Dog.bg Форуми : Правила на обучението

Към съдържанието

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Правила на обучението Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 22 December 2004 - 03:28 AM

И пропуснах нещо важно: ако бяга от теб никога не я гони, напротив - обърни й гръб и тръгни в обратна посока без да се обръщаш. Повечето кучета ще довтасат тутакси.
При повикване може да приклекнеш, да пляскаш с ръце, изобщо трябва да откриеш как да мотивираш кучето да дойде. Трябва да превърнеш идването му при теб в празник за него.

Още малко за последователността на работа:
Всяка команда се отработва дълго на повод до пълно усвояване преди да се премине към опити за изпълнение без повод, дори и след това от време на време се връщаме към повода. Новите команди е добре да се въвеждат в комбинация с някоя вече добре усвоена. Правилната последователност е такава:
Редом, след това седни от движение. След това въвеждаме едно полезно упражнение: "преса редом/седни" - крачка редом/седни, крачка/седни. Лека полека - седни със задържане (първо държим повода и обикаляме около кучето, после го пускаме на земята и обикаляме, после се отдалечаваме на все по-голяма дистанция), тук е добре да въведем повикване - караме го да седи, отдалечаваме се, повикваме. После седни от разстояние. Някъде насред тази работа въвеждаме и легни.
Изобщо преминаването към обучение без повод е много деликатен момент. Обикновено не се сваля повода на кучето, а се оставя да се влачи с него, така можем да го настъпим и да коригираме. Но колкото е по-голямо кучето, толкова е по-съобразително. Достатъчно беше 3 пъти да направя този номер на Реджи и той му намери цаката - взема си повода в уста така, че да не мога да го настъпя, и започва да обикаля лудешки около мен и да ми го показва с оня поглед "виж как те прецаках!". Ето къде ми трябва "седни" от разстояние, не случайно нарекох тази команда "ключов камък" - тя служи по-нататък във всичко.
Някои инструктори съветват да се използва дълъг повод или въже (10-20 м). Това пък обикновено е трудно и комично, макар че хич не ми пука за това кое на кого изглежда смешно или странно. При Реджи обаче дългият повод не даде особен резултат, защото той прекрасно схващаше разликата кога е с него и кога без. Наложи ми се да открия "дистанционна" корекция, което дискутирахме вече с Фурия и Мартен и от този момент нататък всичко тръгна по вода. Но! Реджи е конкретен случай, той е своенравен, самостоятелен, схватлив, свръхактивен и изключително труден за обучение. При него става само с твърда ръка. Това не значи, че моят подход е правилен за всяко куче. Затова всеки трябва да се вгледа в своето куче, да го наблюдава, да открие подходящите за него мотивировки (положителни и отрицателни), подходящата твърдост. Затова пуснах темата за нервната система или темперамента.
Лека полека ще разказвам за всяка стъпка поотделно, но това изисква време.

#22 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 22 December 2004 - 06:21 PM

колкото по-рано толкова по-добре е да се започне с обучението- както бебетата се учат постепенно така и кучето , постепенно изискванията стават по- големи разбира се

весела коледа

#23 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 December 2004 - 01:46 PM

Цитат

Таря изпълнава по учебник всичко в къщи, а навън само когато иска. Прибирането е голямо лъгане, докато я примамя да дойде да й сложа каишката. Чак като се умори пристига.

Мини привет,
не знам докъде стигна сега в обучението на Тара,но ме интересува успя ли да я накараш да се прибира към теб? И как?
Ще ми се да опитаме още един трик.Само ми обясни как протича една разходка навън с Тара.
User's Signature

Marten BG

#24 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 January 2005 - 12:01 AM

Цитат

Цитат

Таря изпълнава по учебник всичко в къщи, а навън само когато иска. Прибирането е голямо лъгане, докато я примамя да дойде да й сложа каишката. Чак като се умори пристига.

Мини привет,
не знам докъде стигна сега в обучението на Тара,но ме интересува успя ли да я накараш да се прибира към теб? И как?
Ще ми се да опитаме още един трик.Само ми обясни как протича една разходка навън с Тара.

Честита Нова Година!
Нещата се попромениха. След темата на Боболин за агресията на кучето и коментарите ви, преразгледах взаимоотношенията ни с Таря и установих, че не е съвсем наясно кой "командва парада". По-конкретно:
Седим и гледаме телевизия, тя ни носи играчки и ги бута на дивана. Отказахме играта с "не" и последва джавкане. Отново "не" ново джавкане по-силно. Сега вече мойто "не" беше придружено с заплашително навеждане. От нейна страна дойде ръмжене. Тогава аз я хванах бързо и рязко за врата, разтърсих я с "на кого ще ръмжиш ти" и я пуснах щом изскимтя. Дадох команда "седни". Ново ръмжене (без да седне). Ново ръзтърсване за врата, придружено с "не" докато изскимти. И пак "седни". Пак не седна - легна ръмжейки, но по-лигаво и захапвайки каквото докопа. Пак разтърсване с "не" и "седни". Тук вече седна, като за учебник. почаках да поседи десетина секунди и я похвалих "Браво".
Тази процедура със "силовите" методи се повтори на няколко пъти и след разходка в банята, за да стои кротка докато я мия.
Доста се оклоних от въпроса ти, но ми стори важно да обясня, че Таря вече ме приема като авторитет за описаните случай.
Сега за навън.
Разходката протича по следния начин:
Първо каишката: "седни" - тя сяда, слагам нашийника после закачам повода.
Щом поводът е закачен започва лудо суетене пред вратата с подскачане към дръжката и тн. Пак команда "седни" - сяда и трепти на място докато отключа.
После се вика асансьорът. Пак "седни" и "на място" докато дойде и не я пускам да се качи докато не й кажа "хайде".
На слизане от асансьора същото. На излизане от блока същото. Цел - да не втурва навън, а да чака моята команда.
После навън ходим покрай блока докато стигнем срещу "пущинака", пак "на място" и като чуе след това "хайде" яко опъва каишката.
В пущинака я карам да седне и свалям първо повода, а след това и нашийника - тя е с тип "душач", голям й е и се закача по храстите ако го носи.
После тя хуква като отвързана, но само на метър, два. Спира се и хуква обратно.
Ако стоя на едно място тя прави няколко бесни тегела насам - натам и после сяда пред мен и ме гледа. Ако не й обърна внимание - пръчка, топка, команда, тя започва да скубе трева, да дъвче клони или да рови земята.
Ако обаче взема пръчка веднага спира и се приготвя да гони.
Мятам пръчката, настига я и идва да си я гризе пред мен. Ако покажа лакомство я пуска, за да го изяде, а аз успявам да я взема за да я метна пак. И така повтаряме процедурата поне 15 пъти. Накрая вече е поуморена и ляга, където е паднала пръчката, но тогава взимам друга и тя пак дотичва.
Случва се да се появят и други кучета, ако те имат настроение пада луда игра, защото на палето му се играе та чак му се плаче. Особено е щастлива, ако дойдат малки дечица, колкото по-малки толкова повече се радва и тичат и скачат и въобще се гняват с нея.
Играем активно поне 30 минути. След това започвам да се разхождам насам - натам и ако тя се отдалечи й викам - пристига на бегом. "Браво". Давам команда "седни", изпълнява и пак "браво", "хайде, бягай" и пак хуква. Това около 20 мин и обратно към къщи.
Така протичат разходките ни след "силовите" методи за определяне на това кой командва.
Още нещо. Пробвала съм: докато търчи с кучетата да я викна: "Таря, при мен" - винаги дотърчава и естествено си получава награда. При повикване когато играе с деца пак идва. Ако обаче си е намерила гъби или някаква храна като викна "не" хуква да бяга и чак като вдигна пръчка или топка се връща додъвквайки си хапката.
Напредък имам с храненето. След командата "на място" стои и чака командата "хайде, яж" за да зарови в купичката. Ако по време на хранене и дам команда "не" започва да яде още по-бързо. Трябва да я хвана за врата и да я дръпна за да спре. Тогава пак стои и чака.
Извинявай за прекалено обстоятелствения отговор. Написах го така за да може да ми посочите (ти и останалите, чиито нерви издържат да го прочетат:) грешките и пропуските.
:)) Малка подробност, но съществена за мен. Песчето се казва Таря и е кръстено на вокалистката на Nightwish - Tarja. Името й няма нищо общо с "Отнесени от вихъра":)))

#25 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2005 - 07:57 AM

Особено ми е приятно да прочета горното.Не виждам пропуск.Дори си мисля че можеш да поекспериментираш и следващото ниво- с поглед.Когато получаваме обратна връзка по резултатите на метод- си е чиста статистика и доста полезна за етологията.
Какво имам предвид под следващия метод "Поглед"?
Забелязал съм,че кучетата много рядко се гледат едновременно в очите.Обикновено го прави Лидера за да изрази едно емоционално състояние "Недоволен".Когато е доволен,даже не ги поглежда,което за тях означава че правилно си вършат работата.Аз експериментирам с поглед две състояния "Изключително Доволен" и "Недоволен".И разбира се- вариации.Защото все още не съм разучил докрай методите им на комуникация помежду им.
Да започнем по малко- когато дадена"команда"(желание) не е правилно изпълнена,след името на кучето го поглеждаме "Недоволно".Трябва наистина вътрешно да сме недоволни- за да се отрази на погледа ни.Наблюдаваме секунди реакцията на мъника и след това дублираме "погледа" с обичайните манипулации за корекция.Важно е да запомним типичната му реакция.Ако тя е в посока- самостоятелна корекция,например в команда"седи",значи мъникът сам се усеща и "докоригира".След време можем да премахнем манипулации за корекции и да използуваме само това.Да опитаме?
ПП- извинявай за името-знам че е много дразнещо някой постоянно да ти бърка името.Вече съм сигурен че "Таря" не е умалително на "Тара":))))
User's Signature

Marten BG

#26 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 January 2005 - 05:41 PM

Хи, хи. Да не се похвали човек. Препрочетох си постинга и трябва да допълня някои неща: Пропуснала съм да напиша, че не всеки път изпълнява от първото подаване на командата - налага се да й "подсказвам" с ръка за да седне; да й обърна гръб за да дотърчи с пръчката или изпълни команда "при мен".
По-лошо е следното: на нова година я взехме с нас на купон. До "терена" вървяхме пеша. Там беше доста шумно и макар, че падна игра се преумори и стресира от гърмежите. Сега, в момента в който се отклоня с метър от пътеката към "пущинака", кучето скимти и се дърпа към къщи. Преди купона ходехме за хляб и до зоомагазина с вирната опащка, сега ще се обеси да се тегли към къщи.
Мисля ден-два да не се отдалечаваме много, после по-далечни разходки, но с връщане веднага.
Сигурно на 8-ми ще дойда без куче, освен ако не се е успокоила.
За метода "Поглед": Със сигурност ще опитам, още повече, че всяко чувство на мен веднага ми се отразява в очите. Само, че е необходимо и кучето да ме гледа, а тя се "разсейва" много съзнателно, когато е "в нарушение".

#27 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 January 2005 - 08:16 PM

Мини,когато кучето се чуствува уплашено и ние го успокояваме милвайки го,всъщност постигаме обратния ефект.
При гърмеж,ако присяда,просто рязко се обръщаш към него с тон означаващ- какво ти става,бе страхливец...тон,дръпване на повод и други манипулации показващи Неодобрение от това което прави.И с това коригираш.
User's Signature

Marten BG

#28 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 January 2005 - 08:18 PM

При един от многото силни гърмежи тези дни около къщата,едното от младите кучета се заозърта уплашено- Белия вожд го сгриза бързо и то тръгна към гърмежа.
Всъщност с това доказа горното още веднъж.
User's Signature

Marten BG

#29 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 January 2005 - 11:36 PM

