Dog.bg Форуми : С каква храна е необходимо да се храни котето ви?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (23 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

С каква храна е необходимо да се храни котето ви?

#21 Потребителят е офлайн   Jessika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 July 2007 - 11:30 AM

Здавейте моето бебче c) е на два месеца и половина С Какво да я храня Моля помогнете:(
User's Signature

Качена снимка

#22 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Група: Без дом
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 17 July 2007 - 07:42 PM

Най-балансирано е с гранулирана котешка храна, висок клас, вид за подрастващи котета.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#23 Потребителят е офлайн   Jessika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 July 2007 - 07:57 AM

И аз искам наи доброто за нея но незнам кои марки са високия клас...? пише ли го това на опаковката някаде?
:(
User's Signature

Качена снимка

#24 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 18 July 2007 - 02:28 PM

Да, пише го. Само че на английски обикновенно. Пише премиум и супер премиум. Като отидеш в зоомагазина и попиташ за висок клас храна за подрастващо коте те ще ти препоръчат марките, които имат и ще ти кажат коя според тях е най-добра или коя е хубаво да вземеш.
User's Signature

#25 Потребителят е офлайн   Jessika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 July 2007 - 12:37 PM

А има ли някаде статия как се вЪзпитават котета да не се качва поне по масата и да не ходи кадето не искам :) и каво да дра6ти и какво не s)
User's Signature

Качена снимка

#26 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 19 July 2007 - 06:18 PM

Цитат

А има ли някаде статия как се вЪзпитават котета да не се качва поне по масата и да не ходи кадето не искам :) и каво да дра6ти и какво не s)

За драскането - купете му драскалка, бързо свикват и им харесва. В началото я сложете там, където сега си точи ноктите, като свикне - можете да я преместите.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#27 Потребителят е офлайн   Ivi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 July 2007 - 08:35 PM

Ето, че дойде и моя ред да искам съвет. Майката на котето ми почина докато то и братчетата и сестричетата му все още бозаеха. Нямаха месец. Да не ви разправям как успяхме със сестра ми да ги отгледаме... Предполагам, че липсата на майчински грижи е в основата на проблема ми. Котето ми така и не се научи да пие вода правилно. Пие, но повече разлива. Сега в жегите гледам на няколко часа да им сменям водата (имам и котарак), но тя не проявява интерес. Най-много да лизне един два пъти и толкова. Ето защо освен гранули се принудих да й давам и консерви, да й разварям гранулките и прочие. Отчаян опит да я накарам да поема повече течностти. Изникна следния проблем. Категорично отказва да яде гранули (Роял Канин). Даже миналата събота нашите заминаха за село и бяха забравили да купят храна, опитах да я накарам да яде гранули но тя отказа. Яде само два вида консерви (Дарлинг и Кит-Кат).
Само това, отказва дори пиле и риба. Въпроса ми е как бих могла да направя храната й по-питателна? Другата ми котка си яде всичко. Знам, че консервите не са за предпочитане, но след два дена глад и пробване на всички котешки храни в магазина, вече не знам какво да правя. Ако някой има предложения, моля да помага...
User's Signature

Гледайте филма EARTHLINGS, заслужава си!!!

#28 Потребителят е офлайн   Yanko_pld Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 July 2007 - 03:05 AM

Jessika за качването по масата ,като е видиш че се кани да се качва или е свариш горе я хващаш и лекичко е удряш с весник и и казваш примерно "не" ,ако другия път пак се качи взимаш весника и се правиш на много ядосана и пак удряш но по-силно и така ......незнам дали метода е подходящ и правилен но аз имам сиамска котка която сега е на 3 години и така е отучих да се качва на масата ни ....... а за храната просто виж първата страница на темата и ще разбереш кои храни са висок клас !

#29 Потребителят е офлайн   Ivi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 July 2007 - 09:05 AM

Mерси Yanko_pld, но не си ме разбрал, тя отказва да яде всичко това. Яде точно тези 2 консерви и не иска нищо друго. Това е отскоро и се чудех дали капризничи или има нещо друго. Като я водих на лекар, ми казаха че нищо й нямало била малко слабичка. Как няма да е като не яде.
User's Signature

Гледайте филма EARTHLINGS, заслужава си!!!

#30 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 21 July 2007 - 11:02 AM

Опитахте ли гранулите размесени с малко котешко пастетче? Аз така научих моята да яде гранулите. Няколко дена глад и само това пред нея. По 10 гранулки с малко пастетче. АКо не ги иска така, размекнакти на каша пак с пастетче. Опитайте.
User's Signature

#31 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 July 2007 - 07:46 PM

или гранули, размекнати във вода, смесени с това, което яде, разбъркано на хомогенна каша. Все има начин, да я излъжете. И витамини... целогодишно, с паузи от по 10-14 дни.
User's Signature

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.

#32 Потребителят е офлайн   Jessika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 July 2007 - 08:28 AM

здравейте Yanko_pld благодаря и аз започнах да й се карам само с "не" още като си я взех и постепенно започва да разбира че нетрябва да прави това "Което се кани:)" наистина този метод има голям ефект... бях го чела за възпитнаие на куче защото идеяте беше да си имам куче но Това животинче c) е много много умно като й кажа "не" и тя свива уши и накланя глава... angelpik
User's Signature

Качена снимка

#33 Потребителят е офлайн   g_girl Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 01 August 2007 - 10:33 AM

Аз давам на моята котка гранули на Уискас, но тук прочетох че не са много хубави - какви ще ме посъветвате да взема и как е точното име! Иначе моята писанка хапва всичко, обича консерви и не е от капризните котки! Имам и един друг важен въпрос колко пъти на ден да я храня - аз и давам 3 пъти, има ли някакъв проблем!

#34 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 August 2007 - 09:33 AM

Хранене на котката (опит за обобщение)

Много и най-различни мнения бяха дадени в предните постинги. Някои от тях верни, други - съвсем не.

Затова предлагам да направя един опит за систематизиране на основните принципи за правилно и пълноценно хранене на котката. Повечето източници за предлаганите по-долу данни са от европейски развъдници.

Първото нещо, което най-често се забравя е, че котката е месоядно животно. Храносмилателната й система е пригодена за консумация на храни от животински произход. Ежедневната порция (рацион) на една котка трябва да бъде съобразена с възрастта на животното, пола му, породата, физиологично състояние, тегло, физическа активност и температурата, при която живее.

Всеки стопанин може сам да избира как да храни котката си - с домашно приготвена храна или с готова - специални котешки храни, които се предлагат из зоомагазините и ветеринарните кабинети.

В случай, че сте взели решение да храните котката си с домашно приготвена храна, задължително е да използвате само пресни продукти - месо (телешко), риба (бяла), мляко, яйца, ... Мляко се дава на котенца преди навършване на 3-4 месеца. Препоръчва се възрастните животни да бъдат лишени от прием на мляко, но в малки количества млякото не трябва да се отказва, ако котката го приема с удоволствие.

Месото, което ще се дава за храна не трябва да бъде мазно и жилесто. Предпочитайте телешкия шол. Месото престоява поне 48 часа във фризер, на ниски температури. Нарязва се на малки парченца и може да бъде сварено, ако котката го предпочита така приготвено. Пилешкото се дава сурово, тъй като се усвоява много лесно и добре (над 90 %). Сърца и бъбреци (телешки) също са добра храна. На котката НЕ СЕ ДАВАТ кости и хрущяли.
Яйцата са полезна храна, но само в сварен вид. Белтък не се дава, тъй като той съдържа веществото авидин, което дезактивира витамин Н.

Някои котки проявяват интерес към плодове и зеленчуци (домати, краставици, пипер, зеле, моркови, киви, пъпеш, круша, ...), но не бива да им се позволява да прекаляват, поради опасност от метеоризъм (задържане на газове в червата, подуване на корема...)

Никога не давайте остатъци от вашата храна, нито готова храна от ресторанти и заведения за хранене. Храните, предназначени за човека съдържат прекалено много подправки, които могат да предизвикат стомашно-чревни проблеми и по-сериозни заболявания.

