Лабрадор ретривър
Публикувано: 27 June 2005 - 11:40 PM
Публикувано: 27 June 2005 - 11:41 PM
http://www.lordbarkl...nfo/litter1.htm
както тук са написани, но върху хартия! Всяка държава има уникална бланка за родословие, която има защити срещу фалшификации. Кученцето ти може да няма родословие- това не е повод по - малко да го обичаш, но да ти продадат куче без родословие си е измама!
Публикувано: 28 June 2005 - 12:28 AM
Цитат
http://www.lordbarkl...nfo/litter1.htm
както тук са написани, но върху хартия! Всяка държава има уникална бланка за родословие, която има защити срещу фалшификации. Кученцето ти може да няма родословие- това не е повод по - малко да го обичаш, но да ти продадат куче без родословие си е измама!
Не знам нищо по въпроса. Изобщо не съм компетентна. s) Все пак пишеше в сайта им: "...кученца с и без родословие"... Аз от къде да знам, че е важно. s) Ще им се обадя утре да ги подложа на кръстосан разпит!
"ааааамаха! Ще ме цака мене с топла бира" l)
Публикувано: 28 June 2005 - 08:40 AM
Цитат
За Мила ....... През месец октомври 2004г. и аз взех моя мъжки лабрадор Аякс от магазин Фоксел във Варна.
Общо взето бяха много коректни, името на кучето ми го казаха те, за да го рагистрирали уж, дадоха ми и родословия в последствие ........ всъщност се оказа че кучето е родено в развъдник в Горна Оряховица (собственик някой си Петьо Войчев) от два внесени лабрадора от Унгария. Имам ксерокопия от техите паспорти и ми изглеждат редовни.
Струва ми се обаче, че родословното свидетество на моя Аякс не е перфектно ....... изпратих ги на мейла на Матин, но вероятно не ги е видял още за да прецени.
По тази причина мисля, че вървиш по моя път. Иначе кучетата от там са прекрасни и отговорят на всички изисквания на породата. Съмнението обаче ме гризе.....
Затова те съветвам, бъди внимателна (аз не бях ..... влюбих се в кучето и не мислех за друго) .......... и искай всички документи, сигурен съм че ще ти ги осигурят.
Публикувано: 28 June 2005 - 10:58 AM
Цитат
Цитат
За Мила ....... През месец октомври 2004г. и аз взех моя мъжки лабрадор Аякс от магазин Фоксел във Варна.
Общо взето бяха много коректни, името на кучето ми го казаха те, за да го рагистрирали уж, дадоха ми и родословия в последствие ........ всъщност се оказа че кучето е родено в развъдник в Горна Оряховица (собственик някой си Петьо Войчев) от два внесени лабрадора от Унгария. Имам ксерокопия от техите паспорти и ми изглеждат редовни.
Струва ми се обаче, че родословното свидетество на моя Аякс не е перфектно ....... изпратих ги на мейла на Матин, но вероятно не ги е видял още за да прецени.
По тази причина мисля, че вървиш по моя път. Иначе кучетата от там са прекрасни и отговорят на всички изисквания на породата. Съмнението обаче ме гризе.....
Затова те съветвам, бъди внимателна (аз не бях ..... влюбих се в кучето и не мислех за друго) .......... и искай всички документи, сигурен съм че ще ти ги осигурят.
хех.. точно като мен. Лошото е че аз не разбирам от тези неща и не знам какво да искам от тях. Пък и честно казано, не знам защо е толкова важно да е с родословие, паспорти и т.н. - нали си е твое, нали ти харесва, обичате се... не виждам смилъла ... както и да е. Някой ще ми обясни ли какво да изисквам от Фоксел?
