Сибирско хъски (стара тема)
Публикувано: 01 February 2006 - 07:28 PM
Публикувано: 01 February 2006 - 07:35 PM
Цитат
bl) еми аз не гледам профила на участниците....просто видях нов разписал се човек и го поздравих n)
Публикувано: 03 February 2006 - 10:42 AM
Публикувано: 03 February 2006 - 11:53 AM
Цитат
Знае ли някой дали сибирците са предразположени към възпаление на ушите?
Предразположение нямат, но като всяко куче с повече козина трябва ушите им да се почистват по редовно. Опасно е там да се събира ушна кал, поднали косъмчета, въобще трябва да преглеждате и да почиствате редовно. Но не съм чул да са предразположени - напротив, би трябвало да не са, това е порода, създадена да оцелява и да се развива в условията на далечния север, в крайно екстремални условия.
Това е моето мнение, нямам хъски, имам самоед.
Публикувано: 03 February 2006 - 11:42 PM
Юки е от рядкия за породата цвят пинту super идва от топ - развъдника на Франция за 2004 и 2005 - Vallee de Morava и е потомка на легендарната за нашата порода американска развъдна линия - Inisfree's
Бащата на Юки е Int.ch. Inisfree's Arizona Ice T - той е и баща на Еврошампионката за 2005г. а на много други изявени шампиони super
Майката е Int.Ch. Morning Sun of Night Shining d)
Да ни е жива и здрава Юки drink
Прикачени файлове
-
Uki_stoika_izr.jpg (18.4K)
Брой сваляния: 116
Публикувано: 03 February 2006 - 11:47 PM
Има ли други хъскита в България с такава окраска?

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!
Публикувано: 04 February 2006 - 11:05 AM
rungrey
Прикачени файлове
-
athos_20__20blagoevgrad.gif (22.76K)
Брой сваляния: 90
Публикувано: 04 February 2006 - 12:02 PM
Има и едно рижо пинто в Стара Загора също голден Николче w)
Публикувано: 04 February 2006 - 12:09 PM
rungrey
Публикувано: 04 February 2006 - 10:20 PM
- ирландска маска: т.е. напълно оцветено куче (с бяла муцуна, лапи, връх на опашката и т.н.), без петна в цветната част - т.е. от ушите назад. С други думи - плътна мантия.
- шалче, т.е. куче, което има от 1-2 бели петънца на врата до частичен или цял шал: от едното рамо до другото
- съответно splashed и pinto: т.е. от леко "разпокъсана" мантия или по-скоро от големи слети петна до по-малки и не-слети петна; и до крайна степен, при която има само петна на ушите и евентуално на дупенцето b)
- чисто бяло поради липса на мантия куче (реалният му цвят се забелязва например на ръба на ушите и понякога леко на гърба, да речем при смяна на козината), т.е. куче, при което "петнистостта" е толкова силно изразена, че и петна не са останали l)
Естествено, за появата на шалче, пинто и чисто бяло е нужно и двамата родители да носят дадения ген.
"Пинтесто" пинто, а не сплаш в България засега се е раждало само веднъж, имало е и 4-5 сплаша в различна степен: Атос (мир на праха му, почина преди няколко месеца) и един негов брат, Vabank Yasmela von Lichtenstein, Vabank Alesian Battle - това са кучетата, които ЗНАМ; може да е имало още, за които да не съм чувала. Алезианката имаше 2 сплаш бебета от син на Innisfree's Arizona Ice T.
"Бели" безмантийни кучета има поне 10-ина вече, всички те - деца и внуци на Ad Maiora Shiro. С Huskypower, която е негова собственичка, май още "водим спор" дали са безмантийни или генетично бели кучета; лично според мен фактът, че дават сплаш и пинто потомство доказва моята гледна точка, но, както се вика, дебатът е и ще си остане открит b) ; има и няколко бели кучета без родствена връзка с Реди.
На практика проследяването на "наследствеността" на шарения ген е малко сложно. Чисто теоретично, БИ ТРЯБВАЛО кучета с еднаква степен на изразеност на туй чудо r) да дават потомство само с такава степен на изразеност или "едно стъпало по-нататък" - т.е. от две кучета с петна на врата да се родят само кученца с петна или и сплаш. На практика наличието на петна на врата или шал подсказва ВЕРОЯТНОСТ в потомството също да има петна или шалове, но не е задължително.
Забавен пример - кучилото на Ясмела и Лист. Яси е сплашче, Лист има петна на врата. ПО ИДЕЯ всички малки би трябвало да имат поне петна; НА ПРАКТИКА имаше и такива без петна на вратлетата; един момък с голям шал... и нито един сплаш b)
Чисто практически, има добра вероятност от Юки (добре дошла, петнисто чудо!!! w) ) при правилен подбор на партньор, да даде пинто поколение, но в никой случай не е задължително.