Западно-сибирска Лайка
Публикувано: 31 August 2006 - 05:58 PM
А това е родословито на другото куче "което няма нищо общо с източносибирска лайка" -http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FIN20117/06&R=305
;)
След като провериш всичко уважеми judge, мисля че е безмислено да ме караш да чета какво синаписал за източносибирските лайки!
Публикувано: 03 September 2006 - 11:44 AM
Съвсем случайно попаднах на този форум и останах приятно изненадан, като открих тази тема. От друга страна съм малко озадачен, че темата не е сложена в раздел ловна кинология - та нали лайките/западносибирски, източносибирски и рускоевропейски/ са едни от най-ценните кучета за лов,както на дребен,така и на едър дивеч! Някъде бях споменал, че лайката като домашно куче е като заточеник( губи ловните си качества, дори и с течение на времето променя доста външния си вид- осанка, мускулатура, излъчването характерно за лайките и от трите породи.)
Тъй като темата е за западносибирска лайка, с риск да се отклоним доста от темата, бих искал да внеса малко светлина по въпроса за източносибирската лайка.
С източносибирски лайки ловувам и ги отглеждам близо 20 години, като постоянно подържам връзка с доста професионални ловци, ловуващи и селекциониращи тази прекрасна порода в Русия.
За няколко години успях да внеса от Русия 14 източносибирски лайки ( Мурманска област,Санкт Петербург,Новосибирск, Иркутска област)и 2 западносибирски от прословутата Вологодска линия. За сега съм единственният от Финландия, който е внесъл в Русия източносибирска лайка!
Като чета мненията ви относно тази порода, трябва да ви кажа, че Йордан е доста прав:
във Финландия източносибирските лайки (зарегистрирани) преди година наброяваха 2470 и по статистика, всяка година се раждат около 300 кученца. Кучетата, произлизащи от производител с отнети права на регистрация, са около 200. Така, че броят на всичките източносибирски лайки е близо 3000.
Както judge спомена, разликата между източната и западната лайка е ширината и формата на главата, формата на очите,разположението на ушите, формат на разтегнатост. Тук трябваше да се спомене също, че източносибирската лайка в този момент се дели на три типа: евенски ,амурски- който е доста рядък и иркутски тип- за сега приет като официален.
Представителите на евенският тип са с по- тясен череп,по-дълги уши, дългокраки и като цяло, по-лека конструкция, с голям темперамент и сприхав характер, забелязващ се най-вече по време на лов.
Амурската лайка е с набито телосложение, уравновесен и спокоен характер, масивна глава, с по-къси уши, по-плътна козина, като ловни качества- решителна, неспираща се пред никакъв звяр, макар ,че е по-бавна в гората от евенската лайка.
Иркутската лайка, грубо казано, е междинен тип между евенската и амурската лайка. Този тип е създаден в развъдника на Иркутск, с цел обединяване качествата на двата главни типа(евенски и амурски) и създаване на единен тип кучета. Това е продължавало над 50 години и ще отнеме ,може би ,още толкова! Затова и днешният стандарт на източносибирската лайка е "временен"!
Бих искал също да обърна внимание и на данните изнесени от judge за височината при холката между мъжките индивиди на западно- и източносибирската лайка!
Тези данни, уважаеми judge, са били в сила преди 20 години! Сегашните височини са : западносибирските мъжки индивиди варират м/у 55-62см. и източносибирските м/у 55-64см.(не виждам голяма разлика във височината при холката, при разтегнатостта- да).Колкото за опашките на тези две породи, при източната лайка опашката може да бъде дори близо два кръга, стига да не е "затегната"както при западносибирската!(възможно е да не съм те разбрал правилно).
Имам още един въпрос към judge!"Как разбра,че кучетата ,показани от Йордан на снимката, "нямат нищо общо" с източносибирската лайка? Всички виждаме, че това не е екстерьорна снимка.По точно е снимка за спомен.
Аз лично виждам едно пале на около 4 месеца, на което в тази поза е невъзможно да се определи пола и породата(източна?,западна?...) И една прекрасна глава на женска източносибирска лайка от иркутски тип. Това не е само мое определение, но и на още 4 съдии, от които единият е руски-международен съдия с 35 години стаж, специализиран по лайки.На тази изложба бях преводач и оценката, която Алда получи- много добър- се дължеше на това, че в момента сменяше зимната козина с лятна,което автоматично сваля оценката с една степен!( Навярно го знаеш, ако си такъв, под каквото име се представяш във форума)!
Десет години бивш отговорник по селекционната работа и информационен секретар на организацията "Източносибирска лайка"-Финландия, съвсем не ме правят професор по тази порода(глупаво би било да го твърдя), но въпреки това те съветвам( judge)да се информираш добре за тази порода( ако наистина си съдия и съдиш в тази група), защото няма нищо по-жалко от некомпетентен съдия по време на изложба! На мен веднаж ми се случи такъв - голям смях и освиркване от страна на публиката беше!
Още веднъж искам да се извиня, ако съм обидил или засегнал някого с нещо!
Първо съм безкомпромисен към себе си и тогава към всички останали! В селекцията няма място за компромиси!
Бъдете живи и здрави!
Публикувано: 03 September 2006 - 01:12 PM
Цитат
Добре дошъл eger!
Това имах предвид и аз 1super , но мисля, че вече се разбрахме.
Поздрави на всички!
Админа и Модераторите могат да решат дали да се отвори нова тема - Разлики и прилики между ИСЛ и ЗСЛ.
Публикувано: 09 September 2006 - 01:55 AM
Прикачени файлове
-
DSC_0011.jpg (147.28K)
Брой сваляния: 407
Публикувано: 09 September 2006 - 01:55 AM
Прикачени файлове
-
DSC_0020.jpg (165.32K)
Брой сваляния: 379
Публикувано: 09 September 2006 - 01:56 AM
Прикачени файлове
-
DSC_0483.jpg (174.9K)
Брой сваляния: 397
Публикувано: 09 September 2006 - 01:58 AM
Прикачени файлове
-
DSC_0545.jpg (178.92K)
Брой сваляния: 374
Публикувано: 09 September 2006 - 11:57 AM
Judge, продължавай с компетентните си мнения, само че не се крий зад никнейми и лични съобщения ами вземи си напиши името, за да видят всички кой дава оценките по темата източно сибирска лайка.
На изложбата в Пловдив, съдия който "не разбира" от лайки постави отличн на Алда,и забележете това е ПЕТИЯ СЪДИЯ, който и поставя отлична или мн.добра оценка!!! Но както излиза трима финландци, една рускиня и една българка "нищо не разбират" от ИСЛ само judge и неговото мнение са миродавни.
Саян получи оценка мн.переспективен при подрастващите.
Сега държа пред целия форум да изкоментираш моите кучета, и кое точно не отговаря на стандарта на породата!Тук във форума има и други съдии, моля и те да дадат своето мнение!
Публикувано: 10 September 2006 - 11:32 AM
Публикувано: 10 September 2006 - 12:06 PM
Публикувано: 10 September 2006 - 07:37 PM
Пак казвам аз не се сърдя или заяждам просто защитавам своята позиция и не гледам на това, като на предизвикателство към вас.Предполагам, че с това не съм ви обидил и ако така е прозвучало моля да бъда извинен.Вие казахте, че тези кучета нямат нищо общо с ИСЛ, а аз изнесох факти, които според мен доказват обратното.Ако документите за родословие и оценките от изложби са смехории то излиза, че цялата кинология е една смехория.Прочетох доста внимателно това, което е написал eger, но там никъде не се споменава и дума, че въпросните кучета не са ИСЛ, напротив оказа се, че той потвърждава моите думи, и че аз не си измислям.Помолих ви да ми обясните защо не са ИСЛ, но до сега не съм получил конкретен отговор.Прав сте, че когато има едно или две кучета от порода на една изложба не може да се направи оценка при условията на реална конкуренция, но да припомня че не става въпрос за това каква оценка трябва да се даде на въпросното куче, а дали принадлежи към дадена порода.Вие като уважаван международен съдия и човек вещ в кинологията сигурно можете да отговорите на следните въпроси,може ли едно куче което няма "нищо общо" с породата, първо- да му бъде издадено родословие, второ- да бъде допуснато до изложба,трето-да получи оценка и четвърто -допуснато до разплод.Задавам тези въпроси защото наистина съм невеж в кинологията /предполагам това ясно си е проличало от първото ми участие на изложба/ и си мисля, че ако едно куче отговаря на гореизброените условия, то поне е типичен представител на породата. А какви оценки са получили моите кучета, честно казано мен малко ме вълнува.Тяхното предназначение е доста по-различно от това да бъдат изложбени кучета.
И още веднъж уточнявам, изясняването на истината в един спор не следва да се тълкува като предизвикване и заяждане!
Публикувано: 13 September 2006 - 01:53 PM
виждам, че се е заформила дискусия за исл и зсл! Чудесно! имам 1 предложение да пуснете все пак отделна тема за Източносибирските лайки! Смятам че породата го заслужава!
ще си позволя и да изкоментирам видените тук снимки на двете кучета исл. визирам снимките на кучетата поставени в стойка по време на изложба: свити назад уши! и опашка между краката!!!!! е това не е характер на лайка! кучето с окраска на петна е подрастващо /поне така ми изглежда на снимката/ и мога да проявя разбиране, за това да речем,че не е излизало сред толкова хора и кучета и е стреснато! да! да свие ушите - абсолютно нормално, но защо човека поставя опашката надолу?
кучето в червена окраска обаче е над една година, поне така изглежда и според мен завряната между краката опашка си е повод за притеснение.
искам да уточня, че източносибирска лайка в България на живо още не съм видяла! такива поне засега няма регистрирани в клуб Северни кучета. познанията ми са теоретични /сайтове/и от руските съдии, които са ни съдили!
но при западносибирските лайки никога не съм видяла, дори и притеснено куче да свие опашка между краката! плахият характер при зс-лайката е недостатък.
не искам да се изказвам за порода, която не познавам добре и затова само споделям това, което на пръв поглед ми направи най-силно впечатление, с надеждата, че в скоро време ще науча повече за исл. d)
Публикувано: 13 September 2006 - 02:04 PM
Прикачени файлове
-
post_29_1158149051.jpg (63.18K)
Брой сваляния: 346
Публикувано: 13 September 2006 - 02:07 PM
Прикачени файлове
-
post_29_1158149242.jpg (63.5K)
Брой сваляния: 396
Публикувано: 13 September 2006 - 05:53 PM
Прикачени файлове
-
post_29_1158162797.jpg (51.37K)
Брой сваляния: 807
Публикувано: 17 September 2006 - 08:42 PM
Цитат
Има регистрирани вече, ако не се лъжа поне 3 /три/ ИСЛайки r)