Публикувано: 28 June 2005 - 12:23 PM
1. Паспорт с ваксинациите на кучето. Задължително в него трябва да има: стикери на ваксините с дати на поставянето им. Трябва да са отбелязани датите на вътрешно обезпаразитяване, отново със стикер или изписано на ръка името на препарата. Първото обезпаразитяване задължително трябва да е направено преди поставянето на първата ваксина, тоест около 40 дневна възраст на кучето. Това е много важно за здравето на кучето! Срещу датите на обезпаразитяване трябва да има подпис на лекаря, който ги е извършил и носи отговорност за истинноста на това! Незнам на каква възраст е кучето, ако е на повече от 60 дни, трябва да има и втора ваксина. Ако нещо не е точно отбелязано ги питай! Много е важно вътрешното обезпаразитяване, защото ако не е направено трябва да повториш всичко отначало - обезпаразитяване и ваксиниране. Тъй като между отделните ваксини има срок от минимум 20 дни, сети се - обезпаразитяваш, след няколко дни, ако не изкара глисти слагаш една ваксина, след още 20 дни, друга ваксина и отиваш на около 40 дни, което значително ще забави излизането на кучето.
2. Родословие на кучето: в него трябва да фигурира името, породата, датата на раждане, пола, цвета, производителя, РК номер от седем цифри: например: РК 04359/05, задължително заверен с печат и подпис на служба Племенна книга към Българската Републиканска Федерация по Кинология, роднини до четвърто коляно. Трябва да присъства и логото на БРФК и дата на издаване на родословието. Това е в случай, че родословието е българско. В случай, че е унгарско е горе-долу същото, само че вместо РК номер, имаш MET. Labr. 5241/05 например и заверката е от унгарската федерация, а не от българската.
3. Разбери с каква суха храна е хранено досега и в случай, че решиш да я сменяш с друга, купи малко от старата и я смесвай с новата по схема: първи ден 3:1 в полза на старата, втори ден 1:1, трети ден 1:3 в полза на новата и четвърти ден изцяло на новата.
За всичко останало ще се свържеш с ветеринар.
Публикувано: 28 June 2005 - 12:28 PM
Лабрадора харесвах като куче отдавна, но далеч не се бях спряла на тази порода, мислех за хъски, чау и мн други. Но сега въобще не съжалявам за избора и мисля, че беше най-добрия възможен. Това обаче е друга тема, която не е толкова важна, защото ти вече си се спряла на порода.
Та за родословията. В началото, както казах, бях абсолютен лаик. Нямах представа от нищо и се радвам наистина мн и да използвам случая да благодаря на дог.бг и на пишещите тук за прекрасния сайт. Четох мн дълго точно темите, в които обсъждаха родословията и купуването на кученца без такива и в началото пак не бях убедена, докато не прочетох всичко. Наистина трябва да прочетеш, за да разбереш.
Сега като се замисля, чак ме е срам, че толкова учене по биология, а не осъзнавах един толкова прост факт. Кучетатакоито са с родословие, са с гарантиран просизход. Знаеш, че когато ти продадат малка рунтава топка, която прилича на малък лабрадор, като порастне ще бъде красив голям лабрадор, а не куче с криви крака, корем висящ до земята и дълга, като на коли муцуна (защото единия му дядо е дакел, а баба му е коли) - виждала съм такъв случай за жалост. Второ родителите задължително са изследвани за заболявания и риска да получиш кученце, което щом порастне ще ходи на ветеринар през месец за алергии, ще има проблеми с очите, ще окуцее и др. е сведен наистина до минимум. (по въпроса можеш да прочетеш постовете на Furia_S в да Пазим породите и http://dog.bg/f/inde...=ST&f=22&t=1606.
Трето, това че кученцето ти е с родословие, далеч не означава, че е бъдещ шампион. Възможно е дори да е с дефект, който го дисквалифицира на изложби, но да е с родословие (такива кученца са така наречената пет класа), гарантирано е обаче, че ще е здраво (или поне направено е всичко възможно).