Мартен, не съм се изразила добре.
Таря не се плаши от гърмежи. Не им обръща внимание. В "пущинака" хлапета мятаха пиратки на два, три метра от нас (не по нас). Тя искаше да си играе с тях. Обръща внимание само на самолети - явно сме на пътя им защото прелитат ниско над блока и поляната - тя сяда и проследява полета им. Явно на купона й е дошло в повече, защото и сега не обръща внимание на гърмежите, но не желае да се отдалечава от познатите места.
Определено е ясно, че от "ой, миличкото кученце, уплашили се - ела на мама" полза никаква. Все още нямам свои деца, но съм наблюдавала малките деца - ако като падне (е, не да се пребие) майката писне и детето пищи. Ако майката викне нещо в смисъл "Ставай, тупай коленете и бягай да играеш." - детето не отчита падането като нещо ужасно, а продължава заниманията си.
Доколкото схващам ние с мъжът ми сме (и се стремим да й покажем като го оспорва) Лидерите на глутницата и тя ще реагира според нашето поведение.
Четох постингите на Мил и твоите за въпроса на Венци. Таря е още бебе и другите кучета, които сме срещали досега не са проявявали агресия към нея. Тя е досадно игрива - разни спокойни немски овчарки и достолепни басети едва й изтрайват подскоците и подканващите джавкания. Аз я оставям да ги потормози малко, дано да им се доиграе и като видя, че губят търпение (понякога собствениците им го губят първи!) я викам при мен да си играем с пръчката.

#30 Потребителят е офлайн   Wolfdiver Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 January 2005 - 01:25 PM

Айде аз с още един въпрос: какво предизвиква тая гневна реакция у кучето като види някой да тича и как трябва да се държа с него (с кучето) в тая ситуация? В някой я няма тая реакция, ама все повече забелязвам, че дори и стриктно обучени кучета, подивяват, ако видат някой да тича, особено ако е в близост към собственика им.
User's Signature

Дивото зове - гласът на кръвта!

#31 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 January 2005 - 05:44 PM

Цитат

Айде аз с още един въпрос: какво предизвиква тая гневна реакция у кучето като види някой да тича и как трябва да се държа с него (с кучето) в тая ситуация? В някой я няма тая реакция, ама все повече забелязвам, че дори и стриктно обучени кучета, подивяват, ако видат някой да тича, особено ако е в близост към собственика им.

Инстинктът за преследване.Много силен е.Но се подтиска.
User's Signature

Marten BG

#32 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 January 2005 - 05:47 PM

По този въпрос съм чела, че единственото, което можеш да направиш, е да накараш кучето да свикне с това. Често да ходиш на места, където има тичащи хора. Така също и ти да тичаш с него понякога. Наблюдавам, че Реджи вече не се впечатлява толкова от това - ние все се разхождаме по паркове, където хората спортуват.

Ето какво правя често, щом видя, че се задава бягащ човек и вниманието на кучето се насочва към него: отвличам вниманието му с по-силен дразнител, а именно - някоя добре усвоена команда. Какъв по-добър случай да потренираме седни със задържане или апортировка? Същото правя щом се зададе човек без куче, не дай боже с бастун, и видя, че Реджи страшно държи да се запознае отблизо със съдържанито на торбата му.

#33 Потребителят е офлайн   Елен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 January 2005 - 12:00 PM

Обучението по двойки явно има ефект:) Ето пример от неделя:
В неделя Льова и Поли се запознаха! Двете сестрички бяха на разходка в парка и каката проведе едно обучение на малката:) Да отбележа, че Поли е едва на 3 месеца и 10 дена, но вече знае няколко команди включително и "седни". Искам да ви демонстрирам, как с помоща на Льова тя от едно показване усвои командата "легни", а знаете, че тя не е от най лесните за обучение. Е, явно за черните териери "трудни" команди няма:))
И така, на двете е дадене команда "СЕДНИ":

Качена снимка

Следва "ЛЕГНИ"

Качена снимка

И ето двете девойки, без повод, без докосване са в поза "ЛЕЖИ"

