Куче на зъболекар
Публикувано: 23 April 2007 - 07:47 PM
и все пак не получих отговор на въпроса си. има ли начин в присъствието на ветеринарен лекар, който да осигури упойката почистването на зъбите да стане от хуманен стоматолог?
Публикувано: 23 April 2007 - 10:43 PM

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 23 April 2007 - 11:11 PM
Интересува ме има ли разлика между зъбите на човек и зъбите на куче/котка?
И не на последно място доколкото знам ветеринарна медицина се учи колкото едно висше. За зъболекар също. Разликата според мен е, че ветеринарите учат как да лекуват цялото тяло /да кажем за 6 години/, а зъболекарите учат как се лекуват САМО зъбите /да кажем пак за 6 години/ Ето защо на мен ми се струва, че не елошо двата вида лекари ако могат да си помогнат, вместо да спорят кой бил по-добър лекар и лекар ли е изобщо.

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 24 April 2007 - 07:35 AM
Я по-леко с нападките:вет.медицина се учи колкото едно висше!???
Голямо прозрение!!!Хахаха.Това са изказвания на не много интелигентен човек.
Като не вярваш на ветовете ходи на хуманен лекар.Хахахаха!?
Почистването на зъбен камък си е наша работа.А хуманните стоматолози няма да тръгнат да чистят зъби на куче,да не са луди.Ние първо се занимаваме със стопаните,а после с животните.
Мили форумци лекарите не искат да ви лапнат парите!!!!!!
Аз почиствам зъби механични(ултразвука е екстра)мисля че и добре се справям.
Публикувано: 24 April 2007 - 08:41 AM
За жалост един лаик не може да почисти добре зъбите на своето куче, когато работите са напреднали - едно е да имаш плака по кучешките и моларите, друго е устата да е пълна със зъбен камък навсякъде. Не казвам, че ръчните инструменти са лоши, а само, че съществува голям риск човек да одере емайла или да нарани венеца, без при това да успее да изчисти всичко.
Не знам защо всеки такъв спор се изражда в "ние-кучкарите" срещу "ние-лекарите"... И моля, спазвайте добрия тон.
Публикувано: 24 April 2007 - 10:36 AM
Просто не може да се каже на животното като на човек - "Отвори уста", "Не мърдай", "Стой мирно" ...
Пропуснах да спомена, че ветът предписа някакъв антибиотик, които шелтито да пие 10 дена - предполагам е имало причина за това, а не за да ми прибере парите !

Аnimals fans and friends are what keep this board alive !!!
Публикувано: 24 April 2007 - 11:50 AM
Радвам се, че съм ви разсмяла, но все пак фактите си остават същите. Или искате да ме убедите, че вет медицина се учи повече от хуманна медицина?
Никъде не нападам никой, а само обобщавам. И наистина вие вет лекарите за почти същото време учите цялата медицина, докато зъболекарите за същото време специализират само зъбки.
Никъде не съм искала да засегна никого. Никъде не съм поставила /повечето/ вет лекари под знаменнателя на взимащите парите, но съгласете се, че има И такива. Сега не е тема на спора това. И никъде не съм споменала, че стопанина трябва да си чисти сам зъбите на кучето.
Не ми е ясно защо в такива теми трябва веднага да се започват едни спорове, едни доказвания кой какъв е, все някой да е засегнат. Ставаше дума дали хуманен зъболекар може да почисти зъбите на кучето си/котето си в присъствието /клиниката/ на вет лекар при поставена от него упойка? Никой не отговори, а се хващате веднага да се засягате, обиждате и изтъквате.

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 24 April 2007 - 12:12 PM
Много гадна работа с тия зъби... На мен 4 от 5 кучета при хранене с една и съща храна имат голям проблем с плаката и образуването на зъбен камък s) ...
Публикувано: 24 April 2007 - 12:26 PM
Когато състоянието на зъбите обаче е по-тежко, има много зъбен камък, възпалени венци и подвенечни натрупвания съм съгласна, че трябва да се намеси специалист и да се използва ултразвуков апарат, както и зъбите да се полират внимателно след манипулацията. Полираните зъби много по-трудно задържат зъбен камък.
Публикувано: 24 April 2007 - 01:43 PM