Четвърто - кучетата, както и хората са с различни характери. Всяка порода си има свой уникален темперамент и е ценна (за мен поне) най-вече заради това. Всички качества на лабрадора, които Иглика ти изброи и за които си чела, важат за кученца, които наистина са лабрадори. Ако бебето прилича на лабрадор, но има смесица с още няколко породи, никоий не може да ти гарантира, че то ще има типичния за лабрадор характер.
Пето, въпреки, че родословието не ти го гарантира, то е задължително условие, за да може кучето ти да си има малки един ден и те също да са с родословие и доказан произход.
С две думи, както каза дог.бг, кучето е приятел. Нормално е да искаме да знаем какви са предците му, то е като с хората. Всеки иска да знае кои са родителите му, какви са роднините му. Родословието не е някаква снобарска прищявка, а необходимост, за да си сигурна, че "кученцето ще е такова, каквото го виждаш в мечтите си" (това не е моя реплика, а на Furia) и да е максимално гарантирано, че ще е здравичко, а това е най-важното в крайна сметка. Дано да съм те убедила, че е важно - това бяха нещата, които убедиха мен . Ако някъде бъркам, моля по-опитните да ме поправят.
Колкото до това какви документи ти трябват - мисля, че има мн хора, които са по-компетентни от мен. Но това, което мога да ти кажа и като моя грешка и на мои познати, като начинаещи - ветеринарния паспорт не гарантира, че кученцето ти има родословие, а че е само ваксинирано и обезпаразитено (ако тези неща са вписани в него). Родословието е документ, в който са изброени родителите на кученцето и техните родители и т.н. Но за подробностите другите да казват, аз засега даже не съм виждала оригинално родословие на хартия b).
Та това трябва да им посикаш задължително - родословие и ветеринарен паспорт.

Прави каквото трябва, да става каквото ще!
Публикувано: 28 June 2005 - 01:14 PM
Я да питам нещо по-важно. Мойта госпожица, освен че е голямо инатче и цяла нощ се борихме дали да се качи при мен в леглото или да остане на земята (засега в първото сражение аз победих r) ) нещо ми изглежда а....то й малко по-воднисто, отколкото беше в началото. Не мога да кажа,че има разстройство, ама ме притеснява да не получи. Какво да й направя? Сега сме на 3:1 в полза на Юкануба. Да давам ли днес 1:1 или да не й променям храненето?

Публикувано: 28 June 2005 - 01:53 PM
Цитат
1. Паспорт с ваксинациите на кучето. Задължително в него трябва да има: стикери на ваксините с дати на поставянето им. Трябва да са отбелязани датите на вътрешно обезпаразитяване, отново със стикер или изписано на ръка името на препарата. Първото обезпаразитяване задължително трябва да е направено преди поставянето на първата ваксина, тоест около 40 дневна възраст на кучето. Това е много важно за здравето на кучето! Срещу датите на обезпаразитяване трябва да има подпис на лекаря, който ги е извършил и носи отговорност за истинноста на това! Незнам на каква възраст е кучето, ако е на повече от 60 дни, трябва да има и втора ваксина. Ако нещо не е точно отбелязано ги питай! Много е важно вътрешното обезпаразитяване, защото ако не е направено трябва да повториш всичко отначало - обезпаразитяване и ваксиниране. Тъй като между отделните ваксини има срок от минимум 20 дни, сети се - обезпаразитяваш, след няколко дни, ако не изкара глисти слагаш една ваксина, след още 20 дни, друга ваксина и отиваш на около 40 дни, което значително ще забави излизането на кучето.
2. Родословие на кучето: в него трябва да фигурира името, породата, датата на раждане, пола, цвета, производителя, РК номер от седем цифри: например: РК 04359/05, задължително заверен с печат и подпис на служба Племенна книга към Българската Републиканска Федерация по Кинология, роднини до четвърто коляно. Трябва да присъства и логото на БРФК и дата на издаване на родословието. Това е в случай, че родословието е българско. В случай, че е унгарско е горе-долу същото, само че вместо РК номер, имаш MET. Labr. 5241/05 например и заверката е от унгарската федерация, а не от българската.
