Публикувано: 10 April 2006 - 10:17 AM
Ами, по-скоро засегна болна тема...
Типичен разговор: идват непознати хора на вратата. Питат:
- Тия, големите кучета, по колко ги давате?
Аз почвам да гледам тъпо.
- Сто лева стигат ли? - продължава "клиентът".
Аз все още не вдявам и тъпо се интересувам:
- Вие подигравате ли ми се или какво?
- Не бе, съвсем сериозно... Сто стигат ли?
--
Та, болната тема: българинът, кой знае защо, събира и спестява старателно, за да си купи примерно хубава марка телевизор, хладилник... пералня... С други думи: работи по въпроса да си осигури 10-ина или 15 години спокойствие с новия домакински уред. Когато обаче се стигне до взимане на домашен любимец, не си прави грам сметка, че капиталовложението, което прави, е също за следващите 10-15 години; търси евтиното, пък ******* му на качеството и факта, че следващите 10 години ще прекара по доктори или ще се ядосва защо в градинката не му познават породата на кучето от раз... а ако може развъдчикът и 100-200 лв. зестра да му даде заедно с кучето, най-добре.
Качественото родословно куче, което е отгледано както трябва, струва НА РАЗВЪДЧИКА около 600-700 лв. В тази "производствена цена" се включват: храната на майката по време на бременността и кърменето, калций и витамини, храната на бебетата, когато проядат, калций, витамини и ваксини за тях, ветеринарни грижи... САМО това. НА ПРАКТИКА, специално при хъскито, при нормална цена около 400-500 лв. за родословно кученце, логично е да се забележи, че развъдчикът... е на загуба. И НЯМА да седне да продава кучета на 1/3 от цената, дори ако трябва да си ги стиска под мишничка. В тези примерно 600 лв. не включваме цената, на която са закупени вносните родители (а тя не е 500 лв., а примерно 2000-3000...), не включваме и цената на заплождането, не включваме изложбите, на които тези родители са ходили, за да се докажат... Пък за вложените нерви, грижи, чувства и т.н. изобщо не споменаваме. Реалната цена на куче с вносни родители, от качествена кръв, е някъде над 1000 лв. и подозирам, че и тази сума пак е "на загуба" за развъдчика, но е логично и че 1 от 1000 българи може да си позволи да плати подобна сума за куче - такава ни е българската действителност...
На 200 лв. или по-малко може да си позволи да продава кученца човек, който не е вложил в тях 600 лв. или повече. Така че какво ще получи клиентът за 200 лв. е въпрос, на който... да речем, не искам да отговарям, че съм субективно повлияна.
Друг е въпросът, че от някакъв момент нататък поне по-големите развъдници започваме да мислим в насока "как да оставим ценните за породата кученца в България" и се опитваме да предложим на българите някакъв вариант.
Казвала съм го преди, ще го повторя и сега: РАЗВЪЖДАНЕТО е черна дупка за пари, не касичка с гарантирана печалба. ЗАТОВА следва да се прави в името на породата и развитието й, не с цел да си плати човек парното.
Толкоз по въпроса за 200-те лева.

Почивайте в мир, мили ангели!