Dog.bg Форуми : Куче на зъболекар

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Куче на зъболекар

#21 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 23 April 2007 - 07:47 PM

ами защото наистина хуманните стоматолози ЗНАЯТ и МОГАТ повече от общопрактикуващите ветеринари по точно този въпрос. доказателство за това са отговорите на зададените от мен въпроси. не съм питал за морфология на оралната лигавица защото съм сигурен че ако задълбая в темата ще изплуват още по големи пропуски... нищо обидно не съм казал, но просто смятам че няма как ветеринарните лекари да разбират от всички видове здравословни проблеми на всички видове животни (или дори само котки и кучета) в тази степен в която им се иска на стопаните. лично за мен е много важно този който ще пипа в устата на мой любимец да е наясно с това какво прави повече от до тук показаното.
и все пак не получих отговор на въпроса си. има ли начин в присъствието на ветеринарен лекар, който да осигури упойката почистването на зъбите да стане от хуманен стоматолог?

#22 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 23 April 2007 - 10:43 PM

Манус като чета въпросите ти си представям една статия от нета където най-подробно са описани степените на увреждане . Под нивото ми е да се правя на велик и да я препиша тук дословно за да ти покажа колко знам и колко мога. Чел съм я, чел съм и други доста и съм си направил извода какво да правя. Нещото, което ме е учудвало е че тук учихме доста подробно как да лекуваме кариеси и пулпити, а на запад процедират като поставят коронки само краен случай и в повечето случай при болни зъби ги вадят. За това можеш да се увериш като прочетеш списание Ветеринарен Фокус на Уолтъм от март 2005. Западните вет. стоматолози наблягат на лечение на меките тъкани и реконструктивна хирургия при анатомични или травматични аномалии в устната кухина. Може би деонтологичната им култура е на ниво защото съм ставал свидетел как в България с помощта на ортодонтско апаратче захапката на едно хъски стана нормална и то се яви на изложба. За това е по-добре да се правим че незнаем или не можем. Относно хуманните стоматолози- те нямат право да извършват манипулации на животни. Аз съм разговарял с няколко добри и наистина те казват, че първо трябва да се запознаят с анатомията и после ще помислят. Един лекар осъзнава разликите. Един лаик не ги разбира.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#23 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Група: Без дом
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 23 April 2007 - 11:11 PM

Интересно ми е откъде идва това "нямат право"? Така и така /особено в България/ животните почти не са защитени от убийство, камо ли от хуманен зъболекар. Като знам какви ветеринарни лекари има /съгласете се, че не всички са с морал, лично аз познавам поне един такъв/ предпочитам да си връча кучето на хуманен зъболекар, който си разбира от работата, отколкото на вет, който чака само да ми лапне парите. Та затова ме интересува къде е написана забраната за лекуване от хуманни зъболекари?
Интересува ме има ли разлика между зъбите на човек и зъбите на куче/котка?
И не на последно място доколкото знам ветеринарна медицина се учи колкото едно висше. За зъболекар също. Разликата според мен е, че ветеринарите учат как да лекуват цялото тяло /да кажем за 6 години/, а зъболекарите учат как се лекуват САМО зъбите /да кажем пак за 6 години/ Ето защо на мен ми се струва, че не елошо двата вида лекари ако могат да си помогнат, вместо да спорят кой бил по-добър лекар и лекар ли е изобщо.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#24 Потребителят е офлайн   Dr Baytril Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 April 2007 - 07:35 AM

Samotnata:
Я по-леко с нападките:вет.медицина се учи колкото едно висше!???
Голямо прозрение!!!Хахаха.Това са изказвания на не много интелигентен човек.
Като не вярваш на ветовете ходи на хуманен лекар.Хахахаха!?

Почистването на зъбен камък си е наша работа.А хуманните стоматолози няма да тръгнат да чистят зъби на куче,да не са луди.Ние първо се занимаваме със стопаните,а после с животните.

Мили форумци лекарите не искат да ви лапнат парите!!!!!!