Домашно приготвената храна се предлага на котката в един и същ час от денонощието и остатъците се изхвърлят най-много 20 мин. след храненето,тъй като това е храна, която лесно се разваля.

Ако предлагате суха гранулирана храна, котката трябва да има достъп до нея непрекъснато. Котките не са лакоми животни и те правилно регулират приема на суха храна.

За да сте сигурни, че котката ще получава всички необходими хранителни вещества, по-добре е да използвате готова котешка храна - гранулирана. Избягвайте консерви и друг вид мека храна, тъй като хранителните вещества в тях са минимални. Котките лесно свикват с мека консервирана храна и отучването след това продължава понякога година и повече.

Котенцата на възраст до 4 месеца могат да получават дневната си дажба разделена на 4 приема. Във възраст 4-8 месеца - 3 порции, а след 8-месечна възраст - храненията са две, а ако е само гранулирана храна, за предпочитане е да се осигури непрекъснат достъп до рациона.

Най-добрата храна е тази с високо съдържание на протеини - 30-35 % (както и месо).

Ако котката страда от бъбречно заболяване, задържането на фосфор и пониженото ниво на калций в организма й водят до разрушаване на костната система. Предлагайте храна, богата на калций и бедна на протеини.

Ако котката страда от кардиомиопатии - храната трябва да бъде богата на таурин, вит. Е, В-комплекс и ненаситени мастни киселини омега-3 (проверявайте етикетите и съдържанието им!). Солта задължително се изключва.

Ако котката страда от запек (често наблюдавано при възрастни котки), храната трябва да е богата на сурови влакнини.

И в заключение: никога не подценявайте правилата за пълноценно хранене на котката, тъй като от това до голяма степен зависи нейното здравословно състояние и добро самочувствие.

П.С. Избягвайте гранулирана храна съдържаща оцветени гранули. Предпочитайте едноцветната от премиалните гранулирани храни, като Hill's, Purina, R. Canin...

c)
User's Signature

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.

#35 Потребителят е офлайн   Pixie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 August 2007 - 06:53 PM

Благодаря за информацията, мисля че ще е много полезна не само за мен!!!
И все пак да задам един въпрос относно Уискас и Фрискис, наистина ли не са качествени? Аз не живея в България и тук няма достъп до Р.Канин и тнт - тези, които посочихте. s) Няма и борси. Предлагат се само няколко вида гранули и консерви като Уискас, Фрискис или Дарлинг, тези са от по-скъпите а другите са някакви евтини които не искам да купувам.
User's Signature

"Life is all memory, except for the one present moment that goes by you so quickly you hardly catch it going." Tennessee Williams

#36 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip

Публикувано: 13 August 2007 - 07:45 PM

коя е тази държава където няма по качествена суха храна от Уискас bl)

#37 Потребителят е офлайн   Pixie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 August 2007 - 09:20 PM

Чехия... Не съм виждала друга храна, ако искате вярвайте cl) пък може и да не съм информирана добре.
User's Signature

"Life is all memory, except for the one present moment that goes by you so quickly you hardly catch it going." Tennessee Williams

#38 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 13 August 2007 - 09:26 PM

Не може да няма. Просто не е възможно. Потърсете по-хубаво. Попитайте някой, който има развъдник или посещават изложби, те хранят със качествена храна винаги. Просто не е възможно в страната да няма.
User's Signature

#39 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip

Публикувано: 13 August 2007 - 09:35 PM

със сигурност не сте. ето какво намерих набързо ПроПлан

мисля че и РК може да се намери, вероятно и други качествени храни, но нямам представа вече това как е примерно в по-малките градове...

#40 Потребителят е офлайн   Pixie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 August 2007 - 09:49 PM

Мерси много, трябваше и аз по-рано да се сетя да погледна в интернет. Аз живея в доста малък град, може и за това да е. Но щом има по принцип, може да се поръча и по интернет. Мерси c)
User's Signature

• (23 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни