- (4 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »
Фитнес за кучета?
Публикувано: 08 December 2004 - 03:07 PM
1. За кучета с удължен формат (гончета, немска овчарка, ретривъри) са подходящи дълги пробези 10, че и 20 км дневно;
2. За кучета с квадратен формат (доберман, боксер) са подходящи по-къси (5 км) пробези, но с подскоци - преодоляване на препятствия;
3. За кучета с по-тежка конструкция (БОК, САО, кавказка овчарка) - къси пробези, но с натоварване - теглене на тежест.
Природата е оформила кучето и го е направила подходящо за определен вид движение.
Публикувано: 08 December 2004 - 03:39 PM
Не си съвсем права за болонките. Аз имам един такъв 10 годишен, който е като нинджа направо :) Най-редовно върви от десетия етаж до първия и обратно.
Навън прескачаме ниски препятствия (не ни е по размера една стена :).
Върви на два крака - задни или предни, естествено с моя помощ.
Скача на въже.
Гони котките на село.
Той е само едно плюшено глухарче, но прави всичко това вече десет години. Затова е толкова жизнен и здрав. И щастлив, най-вече.
Физкултурата за кучета е нещо много полезно не само за тях, а и за техните стопани. Не случайно препоръчват на дебелите хора да си вземат пъргаво куче. Споменавала съм за тази т.нар animal therapy в темата за вълчия шпиц.
И не на последно място древните гърци са казали:
ЗДРАВ ДУХ В ЗДРАВО ТЯЛО!
Мисля, че това не се отнася само за хората, а и за техните четириноги приятели :)
Публикувано: 08 December 2004 - 04:08 PM

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 08 December 2004 - 05:40 PM
Публикувано: 08 December 2004 - 08:06 PM
Тръгване - Стадион Герена с колело, през парка Заимов - почивка, оттам - Борисовата градина, после НДК и оттам до Южния парк. И обратно ... казано честно, просто за удоволствие, никога не съм гонил време или нещо такова, а се е случвало като се умори и реша, че е много уморен, да взема и тролей 1 за в къщи. Какво чудо бяхме с колело и овчарка в тролея, не е истина. Иначе на преход е ходил около 12 километра в планината без проблем, аз се скапах, а той си играеше, след като се наяде. Никога не съм карал кола и той да тича, с колелото ... въпреки че докато го науча да тича на повод до колелото и да спира, няколко пъти ме събори и единия път беше на пътя, че щеше да ме отнесе една кола. Хубави спомени.
Публикувано: 08 December 2004 - 09:40 PM
Съжелявам че питам в тази тема, но мисля че няма смисъл да се пълни допълнително с нови теми форума, след като има тема точно по този въпрос, макар и малко по различен (ех какво казах и аз)
Публикувано: 08 December 2004 - 09:58 PM
Съвсем по човешки сме измислили не само кучето да посещава козметични салони, но и да изпълнява фитнес програми.
който се е занимавал поне малко с културизъм,знае че веднъж постигната форма трябва да се поддържа с точно толкова усилия,при това непрестанно.
Структурата на мускула е генетично дадена.Малко повече напомпване при работа с тежести дава временен ефект визуално,но си е натоварване на вътрешния баланс.
Мнението е лично,при това "платено" с опит - физическо натоварване по изкуствен начин е необходимо само за бойни кучета.То и там нещата са повече изкуствени.Химия&Фитнес.
Според мен е по важно да е здраво физически.Това се постига с естествени движения и качествена храна,при комфортна за психиката среда.Всичко друго са "Специални ефекти",отлично прилагани в Холивуд.

Marten BG
Публикувано: 08 December 2004 - 10:00 PM
Цитат
Подрастващите кучета са с още слаби връзки и кости.Опасно е да се движат повече от това,което те сметнат за необходимо ,в естествена ,свободна разходка.

Marten BG
Публикувано: 08 December 2004 - 11:10 PM
Публикувано: 09 December 2004 - 07:41 AM
Издържалите за мен отговарят анатомично във всяко едно отношение на изискването за породност,в частта си движения и физика.Тренировки преди това не се правят.
За оценка работата на сърцето и белите дробове,после засичам времето за възстановяване.Ако след 30 минути тръгне да си играе с другите,означава че има великолепен вътрешен баланс,освен прилична анатомия.
Разбираемо е,че за да премине теста без тренировки,означава че и режима на хранене и съдържание е бил подходящ.

Marten BG
Публикувано: 09 December 2004 - 11:06 AM
Публикувано: 09 December 2004 - 04:17 PM
За сегашното ми бебе - бигъл (предполагам, че същото важи и за басетите) прпочетох следното:
Разходки с колело се препоръчват, когато кучето навърши 1г., но не по-рано от 9 месеца. Постепенно натоварване с почивки. След като свикне, може да тича по 10 км и повече.
Игра с фризби (много я обичали) се препоръчва около 2 годишна възраст, но не по-рано от 18 месеца.
Публикувано: 10 December 2004 - 07:48 AM
Питбулката която държах при мен нямаше никакви такива натоварвания,само свободни движения и игра с азиатците.На втората година,можеше да вземе титлата Мис-Културист.Беше и осигурена качествена храна,режим,свободни игри и правилно израстване.
Във фазата на растежа ,отбелязвам че се правят най много грешки.И то от желание кучето бързо да заприлича на голямо- тоест едро и силно.Тук страшно грешим.

Marten BG
Публикувано: 10 December 2004 - 10:39 AM
По-сериозните натоварвания са дори необходими за някои породи, за да не бъдат нервни и деструктивни в къщи (риджбекът е от тях), но когато завършат растежа си.
Публикувано: 10 December 2004 - 03:45 PM
Цитат
Да ,не се бях замислял ,че това всъщност е тест : ))) а не някакъв връх за покоряване - понякога и най очевидното ни убягва : ))) Не съм съгласен ,че азиатците "взимат" теста без предварителна тренировка - според мен 24 ч свободно отглеждане заедно с най-подходящите партньори за игра ... от това по-хубава тренировка едва ли може да се измисли : ))) Обаче 90% от кучетата нямат подобни "фитнес" зали/май зададох темата неправилно, трябваше да звучи - необходимо физическо натоварване за здраво и силно куче/.Според мен и най - правилната немска овчарка затворена от бебе в апартамент и извеждана за по 15-20 мин на ден трудно би изтичала 20 те км.
Често ходя на целодневни походи в планината /Рила,Пирин/ трябва да ви кажа ,че срещаме хора ,които споделят ,че не взимат кучетата си защото не издържат преходите и се превръщат в бреме.
Публикувано: 10 December 2004 - 03:58 PM
- (4 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »