Публикувано: 30 May 2007 - 11:24 AM
Мила ShemeT, много те моля, когато цитираш мое мнение, да го правиш точно.Човек остава с убеждението, че съветвам да се бие кучето, докато не започне да слуша. Прочети отново темата "Моля за съвети, имаме проблеми", където съм обяснила как да се справят с хапещата самоедка Алли. Едно е да шляпнеш кучето, съвсем друго се разбира от това, което си написала. Ще копирам част от моя пост, може да помогне.
Имах ротвайлер, който в началото хапеше на поразия- уж на игра, но в последствие, когато стана на 4 месеца, ухапването му пробиваше кожата и болеше много. Тъй като ротовете са си доминантна порода, време беше да взема мерки. Нарочно се заигравах с него, разчитайки на това, че той вече знае какво е "НЕ!".Когато се стигаше до захапване, така изкрещявах "НЕЕЕЕ", че той направо замръзваше/ съседите също/ , спираше да хапе и сядаше уплашен. Ако пък се увлечеше, имах под ръка вестник, свит на руло, с който го "възпитавах". Хубавото на кучетата е, че са много умни и не е нужно да го биеш- нещо, което ми е немислимо, за да му покажеш, че е сбъркало. Често пъти едно шляпване с шумящ вестник по муцуната е вършело чудеса.
И още- Ето какво простичко нещо ви предлагам да направите. Сложете и каишка с повод. Оставете я известно време с него и я провокирайте за игра. Или провокирайте ситуацията, в която тя най- често налите да хапе. В момента, в който това се случи, издърпвате рязко повода и изкрещявате "НЕ!". И така до безкрай. Когато се случи да предизвикате ситуация , в която обикновено е хапала, а тя не хапе, изчакайте малко и я наградете с гранулка.
Ако ви хапе, когато си играете, сложете си дебели ръкавици и се заиграйте с нея. В момента, в който ви захапе, я обърнете по гръб, притиснете я към земята и пак изкрещете "НЕ!". Ако тя вече се смята за цар и господар на глутницата, вероятно яростно ще се съпротивлява. Тя отлично знае, че се страхувате от зъбите й и ще ги използва. Тя очаяква да отстъпите, защото така става, когато някой- в случая вие- оспорите лидерството на водача - в случая тя.
Не отстъпвайте. Дръжте я притисната към пода , докато спре да ръмжи и да се гърчи. Научете се да говорите със строг тон. Ама наистина строг. И запомнете , че командите не са дълги. Едно " НЕ" или "ФУ" е напълно достатъчно.
Така мисля, защото съм се справяла с подобни методи с предишните ми кучета . Вероятно някои от вашите кучета са по- темпераментни , по- доминантни, но мисля, че няма куче, което да не може да бъде обучено и възпитано като добър член на кучешкото общество. Методите всеки си ги избира сам, но често пъти не са успешни, защото изискват постоянство, а хората се отказват лесно.
Благодаря за вниманието и много моля- щом сте решили да цитирате, цитирайте точно, защото един лош съвет може да навреди много повече. Благодаря.