския дерибей работи с откраднатат от мен и Любомир Бояджиев информация за произход, без и най-малка заслуга за нея защото съм я събирал с много хора и цял живот. Огромна заслуга има и Любо, който работи много време по написване и систематизирането и и хвърли много труд.
Ми той Любо Бояджиев само отиде при него. Как я е откраднал монтанския дерибей. Може би Л. Бояджиев я е откраднал, ама тя пък била и негова. Нещо не ми стана ясно. Ще ни разясните ли г-н Попов.
Да не говорим колко кучета съм му подарил без нито едно да съм му продал, но аз си купих от него техните потомци, които са ценни за мен и все още не са РЕМОНТИРАНИ от селекционерския му гений.
Кажете поне едно "истинско" куче, което сте му подарили???
Хубавото при него е че е много тъп, лошото е че е много амбициозен и расипа много хубави кучета, а и хора. Повечето от тях обаче се усетиха и го изкъшкаха и така се създаде СРОК, който работи със същите по произход кучета но не окепезени от Гения от Михайловградско.
А що не се върнаха при вас, ами създадоха СРОК. И защо почти всички, разкараха кучетата, които вие завещахте на монтана и сега събират нов материял за работа???
При мен непрекъснато идват и се обаждат породници, които са обидени и разочаровани от монтанския дис сато Иван Тенев от Ямбол яко и старо име в породата, Митко Трола и много, много други. Неблагодарника от Михайловградско макар че е човека, на който най много съм дал от себе си , на който създадох клуб, организация, документи, кучета, изложби и най-вече хора, с които да работи е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВИНОВНИК ДА НЕ Е ПРИЗНАТА ОЩЕ ПОРОДАТА.
Па той, човека си е в друга организация - там породата му е призната. Едва ли той ти е кривия. А защо хората се махат от НКБОК и отиват при този разсипник - последно хасковския клуб.
Той излъга цяла България и продължава да лъже че породата е призната най- безогледно без да уточни че я е признала накаква малка организация, която няма рашаващо значение в киноложкия свят и която мисля се каззва уциай или нещо такова. Навсичкото отгоре този Тома Неверни напуснал тия дни и нея и отишъл в отделилата се от уцито ику, от която пак ще се опита да цица както от НК БОК, уцито и всичко до което се е докоснал този майстор плагиат и версификатор. Бъдете уверени ще станем свидетели на още много метаморфози и далавери от този псевдо приятел на породата. Всичко което той прододе на тези организации е на постигнато от НК БОК, в който членуваше и тоз... и трябваше да отиде в FCI за да бъде признато нашето куче от което се възползваха някои недоброжелатели на българската порода и за нас остана...
Какво остана за НКБОК???
За да се признае породата сега ще трябва да мине много време и наново всички усилия да се повторят а бяхме само на крачка от сигурен успех свързан с години труд и човешки съдби.
По тъпо оправдание за годините на бездействие на НКБОК, едвали някой може да измисли. С това будите само смях и съжаление, г-н. Попов. Хората ви напуснаха защото клуба ви не функционира, не правите нищо за развитието на това куче, а разсипахте едно голямо количество генетичен материял. И вместо да излезете като мъж и да кажете, да сгреших, дайте да се опитаме да оправим нещата, вие се чудите с кой да се оправдавате. Е на това аз му викам достойно и мъжко държание.
Пиша всичко това за да ви обърна внимание да работите честно всеотдайно и по документи за произход, което е основополагащо в породата. Знам че не малко хора от всички организации вече го правят но трябва така да работят всички. Запомнете едно: България ще има световно призната порода само тогава, когато я признае FCI.
Ако БРФК продължава да ви подкрепя и да не дава на други да опитат да направят порода - това признание ще е никога.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 26 December 2009 - 03:15 PM
Защо говориш в минало време. Та той все още е вся и всьо в породата.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 26 December 2009 - 05:09 PM
Защо говориш в минало време. Та той все още е вся и всьо в породата.

Публикувано: 26 December 2009 - 07:40 PM

Публикувано: 26 December 2009 - 09:29 PM
ШАРО ПЕПЕЛЯН
На тази снимка е 3 месеца преди да умре
Публикувано: 26 December 2009 - 09:44 PM
ШАРО ПЕПЕЛЯН

Балчев тоя черния да не е по негова линия- Шаро .

Публикувано: 27 December 2009 - 04:59 PM
ШАРО ПЕПЕЛЯН

имаме двама негови синове от много добри майки единият изключително много прилича на Шаро, но е малко по дребен.
Ще ги снимаме и ще ви ги покажем
Публикувано: 27 December 2009 - 05:56 PM
ШАРО ПЕПЕЛЯН

имаме двама негови синове от много добри майки единият изключително много прилича на Шаро, но е малко по дребен.

Публикувано: 27 December 2009 - 06:17 PM
ШАРО ПЕПЕЛЯН

чакаме ако може и маиките
Публикувано: 28 December 2009 - 08:57 PM
ШАРО ПЕПЕЛЯН

Едното от кучетата се казва Симо и е със майка Соня 1 "Ендрев" баща на Соня Генчо "Томето"- червен грив. Майка на Соня Скала - червена грива. Снимки ще ви изпратя след празниците защото сега нямам време да ги снимам.
p.s. Кучето е родено 16.02.2000 г. пройзводител Вальо Ендрев цвят- кафяво сив.
Публикувано: 28 December 2009 - 10:17 PM
ШАРО ПЕПЕЛЯН

Едното от кучетата се казва Симо и е със майка Соня 1 "Ендрев" баща на Соня Генчо "Томето"- червен грив. Майка на Соня Скала - червена грива. Снимки ще ви изпратя след празниците защото сега нямам време да ги снимам.
p.s. Кучето е родено 16.02.2000 г. пройзводител Вальо Ендрев цвят- кафяво сив.
За това куче ли говориш?
Публикувано: 28 December 2009 - 11:50 PM

Другото е при Стойчо но неговото родословие не е при мен и незнам дали има издадено такова. Затова трябва да говоря със Стойчо коя е майката. Много прилича на Шаро"Пепелян" черно бял с жълто по края на ухото. Има няколко кутрета от него при Сашо (шилето) - значи кучето работи.