Публикувано: 30 April 2009 - 12:36 PM
Мога да обясня само моята лична позиция в тази ситуация.
На първо място, според мен, един клуб се създава от хора и в него членуват хора, а не кучета. Тези хора би трябвало да имат общност на интереси и цели. В този смисъл, винаги съм поддържала позицията, че при липса на "по-масов" интерес към развъждане и селекция на някаква порода, по-добре е единичните (лични) цели в тази посока да бъдат осъществявани в общите киноложки дружества, не да се прави клуб за породата.
В конкретния случай, явно липсва някакъв по-голям интерес в тази посока, т.е. на лице са само отделни, лични интереси. Дамата, която представяше кандидатурата, обясни, че идеята била те да направят клуба, а по-късно да се включат и другите. Един вид - да спестят време и усилия на останалите. За мен това е вариант на "мечешката услуга", ако мога така да се изразя. Освен това, знаете, че на тази географска ширина наличието на съмнителни интереси с личен уклон е доста често срещано явление. Като цяло у мен остана усещането "Искам да си направя собствен клуб и после аз да казвам какво ще става." ПАК ПОДЧЕРТАВАМ - така съм го схванала аз. Понеже в последните години имаме много злополучен опит точно с такива идеи - сами можете да прочетете по форума какви страсти се вихрят в тази посока, сякаш нещата са на живот и смърт - гласувах "ПРОТИВ" (като представител на клуб имам това право) точно защото не искам да се увеличават клубовете с такива проблеми, защото съм сигурна, че ще се стигне до това положение при така поставено начало. Но това е моят мотив, на ОС се изказаха и други забележки относно начина на регистриране на клуба и за повечето от гласуващите, доколкото разбрах, това всъщност беше основния мотив, а не изказания по-напред от мен.
Вярвам на тази госпожа/ца, че иска да постави едно добро начало. Ако въобще мога да давам някакви съвети - то, според мен, по-полезно би било при следващо кандидатстване да контактува по-често с представителите на УС на БРФК и с деловодството, за да е подготвена относно документите (защото, явно те бяха основната причина), които се изискват за кандидатстване. Не мисля, че някой има нещо против регистрирането и съществуването на клуб за вашата порода. Само, че след легитимирането на един такъв клуб се очаква работа по развитието на породата, т.е. регламентирано развъждане или импортиране на нови екземпляри и съответната популяризация.
На това ОС кандидатстваха и се приеха и други клубове, някои дори без наличие на кучета от породата, но с изрядни кандидатури по отношение на документацията и членската маса и със съответен план за дейност. В този смисъл казах, че не ми се струваше много коректно, но .... в крайна сметка се броят гласове "ЗА" и "ПРОТИВ".
Но аз оставам на позицията, че ако няма по-голям интерес от хората, които реално биха се занимавали с породата - наистина по-добрия вариант е, личните цели в тази посока да се изпълняват чрез киноложките дружества. В този ред на мисли, ако за повечето от вас, те са само домашни любимци (не говоря за качество или начин на отглеждане), а нямате желание да се занимавате с развъждане или нямате желание да участвате в киноложки прояви (изложби), то тогава наистина няма смисъл да се прави клуб, но и винаги ще съм против да се създават поколения от кучета без изяснен произход или родословие. Мисля, че има достатъчно нещастни кученца, развъдени къде от безхаберие, къде на емоционална основа, че да се умножава тази популация.
Понеже по-напред видях, че един от потребителите се е изразил горе-долу в такъв вариант "да роди кучето ми за здраве" ще ви помоля преди това да поговорите с ветеринарния си лекар и той да ви обясни митовете около тази теза, а после да отидете и да разгледате раздел "Без дом", там е пълно с такива сладкиши "родени за здраве". Моля ви помислете преди да направите нещо! Сигурно затова съм прозвучала агресивно или нападателно, за което се извинявам, ако съм засегнала някого тук.
Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi