Привет на всички!!!Онзи ден понеже дадох месечната таблетка на моите зверове за превенция на тази толкова коварна и гадна болест и ми дойде на акала да погледна дали има тема по въпроса.Странното е ,че е доста назад,а може би точно в тези месеци е хубаво да се говори повече,хората да се информират и да знаят ,че има варианти за предпазване и най вече да не подценяват опасността.
Тук е доста популярна въпросната болест за съжаление.Има 2 варианта за предпазване.Единия е таблетки(Тук има един много добър препарат,казва се Cardotek Plus,който е на база на ивермектин+пирантел...за съжаление мисля,че в България,го няма,но по информация има достатъчно аналози на същата база),които се дават един път месечно,в периода,когато излизат комарите.Като първата доза се започва 1 месец преди първата поява и последната е 1 месец след.В общи линии от април до септември-октомври.Важно е да се знае,че таблетките се дават по схема,като НЕ ТРЯБВА да се превишават 30 дни.Или се дава на едно и също число всеки месец,най добрия вариант е 1-2 дни преди да изтече 30-дневния срок.
Втория вариант е чрез годишна инжекция,но тук са много противоречиви мненията,дали е напълно безопасна въпросната ,така че хората използват първия с таблетките.Mnogo e vajno da bade kombinirana protekciata i s niakakav preparat spot-on tip Advantix ,kaishki ili vaobshte neshto,koeto eventualno shte namali proncentovo veroiatnostta ot uhapvane.НО ви съветвам,да не се доверявате напълно и да търсите продукти,които да са максимално ефикасни.Iskashe mi se da spodelia ,che i ampulite spot-on sashto e preporachitelno da se nanasiat niakolko dni predi da e iztekal meseca.
В листовката на цитирания по горе препарат Cardotek Plus пише,4е е с доста широкоспектърна сигурност.Тестван е върху кучета коли ,чувствителни към ивермектин и не са се наблюдавали някакви негативни реакции(нямам идея дали нещо са го пречиствали и подобрявали,та си позволяват да пишат така,тук със сигурност е доста стегнато положението и не ми се вярва да рискуват с невярна информация),но пък и да ви призная не бих си позволила никога да препоръчам,каквото и да било,за което несам на 100% сигурна.Просто споделям какво е написано.
Това писмо го написах с цел пак да се заговори за проблема и ,ако е възможно хората да свикнат,че е абсолютно задължителна превенцията и всеки месец да им стане навик да си дават там таблетките да са им мирни главите,защото вярвайте ми един комар ,понякога е достатъчен,не е задължително да са милиони.
А и наскоро четох мисля в този форум не помня вече,но се говореше за някакъв кучкарник май или изолатор,в които има няколко случая на болни.
P.С....Пиша на преводач и нямам никаква идея ,защо някаква част си остана на латиница....sory,пробвах няколко пъти,но така си седи.Чао на всички и се надявам искренно да заговорим пак и взаимно да се убедим,колко е важно да предпазваме нашите любими същества.Тук има една поговорка,която казва.....По добре да предпазим,отколкото да лекуваме.