проблем с котка
Публикувано: 06 June 2007 - 04:02 PM
На обяд излезе на терасата и се загледа приятелката ми искаше да затвори вратата и и викна да се прибере но тя не дойде беше видяла котка на двора когато приятелката ми просто я докосна котката полудя и започна да я напада и се вкопчи в ръката и, аз изтичах и тя се нахвърли на мен и започна да ми дере ръката а като я отблъснах бясно и със съскане се вкопчи в крака ми. Колкото пъти я отблъсквах тя пак налиташе и дереше бясно, успях да я хвърля в стаята и да затворя вратата. Мислех че ще се успокои, влязох след половин час тя не показваше никакви обезпокоителни признаци, но след минута пак ми налетя с бясно съскане и ми издра и другия крак. Успях да я натикам пак в сатаята. Бях целия в кръв приятелката ми също и отидохме на лекар да ни ваксинират за тетанус, когато се върнахме котката седеше зад вратата и виеше бясно ,когато чуеше някой в коридора и налиташе ако дори малко се отвори вратата. Това продължи няколко часа, Приятелката ми много се наплаши тя има няколко големи разреза на едната ръка, аз съм с много рани по краката и по ръцете като единия нокът напълно ми проби малкия пръст на ръката.
С помоща на едно одеало успяхме да хванем котката и да я качим в една стая на тавана, когато отворихме вратата съскаше но като я хванахме с одеалото не мърдашеи беше тиха. Сигурно е била в голям шок защото тя никога не е цапала и сега имаше изпражнения по пода.
Качихме я в една стая на тавана е първия момент мяукаше жално да дойде при нас все едно нищо не е било,но когато отидох да я видя след час пак започна да вие и да съска зад вратата.
Кажете някои имал ли е такива проблеми и какво да правя. Аз силно се привързвам към любимците си и раздялата с нея би ме наскърбила много, дори съм алергичен към котки , и често имам белодробни проблеми заради нея но съм търпял, но риска да нападне приятелката ми пак ме притеснява много.
Публикувано: 06 June 2007 - 04:13 PM
Предполагам, че тази агресивност се е отключила вследствие на това, че тя е контактувала (индирекстно т.е. от разстояние) с другата котка/котарак. Най-вероятно при вашата е силно развито чувството за принадлежност на територия и тя е реагирала така единствено водена от желание да брани това, което счита за свое.
Нормално. Напълно нормално. Не го допускайте да се повтаря.
Завити в кърпа, когато не виждат, те се кротват.
Вероятно може да се говори и за огромен шок, щом се е изпуснала. Но имайте предвид, че ходенето на място, различно от това, което е предназначено за тоалетна, също се тълкува като опит да маркира територия.
Оставате я ден-два сама на тавана, докато страстите поутихнат и не допускайте друг път да има "дистанционно вземане-даване с котка". Занесете там вода, храна и тоалетна и я оставете сама два дни.
Виждам, че ви е ясно, че тази проява на агресия есвързана с другата котка (споменавате го като фактор, отключващ агресията и двата пъти).
Каквото и да става занапред, нстарайте се да не усещате притеснение в нейно присъствие. Евонтулно притеснение би отключило отново агресията й, тъй като тя го чувства само като заплаха за себе си самата.

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.
Публикувано: 06 June 2007 - 04:20 PM
Публикувано: 08 June 2007 - 09:08 AM
Оставете котката сама толкова дни, колкото е необходимо.
Ако занапред приятелката ви ще таи страх от котката, не би трябвало да бъдат заедно, котките усещат тези емоции, не ги тълкуват правилно и се чувстват застрашени от опасност. Този страх неминуемо прераства в агресия. Такива са те.

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.
Публикувано: 11 June 2007 - 12:56 AM
Много ми липсва в апартамента защото не съм свикнал без нея и ми е ужасно пусто и тъжно. Но незнам какво да правя.
Публикувано: 11 June 2007 - 01:26 AM
Това ми е профила в MySpace
http://www.myspace.com/mardraum_ico
Ето и снимки на котето , сега не съм я снимал щото ми е криво тези са от преди.

Публикувано: 11 June 2007 - 10:16 AM
Публикувано: 12 June 2007 - 09:19 AM

You live, you laugh, you love, you learn. You scream, you cry, you crash, you burn.
