Dog.bg Форуми : Фитнес за кучета?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Фитнес за кучета? Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Kross Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 08 December 2004 - 12:22 PM

Ще ми е интересно да чуя различни мнения по тази тема.Аз съм пробвал тичане с велосипед ,теглене на гума и движение с натегнат повод.Какво мислите - необходимо ли е физическо натоварване?

#2 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 08 December 2004 - 03:07 PM

Ето какво знам за подходящия вид натоварване в зависимост от породата и конструкцията на кучето:
1. За кучета с удължен формат (гончета, немска овчарка, ретривъри) са подходящи дълги пробези 10, че и 20 км дневно;
2. За кучета с квадратен формат (доберман, боксер) са подходящи по-къси (5 км) пробези, но с подскоци - преодоляване на препятствия;
3. За кучета с по-тежка конструкция (БОК, САО, кавказка овчарка) - къси пробези, но с натоварване - теглене на тежест.
Природата е оформила кучето и го е направила подходящо за определен вид движение.

#3 Потребителят е офлайн   Hari Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 December 2004 - 03:39 PM

Теди,
Не си съвсем права за болонките. Аз имам един такъв 10 годишен, който е като нинджа направо :) Най-редовно върви от десетия етаж до първия и обратно.
Навън прескачаме ниски препятствия (не ни е по размера една стена :).
Върви на два крака - задни или предни, естествено с моя помощ.
Скача на въже.
Гони котките на село.
Той е само едно плюшено глухарче, но прави всичко това вече десет години. Затова е толкова жизнен и здрав. И щастлив, най-вече.
Физкултурата за кучета е нещо много полезно не само за тях, а и за техните стопани. Не случайно препоръчват на дебелите хора да си вземат пъргаво куче. Споменавала съм за тази т.нар animal therapy в темата за вълчия шпиц.
И не на последно място древните гърци са казали:
ЗДРАВ ДУХ В ЗДРАВО ТЯЛО!
Мисля, че това не се отнася само за хората, а и за техните четириноги приятели :)

#4 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 08 December 2004 - 04:08 PM

по мое скромно мнение - зависи от породата. Ако породата е здрава и не е осакатена от безотговорно развъждане - безотговорно спрямо здравето на животното - то няма никаква пречка... Има чау-та, които ходят на излет със стопаните си, извървяват доста разтояния, плуват с удоволствие и са напълно здраве, но не знам за МНОГО такива. вече не са като предците си отпреди 100 години. не си и представям английски булдог да върви с часове или да тича до колелото - моля фенове на тази порода да не го приемат лично, това са само впечатленията ми... така че - всичко е според зависи. Има хора които амстафовете си или боксерите ги карат да теглят гума от кола, и пак кучето не се изморява лесно, има овчарки които тичат в тръс до бавно движещата се кола и така си изразходват енергията, има кучета - независимо от породата, които са си мързели)))))))))))Индивидуално е.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#5 Потребителят е офлайн   tedi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 December 2004 - 05:16 PM

Цитат

Теди,
Не си съвсем права за болонките. Аз имам един такъв 10 годишен, който е като нинджа направо :)

Ами аз имах в предвид че поради късите си краченца не може да тича след велосипед(виж първото мнение:)
User's Signature

Качена снимка

#6 Потребителят е офлайн   nori Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 December 2004 - 05:40 PM

Физическото натоварване е много важно за кучетата.Е разбира се зависи от породата.....един мопс не може да се сравнява със самоед например в това отнощение.Попринцип който прочете стандарта на породата на неговото куче ще разбере какво натоварване му е нужно за да е във форма.От вида на породата идва всичко.Сега ми минават мнго неща за самоеда(наи-много разбирам от това и говоря за това)Не може куче създадено да тегли шеини с десетки километри в дълбок сняг и стУд на студовете(така да се каже) да се затвори като котка в къщи!ТРябва натоварване-разходки,теглене на тежести и т.н Аз Буф го извеждам 3 пъти на ден(всъщност първия съм на у-ще и го извежда баща ми) сутрин ходи половин час в парка;на обед 20 минути тича без повод където няма кучета или го водя на натегнат повод;привечер ходим 3-4 часа в парка(минаваме около 5-6 км)- играе с кучетата,тичаме двамата,абе израсходваме си енергията:-)Пък през зимата почти по цял ден сме на вън-нали и двамата сме снеголюбиви:)

#7 Потребителят е офлайн   dogman Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 December 2004 - 08:06 PM

