Цитат
Общо казано за това е прието кучетата без родословие да се поставят винаги под съмнение.
Под съмнение - да. А не твърдо да се отрича принаджелността към съответната порода.
Цитат
;D
Radincheto, това куче прилича ли ти на съвременния лабрадор ретривър? Защото това е един от основоположниците на породата! ;D
Huskypower ти го е обяснила вече. Повтарям пак,
Няма куче, което да няма документ за произход и да може да се нарече "Лабрадор ретривър". Извинявайте, просто родословието единствено доказва, че кучето е от някоя порода.
Съгласна съм - породата търпи изменения през годините. Сега обаче обсъждаме нещата от съвременна гледна точка. Прави сте, че това са принципите на световната кинология - затова и кучета без родословия не се допускат до крайно класиране на изложба, а получават само екстериорни оценки. Все пак никога не може да се каже твърдо "Куче без родословие не принадлежи към породата" (не принадлежи само по документи). За да се докаже дали едно куче е чистопородно или не не е необходимо дори родословие.
1. Породата (както вече споменах) разполага с утвърден стандарт - когато дадено куче отговаря на стандарта на породата, значи поне фенотипно то е изключително близко до нея.
2. Всяка порода разполага с геномен анализ на най-често срещаните гени (принципно се изследват най-добрите екземпляри на дадена порода). -> На базата на изследвания винаги може да се докаже (естествено не на 100%, но да кажем приблизително), дали едно куче принадлежи към съответната порода или не.
Аз самата съм виждала изключителни кучета (за жалост без родословие), на които много от "породистите" кучета могат да завиждат.
Цитат
Повтарям... в никакъв случай не казвам, че едно куче е по-лошо от друго, заради липсата на документи или обратното!
Тук вече съм абсолютно съгласна. И все пак, тъй като принципите са изключително строги (като се започне от проблема, които кучетата без родословие имат с изложните, за да се стигне до селекцията), препоръчително е да си взимате куче с родословие: най-малкото имате информация за наследствените заболявания. :blink:
Цитат
Ами какво ще кажеш за тези кучета,които имат родословие и въпреки това са извън стандарта и изобщо не са добър представител на породата,както и не се допускат до разплод.Това значи ли,че те не са Лабрадор ретривър-Не,защото имат родословие :-? :blink:
За жалост често срещана картинка - просто понякога селекцията не се прави добре :( Но що се отнася до последните кучила, забелязвам все хубави родители и изключително перспективни кутрета :->)