Dog.bg Форуми : Фитнес за кучета?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Фитнес за кучета? Оцени темата: -----

#61 Потребителят е офлайн   Kross Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 December 2004 - 09:34 PM

никакви такива : ))) принтера има нужда от човек кучето - не

#62 Потребителят е офлайн   dogman Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 December 2004 - 10:17 PM

Предполагам, че е така. Виждал съм подивели кучета на глутница, пример за това са и помиярите пред блока - без човек оформят глутница, която в един момент започва да се държи типично като глутница, но все пак не съвсем дива - примерно като имаха малки, имаше случаи да скачат по няколко на минаващо куче на повод / най често моето/. Но когато съм бил без куче, ме допуснаха да ви видя малките без проблем. Но определено съм съгласен с mil - те имат нуждата от хората и търсят близоста ни.

#63 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 December 2004 - 11:09 PM

Цитат

От гледна точка на етологията,
Мартен, твоето разделение молосиди/лупоиди малко ме обърка. Запитах се къде са останалите? Другото, за което се запитах, е защо Ротвайлер, молосоид, е в (така създалата се) група на служебните породи?

HD е акроним за тазобедрена дисплазия (hip displasia}. Все по-често чета за лакетна дисплазия по сайтовете, занимаващи се с кучета. Казват "има случаи...".

Не бих твърдяб че молосоидите не са част от служебните породи.По скоро,назад в историята примерите са че основно молосоидите са служели:)))
Обаче,каква фитнес тема стана,а?
Откритията продължават,излизат нови факти.И човек,който е твърдял че земята е тепсия,почва да свиква с това че е кълбо.
В тази връзка- от кого е произлязло кучето е спорен вече въпрос.Бих казал - от протокучето.Вълкът- от протовълка.Човекът- от проточовека.Но не и от маймуна,при все че доста се опитват да ни правят на маймуни.
Условното разделение на молосоиди и лупоиди е мое,тоест работно .
Причина- особености на поведението.Всичко друго е смески.
А дисплазията е не толкова сложна като тема.Усложняват я тези,доказвайки че с това може да се работи в селекцията.Преди да открият рентгена,неработоспособните кучета не са се възпроизвеждали.
Сега е открит и стои въпросът да бъде или не?как така,моето куче?А не може ли? И т.н.
Същевремено,доказано е че при много работни кучета тя също е налице,но не им влияе.И най вече- вече се доказва,че би могла да не възникне при селекция от такива с дисплазия и обратно.Всичката тази енергия отива само за свирката- да се даде право за разплод и продажба.Това е.както казва един руски герой"Пляши от интереса"( разсъждавай от гледна точка на интереса на изказващия се)Аз го перефразирам с термина Полезност,който е по мек.
User's Signature

Marten BG

#64 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 December 2004 - 12:11 AM

Съжалявам за тъпия въпрос, ама кажете на един тепърва навлизащ в "кучешкия живот", какво е това дисплазия?
Ако някъде вече сте отговорили, препратете ме.
Благодаря.

#65 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 20 December 2004 - 09:56 AM

Мини, дисплазията е вродена наследствена малформация на ставите, при която ябълката на съответната кост "не пасва" добре в леглото си поради формата си. Заболяването го има и при хората. При кучетата най-често се среща в тазобедрената става.
Този недостатък (в звисимост от степента си) причинява голяма болка на кучето при движение. Можеш да познаеш куче с тазобедрена дисплазия по схванатото движение на задните крака, при което кучето не отваря добре крачката, а подскача малко като зайче. Куче с дисплазия трябва много да се пази от прехранване и претоварване.
Предразположени са сравнително едрите породи. Най-засегнати са породите лабрадор ретривър и немска овчарка. При нашата порода (родезийски риджбек) също често се среща.
Диагностицира се със сигурност рентгенографски под пълна упойка и на възраст след 1.5 г. в лицензирани клиники, при което на кучето се издава сертификат "HD free" (без тазобедрена дисплазия), който пък е необходим при отговорната развъдна дейност. Не знам дали тук, в България, има клиники с такъв лиценз и кои се те. От много собственици чувам, че са правили снимки на кучетата им за дисплазия без пълна упойка, което всъщност не дава достатъчна яснота, а и все още малко развъдчици правят това изследване преди одобряването на даден екземпляр за развъдна дейност.

#66 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 December 2004 - 09:57 AM

Казано съвсем просто- това са случаите когато ставата не приляга плътно в "чашката",следствие на което се получава триене,болка,луксация...Възможно е "чашката" да не е доразвита или сухожилията да са слаби ,при това да се получи изместване при движения.
Счита се,че една от причините е наследственост.Друга- неправилно хранене и растеж.
Темата дисплазия се коментира напоследък широко почти във всички специализирани и любителски сайтове.Включваш на "Търсачка" и откриваш много страници с тази тема.
Доказва се единствено с рентгенова снимка.Невъзможно е окомерно.
При все че,при прогресиране на болеста кучето почти лежи обездвижено.
Не е задължителна проверката за дисплазия при селекцията на доста породи.
Но аз,за всеки случай и за успокоение,прекарвам през този тест кучетата от Питомника в СтароЗагорския ветеринарен институт.
При Дог от Бордо,се изисква кучето да може без проблем да прескочи еднометрова бариера,при което се счита за достатъчно да се пуска в разплод.За различните породи и Стандартите към тях са различни изискванията.
User's Signature

Marten BG

#67 Потребителят е офлайн   puxat Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 25 October 2007 - 10:34 AM

Здравеите,аз сам сагласен че за всяка порода различна тренировака,а какво ше ми предлойите за ротваилер по принцип и рот на 4 мес?! :sos: :huh:

• (4 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни