Сибирско хъски (стара тема)
Публикувано: 19 August 2006 - 10:55 AM
В развъдника ли малкото получава малкото си име или бъдещият собственик го измисля?Питам,защото има А-кучила,Б-кучила...и малките в тях все започват с определената буква.
А и гледах в един сайт новородени малки,а вече всичките си имат имена!
Също така да ви попитам дали след като порасне,това кученце участва в развъдния план на развъдника,от който е?
Поздрави!
Публикувано: 19 August 2006 - 03:54 PM
По традиция се кара "по азбуката" - поне у нас; като няма твърдо правило, а и някои избират кирилицата, други - латиницата. Поради липсата на правило някои "нищо не избират", т.е. харесват си една конкретна буква, несвързана с поредността на кучилото. Единственото условие (но и то не се спазва 100% за всички породи) е всички малки от едно кучило да започват с една буква. Да, развъдчикът ги кръщава, като имената трябва да са вече измислени за регистрацията на кучилото (значи около 30-40 дни най-късно).
В други държави има други правила - например във Франция началната буква се "спуска централно" и е определена за дадената година за ВСИЧКИ кучила, вкл. независимо от породата. В Русия пък клубът определя въпросната начална буква...
Дали в последствие кученцето ще участва в "плана" на развъдника зависи от много фактори - най-вече от самия собственик, в интерес на истината. АКО кучето е шоу-класа и представлява интерес: да, ще участва, ако на собственика му се занимава. Ако е пет-класа... не, няма да участва b) И аз не знам какъв точно пример да дам, че да не прозвучи двояко... Но, да речем, има женска от мое развъждане кучило, която аз харесвам, върху която нямам абсолютно никакви права (продадена е, познаваме се със собственика) и която съм готова да изпратя на мои разноски за заплождане в чужбина, когато собственикът реши да я заплоди - тя категорично участва в моя развъден план 1super , а дали малките й ще носят името на моя развъдник или собственикът й ще си регистрира свое запазено име за мен не е важно.
Има, разбира се, и обратни случаи на... хайде, да не казвам "калпави", а просто инакомислещи собственици. Точно сестра на горепосоченото куче, която също ме интересува от развъдна гледна точка и която бих могла да изпратя на връзка в чужбина, бе заплодена от собственичката си съвсем извън клуба и после - а и все още - слушам мрънкане какви смотани, грознички кученца била родила. От такъв мъжкар - такива кученца.
Тук бих добавила, че нормалният развъдчик - имам предвид сериозен и отговорен - винаги е налице да помогне на собствениците на своите кученца, да ги консултира (доколкото му е по силите) и да помогне за подбора на партньор по-нататък - ако кучето си струва да се развъжда, разбира се. Поне така БИ ТРЯБВАЛО да бъде - развъждането на кучета (да не се бърка с "размножаване") е свързано не само с това да се родят и продадат, а е "отговорност за цял живот".
--
Хм, прозвуча ужасно високопарно, в стил "празни въодушевени приказки"... Да го кажем другояче: развъдчикът би трябвало винаги да гледа на кученцата си като на "свои дечица", да се стреми да не губи връзка с тях и да им се радва редовно r) , а ако има проблем и може да помогне - да помага... Не винаги се получава, но пък когато може, е чудесно b)

Почивайте в мир, мили ангели!
Публикувано: 19 August 2006 - 05:35 PM
Винаги до сега съм имал женски кучета,та исках да ви попитам дали има някаква видима разлика в характера и подхода на мъжкото и женското куче!
Поли,не сме забравили за снимките!
Чакаме ги! b)
Публикувано: 19 August 2006 - 07:25 PM
Ако си гледал САМО женски кучета, първият мъжки ще ти се стори... странен.
От друга страна, ако НЕ СИ гледал хъски досега, те и бездруго не са баш кучета b) , разликата между северняците и всички други породи е от земята до небето, та...
---
Опс, да се уточня: лично мнение, нищо, ъъъ, обидно за собствениците на мъжкари; и аз съм имала, имам и ще имам.

Почивайте в мир, мили ангели!
Публикувано: 19 August 2006 - 07:33 PM
А как можа да забравиш и нашето слънчице INT CH CH BG CH SCG CHMK Undying Glori de la Valle de Morava 3 клас млади в Барселона а си и кръстница b)

Golden Nicol kennel
Публикувано: 19 August 2006 - 07:43 PM
Цитат
Ако си гледал САМО женски кучета, първият мъжки ще ти се стори... странен.
От друга страна, ако НЕ СИ гледал хъски досега, те и бездруго не са баш кучета b) , разликата между северняците и всички други породи е от земята до небето, та...
---
Опс, да се уточня: лично мнение, нищо, ъъъ, обидно за собствениците на мъжкари; и аз съм имала, имам и ще имам.
Tова означва ли,че ми препоръчваш женско кученце?
Винаги повече съм харесвал женските,но също така винаги съм се страхувал за тях!
Някакси ми изглеждат по-слаби или може би това е привидно!
Също така винаги съм знаел,че ще дойде момент,в който трябва роди,а аз много,много се страхувам да не се обърка нещо,да не я загубя!
И сега искам женска,но пак се притеснявам!
Раждането на пекинезката ми беше много трудо и дори се бях уплашил!
Не знам дали при хъскито има проблеми при раждането!
То пак какво стана!
Рибата в морето,а аз какви планове правя! l)
Публикувано: 19 August 2006 - 09:27 PM
Публикувано: 20 August 2006 - 10:17 PM
Цитат
Изумих се,че всички "манекени" бяха сибирци!
Все пак това не е порода с агресивен характер!!!
Zashtoto naistiana sa "manekeni"t.r krasivi.A i namordhika se izpolzva v njakoi slucai kuceto kato se rzahozda da ne hapva nepozvoleni neshta ako ne e usvoilo komanda da ne vzima ot zemjata ili stopanimna se e razsejal

Golden Nicol kennel
Публикувано: 21 August 2006 - 11:03 AM
Прикачени файлове
-
______11.JPG (62.52K)
Брой сваляния: 40
Публикувано: 21 August 2006 - 11:06 AM
Прикачени файлове
-
______12.JPG (96.77K)
Брой сваляния: 48
Публикувано: 21 August 2006 - 11:07 AM
Прикачени файлове
-
______13.JPG (70.78K)
Брой сваляния: 37
Публикувано: 21 August 2006 - 11:09 AM
Прикачени файлове
-
______14.JPG (49.97K)
Брой сваляния: 41
Публикувано: 21 August 2006 - 11:55 AM
Желая и много здраве и игри d)
п.п. Поли малката е пораснала 1super а като е мокра е голяма сладка мишка r)

Вход

Темата е заключена

Горе
Цитиране +