Аз почиствам зъби механични(ултразвука е екстра)мисля че и добре се справям.

#25 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 April 2007 - 08:41 AM

Употребата на упойка при почистването на зъбен камък е наложителна, защото правилното почистване на зъбния камък включва повдигане на венеца в края на зъба и изчистване на натрупалото се там количество, а това боли. Това се прави, за да се предотвратят парадонтитите. Едно куче на 12 може спокойно да си понесе пълно упояване. Истината е, че се плашим повече от тия упойки, отколкото е необходимо. Ако лекарят е опитен и знае какво прави процедурата ще е свършила за час и половина.

За жалост един лаик не може да почисти добре зъбите на своето куче, когато работите са напреднали - едно е да имаш плака по кучешките и моларите, друго е устата да е пълна със зъбен камък навсякъде. Не казвам, че ръчните инструменти са лоши, а само, че съществува голям риск човек да одере емайла или да нарани венеца, без при това да успее да изчисти всичко.

Не знам защо всеки такъв спор се изражда в "ние-кучкарите" срещу "ние-лекарите"... И моля, спазвайте добрия тон.
User's Signature

Качена снимка

#26 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 April 2007 - 10:36 AM

Ако сте гледали по Animal planet всякакви дентал процедури, дори и преглед на зъби, се правят с упойка.
Просто не може да се каже на животното като на човек - "Отвори уста", "Не мърдай", "Стой мирно" ...

Пропуснах да спомена, че ветът предписа някакъв антибиотик, които шелтито да пие 10 дена - предполагам е имало причина за това, а не за да ми прибере парите !
User's Signature

Аnimals fans and friends are what keep this board alive !!!

#27 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 24 April 2007 - 11:50 AM

Dr Baytril, може ли да не раздавате заключения за интелигентното ми ниво, моля? Аз не съм правила подобно нещо за вас, защо вие трябва да го правите за мен?
Радвам се, че съм ви разсмяла, но все пак фактите си остават същите. Или искате да ме убедите, че вет медицина се учи повече от хуманна медицина?
Никъде не нападам никой, а само обобщавам. И наистина вие вет лекарите за почти същото време учите цялата медицина, докато зъболекарите за същото време специализират само зъбки.
Никъде не съм искала да засегна никого. Никъде не съм поставила /повечето/ вет лекари под знаменнателя на взимащите парите, но съгласете се, че има И такива. Сега не е тема на спора това. И никъде не съм споменала, че стопанина трябва да си чисти сам зъбите на кучето.
Не ми е ясно защо в такива теми трябва веднага да се започват едни спорове, едни доказвания кой какъв е, все някой да е засегнат. Ставаше дума дали хуманен зъболекар може да почисти зъбите на кучето си/котето си в присъствието /клиниката/ на вет лекар при поставена от него упойка? Никой не отговори, а се хващате веднага да се засягате, обиждате и изтъквате.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#28 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 April 2007 - 12:12 PM

Антибиотици се предписват, защото при правилно почистване венецът доста се разранява. Или пък ако е имало парадонтоза и гнойни джобове във венците, които лекарят е изчистил. Ако само леко са наранени венците може да мине и с една инжекция след процедурата.

Много гадна работа с тия зъби... На мен 4 от 5 кучета при хранене с една и съща храна имат голям проблем с плаката и образуването на зъбен камък s) ...
User's Signature

Качена снимка

#29 Потребителят е офлайн   iglika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 April 2007 - 12:26 PM

Натрупването на зъбен камък зависи основно от минералния състав на слюнката. И при хората е така едни трупат, като каменна кариера, други за цял живот не знаят какво е това зъбен камък. Моите и двамата събират по малко къмък само на първите горни молари независимо каква храна ядът. И аз чистя с кюрета- стоматологичен инструмент.
Когато състоянието на зъбите обаче е по-тежко, има много зъбен камък, възпалени венци и подвенечни натрупвания съм съгласна, че трябва да се намеси специалист и да се използва ултразвуков апарат, както и зъбите да се полират внимателно след манипулацията. Полираните зъби много по-трудно задържат зъбен камък.

#30 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 24 April 2007 - 01:43 PM

Антибиотика след почистване е задължителен, защото зъбния камък съдържа множество бактерии / по своята същност той представлява минерализирана колония от бактерии. Това са последни изследвания/ и разранявайки венеца може да стане общо възпаление.
User's Signature

#31 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip

Публикувано: 24 April 2007 - 08:57 PM

Цитат

Манус като чета въпросите ти си представям една статия от нета където най-подробно са описани степените на увреждане . Под нивото ми е да се правя на велик и да я препиша тук дословно за да ти покажа колко знам и колко мога. Чел съм я, чел съм и други доста и съм си направил извода какво да правя. Нещото, което ме е учудвало е че тук учихме доста подробно как да лекуваме кариеси и пулпити, а на запад процедират като поставят коронки само краен случай и в повечето случай при болни зъби ги вадят. За това можеш да се увериш като прочетеш списание Ветеринарен Фокус на Уолтъм от март 2005. Западните вет. стоматолози наблягат на лечение на меките тъкани и реконструктивна хирургия при анатомични или травматични аномалии в устната кухина. Може би деонтологичната им култура е на ниво защото съм ставал свидетел как в България с помощта на ортодонтско апаратче захапката на едно хъски стана нормална и то се яви на изложба. За това е по-добре да се правим че незнаем или не можем. Относно хуманните стоматолози- те нямат право да извършват манипулации на животни. Аз съм разговарял с няколко добри и наистина те казват, че първо трябва да се запознаят с анатомията и после ще помислят. Един лекар осъзнава разликите. Един лаик не ги разбира.

мисля че наистина съм останал неразбран. питах само за почистването-може ли да се извърши от хуманен стоматолог след поставена анестезия от и във присъствието на ветеринарен лекар. никога не бих тръгнал да лекувам зъб (кариес или пулпит) без да съм се запознал доста подробно с анатомията и физиологоията на кучешките/котешките зъби. аз съм гледал за лечение на счупени през пулпната камера кучешки зъби при работни животни (полицейски кучета), знам за поставени коронки и тн, но лично аз се съмнявам в резултата на такива лечения. по-скоро ме заинтересува това за ортодонтските апаратчета-от кого и къде се правят такива неща в България?
иначе да се върна на темата-съмнявам се да има разлика в морфологията на пародонта при кучета/котки и хора (което разбира се подлежи на проучване ако някой се наеме да го прави), поради което мисля че един хуманен стоматолог би се справил много по-добре от ветерианр, особено ако има така или иначе интерес в тази област. а за това кое е по-добрия вариант на почистване (ръчно или с утразвук-и двата вида са МЕХАНИЧНИ) лично аз черпя информация от водещи пародонтолози у нас, които подплътяват тези си твърдения с данни от миналата година от последни проучвания. за това няма да споря обаче също. просто искам отговор на въпроса си.

#32 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 25 April 2007 - 09:07 AM

Може но във ветеринарен кабинет лично за твоето куче със съгласието на ветеринарният лекар,осигуряващ анестезията.

#33 Потребителят е офлайн   Dr Baytril Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2007 - 09:59 AM

Стара загора Доц.Борисов-стоматология и орална хирургия.
Прави ортодонтски апаратчета и корекции на зъбки.

#34 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 25 April 2007 - 01:18 PM

Обаче като оправи неправилната захапка не я описва в документите на кучето и то минава за перфектно генетически a) . Иначе като стоматолог е добър. Написал е и учебник човека.
User's Signature

#35 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2007 - 08:48 PM

ами то наистина е възможно да е перфектно генетически. да не говорим че всеки лекар (било то и ветеринарен) е длъжен първо да се грижи за здравето на конкретния пациент, а след това за изложбената му кариера... дай да оставим кучето цял живот с дефектна захапка за да не би да стане шампион...

а някакви координати на въпросния доцент може ли? може и на ЛБ.

#36 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 25 April 2007 - 09:13 PM

Въпросният случай беше при възрастно куче с цел да мине на изложба. Доказано е, че на кучето стига да са здрави карназивите/ кучешките, последния премолар и първия молар/ то няма да има проблеми с храненето. Това, че долния ред инцизиви са били напред не би му повлиял на здравето, така че хайде да не защитаваме неправилни постъпки.
User's Signature

#37 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2007 - 10:30 PM

Намирам за напълно нелепо стравняването на ветеринарни и хуманни лекари. Също така намирам за нелеп средновековния мистицизъм, който понякога се приписва на медицината. Напълно съм съгласен, че "всяка жаба трябва да си знае гьола", специализацията на труда не е случайна, а е резултат на многовековно развитие на човечеството. Аз лично съм бил свидетел на брилянтни резултати при обединяване на специалисти от различни направления. Никой не може да е пенкелер. Та може би да не е конструктивно да се мерят мозъци и умения.
Конкретно по темата. Мисля, че ако кучето е склонно да позволи манипулацията на стопанина си и да мине без упойка при леки случаи е напълно допустимо да се прави. Естествено ясно е кой носи отговорността за това тогава. Тук е мястото да добавя, че няма общ знаменател за ветеринарните лекари и че има редица случаи, когато се препоръчват кокалчета за почистване и стоморжил, който щял да разгради зъбния камък. С последното естествено не приканвам към самолечение, а към внимателен избор на лекар. Моят малък опит ме научи, че и в тази сфера качеството си има цена.
User's Signature

Качена снимка

#38 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 25 April 2007 - 10:58 PM

Защо такава полемика. Има ветеринари, които работят с хуманни офталмолози, нали?

Съвсем отделно - не е ли време да започнат да се появяват ветеринарни лекари - с тясна специалност?
За раждане бих се доверила на лекар, който се занимава само с това.
За очи - друго си е да гледаш очи по цял ден.
Травматология, разчитане на рентгенови снимки?
И т.н.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#39 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 26 April 2007 - 12:18 AM

Цитат

Обаче като оправи неправилната захапка не я описва в документите на кучето и то минава за перфектно генетически a) . Иначе като стоматолог е добър. Написал е и учебник човека.

bravoS ееее, докторе, супер ме разсмя тука. Този лекар трябва да е направо факир, бе! Какво точно му е правил - сложил му е скоби ли? b) По-скоро съм склонна да повярвам, че е станало някакво разминаване в информацията около заболяването и лечението на кучето отколкото, че му е "оправил захапката". При тия дребни корени дори коронки не може да сложи - ще му паднат при първото хранене! b)

П.П. - Виж, ако беше в Щатите всичко мога да повярвам, че е направил. Там им е хоби да променят всичко, до което се докопат, пък и подобни промени АКС ги допуска (доколкото знам, системата им за оценяване е друга).
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#40 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 26 April 2007 - 11:42 AM

Цитат

Цитат

bravoS ееее, докторе, супер ме разсмя тука. Този лекар трябва да е направо факир, бе! Какво точно му е правил - сложил му е скоби ли? b) По-скоро съм склонна да повярвам, че е станало някакво разминаване в информацията около заболяването и лечението на кучето отколкото, че му е "оправил захапката". При тия дребни корени дори коронки не може да сложи - ще му паднат при първото хранене! b)

П.П. - Виж, ако беше в Щатите всичко мога да повярвам, че е направил. Там им е хоби да променят всичко, до което се докопат, пък и подобни промени АКС ги допуска (доколкото знам, системата им за оценяване е друга).

Постави ортодонтско апаратче за 7месеца, което е направено за кучета и на всеки няколко дни със специален инструмент се натяга. Продава се свободно и се закача на долните или горните кучешки зъби. Напълно сериозно е и никак не е смешно. В специализираните сайтове за ветеринарна стоматология ще го срещнеш доста често.
User's Signature

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни