Публикувано: 30 January 2007 - 11:10 AM
Мисля, че ако едно дого се потдържа, тоест продължи движенията си и хранене с добра храна, ако не се застоява то е предразположено да живее по-дълго. Така е при всички кучета не само при догото. Когато започне да напредва с възрастта обикновено кучето започва да се движи по-малко, започва да лежи повече и съответно да пълнее. От там идват различни проблеми. Казвам го от личен опит. Мога да дам пример с друга порода. Моето коли и колито на един много добър приятел отраснаха заедно, разликата им не е повече от година, като моето е по-малкото. Направих грешката да започна да давам повече храна на моето куче и да го оставям да си лежи колкото си иска, да го разхождам на по-къси разстояния. Сега моето куче е бавно подвижно и започнаха да му личат 12те години, другото куче продължи да хапва по малко както винаги и да си прави същите разходки и сега изглежда с две-три години по-млад от моя.
И да се включа към темата на догоман, моите приятели Баккерен ми обясниха, когато бях при тях, че дого не трябва да е твърде високо куче. За тях идеалният размер при мъжките е 65см.

Бъдете ГЛУХИ когато хората ВИ казват, че ВИЕ не ще можете да осъществите мечтите СИ