Dog.bg Форуми : Регистрираха случай на бяс при домашна котка

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Регистрираха случай на бяс при домашна котка

#1 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 20 February 2007 - 02:56 PM

Случай на бяс при домашна котка е констатиран на 19 февруари т.г. след лабораторно изследване в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт, гр. София, съобщават от Националната ветеринарно-медицинска служба.

На 17 февруари домашна котка е ухапала Недялка Стоева Петкова, живуща в гр. Нови Искър. Съпругът на ухапаната жена убива котката, но не уведомява за случая ветеринарната служба.

В понеделник 19 февруари, котката е занесена от собствениците в референтната лаборатория за изследване за бяс към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Лабораторното изследване е направено възможно най-бързо и в 16 ч. завеждащият лабораторията ст.н.с. Румен Вълчовски информира по телефона дирекция Здравеопазване на животните в НВМС, че случаят е положителен за бяс и има ухапан човек. От дирекцията незабавно се свързват с началник отдел Здравеопазване на животните към РВМС София д-р Бохосян, който е информиран за случая. Той веднага тръгва за гр. Нови Искър и заедно с представител на РИОКОЗ-София отиват на въпросния адрес, където извършват епизоотологично проучване, от което е установено следното:

Къщата се намира в самия край на квартала, от където започват ниви, граничещи с района на военното летище Доброславци. Тъй като летището се охранява, но от няколко години не се използва, то е станало благоприятно място за обитаване от лисици. Котката е излизала извън къщата и вероятно е имала контакт с лисици, заразени с вируса на беса. Това обяснява как е заразена котката и нейната агресивност, информират още от НВМС.

Д-р Бохосян веднага транспортира ухапаната жена и още 4 души, които са имали контакт с домашното животно, в инфекциозна болница в гр. София, където веднага е започнало лечение. В момента се извършва дезинфекция на въпросната къща и нейния двор. В болницата в гр. Нови Искър са предупредени лекарите всички съмнителни случаи за контактни хора с болни животни да бъдат изпращани веднага в гр. София за антирабично лечение.

Днес 20 февруари, е насрочено заседание на общинската епизоотичната комисия за набелязване на по-нататъшни мерки за профилактика и борба с болестта бяс в засегнатия район. Осигурено е необходимото количество ваксина срещу бяс за ваксиниране на всички животни в засегнатото населено място. Уведомен е директорът на Общинската организация Екоравновесие - гр. София за оказване на съдействие за улавяне по хуманен начин на безстопанствените кучета в гр. Нови Искър, които ще бъдат отвеждани за карантиниране и наблюдение в техния приют в с. Сеславци.

www.dnes.bg

#2 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 20 February 2007 - 04:46 PM

Поздравления!!!!!! Изключително ценна информация! 1super

#3 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 20 February 2007 - 04:56 PM

Цитат

Уведомен е директорът на Общинската организация Екоравновесие - гр. София за оказване на съдействие за улавяне по хуманен начин на безстопанствените кучета в гр. Нови Искър, които ще бъдат отвеждани за карантиниране и наблюдение в техния приют в с. Сеславци.

www.dnes.bg

Колко време трябва да е карантината?
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#4 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 20 February 2007 - 09:14 PM

14 дни. Доказано е че заразено животно може да предава вируса на беса считано 14дни преди клиничните признаци. Инкубационният период е дълъг/ до6-8месеца/, но само в последните две седмици преди клиниката и по време на изявата на болестта може да се заразява.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#5 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 20 February 2007 - 10:15 PM

а сега ако ми кажат и как човек убива котка, не съобщава за това, а след два дни тя отива за изследване... може и да повярвам.

#6 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 21 February 2007 - 12:02 AM

Цитат

а сега ако ми кажат и как човек убива котка, не съобщава за това, а след два дни тя отива за изследване... може и да повярвам.

М да, доста странно. Първо някой убива нечия котка. После тя седи някъде си. след два дена решават да я изследват. Защо? И са си платили може би?!
Се едно съседката в двора до нас, да ми утрепа котката с полатата и после да я занесе да я изследват bl)
Колкото повече го мисля, толкова ми е по-странно това.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#7 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 21 February 2007 - 10:53 AM

За улавяне на безстопанствените кучета,, не мисля нищо лошо на котките, ама защо не се говор за тях? Дали някой не иска да ползва случая както е удобно?

А как седи въпроса със селскостопанските животни? Те пренасят ли, заразяват ли се?
User's Signature

#8 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 21 February 2007 - 03:02 PM

всяко животно може да се зарази с бяс. Пренасянето става чрез слюнката най-вече при ухапване.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни