Благодаря за поздравленията и честитките!
Ето и моето импровизирано разказче:
Както каза doguero, Италия е от край време водещата страна за породата в Европа.
С Никола Табаков, който е собственик на Lisa и Pino Blanco, решихме да направим дебюта на български догота там, където повечето развъдчици от Европа избягват да ходят.
Ето и резултатите от двата дни, където бяха записани 4054 кучета от всички породи:
CACIB Reggio Еmilia / 14. 3. 2009
El Can - "отличен" и трето място в клас "открит" (мъжки)
Pino Blanco - "отличен" и първи в клас "млади" (мъжки)
Lisa - "отличен" и първо място в клас "млади" (женски)
Тя спечели срещу брат си за Best Junior и стана най - добра женска!
В клас "шампиони" имаше само едно куче - младият Европейски Шампион от 2007 г., Guaro del Tolkeyen. Лично на мен не ми хареса как порасна това куче. Като млад създаваше много приятно впечатление, но сега ме разочарова. Дори не го снимахме. Guaro беше в лоша форма и много напудрен. Въпреки това взе ВОВ..
(Има малка разлика в реда на влизането на кучета. Той е обратен на тукашния, т.е. първо влизат кучета от клас "шампиони", "открит", "междинен", "млади" и т.н.)
CACIB Modena / 15. 3. 2009
El Can - "отличен" в "открит" клас (мъжки), но изваден от класиране заради агресия към останалите мъжки в класа.
Pino Blanco - "отличен" и първи в клас "млади" (мъжки), спечели за Best Junior и стана втори при мъжките кучета!
Lisa - "отличен" и второ място в клас "млади" (женски). Тя беше класа над другите участнички, но съдията се презастрахова тъй като явно не е виждал достатъчно "пирати". Думите му бяха: "Петното й е малко по - голямо от допустимите 10%".

Оставихме го да тъне в неведение на темата. Дали е случаен фактът, че в Аржентина Lisa е втора в ранглистата за годината, а вече и първа при абсолютните победители в Rosario:
Rosario Can Club ranking 2008!
Тъй като в клас "шампиони" нямаше участващи кучета, фаворит за ВОВ беше победителят в клас "открит" Augustus. Той е наистина голямо куче - висок 69 см и тежи 58 кг.
На CACIB Modena присъства и един от най - известните развъдчици в Италия и секретар на италианския дого клуб, г-н Серафино Буети с жена си Киара. Той дойде да ни поздрави и каза, че неговите нови 2 кучета внос от Аржентина са.... брат и сестра на Pino и Lisa.
В двата дни участваха 19 догота (+2 извън каталога, но въпреки това допуснати за участие!).
Ще кажа няколко думи за организацията на изложбите.
Наистина впечатляваща работа! Като се почне от огромния паркинг (който въпреки това едвам побра возилата на участниците), големите халета, в които се състояха изложбите, с достатъчно място да поберат рингове, участници и представителите на почти всичко в тази индустрия (от храни за кучета, аксесоари, книги, балони с формата на кучета.. та до портрети на любимеца ви, фотоателие, също и стан, който за кратко време извезваше снимка на кучето ви на гърба на якета, на фанелки, шапки и т.н., каквото се сетите, че и повече от това). Храни и напитки имаше във всяко хале, а сервитьори обслужваха и съдиите в ринга.
Организаторите бяха помислили и за осигуряването на публика за финалните конкурси, като имаше такса 10 Евро за всяко куче, което иска да си тръгне преди края на изложбата.
Едва ли имаше нужда от това, тъй като състезанията по аджилити, фрий стайл и конкурсите накрая бяха доста атрактивни. Ние участвахме и в двата дни за BIS Junior и добихме представа колко е трудно да минеш през ситото до тази титла. Тъй като участващи кучета имаше твърде много, то те бяха разделени в предринга по групи. От всяка група оставаше само по 1 куче. За пример - в нашата втора група участниците бяха почти 40. Съдията обикаляше и предринга за да си избере фаворити, тъй като времето в основния ринг беше твърде малко.
Само професионални фотографи имат право да снимат в ринга, като след това можете да закупите снимките си записани на диск срещу скромните 25 Евро..
Видео от излизането на кучетата в групата за BIS Junior
Относно съденето.. мисля, че то бе строго и обективно (като изключим гафа при отсъждането на Lisa). Като пример за строгост ще дам клас "междинен" където и четирите кучета втория ден получиха оценка "добър" и "много добър", включително победителката в класа. Между другото.. съдиите проверяват зъбите на кучетата сами.
Моя ушко си беше за трето място първия ден. Втория ден, въпреки че съдията го хареса и ми даде много шанс да го "вкарам в релси", накрая напълно заслужено остана без класиране, но с отлична оценка. Причините за това му поведение бяха много. Той не е излизал на изложби 6 месеца, а и аз съм си виновен, че тръгнах без да го подготвя като разчитах на спомените в дебелата му глава. А така там не става. Имахме и един инцидент след излизането от ринга първия ден. Въжето се скъса и El Can се метна на първото мъжко дого, което беше наблизо. Естествено на другия ден само при вида на останалите мъжки настроението беше готово..
Записах го в клас "открит" защото в Италия на редови САСІВ рядко има участващи кучета в клас "шампиони". А идеята на такива излизания е да идеш да видиш къде си между другите, не да търсиш празните класове, че да "вземеш" нещо. Причината за многото записани в класовете "млади" и "открит" са изискванията за спечелване на шампионски сертификат. При младите системата е точкова, докато при зрелите ти трябват 6 САС от клас "открит", като 2 САС трябва да са от CACIB изложби и 2 CAC задължително от специалки. А на тези специалки е наистина тежко. Титлата Шампион на Италия за породата ни тежи.
Италия не е удобна и евтина дестинация за изложби. Reggio Emilia и Modena са сравнително близо (грубо) 1500 км. Ние минахме през Сърбия, където имат нови изисквания за превоз на повече от едно кучета. Поне за мен са нови (спрямо последното ми излизане с кучета там през септември). 35 Е такси (за трите кучета), 50 Е черпене на ветеринаря.. и продължихме. На връщане 2 стека с цигари свършиха работа, а иначе има залепен надпис "корупция - кривично дело" или нещо от сорта..
Радостта от успехите на кучетата ни беше голяма.
Честито на Никола Табаков още веднъж!!
Аз "намазах" от черпенето след изложбата.. с печено прасе. Много тематично, като за дого аржентино.
Галерия от двете изложби!
Надявам се постът ми да бъде полезен за всеки, който реши да отиде на изложба с дого в Италия.
Поздрави!