Публикувано: 24 April 2007 - 08:57 PM
Цитат
мисля че наистина съм останал неразбран. питах само за почистването-може ли да се извърши от хуманен стоматолог след поставена анестезия от и във присъствието на ветеринарен лекар. никога не бих тръгнал да лекувам зъб (кариес или пулпит) без да съм се запознал доста подробно с анатомията и физиологоията на кучешките/котешките зъби. аз съм гледал за лечение на счупени през пулпната камера кучешки зъби при работни животни (полицейски кучета), знам за поставени коронки и тн, но лично аз се съмнявам в резултата на такива лечения. по-скоро ме заинтересува това за ортодонтските апаратчета-от кого и къде се правят такива неща в България?
иначе да се върна на темата-съмнявам се да има разлика в морфологията на пародонта при кучета/котки и хора (което разбира се подлежи на проучване ако някой се наеме да го прави), поради което мисля че един хуманен стоматолог би се справил много по-добре от ветерианр, особено ако има така или иначе интерес в тази област. а за това кое е по-добрия вариант на почистване (ръчно или с утразвук-и двата вида са МЕХАНИЧНИ) лично аз черпя информация от водещи пародонтолози у нас, които подплътяват тези си твърдения с данни от миналата година от последни проучвания. за това няма да споря обаче също. просто искам отговор на въпроса си.
Публикувано: 25 April 2007 - 01:18 PM

Публикувано: 25 April 2007 - 08:48 PM
а някакви координати на въпросния доцент може ли? може и на ЛБ.
Публикувано: 25 April 2007 - 09:13 PM

Публикувано: 25 April 2007 - 10:30 PM
Конкретно по темата. Мисля, че ако кучето е склонно да позволи манипулацията на стопанина си и да мине без упойка при леки случаи е напълно допустимо да се прави. Естествено ясно е кой носи отговорността за това тогава. Тук е мястото да добавя, че няма общ знаменател за ветеринарните лекари и че има редица случаи, когато се препоръчват кокалчета за почистване и стоморжил, който щял да разгради зъбния камък. С последното естествено не приканвам към самолечение, а към внимателен избор на лекар. Моят малък опит ме научи, че и в тази сфера качеството си има цена.
Публикувано: 25 April 2007 - 10:58 PM
Съвсем отделно - не е ли време да започнат да се появяват ветеринарни лекари - с тясна специалност?
За раждане бих се доверила на лекар, който се занимава само с това.
За очи - друго си е да гледаш очи по цял ден.
Травматология, разчитане на рентгенови снимки?
И т.н.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 26 April 2007 - 12:18 AM
Цитат
bravoS ееее, докторе, супер ме разсмя тука. Този лекар трябва да е направо факир, бе! Какво точно му е правил - сложил му е скоби ли? b) По-скоро съм склонна да повярвам, че е станало някакво разминаване в информацията около заболяването и лечението на кучето отколкото, че му е "оправил захапката". При тия дребни корени дори коронки не може да сложи - ще му паднат при първото хранене! b)
П.П. - Виж, ако беше в Щатите всичко мога да повярвам, че е направил. Там им е хоби да променят всичко, до което се докопат, пък и подобни промени АКС ги допуска (доколкото знам, системата им за оценяване е друга).

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 26 April 2007 - 11:42 AM
Цитат
Цитат
bravoS ееее, докторе, супер ме разсмя тука. Този лекар трябва да е направо факир, бе! Какво точно му е правил - сложил му е скоби ли? b) По-скоро съм склонна да повярвам, че е станало някакво разминаване в информацията около заболяването и лечението на кучето отколкото, че му е "оправил захапката". При тия дребни корени дори коронки не може да сложи - ще му паднат при първото хранене! b)
П.П. - Виж, ако беше в Щатите всичко мога да повярвам, че е направил. Там им е хоби да променят всичко, до което се докопат, пък и подобни промени АКС ги допуска (доколкото знам, системата им за оценяване е друга).
Постави ортодонтско апаратче за 7месеца, което е направено за кучета и на всеки няколко дни със специален инструмент се натяга. Продава се свободно и се закача на долните или горните кучешки зъби. Напълно сериозно е и никак не е смешно. В специализираните сайтове за ветеринарна стоматология ще го срещнеш доста често.