PredatorX, в 26 September 2012 - 08:06 PM, написа:
marin4eto, в 14 September 2012 - 10:27 AM, написа:
На въпросните стопани на Ара много хора им говориха и молиха да й сложат намордник, резултат никакъв. Един от отговорите беше - "Ами ако някое куче я нападне, как ще се защити"...Досега не знам тя да е била нападана или пък да има някакви рани и дупки, каквито има едно друго куче, които лично промивах. Една от тях е доста дълбока и нищо чудно да доведе до възпаление.. Най-лошото е, че те не приемат, че кучето им е агресивно. Вината винаги се прехвърля на отсрещното куче. Но това е положението, останалите трябва да се съобразяваме и постоянно да сме нащрек заради подобни разсъждения..
Чудно ми е кой ти е казал "Ами ако някое куче я нападне, как ще се защити" защото не съм аз? "Досега не знам тя да е била нападана или пък да има някакви рани и дупки" има достатъчно рани и да нападана е от кучета сигурно щяхте да спите по-спокойно ако го знаехте. Знаеш много добре че кучето ми не го пускам при вашите кучета точно заради факта че няма да се разберат. 90 процента от случаите на нахапани кучета са по време на игра като се скарат (както и редовно се случва с вашите кучета само дето разликата е че не са такава порода и явно на никой не му прави впечатление). Собственичката на кучето от последния случай е била предупредена от баща ми и отговора е бил "Те си играят". Никога не съм твърдял че кучето ми (както и по принцип породата) не е агресивно към други КУЧЕТА. Ара нито напада хора нито търчи от едната поляна към другата да се бие. Аз не я пускам при други кучета (с много малки изключения) затова не виждам смисъл от този намордник. Знаеш че като минавам през поляната кучето ми се движи на повод плътно до мене и почти не обръща внимание на другите кучета. Колкото за "кварталната кучица" естествено че кучето ми ще реагира остро след като друго куче го предизвиква много добре знаеш че моята не отстъпва но мога да те уверя че не ходи специално да се бие с което и да е куче. Аз не мога да контролирам уличните кучета къде да ходят и по кой да лаят... Останал съм с впечатлението че си мислите че аз искам кучето ми да се бие както между другото 90 процента от стопаните на питбули в квартала искат и нарочно си озлобяват кучетата. Мога да ти гарантирам че това не е така.
В интерес на истината от тримата, които разхождате Ара, ти я контролираш най-много. Нахапванията се случват най-често когато я разхожда майка ти. С нея е говорено за поставяне на намордник и то съвсем нормално, без разправии и скандали. Тя обаче отказва под някакъв лично за мен странен предтекст. Това ще е едно успокоение както за вас, така и за нас. Сбиването с последното куче е било когато майка ти е разхождала Ара. Лично мое мнение е, че тя не може да се справи и да я контролира както трябва. Не знае какво да направи когато захапе и не може да пусне. Ще дам и примери - Хера(маламут) преминава през поляната. Единият път репликата е била: Нея я е страх и по този начин ще предизвика Ара, вторият път - Хера е много смела и наперена( или нещо подобно) и затова ще предизвика Ара...Изводът е, че при всички положения Ара ще се подразни и ще се стигне до сбиване.. Друг случай - Ара се спуска през улицата, устремила се към Хера. Стопанинът на Хера хваща Ара, благодарение, на което не се стига до ухапване. Майка ти стои на поляната и наблюдава, без да реагира...а човекът едвам удържа Ара.. Трети случай - бездомно куче преминава покрай поляната, друг човек предупреждава майка ти да върже Ара, отговорът е: А това куче какво търси тук, не я връзва, Ара подгонва кучето..Не знам продължението, защото човекът си е тръгнал по най-бързия начин. Има и още неща, но спирам дотук. Говорено е многократно по въпроса, резултат няма.
Колкото до кварталното куче - много се извинявам, но не мога да си представя как тя ще предизвика Ара, при положение, че с месеци избягваше поляната когато видеше какъвто и да било питбул там. Ако под предизвикване се има предвид подкана за игра или преминаване, подушване...не знам какво да кажа.
Аз лично избягвам 90% от стопаните с питбули в квартала. И не заради породата, а заради хората. Повечето или си нямат понятие какво куче са си взели( а именно - изискващо много добро обучение, контрол, корекции на нежелано поведение, с една дума - опит), а другите - умишлено насърчават агресията, радвайки се на резултатите.
Неприятно е човек да излиза да разходи кучето си и постоянно да е нащрек. Факт е, че ми е най-спокойно когато видя, че ти си извел Ара. Съобразяваш се, като изключим вчера когато я пусна на 2 метра от нас, а знаеш, че с Кара вероятността да се сбият е доста голяма. И определено няма да спя по-спокойно като разбера, че и Ара има рани от сбивания, но виждам какви са последствията за другите кучета. Някои от тях се въстановяваха месеци...
Смятам, че за всички ще е добре да се стигне до някакъв консенсус, но не ми се струва възможно.