Дирофилариозата
Публикувано: 23 October 2006 - 10:13 AM
Публикувано: 27 October 2006 - 11:10 AM
Доктора ми каза, че трябва да направя 3 такива изследвания през 15 дни за да се доближим до 100% сигурност. А така ли е? angelpik
Публикувано: 27 October 2006 - 11:47 AM

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека
Публикувано: 29 October 2006 - 07:54 PM
Публикувано: 29 October 2006 - 08:36 PM
официален сайт на адвантикс
Приятно четене за разбиращите английски. За неразбиращите: предпазва от бълхи, кърлежи и комари. ОТБЛЪСКВА кърлежите и комарите, така че те не хапят кучето.
Обаче абсолютно никъде не видях нищо по въпроса за това, че убива примерно вече циркулиращи в кръвта микрофиларии.
Признавам, че не съм ползвала адвантикс тази година, така че нямам лични впечатления.

Публикувано: 29 October 2006 - 09:15 PM

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 29 October 2006 - 09:24 PM
Comming soon, както се казва.
А ако не comming, догодина ще изкрънкам да ми пратят по някоя група руснаци или да ми купят... писна ми да боцкам, като може и по-лесно b)

Публикувано: 29 October 2006 - 10:03 PM
Публикувано: 30 October 2006 - 12:04 AM
Първо, моля, пишете на кирилица. Живеем в България все пак. Второ, моля представете се като новодошъл на форума ветеринар r) Трето - ами не се превръщайте в рекламен агент b) : това, което казвате е вярно, продуктът има репелентно действие, пише го на по-горе цитирания линк.
Ваш модератор най-сърдечен: Vabank
Публикувано: 30 October 2006 - 09:38 PM

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 30 October 2006 - 10:41 PM

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 05 June 2007 - 03:11 PM
Ето какво представлява Дирофилариозата
източник: Въртуална Ветеринарна Клиника www.vvcbg.com
Дирофилариите (Dirofilaria immitis) са кръгли червеи, които инфектират основно кучетата и по-рядко котките и други животни. Възрастните мъжки са с дължина приблизително 17 см, женските около 27 см , микрофилариите (ларвните форми) - ~315 micro m.
Разпространението на този паразит е широко и определено е в зависимост от популацията на комарите.
Цикъл на развитие:
Пълния цикъл на развитие на паразита при кучето трае около 6-7 месеца. Възрастните форми на паразита живеят в камерите (най-вече в дясната) на сърцето и белодробните артерии. След чифтосването на възрастните голям брой микрофиларии попадат в кръвообращението. Така циркулиращи в кръвта те могат да преживеят от 1 до 3 години. Когато комарите са хранят с кръвта на заразеното куче, микрофиларите попадат в храносмилателния им тракт. В комарите микрофилариите претърпяват развитие, което трае 1-4 седмици и след това като ларви 3-ти стадий се насочваткъм устния апарат на комара. Комара инокулира ларвите през кожата на животното когато смуче кръв от него. Ларвите за няколко месеца мигрират до камерите на сърцето и белодробните артерии където се развиват до възрастни форми. В едно куче могат да се установят до 250 такива червея.
Клинични признаци:
Развитието на заболяването зависи от реактивност на гостоприемника и степента на опаразитяване. Кучетата, които имат малък брой възрастни паразити могат и безсимптомно да са носители. При по-тежко опаразитяване кучетата могат да демонстрират хронично заболяване в продължение дори на години. Най-честите клинични признаци са хронична кашлица, нежелание за игра, много бърза умора, затруднено дишане, загуба на тегло, обща мускулна слабост. В по-тежките случаи поради породилата се сърдечна слабост могат да се наблюдават отоци по краката и събиране на течност в корема (асцит). При по-слабо опаразитяване кучетата могат да живеят години, но са непълноценни и с висок риск от настъпване на внезапна смърт. Масивното инвазиране много често завършва със смърт.
Лечение:
Често при това заболяване прогнозата е неблагоприятна и приложеното лечение не винаги дава положителни резултати. Поради това се обръща голямо внимание на превантивните мерки. Профилактиката се изразява в прилагането на медикаменти, които предотвратяват проникването на микрофиларии в кръвообращенито след инокулирането им от комари - носители. Тъй като тези паразити се разпространяват от комари (по-рядко от бълхи и други кръвосмучести насекоми), профилактиката трябва да започне 1 месец преди началото на летеж на насекомите и да се преустанови 2 месеца след края му. Най.често тези медикаменти се прилагат веднъж месечно. При малките кученца началото на профилактиката трябва да започне на 2-3 месечна възраст.
Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар! Тази паразитоза става все по-актуална за нашата страна.
Публикувано: 05 June 2007 - 04:36 PM
Публикувано: 05 June 2007 - 04:42 PM