Качена снимка

Е малката още не знае, че трябва да ме следи с поглед и да чака следваща команда, но и това не е малко! Нали:))
User's Signature

Качена снимка

#34 Потребителят е офлайн   anita_ff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 February 2005 - 07:30 PM

Здравейте , всички!! Искам да споделя с вас, че съм неимоверно благодарна на хората, които пишат по въпроса за възпитанието на кучаците (те си знаят кои са)
От доста време чета и препрочитам нещата тук но едва от няколко дни се заех да уча , моята кучка на "редом" на сядане и оставане на място , докато не се зададе нова команда, като "тук" например. Та....искам да кажа на всички начинаещи кучкари, които не са с малко бебе, а с възрастно куче дори над 2 години (какъвто е моят случай) Не се отказвайте!!! Аз бях доста скептично настроена защото имам две годишна кокерка с неизвестни родители , взета от магазин и т.н. За сметка на неизвестния си произход тя притежава всички качества (не дотам положителни) за един типичен кокер- прекалено емоционално, прекалено жизнерадостно, инатливо, любопитно и лакомо....Дамм...към това добавям, че по моя вина тя знаеше единствено две команди, които изпълняваше , когато реши...Та, от 3-4 дни съм се заела с окротяването на оперничевата и жъна невероятен успех!!! Просто не вярвах , че куче като нея и то на вече 2 години и нещо, ще се поддаде на каквото и да е било обучение.Искрено ви благодаря!!!
Имам само един въпрос във връзка с командата редом. Кучето ми не избързва, а започва да се влачи след мен с видимо нежелание да я изпълни правилно.Тази команда я започнахме днес и е напълно нова и за двете ни.Но какво следва да направя , когато тя изоставя?? Да я коригирам всеки път като я дръпна за повода и я докарам до желаната позиция или какво??

#35 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 February 2005 - 08:42 AM

Точно така, казваш "редом", секунда след това коригираш с дръпване, щом кученцето измине няколко крачки в желаната позиция - "браво редом" и даваш лакомство.
След 3-4 корекции ще видиш, че само ще се изравнява с теб щом подадеш командата.

#36 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 February 2005 - 10:56 AM

Възможно е да се използува игровия инстинкт в помощ на обучението.
Нека кученцето да го усети като игра - "да ходиш до мен"- с думи и жестове се мотивира да следва редом стопанина.Бих му говорил с мек и подканващ за игра тембър постоянно когат виждам че изостава или се откланя.Когато вниманието му е насочено към стопанина,то така или иначе се приближава.При постоянен такъв контакт с животното ,при него остава усещането че прави нещо значимо и полезно за стопанина си,което го мотивира допълнително да служи.
Напомням че подръпването на повода е по скоро рязко отколкото силно.Важно е не да му се причини болка,а да му се обърне внимание с такава корекция с повода.
User's Signature

Marten BG

#37 Guest_Диди_*

• Група: Гости

Публикувано: 16 March 2005 - 03:53 PM

d) Здравеите,
Аз имам Самоед , които е доста своенражен и гони котки , когато го извегдаме на разходка,иска ми се да го нау4а поне да Вьрви редом,когато се налага,но тои е на 6 години и исках да попитам-може ли да се нау4и на команда "редом "вьпреки вьзрастта?

#38 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 March 2005 - 07:31 PM

Ами не е трудно да опиташ, нали? Прочети темата "редом" Ето тук и действай. На всяка разходка имаш възможност да го правиш, без да ти е необходимо допълнително време.
Преди да започнеш изчакай кучето да си свърши физиологичните задачи.
Успех.