Публикувано: 16 June 2007 - 02:57 PM
След последното ми съобщение котката ми изчезна за 3 дни. Аз както писах съм в края на града, и зад нас има лисици, порове , подивели котки и кучета колкото искаш , та се шашнах яко.
Днес сутринта се появи не знам дали изобщо е яла нещо през това време но е отслабнала 2 пъти. Сега си седи на тавана и ако някой се задържи на стълбите седи зад вратата и иска да я пуснат.
С мен се държи много добре, гали се много повече от обикновено, мърка но не иска да си играе с играчки. Гледа подозрително след всеки шум. Дядо ми мина наблизо и докато чуваше, че някой идва изръмжа глухо. Това сигурно е заради новата обстановка, но няма как да я пусна в апартамента (като оставим това 4е сигурно се е напълнила с бълхи) е опасно пак да не стане някой номер. Ина4е с мен горе няма проблеми дава ми да я гушкам галя без възражения.
За сега остава горе.
Чух съвети че ако се кастрира ще и се намали териториялния инстинкт, но нещо ми е съмнително стреса си е стрес, но ако някои може да даде мнение по въпроса ще съм благодарен.
Публикувано: 16 June 2007 - 05:45 PM
Публикувано: 16 June 2007 - 06:32 PM
Цитат
Има препарати, които освен, че махат съществуващите бълхи И предпазват от нови.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 16 June 2007 - 09:53 PM
Цитат
След последното ми съобщение котката ми изчезна за 3 дни. Аз както писах съм в края на града, и зад нас има лисици, порове , подивели котки и кучета колкото искаш , та се шашнах яко.
Днес сутринта се появи не знам дали изобщо е яла нещо през това време но е отслабнала 2 пъти. Сега си седи на тавана и ако някой се задържи на стълбите седи зад вратата и иска да я пуснат.
С мен се държи много добре, гали се много повече от обикновено, мърка но не иска да си играе с играчки. Гледа подозрително след всеки шум. Дядо ми мина наблизо и докато чуваше, че някой идва изръмжа глухо. Това сигурно е заради новата обстановка, но няма как да я пусна в апартамента (като оставим това 4е сигурно се е напълнила с бълхи) е опасно пак да не стане някой номер. Ина4е с мен горе няма проблеми дава ми да я гушкам галя без възражения.
За сега остава горе.
Чух съвети че ако се кастрира ще и се намали териториялния инстинкт, но нещо ми е съмнително стреса си е стрес, но ако някои може да даде мнение по въпроса ще съм благодарен.
Прибирай си котката у вас и си я гушкай. Какво е това отношение към нея все едно че е боклук а? Тя е твоята котка. Или си склонна да се откажеш от нея при първия проблем?
За бълхите ползвай фронтлайн.
За агресията - ако видиш че котката е изнервена, не я пипай. Елементарно, изнервят се когато са несоциални и видят друга котка. Несоциални стават когато живеят без други котки.
Т.е имаш котка цял живот живяла без друга котка, само хора. Това не може да замени нормалното им общуване. И какво - вижда котка. Нормално е да реагира странно. И моята котка - сиамка която обожавах веднъж ме е драла по подобен начин. Само веднъж за 8 години. И сега отдавна я няма, но да не мислиш че това е нещото за което се сещам. Прибирай си котакта и се научи да я разбираш. Преди да нападне щ си го покаже, остави я сама малко тогава.
Бтв .. ти когато си била в лошо настроение да не би майка ти да те е затваряла на тавана? Това би обяснило нещата.
Вярно е, коттките са прекалено тежко въоръжени за липсата си на здрав разум. Но същото се отнася и за хората.
Просто се научи да я разбираш.
Имала съм свръх агресивен котарак без да имам една драскотина по себе си. Спирала съм го във въздуха по средата на скок с хващане за врата за да не нападне. И не съм имала драскотини, както и в момента нямам въшреки броя на домашните любимци с които се занимавам. И не заспивам без да съм гушнала котка.
ПП: Хващане за врата отзад помага. Студена вода помага. Хубаво е докато не прецениш че вече няма агресия на ключови места из къщи да имаш по една чаша вода. И най-вече приемай нещата по спокойно, тя си е твоята котка.
