Цитат
Аз ще обърна внимание върху следното: имате проблем в поголовието с ТБД, спомената е в правилника. Здрави стави също не приемам за добра формулировка. Но не виждам други важни генетични заболявания да са споменати. Лакетна дисплазия и остеохондроза? Очи? Вие знаете по-добре към какво е предразположена вашата порода, каква е практиката в клубовете по света. Изчерпват ли се необходимите изследвания със снимка за ТБД и бруцелоза?
На мен не ми е крив вашият правилник, но ми изглежда много суров, ако мога да споделя мнение. С такъв правилник ще имате много проблеми.
И аз мисля , че този правилник в този му вид , не е съвършен , но на нито един от другите ретривърски клубове проблема за очните наследствени заболявание не е включен в правилника им за развъдна дейност , същото важи и за ЛД ! Така публикуван не е в пълният си вид , много промени ще бъдат предложени за промяна на правилника , точно по отношение на наследствените заболявания , (нужно е много по конкретно да се спомене кога и с каква степен на ТД се разрешава заплождане) и добавяне на изследвания за чистота на очите!
Мене лично това ме касае и това ще предложа на общото ни събрание!!!
Иначе , правилника е пуснат в отговор на пост , не за коментар , но все пак ви благодаря за помоща която оказвате на БНЛРК 1super