Цитат
Във вторник снимахме нашето куче - писахме се съвестни и понеже я водим по изложби, постъпихме както е редно. Не че нещо и има, не че куца или каквото и да е друго. Оказа се, че е с дисплазия. Оказа се, че е наследство от баща й... Той е от развъдник Блондфел - ти сам решавай, дали ще рискуваш с куче от там, но искай задължително снимки. За да не те полее и теб студеният душ...
Ето: http://www.dogchampi...=1317&start=240 - прочети, ако искаш по-пълна информираност.
Можеш да поискаш съвет и от админа на dogchampions, или от модератора КАСТРО.
Не се познавам нито с теб,нито с някой притежаващ Лабрадор и не заемам никаква страна,но само искам да отблежа нещо!!! понеже виждам тука едни обвинения,едни заключения и т.н.,явно НЕ си наясно с това животно "дисплазията" за да пишеш всичко това!!!
Всеки клуб за всяка порода си има допустими степени на дисплазия според които кучета с лека форма на това заболяване се допускат до разплод и това не е проблем,ЗАЩОТО дисплазията не е само генетически предавано заболяване...понеже всички породи над 15 кг са силно засегнати и при тях често се среща именно това заболяване искам да кажа,че то може да се развие у едно така или иначе вече генетически предразположено куче чрез неправилно гледане и движение през първата година от живота му!!!Помисли си добре как си се грижил/а за това куче...смея да твърдя,че Лабрадорите биват МАСОВО прехранвани и прекарват живота си в затлъстяло състояние!!!Да,мили собственици на Лабрадори...нима забравихте,че това куче БЕ създадено за ЛОВ...да,точно така за ЛОВ...а някой от вас да е виждал дебело ловно куче bl) ,защото аз НЕ съм!!!
Освен това дисплазно кученце МОЖЕ да се роди при напълно здрави родители и напълно правилно грижи от страна на собствениците!!!
Моля те не бързай с паниката...така е в развъждането,няма нищо перфектно!!!
Раждат се добри,не чак толкова добри...болни или здрави кученца,но нашата задача е да се опитаме да подобрим квалитета на живота им чрез правилна селекция и отглеждане...както разбирам мъжкото куче заплодило 2 женски си има допустима степен на дисплазия така,че всичкият този шум е излишен!!!
Ако нямаш информация има световни шампиони кучета с последна допустима степен на дисплазия и тези кучета въпреки това са дали огромен принос за дадената порода в даденият етап от време....така че всичко е относително и не мисля,че е нужно да се стига да такива крайни заключения на от сорта"ами ти си поемаш риска с кученце от този или онзи развъдник и т.н."....
Успокой се и карай със здраве...
Най-сърдечен поздрав и дано не ме разбереш погрешно!
п.п.До МОД...извинявам се за офф...но мисля,че беше нужно...тук от време на време нещата се разглеждат едностранно и се правят едни заключения...свят да ти се завие ouu