3. Разбери с каква суха храна е хранено досега и в случай, че решиш да я сменяш с друга, купи малко от старата и я смесвай с новата по схема: първи ден 3:1 в полза на старата, втори ден 1:1, трети ден 1:3 в полза на новата и четвърти ден изцяло на новата.
За всичко останало ще се свържеш с ветеринар.
кучето е на 60 дни точно, С ветеринарен паспорт, правени са му ваксини, и е обезпаразитявано преди това. Само за родословието чакам отговор... но ако няма такова какво??? какво да правя? bl)
Публикувано: 28 June 2005 - 01:57 PM
Цитат
Ами аз също не разбирах ...... все пак ми дадоха всички неща - паспорт с ваксините и т.н., родословията на родителите и изобщо всичко което изброи Мартин, включително и родословно свидетелство на кучето ...... с номер - при мен е ПК 008/2004 ЛАБ, мо няма печат от федерацията ...... И ТОВА МАЙ Е ФАТАЛНО .... макар Мартин да не ми казва.
Но това не е болка за умиране ...... без да съм голям разбирател, все пак кучетата от там са истински лабрадори.
Моя Аякс, макар само на 10 месеца, е вече признат помощник в лова - надежден апортьор, а има качества и на подгонващо куче (аз съм запален ловец - а в парк Странджа съм ловувал с много ловци, включително то Франция). Страхотен плувец е и изглежда физически и естетически не по-зле от снимките на шампионите.
Изобщо кучето е добро ....... но както казах по-рано..... горчилката при мен остава, все пак исках да е друго......
НИЩО това ме кара да обичам още повече моя глупчо, да полагам повече грижи за него ..... и повярвай ми, той ми се отплаща достойно ....... шашка с уменията си всички които го срещнат.... а от това няма по-голяма награда за един собственик на куче.
така че не унивай ......... важното е да си обичаш кучето....
Публикувано: 28 June 2005 - 02:07 PM
Цитат
Цитат
Ами аз също не разбирах ...... все пак ми дадоха всички неща - паспорт с ваксините и т.н., родословията на родителите и изобщо всичко което изброи Мартин, включително и родословно свидетелство на кучето ...... с номер - при мен е ПК 008/2004 ЛАБ, мо няма печат от федерацията ...... И ТОВА МАЙ Е ФАТАЛНО .... макар Мартин да не ми казва.
Но това не е болка за умиране ...... без да съм голям разбирател, все пак кучетата от там са истински лабрадори.
Моя Аякс, макар само на 10 месеца, е вече признат помощник в лова - надежден апортьор, а има качества и на подгонващо куче (аз съм запален ловец - а в парк Странджа съм ловувал с много ловци, включително то Франция). Страхотен плувец е и изглежда физически и естетически не по-зле от снимките на шампионите.
Изобщо кучето е добро ....... но както казах по-рано..... горчилката при мен остава, все пак исках да е друго......
НИЩО това ме кара да обичам още повече моя глупчо, да полагам повече грижи за него ..... и повярвай ми, той ми се отплаща достойно ....... шашка с уменията си всички които го срещнат.... а от това няма по-голяма награда за един собственик на куче.
така че не унивай ......... важното е да си обичаш кучето....
и аз така си мисля, за това попитах защо е толкова важно това родословие. Та.. даже и да няма родословие, даже и да не е лабрадор - аз вече я обичам и никое породисто куче (ако ще с кралско родословие) няма да може да я замести! Всички знаете това. Не отричам, че е по добре С родословие, убедихте ме, но това си е моето кученце!
Публикувано: 28 June 2005 - 03:41 PM
А за Мила, хубаво е, че вече си се привързала толкова към бебето. Дано всичко е О.К. Дори и да няма родословие, като чета от сега как си се запалила, съм сигурна, че ще е много много щастливо и доволно при теб.