Маршрут на немска овчарка
Тръгване - Стадион Герена с колело, през парка Заимов - почивка, оттам - Борисовата градина, после НДК и оттам до Южния парк. И обратно ... казано честно, просто за удоволствие, никога не съм гонил време или нещо такова, а се е случвало като се умори и реша, че е много уморен, да взема и тролей 1 за в къщи. Какво чудо бяхме с колело и овчарка в тролея, не е истина. Иначе на преход е ходил около 12 километра в планината без проблем, аз се скапах, а той си играеше, след като се наяде. Никога не съм карал кола и той да тича, с колелото ... въпреки че докато го науча да тича на повод до колелото и да спира, няколко пъти ме събори и единия път беше на пътя, че щеше да ме отнесе една кола. Хубави спомени.

#8 Потребителят е офлайн   HEPBAKA Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Location:Пред компютъра с някой чарк в ръка и куче в краката

Публикувано: 08 December 2004 - 09:40 PM

Ха това е готино за тичането, аз като с подрастващ сладур, нека да попитам, имайки предвид че са били ловни кучета, басетите по колко километра е добре да се разхождат. Аз имам един стадион на "близо" до нас 2,3 километра някъде, отиването е изкачване връщането съответно слизане, добре ли му се отрази на ден по 1 такава разходка, че лятото и по 2 ? Колко мислите би било нормално ?

Съжелявам че питам в тази тема, но мисля че няма смисъл да се пълни допълнително с нови теми форума, след като има тема точно по този въпрос, макар и малко по различен (ех какво казах и аз)

#9 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 December 2004 - 09:58 PM

Фитнесът е измислен за хора водещи застоял живот,практически обездвижени през повечето време.
Съвсем по човешки сме измислили не само кучето да посещава козметични салони, но и да изпълнява фитнес програми.
който се е занимавал поне малко с културизъм,знае че веднъж постигната форма трябва да се поддържа с точно толкова усилия,при това непрестанно.
Структурата на мускула е генетично дадена.Малко повече напомпване при работа с тежести дава временен ефект визуално,но си е натоварване на вътрешния баланс.
Мнението е лично,при това "платено" с опит - физическо натоварване по изкуствен начин е необходимо само за бойни кучета.То и там нещата са повече изкуствени.Химия&Фитнес.
Според мен е по важно да е здраво физически.Това се постига с естествени движения и качествена храна,при комфортна за психиката среда.Всичко друго са "Специални ефекти",отлично прилагани в Холивуд.
User's Signature

Marten BG

#10 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 December 2004 - 10:00 PM

Цитат

Ха това е готино за тичането, аз като с подрастващ сладур, нека да попитам, имайки предвид че са били ловни кучета, басетите по колко километра е добре да се разхождат.

Подрастващите кучета са с още слаби връзки и кости.Опасно е да се движат повече от това,което те сметнат за необходимо ,в естествена ,свободна разходка.
User's Signature

Marten BG

#11 Потребителят е офлайн   Kross Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 December 2004 - 11:10 PM

Преди време доста се бях запалил по това.Интересно е ,че действително намерих информация само при хора който се занимават с "бойни" кучета .Реших да пробвам с куче което не е от такава порода - ЧТ,като твърдо казах ,че единствената химия която ще ползвам е качествена храна със формула от рода на актив или hi energi /по принцип съм скептичен дори към таблетките калций - лично мнение/ Целта не беше визуална промяна на кучето,а повишаване на издръжливостта и силата - за цел си поставих немския изпит за издръжливост, май съкратено беше AD - или здраво куче,след като е пробягало с три почивки 20 км. за около 2 часа. Започнах когато песа беше на около 1,5 год. /сега мисля ,че на тази възраст е още рано/ , изненадах се колко бързо се адаптира към тичането - покрихме 20-те км за 2-3 месеца, без кучето да показва признаци на умора в края.Отрази му се много добре - дори ,мисля че се отрази и на характера му и заздрави връзката ни. По късно пробвах теглене на гума - не ми хареса,на него също - а само като види велосипеда и започва да подскача от радост : ))).

#12 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 December 2004 - 07:41 AM

20 км за час и половина максимум е тестът който прилагам за азиатците,но навършили възраст минимум 18 месеца.Равномерен,ускорен тръс,главата "забита" близко до земята,линията на гърба трябва да не "подскача",все едно че плуват"бруст".
Издържалите за мен отговарят анатомично във всяко едно отношение на изискването за породност,в частта си движения и физика.Тренировки преди това не се правят.
За оценка работата на сърцето и белите дробове,после засичам времето за възстановяване.Ако след 30 минути тръгне да си играе с другите,означава че има великолепен вътрешен баланс,освен прилична анатомия.
Разбираемо е,че за да премине теста без тренировки,означава че и режима на хранене и съдържание е бил подходящ.
User's Signature

Marten BG

#13 Потребителят е офлайн   nori Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 December 2004 - 11:06 AM

Ето така се прави:)))))s koleloto i usmivka

#14 Потребителят е офлайн   danim Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 09 December 2004 - 04:17 PM

Пуделът ни обичаше да тича с колело почти до последно ( почина почти на 16 години). Колито обожаваше да тича с колело до 9-годишна възраст (тогава му откриха шум на сърцето и ни забраниха всякакви натоварвания). След това пак тичаше по малко (само когато желае) , но около 10 мин с не повече от 6 км/ч.
За сегашното ми бебе - бигъл (предполагам, че същото важи и за басетите) прпочетох следното:
Разходки с колело се препоръчват, когато кучето навърши 1г., но не по-рано от 9 месеца. Постепенно натоварване с почивки. След като свикне, може да тича по 10 км и повече.
Игра с фризби (много я обичали) се препоръчва около 2 годишна възраст, но не по-рано от 18 месеца.

#15 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 December 2004 - 07:48 AM

Всъщност - искам да се изясня.Структурата на мускулите е генетично заложена.Колито при всякакви тренировки не би могло да получи атлетичната фигура на американския булдог.
Питбулката която държах при мен нямаше никакви такива натоварвания,само свободни движения и игра с азиатците.На втората година,можеше да вземе титлата Мис-Културист.Беше и осигурена качествена храна,режим,свободни игри и правилно израстване.
Във фазата на растежа ,отбелязвам че се правят най много грешки.И то от желание кучето бързо да заприлича на голямо- тоест едро и силно.Тук страшно грешим.
User's Signature

Marten BG

#16 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 10 December 2004 - 10:39 AM

И аз съм на мнение, че преумората е изключително вредна за подрастващото кученце, което има най-вече нужда от сън и пълноценна храна. И тъй като често се коментира някаква "задължителна" продължителност на разходките, ще добавя, че сами трябва да познаем по признаците на умора/мерак колко дълго и активно да разхождаме кученцето си.
По-сериозните натоварвания са дори необходими за някои породи, за да не бъдат нервни и деструктивни в къщи (риджбекът е от тях), но когато завършат растежа си.

#17 Потребителят е офлайн   Kross Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 December 2004 - 03:45 PM

Цитат

20 км за час и половина максимум е тестът който прилагам за азиатците,но навършили възраст минимум 18 месеца.

Да ,не се бях замислял ,че това всъщност е тест : ))) а не някакъв връх за покоряване - понякога и най очевидното ни убягва : ))) Не съм съгласен ,че азиатците "взимат" теста без предварителна тренировка - според мен 24 ч свободно отглеждане заедно с най-подходящите партньори за игра ... от това по-хубава тренировка едва ли може да се измисли : ))) Обаче 90% от кучетата нямат подобни "фитнес" зали/май зададох темата неправилно, трябваше да звучи - необходимо физическо натоварване за здраво и силно куче/.Според мен и най - правилната немска овчарка затворена от бебе в апартамент и извеждана за по 15-20 мин на ден трудно би изтичала 20 те км.
Често ходя на целодневни походи в планината /Рила,Пирин/ трябва да ви кажа ,че срещаме хора ,които споделят ,че не взимат кучетата си защото не издържат преходите и се превръщат в бреме.

#18 Потребителят е офлайн   tedi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 December 2004 - 03:49 PM

Абе хора колко километра трябва да изминава кучето(на 4 месеца)за една разходка?
User's Signature

Качена снимка

#19 Потребителят е офлайн   Kross Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 December 2004 - 03:55 PM

Колито никога няма да придобие мускулите на булдога,но със системно раздвижване ще увеличи много физ. енергия, издръжливоста и така ще може да даде повече в общуването със собственика.

#20 Потребителят е офлайн   nori Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 December 2004 - 03:58 PM

На 4 месеца е още малка за големи разходки.Буф го извеждах докато се измори(а това ставаше и става трудно)т.е за 30-60 минути на ден.Сега го извеждам повече,защото самоедите врят и кипят от енергия и ако не я израсходват трябва да се подготвиш да намериш дома си рзрушен(колкото и да е възпитано кучето).Не знам как е при голдъните,но и те са доста подвижни кучета.

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни