Публикувано: 04 October 2006 - 09:20 AM
gabriela tomova, не ви разбирам от породата. Ако това е пит бул, то какви са кучетата в нашия парк, които въобще не приличат на него ?
Не искам да кажа нищо. За мен е видно как една порода се опитва да намери своето място. Не зная защо е толкова модна, дали поради легендите за нея, дали заради други неща ... факт е, че кучето е лесно обучаемо, когато е в ръцете на знаещи и можещи хора. Както е и факт, че кучета става агресивно, когато не се знае какво се прави с него ...
Въпроса, който трябва да си зададете е защо точно пит бул ? За мен това куче е асоциация на голямо сърце, куче, което не се предава никога. Какво точно търсите и какво искате ? Как се развъждат тези кучета ? Има ли педигри на кучетата, има ли въобще порода ? Тук някъде бях срещнал мнението, че не е важно как изглежда кучето, важно е да има сърце ... мисля, че това е погрешно мнение.
Относно тестове - да, те са необходими, когато се правят от знаещи и можещи хора. Под думата тестова казвам директно - не бой с кучета. Такъв тест няма и това е отречено от всички, които се занимават с кучета. Възбуждането на агресия към себеподобни не може да е образец в развъждането, а издръжливост, обучаемост, захапка, отскок, дух, смелост - има много други начини тези кучета да се докажат. И се доказват. Но истината е много проста - в България, а и на само тук, въобще в целия бивш източен блок тези кучета са се използвали за битки. Кучетата нямат вина, имат вина хората ... много пъти съм питал - защо никой не се навива да пробва да обучи пит бул за Шуцхунд ? Няма да е лесно, но ... може, в Съединените щати отдавна работят върху това и има не малко кучета, които покриват изискванията и се справят ! Дори и питове, които работят в полицейските служби, в специализираните полицейски отряди - това са пак същите кучета, но те се използват като кучета, с уважение към тях, а не за забавление на идиоти.