А това е за Мартин, защото не знам дали си проверява Личните съобщения - ако не - провери ги, моля, важно е!

Публикувано: 28 June 2005 - 03:53 PM
Все пак може ли някой да ми каже къде да проверя дали зад номера ПК 008/2004 ЛАБ се крие моя лабрадор или е някой друг, моля ВИ HELPPPP. bl)
Публикувано: 28 June 2005 - 04:17 PM
Радвам се че популярността на ретривърите расте главоломно.
Очакваме всички любители и собственици на лабрадори и голдън ретривъри на полянката между хотел Хилтън и Гарнизонното стрелбище всяка Събота и Неделя от 11.30 l)
Публикувано: 28 June 2005 - 06:25 PM
Ако линиите описани в родословието все пак са верни , то кучето ти има добра унгарска кръв. Minimaxin Quite a Hero е много хубаво куче можеш да видиш негова снимка тук:
http://www.labradorbg.com/Rodnini.htm
Това че родословието не е валидно не трябва да те притеснява! В твоя случай кучето ти вече е пораснало. Според твоите разкази притежава всички работни качества характерни за породата, а ако имаше някакъв здравословен проблем щеше вече да си е проличало.
Много ми се иска да го видя на снимки - така ще мога да ти кажа и как е кучето ,като екстериор.
Публикувано: 28 June 2005 - 07:12 PM
Ако аз съм на твое място щях да си взема кучето, което сънувам! Просто се увери, че то е здраво. Направи му тестове за характер :
1. Вземи някаква метална кутия и я напълни с бобени зърна или малки камъчета. Кученцето да е свободно пуснато. Клякаш на неговото ниво и дрънкаш с кутията. Кучето не трябва да се плаши и да бяга от шума , нито да се крие, напротив трябва да е любопитно и да дойде да види кутията.
2. Обърни внимателно кученцето по гръб докато го галиш - трябва да се остави да бъде обърнато и да си отпусне спокойно главичката назад! Ако се противи и се дърпа - не е добре.
3. Вдигни кученцето във въздуха с две ръце без да го стискаш през корема - удобно намести ръцете си между предните и задните крака. То трябва да остане спокойно във въздуха , доверявайки ти се , без да се противи.
Ако издържи всичките тестове, значи има типичния за породата характер - спокоен и уравновесен.
Стискам ти палци и успех!!! r)
Публикувано: 28 June 2005 - 07:24 PM
Публикувано: 28 June 2005 - 07:50 PM
Цитат
Ако аз съм на твое място щях да си взема кучето, което сънувам! Просто се увери, че то е здраво. Направи му тестове за характер :
1. Вземи някаква метална кутия и я напълни с бобени зърна или малки камъчета. Кученцето да е свободно пуснато. Клякаш на неговото ниво и дрънкаш с кутията. Кучето не трябва да се плаши и да бяга от шума , нито да се крие, напротив трябва да е любопитно и да дойде да види кутията.
2. Обърни внимателно кученцето по гръб докато го галиш - трябва да се остави да бъде обърнато и да си отпусне спокойно главичката назад! Ако се противи и се дърпа - не е добре.
3. Вдигни кученцето във въздуха с две ръце без да го стискаш през корема - удобно намести ръцете си между предните и задните крака. То трябва да остане спокойно във въздуха , доверявайки ти се , без да се противи.
Ако издържи всичките тестове, значи има типичния за породата характер - спокоен и уравновесен.
Стискам ти палци и успех!!! r)
Много ти благодаря за помоща. Аз днес ги подкастрих малко Фоксел и почнаха да ми се умилкват. Мисля, че няма да имам проблеми. Благодаря ти още веднъж. Вече чакам само да дойде събота и каквото сабя покаже

Вход

Горе
Цитиране +