#39 Потребителят е офлайн   jepeto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 May 2007 - 10:31 PM

Ето нещо по-простичко и от мен cheers
Адреса не се отваря та:
ще си позвола да споделя моя опит,наблюдения и начини за решение на проблема ви с агресията при кучето НОК :
няма да дискутирам причините ,те са важни разбира се но и са в голяма част от всеки един постинг в смисъл достатачно много,че да се чуди човек от каде да започне и на какво да повярва ...моя съвет е на всичко!- възраст,ген,послушание и наи-вече според мен неразбиране ,защото НОКа ако ви разбира (може да си обясни) какво искате от него ,безприкословно го изпълнява !(естественно като сте успели да спечелите доверието и уважението му !)-но не с Бой! защото с бой ,кучето се научава да изпълнява но от страх и не е ясно до кои момент ще ви слуша(наи-малкото) а в същото време то не ви уважава и губи доверието си към вас ,което автоматично го прави полу инвалид в породата ,а вас половин човек в очите му !
Та :
-ако се опитва да ви докаже ,4е ще става в този парк така както то си е решило ,започнете от там ,то трябва да промени това си разбиране !
-не ходете в този парк поне седмица но минавайте всяка вечер в непосредствена близост като държите ку4ето на къс повод и го карате да изпълнява някакви команди ,дори и наи-простата да е,седни, изпълни ли я го похвалете в началото само с думи ,без да го галите ,постепенно поотпускайте вода4а(дължината на кайшката) като правете всичко възможно кучето да разбира ,4е получава свобода след изпълнението на зададената команда .Важно е също ,при неизпълнение ,да му отнемате свободата и с държанието си да му показвате ,4е сте недоволен ,добре е и нарочно да му занижавате самочувствието да поискате да изпълни нещо ,което сам знаете ,че му е почти неясно какво е ,така то само си сваля акциите в собствените си очи ,важно е двете неща да вървът успоредно,за да не се отразяват негативно на животното ,но и да има желания ефект -просто да промените самочувствието му ,да изградите друга представа за разбиране и послушание и да усетите колко щастливо , гордо и доволно от себе си се чувства ,когато ви ВИЖДА колко ви прави щастливо с послушанието си .
След седмица или две (зависи от генетичната обремененост на ку4ето) ,може отправяйки се пак към същия парк да го изненадате и директно да влезете вътре .Но повода стегнат и преминавате не към разходка а към същата терапия описана от горе .Обу4ение за респек,самочувствие ,удовлетвореност и съжаление !или просто преси4ате парка ,без никакво спиране .
Постепенно разширявайте речника си ,комуникирайте с ку4ето без да мислите кои ще ви вземе за луд ,това е от изключителна важност за да може то да разбере,4е както ви се подчинява у дома ,така трябва да го прави и на вън
-!!! направете след това пак едноседмична разходка само в периферията на парка ,без да влизате вътре и не избързвайте ,ТЪРПЕНИЕ,може да забележите ,4е то ве4е ви слуша страшно и ви се подчинява но е по-важно това да стане перманентно ,навик а не цел за да достига то до своята .След още една седмица на същата терапия,вземете от някои познат ,послушно ку4е,изведете ги повод до повод но сам и влезте с тях в забранения парк ,нищо не правете просто ги разходете ,като спирате от време на време да вдигнат крак прилагаите един номер за набиване на подчинение в главата,малко е гадно но има ефект особенно е за тежки случай и не прекалявайте де !- вдигне ли крак ,оставяте го да започне да припишква или да души и с ясен твърд глас му кажете ,стига,-,тръгни, или каквото си изберете но трябва да е дума която ще използвате универсално и за в будеще ,та казвате я и дърпате рязко водача ,без да му давате шанс да завърши започнатото .
-на 4етвъртата седмица ,запо4нете да влизате в парка всеки ден или през ден (зависи до колко сте успели в промяната) и пак същото на вода4 и никакви глезотии -никакви! само тренировки на команди ,прости4ки (седни-стани ) и винаги,ВИНАГИ ! ясно да ви личи колко сте доволен ,галете го ,хвалете го с нежни думи ,но друга аванта никаква и само на повод .