Публикувано: 17 June 2007 - 07:21 AM
След този случай приятелката ми която никога не се е страхувала от животни се стресира, бяхме на гости на майка ми , тя има 4 котки и трудно успяваше да стой в стаята. Аз когато отидох на лекар ме питаха да не съм направил катастрофа. Тук въобще не става въпрос за лошо или за каквото е настроение. Случая беше травмиращ но въпреки това не съм се отнасял лошо с котката освен че я преместих.
Писах в този форум, защото всички с които говорих след случая (най вече ветеринари и собственици на зоомагазини) ме посъветваха при повторна такава реакция да я приспя и исках да чуя друго мнение.
Колкото до това дали я разбирам или дали въобще разбирам от животни, не мисля че целта е да си мерим знанията, само ще кажа че съм магистър по екология, животните са ми мания от дете, http://comearth.org е мой сайт, самятам че поведението на животните ми е доста добре известно. В нас е като зоологическа градина ,но след като не съм имал друга котка освен тази (заради алергията ми ) беше разумно да питам хора с личен опит.
Препаратите за бълхи са ми известни, съжалявам че приехте тази забележка като лична обида.
Това че пишех до сега по описателно е за да предам нещата по точно, а не липса на емоции.
Наистина се натъжавам че моето отношение се окачествява като отношение към боклук, но явно с посането на 3 коментара нещата не могат да се изяснят достатъчно.
Как да си прибера котката в апартамента като приятелката ми ( не знам защо някои е останал с впечатление че съм момиче) подскача винаги когато нещо черно и попадне в периферното зрение на улицата, а тя не страхлива и винаги е имала котки у тях , но случая беше прекалено трявмиращ. Желанието ми да си я прибера и да я гушкам е огромно но нещата не са толкова пости.
Публикувано: 21 June 2007 - 01:39 PM
проблема наистина е ГОЛЯМ. Поведението на котката ти не може да се определи просто като раздразнение или временно нервно неразположение (според някои мнения по-горе). Ако беше човек сигурно вече щеше да е в психиатрична клиника или затвор.
От това което разказваш личи че агресията и не е еднократен акт, тя рецидивира и е непредвидима. Не можеш да предвидиш всички фактори и видими или невидими за котката знаци, които отключват поведението и.
А и проблема не е в отключващите фактори, а най-вероятно в някакво "личностово" разстройство у котката ти. За съжаление тези разстройства както и при хората са често с неизвестна етиология и лоша прогноза.
Личи че много обичаш котката си, но сигурно обичаш и приятелката си и хората около себе си и ще е проява на отговорност към тях ако им спестиш риска от физически и психически травми.
Дори котката ти временно да се стане отново гальовна и дружелюбна това не значи че инцидента не би се повторил и не мисля че трябва да поемаш този риск за себе си и близките си. (Можеш да си представиш какво би могла да направи с едно бебе например)
Решението си е твое и е много трудно.
Стискам ти палци да намериш най-доброто за всички разрешение на проблема.
Публикувано: 21 June 2007 - 04:33 PM
Цитат
A ти въз основа на какво си правиш такива изводи bl) ? Явно имаш познания в областта на котешката психология, които няма никой друг ... Не знам у нас да има психолози за домашни любимци както е в някои страни по света. Не знам дали ти е известно, но много поведенчески проблеми се дължат на здравословни причини и първо те са тези, които трябва да са обект на внимание, а не някакви алабалистични "личностни разстройства". И то не от форумни псевдоспециалисти, а от компетентен професионалист! Много рядко си позволявам да съм по-остра в изказванията си, но на теб ще ти го кажа направо и без угризения - с този начин на мислене горещо се надявам да нямаш домашни любимци! А и роднини най-добре, че не се знае дали и те няма да се разболеят някой ден от някое "фатално личностно разстройство" и да се окажат бреме .....
ПС: Моля всички останали с изключение на авторката на последното мнение за извинение за острия тон, но не мога да се въздържа!
Публикувано: 26 June 2007 - 08:12 PM
Публикувано: 26 June 2007 - 08:18 PM
Всякакви хапчета (хормонални) са противопоказни!!! ако искате да имате по-дълго време котка.