Сибирско хъски (стара тема)
Публикувано: 04 October 2007 - 02:53 PM
А на морето лятото видяхме страхотен черно-бял,синеок мъжки Хъски.Като го съпоставям с тукашните Сибирски Хъски, ми се струва, че месните са много по-дребни, с рядък косъм, като че ли се израждат.Може ли да се получи такова нещо при едни неконтролируеми, безродословни развъждания?
Публикувано: 04 October 2007 - 03:08 PM
А иначепо въпроса с размера аз пък все се натъквам на кучета с много едри размери за породата.
Публикувано: 04 October 2007 - 03:31 PM
Тара сега е на 4 м.и половина и е 14 кг.Тук като ме срещат по улицата казват, че била едра за женско Хъски и ме питат дали не е Малмут.Започнах да я ограничавам в яденето, особено вечер, понеже през деня тя почти не яде.А на морето срещнахме наистина доста едри Сибирски хъски, много над стандарта за породата.Тогова се стреснах как ще гледаме нашето в апартамента, ако стане с такива размери.. ??? ??? ???
Публикувано: 04 October 2007 - 04:51 PM
вярно,хубаво щеше да бъде ако беше от развъдник, но ако все пак имаше някакви разлики в породата, недостатъци и така нататък бих се замислила дали не е било по добре да вземем куче от развъдник, но при положение че тя си има всички белези за хъски и отсега сме почнали да се борим за хубава експертна оценка, с която да сме сигурни че няма недостатъци, не мисля че ще има за какво да съжаляваме ако я получим. Въпреки че няма да можем да ходим по изложби, мен ще ме крепи това че в дома си имам ХЪСКИ без никакви недостатъци.
Пък вече за изложбите, вярно е че е хубаво, вярно е че ще е гордост да имаш до себе си приятел "победител", но това е моето мнение и се надявам никой да не се обиди от това какво мисля аз :)
Дано пък направят изложби за кучета с бяло родословие ;D Така всички хъскита ще са доволни, ние стопаните също ;)
Поздрави на всички :)

http://www.vbox7.com/play:d880ab65
Turn the lights down low, take it off, let me show, my love for you is insatiable...
Публикувано: 04 October 2007 - 05:08 PM
monenci - не позвалявай на всеки " разбирач " да ти говори каквото си сметне за добре. Стандарта за женското куче го знаем всички максимум 55см. това е. Не е хубаво точно по време на разтежа да ограничаваш кучето от храна. Бебетата растът интензивно до 8м. така ,че дори сега да дърпа много после ще се спре. 14кг. са и малко над нормата но и може да са добре това зависи от костната система. Просто като я пипаш трябва да можеш да напипваш последните ребра но и те никога да не изпъкват много.Храни си я според възраста с нормалната указана дажба на храната +нужните витамини и не се тревожи,че сега расте много.
Rositoo
Цитат
И точно това е риска при кучетата с неясен произход,че те самите привидно могат да са добре,да отговарят на стандарта но не се знае как се е стигнало дотук,кой с кого е заплодил,възможно е близкородствено заплождане /прекалено близко / и никой няма как да знае.....
Понякога като чуя чистокръвно куче ...въобще израза " чистокръвно " всичко ми се обръща тук въобще не става дума за някакъв арийски подбор,синя кръв или нещо такова а просто за едно, проследено и планирано развъждане с всички необходими здравни документи. Иначе любимците не се различават по нищо - всички са обичани много!
Публикувано: 04 October 2007 - 06:14 PM
Понеже нямах никакъв опит с тази порода, различни хора ми говореха най-различни глупости - "експертни" оценки за това, че куето ми има рахит, че е ниско на ръст, че лапите са му дебели като тояги, че опашката му виси като на не знам какво ::) ??? С течение на времето се научих да не слушам всеки.Щом като кучето има ваксини, вътрешно и външно обезпаразитяване, водено е редовно на прегледи и се реваксинира, значи всичко е наред.Но аз лично не знам дали бих го пуснала до разплод като е без родословие. :-
Публикувано: 04 October 2007 - 07:52 PM
Цитат
Тара сега е на 4 м.и половина и е 14 кг.Тук като ме срещат по улицата казват, че била едра за женско Хъски и ме питат дали не е Малмут.Започнах да я ограничавам в яденето, особено вечер, понеже през деня тя почти не яде.А на морето срещнахме наистина доста едри Сибирски хъски, много над стандарта за породата.Тогова се стреснах как ще гледаме нашето в апартамента, ако стане с такива размери.. ??? ??? ???
Аз мисля, че не е добре да ограничаваш кучето с яденето! То трябва да се развие добре независимо дали ще стане по едро или по дребно - това му е заложено генетично и по-добре е да имаш добре развито и здраво куче в крайна сметка.

JulyVell Siberians
Публикувано: 04 October 2007 - 07:58 PM
Цитат
Аз пък забелязвам, че напоследък доста от кучетата по изложбените рингове са доста ниски.

JulyVell Siberians
Публикувано: 04 October 2007 - 08:02 PM
Цитат
Цитат
Аз пък забелязвам, че напоследък доста от кучетата по изложбените рингове са доста ниски.
Кои бе? Някой конкретно ли имаш в предвид,за БГ или Европа като цяло?
п.с. Моето мнение за размера бе за кучета извът изложбените рингове, пояснявам
Публикувано: 04 October 2007 - 08:08 PM
Цитат
Цитат
Цитат
Кои бе? Някой конкретно ли имаш в предвид,за БГ или Европа като цяло?
п.с. Моето мнение за размера бе за кучета извът изложбените рингове, пояснявам
Имам пред вид и БГ и на вън. На всякъде ги има. За тези които не с показват на изложби също. Не отричав че има много мутанти, но ми с струва че в последно време се появява другата крайност.
п.с женските са до 56 см.

JulyVell Siberians
Публикувано: 04 October 2007 - 08:08 PM
Цитат
както North Face писа, няма куче без недостатъци. Идеалното куче е описано в стандарта на всяка порода и съществува само в представите на хората и това, към което те се стремят.
Не съм съгласна да се идеализират чак толкова кучетата с родословия. Родословието гарантира само произход, не качество. Съвсем скоро ми се случи да оценявам куче, което се оказа с три много сериозни недостатъка, които го вадят от развъдна дейност. Кучето беше с родословие ..........
И въпреки, че обясних на хората защо не бива да развъждат кучето си - те изглеждаха разбрани, съгласиха се с всичко казано от мен, защото го видяха, НО преди няколко дена разбрах, че чакат кученца от него, защото го били харесали в градинката за татко и той бил толкова сладък .................
???

JulyVell Siberians
Публикувано: 04 October 2007 - 08:18 PM
Публикувано: 04 October 2007 - 08:24 PM

JulyVell Siberians
Публикувано: 04 October 2007 - 08:32 PM
Публикувано: 04 October 2007 - 08:39 PM
Прикачени файлове
-
111111.JPG (631.77K)
Брой сваляния: 34 -
111111.JPG_thumb (609.4K)
Брой сваляния: 24

Siberian husky - a dog who find the way to my heart
Публикувано: 04 October 2007 - 08:56 PM
Цитат
Замълчах си по въпроса с конкретни имена, за да не се засегне някой.

JulyVell Siberians
Публикувано: 04 October 2007 - 09:41 PM
North face, Northever,Huskypower i killaruna87.
North face подкрепям те напълно, както killaruna87 и Huskypower. ;) ;) Наистина куче без минуси няма, всяко си има своите недостатъци макар da sa незабележими или добре прикрити.
За monenci:
Цитат
Не одобрявам това че я ограничаваш, дори и гладна да я държиш тя ще си остане същата, защото е такава каквато се е родила и не може да се промени. Единственото до което може да стигнете е ветеринарната клиника. Недей я ограничава, тя не е виновна затова че се е родила такава. Това е просто съвет. :)
За изложбите...., не мога да говоря защото не съм присъствала на нито една( за сега ;) )и не съм виждала кчуетата които са там, но както виждам има кучета от развъдници, които имат недостатъци (историята на Huskypower ). Според мен единствената разлика между развъдника и добрият производител, са изложбите. Ако си вземеш куче от едното ще можеш да ходиш по изложби, ако си вземеш куче от другото няма как. В крайна сметка всеки преценява сам за себе си от къде ще си вземе домашния любимец, все пак и в двата случая това си е живо същество което ще ви обикне.
Изложбата или експертната оценка могат да покажат до колко кученцето отговаря на породата си. ;)

http://www.vbox7.com/play:d880ab65
Turn the lights down low, take it off, let me show, my love for you is insatiable...
Публикувано: 04 October 2007 - 09:52 PM
Цитат
Това не го разбрах добре. Ако можеш поясни.
Развъждането е трудно нещо, има неща, които могат да се прогнозират, но има и не малък процент изненади. Генетиката не е точна наука като математиката 2 и 2 прави 4 и затова е доста по сложно. Понякога и от добри родители може да се получи нещо, което да не те задоволява и да е неочаквано. Но пък образно казано от лоши родители едва ли може да се очаква нещо добро.

JulyVell Siberians
Публикувано: 04 October 2007 - 09:55 PM
Ето например Бандит. Той е доста едро хъски (едно от най-едрите, които съм виждала). И най-красивият също.
едит:
Не казвам, че това е правилно, просто аз такива харесвам. Е, не голями колкото маламути де, но...

В приятелството няма породи!
Публикувано: 04 October 2007 - 10:01 PM

JulyVell Siberians

Вход

Темата е заключена

Горе
Цитиране +