никакви такива : ))) принтера има нужда от човек кучето - не
Фитнес за кучета?
Публикувано: 16 December 2004 - 10:17 PM
Предполагам, че е така. Виждал съм подивели кучета на глутница, пример за това са и помиярите пред блока - без човек оформят глутница, която в един момент започва да се държи типично като глутница, но все пак не съвсем дива - примерно като имаха малки, имаше случаи да скачат по няколко на минаващо куче на повод / най често моето/. Но когато съм бил без куче, ме допуснаха да ви видя малките без проблем. Но определено съм съгласен с mil - те имат нуждата от хората и търсят близоста ни.
Публикувано: 16 December 2004 - 11:09 PM
Цитат
От гледна точка на етологията,
Мартен, твоето разделение молосиди/лупоиди малко ме обърка. Запитах се къде са останалите? Другото, за което се запитах, е защо Ротвайлер, молосоид, е в (така създалата се) група на служебните породи?
HD е акроним за тазобедрена дисплазия (hip displasia}. Все по-често чета за лакетна дисплазия по сайтовете, занимаващи се с кучета. Казват "има случаи...".
Мартен, твоето разделение молосиди/лупоиди малко ме обърка. Запитах се къде са останалите? Другото, за което се запитах, е защо Ротвайлер, молосоид, е в (така създалата се) група на служебните породи?
HD е акроним за тазобедрена дисплазия (hip displasia}. Все по-често чета за лакетна дисплазия по сайтовете, занимаващи се с кучета. Казват "има случаи...".
Не бих твърдяб че молосоидите не са част от служебните породи.По скоро,назад в историята примерите са че основно молосоидите са служели:)))
Обаче,каква фитнес тема стана,а?
Откритията продължават,излизат нови факти.И човек,който е твърдял че земята е тепсия,почва да свиква с това че е кълбо.
В тази връзка- от кого е произлязло кучето е спорен вече въпрос.Бих казал - от протокучето.Вълкът- от протовълка.Човекът- от проточовека.Но не и от маймуна,при все че доста се опитват да ни правят на маймуни.
Условното разделение на молосоиди и лупоиди е мое,тоест работно .
Причина- особености на поведението.Всичко друго е смески.
А дисплазията е не толкова сложна като тема.Усложняват я тези,доказвайки че с това може да се работи в селекцията.Преди да открият рентгена,неработоспособните кучета не са се възпроизвеждали.
Сега е открит и стои въпросът да бъде или не?как така,моето куче?А не може ли? И т.н.
Същевремено,доказано е че при много работни кучета тя също е налице,но не им влияе.И най вече- вече се доказва,че би могла да не възникне при селекция от такива с дисплазия и обратно.Всичката тази енергия отива само за свирката- да се даде право за разплод и продажба.Това е.както казва един руски герой"Пляши от интереса"( разсъждавай от гледна точка на интереса на изказващия се)Аз го перефразирам с термина Полезност,който е по мек.

Marten BG
Публикувано: 20 December 2004 - 09:56 AM
Мини, дисплазията е вродена наследствена малформация на ставите, при която ябълката на съответната кост "не пасва" добре в леглото си поради формата си. Заболяването го има и при хората. При кучетата най-често се среща в тазобедрената става.
Този недостатък (в звисимост от степента си) причинява голяма болка на кучето при движение. Можеш да познаеш куче с тазобедрена дисплазия по схванатото движение на задните крака, при което кучето не отваря добре крачката, а подскача малко като зайче. Куче с дисплазия трябва много да се пази от прехранване и претоварване.
Предразположени са сравнително едрите породи. Най-засегнати са породите лабрадор ретривър и немска овчарка. При нашата порода (родезийски риджбек) също често се среща.
Диагностицира се със сигурност рентгенографски под пълна упойка и на възраст след 1.5 г. в лицензирани клиники, при което на кучето се издава сертификат "HD free" (без тазобедрена дисплазия), който пък е необходим при отговорната развъдна дейност. Не знам дали тук, в България, има клиники с такъв лиценз и кои се те. От много собственици чувам, че са правили снимки на кучетата им за дисплазия без пълна упойка, което всъщност не дава достатъчна яснота, а и все още малко развъдчици правят това изследване преди одобряването на даден екземпляр за развъдна дейност.
Този недостатък (в звисимост от степента си) причинява голяма болка на кучето при движение. Можеш да познаеш куче с тазобедрена дисплазия по схванатото движение на задните крака, при което кучето не отваря добре крачката, а подскача малко като зайче. Куче с дисплазия трябва много да се пази от прехранване и претоварване.
Предразположени са сравнително едрите породи. Най-засегнати са породите лабрадор ретривър и немска овчарка. При нашата порода (родезийски риджбек) също често се среща.
Диагностицира се със сигурност рентгенографски под пълна упойка и на възраст след 1.5 г. в лицензирани клиники, при което на кучето се издава сертификат "HD free" (без тазобедрена дисплазия), който пък е необходим при отговорната развъдна дейност. Не знам дали тук, в България, има клиники с такъв лиценз и кои се те. От много собственици чувам, че са правили снимки на кучетата им за дисплазия без пълна упойка, което всъщност не дава достатъчна яснота, а и все още малко развъдчици правят това изследване преди одобряването на даден екземпляр за развъдна дейност.
Публикувано: 20 December 2004 - 09:57 AM
Казано съвсем просто- това са случаите когато ставата не приляга плътно в "чашката",следствие на което се получава триене,болка,луксация...Възможно е "чашката" да не е доразвита или сухожилията да са слаби ,при това да се получи изместване при движения.
Счита се,че една от причините е наследственост.Друга- неправилно хранене и растеж.
Темата дисплазия се коментира напоследък широко почти във всички специализирани и любителски сайтове.Включваш на "Търсачка" и откриваш много страници с тази тема.
Доказва се единствено с рентгенова снимка.Невъзможно е окомерно.
При все че,при прогресиране на болеста кучето почти лежи обездвижено.
Не е задължителна проверката за дисплазия при селекцията на доста породи.
Но аз,за всеки случай и за успокоение,прекарвам през този тест кучетата от Питомника в СтароЗагорския ветеринарен институт.
При Дог от Бордо,се изисква кучето да може без проблем да прескочи еднометрова бариера,при което се счита за достатъчно да се пуска в разплод.За различните породи и Стандартите към тях са различни изискванията.
Счита се,че една от причините е наследственост.Друга- неправилно хранене и растеж.
Темата дисплазия се коментира напоследък широко почти във всички специализирани и любителски сайтове.Включваш на "Търсачка" и откриваш много страници с тази тема.
Доказва се единствено с рентгенова снимка.Невъзможно е окомерно.
При все че,при прогресиране на болеста кучето почти лежи обездвижено.
Не е задължителна проверката за дисплазия при селекцията на доста породи.
Но аз,за всеки случай и за успокоение,прекарвам през този тест кучетата от Питомника в СтароЗагорския ветеринарен институт.
При Дог от Бордо,се изисква кучето да може без проблем да прескочи еднометрова бариера,при което се счита за достатъчно да се пуска в разплод.За различните породи и Стандартите към тях са различни изискванията.

Marten BG