-на петата седмица(или зависи от промяната) изведете го с друго ку4е в парка ,намерете им място кадето да могат да поиграят на свобода но не пове4е от 5-10мин. и слагате повода отново веднага ,като след като е бил без него ,го хвалете и галете ,постоянно пред другото ку4е и без повод му се радваите
-на другия ден се разходете с ку4ето както през първата седмица само в периферията на парка и никакво влизане вътре ,не го тренирайте .нищо неискайте от него ,нищо ,просто разходка ,ако се дърпа и ви тегли към парка му се скарайте няколко пъти и го приберете.
-на следващия ден пак същото но не го прибирайте а го наказвайте със команди ,седни-легни-стани ,след като останете удовлетворен от изпълненията ,не го галете ,не го хвалете а просто го накарайте да седи на едно място и влезте в парка сам (оставете водача да му виси на врата,ваобще водача не му го махайте поне първите 3-4 месеца ,нека да си му виси) ,влезте в парка и го повикайте ,когато дойде го похвалете зарадвайте му се и си направете една хубава разходка ,оставете го да играе но с вас ,играйте с него но се опитвайте вие да поставяте елементарни условия в играта
-на следващия ден ,отново го изведете в парка но с две ку4ета с които ве4е е бил там .
-нека ку4етата си играят (стопаните им да ги остават на свобода) вие оба4е през това време започвате последната фаза подчинението в райската градина ,то е на същия принцип както през първата седмица но е вътре ,като се опитвайте 50/50 да е с компания и без .(през ден)
НИКАКВА СИЛА или БОЙ
а ако искате да го изпитате преди да му дадете пълна свобода ,просто накараите някои от приятелите ви да го повика при себе си ,докато вие сте му казали да седи на място !- има шанс първия път да се заблуди,ясно му покажете каде трябва да седи ,неприбягвайте веднага към лоши думи и наказания !
-приятеля ви го повиква но без да му казва името ,в момента в който ку4ето ви си остане на мястото и ви погледне в очите ,го похвалете и погалете ,то вероятно ще стане веднага ,мислейки 4е до там са свършили задълженията му -в никакъв случай не го оставяйте да се разсее ,трябва ясно да разбере 4е е згрешило ,повода дръжте в ръка и му отнемайте от дължината за да му показвате ,4е нещо неправи както трябва ,наказваите го с( седни-стани-легни) а за команда върху която трябва да се фокосира е ,на място!, нея я произнасяйте по-разли4но от останалите ! /вие трябва да му разрешите да стане и да му е като награда/
-нека приятеля ви го повика отново но по име този път !
ако си остане на място похвалете го ,махнете му за няколко минути дори повода ,но само ако не е мръднало от мястото си ,и го псунете да поиграе ,но за малко !
-ако ли стане и отиде при приятеля ви ,веднага на къс повод станете и го изведете от градинката без нищо да му говорите поне 5мин. приберете го в къщи и го затворете някаде само за 20-30мин. после го пуснете но не го галете !
-и така до пълно подчинение .
/доста дългичко обяснение но...така е като няма чат тук :(/
ПОЖЕЛАВАМ ВИ ТЪРПЕНИЕ ! И УСПЕХ НА КУЧЕНЦЕТО
колкото по-скоро запо4нете толко по-лесно и бързо ще се справите защото възрастта и лошите навици имат значение !
м.д. след като постигнете успех в горното ще видите ,че плодовете ,резолтатите които ще жънете ще бъдат невероятни в много други отношения и ще се множат и множат с времето ,но е ВАЖНО да не спирате по средата ,трябва да затворите цикала на УВАЖЕНИЕ,ПОДчИНЕНИЕ,УДОВЛЕТВОРЕНОСТ
п.п. това което си делят Алиса и дядоЙоцо е любимата му играчка !
съжелявам за правописа но постоянно се бъркам и минавам от кирилица на латиница а съм и много отнесен започна ли да пиша .
decho -мисла,4е си късметлия ,защото дяволчето е в главата на всеки и е много трудно при добрички или слабохарактерни ,пасивни кученца да го откриеш и използваш за да му покажеш ясно кои дерижира оркестъра ,докато при теб нещата са супер лесни и парка ти е добре дошъл

днес ку4ето може да не ви слуша в парка ,утре няма да ви слуша в живота !
-като всяко друго живо същество то търси своя път и ако не му го посочите поема по този които му се струва наи-удобен !
------------------
ще ви дам един пример :
въпроса е свързан с послушанието на немската овчарка а изводите си ги правете сами !
-знаете ли защо немските овшарки не ги използват за впрегатни ку4ета ?!
защото когато кажеш на НОКа ,-на пред !, и той повежда шейната безпрекословно в посоката която сте му задали и ако на пътя ви има невидим покрит трап със сняг или пукнатина в леда ,овчарката няма да го заобиколи въпреки,4е усеща опасността ...
докато хъскито ще смени посоката на своя глава но няма да ви пребие !
/това естествено е в кръга на шегата ,но казва много надявам се! /
м.д. моля всички собственици на хъскита да не приемат като обида горното!
Освен това забравих да допълна ,4е след като намерите пътя към разума на кучето ,тогава е важно и да овладеете агресията ,тя не трябва да се задържа в него ,това няма да стане ако го научите да я контролира ,започнете със заповеди за атака (пази се -скарай се - дръж ->горе/доло,ръка,крак,врат<-на по-късен етап!) без значение какво ,но за препоръчване в началото да са прости предмети и чак в крайната фаза да преминете към приятелска помощ ,никога оба4е не върху себе си ! -като при командите за агресия ку4ето трябва да ви е безприкословно подчинено ,така 4е кажете ли му ,остави, да се подчини на мига(постига се лесно с подхвърляне на пръчка ,в по-късен етап с кокъл или любима играчка) .За сега се съсредоточете в наи-важната първата фаза ,нямате време за губете ,то вече работи против вас -но го правете с търпение и постоянство и ще видите колко бързо ще напреднете,4е чак ще се чудите какво да му измисляте за да го изпълнява .
Аз дядоЙоцо го бях научил да си хвърля пликчето с акото в кофите ,както и кажа ли му да събере боклука и той започваше да разчиства района ,дори наи-любимото му ,,пиле,, като му кажех да го забрави и го изхвърляше :).
Е после му давах друго де -чак такъв садист не съм:)
и още един съвет към всички ,които са привърженици на дресирането с по4ерпка (подкуп)
-неразрешавайте на ку4ето ви да поема храна извън дома по никакъв повод ,дори и от вас !
ако неискате да се рови в боклуците ,да бъде отровено ,откраднато или наи-малко то трябва да знае каде то4но му е мястото за хранене ,така дори няма да ви бута и то4и лиги при масата докато ядете (стига да не го свикнете да му давате по нещо от чинията си -не го правете )!
с възрастта когато то самото проумее за какво става дума ,могат да се правят и изключения но на него трябва да му е апсолютно ясно,4е това е по изключение !
/това е моето лично мнение и неискам сега да предизвиквам дебати по този въпрос -моляви !/
--->!!!всяко правило важи точно до първото изключение ,направите ли го ,после мноооого ще ви е трудно отново да го затвърдите ,така 4е животинчето да разбере разликата -това поне за мен беше едно от наи-трудните неща!!!<---
непоемайте излишни рискове ,защото ще отидат много часове работа на вятъра ,само заради едната глезотия
/това трябва да е ясно и на всички хора които влизат в контакт с кучето ви -никакви компромиси с правилата !/
-за пикниците винаги му носете чинията в която си се храни в къщи
User's Signature

няма невъзможни мечти !-има невъзможни хора !

http://zangygraphics...ges/dogs/10.gif

#40 Потребителят е офлайн   did Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 January 2008 - 03:29 PM

[quote author=mil_ link=topic=727.msg7184#msg7184 date=1101885290]
Или пък при бой да крещте "не",

Мили мои, съвсем се обърках!!!

как да разбирам това:      Или пък при бой да крещте "не", а как се реагира в подобна ситуация-да го оставя да се изпотрепят ли??

От 2 дни чета-немога да си върша работата, мн. ми е интересно,чудни неща  пишете.Но в крайна сметка стигнах до заключението, че сами няма да се справим, а вие/училището/ сте ми ужасно далеч

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни