Dog.bg Форуми : проблем с котка

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

проблем с котка

#1 Потребителят е офлайн   mardraum Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 06 June 2007 - 04:02 PM

Здравейте имам голям проблем с котката си, тя е женска и е на 2 г. до сега никога не сме имали проблеми, добре се отнася с всички живее в апартамента и никога не е искала да излиза само си гледа от терасата с нас е по цял ден. Преди 2-3 месеца беше застанала на терасата и видя котка долу наежи се и се накани да скочи както много пъти преди това я спрях , но тя ми скочи и почна да ме дере по ръцете и да ми налита, стреснах се защото не го очаквах и я ударих няколко пъти силно както ми се беше вкопчила в ръката тя се скри и се показа след час и все едно нищо не се е случило. Бях забравил за тази случка, тя е много любвеобвилна и спеше в някои или се галеше и играеше по цял ден, днес сутринта също нищо и нямаше.
На обяд излезе на терасата и се загледа приятелката ми искаше да затвори вратата и и викна да се прибере но тя не дойде беше видяла котка на двора когато приятелката ми просто я докосна котката полудя и започна да я напада и се вкопчи в ръката и, аз изтичах и тя се нахвърли на мен и започна да ми дере ръката а като я отблъснах бясно и със съскане се вкопчи в крака ми. Колкото пъти я отблъсквах тя пак налиташе и дереше бясно, успях да я хвърля в стаята и да затворя вратата. Мислех че ще се успокои, влязох след половин час тя не показваше никакви обезпокоителни признаци, но след минута пак ми налетя с бясно съскане и ми издра и другия крак. Успях да я натикам пак в сатаята. Бях целия в кръв приятелката ми също и отидохме на лекар да ни ваксинират за тетанус, когато се върнахме котката седеше зад вратата и виеше бясно ,когато чуеше някой в коридора и налиташе ако дори малко се отвори вратата. Това продължи няколко часа, Приятелката ми много се наплаши тя има няколко големи разреза на едната ръка, аз съм с много рани по краката и по ръцете като единия нокът напълно ми проби малкия пръст на ръката.
С помоща на едно одеало успяхме да хванем котката и да я качим в една стая на тавана, когато отворихме вратата съскаше но като я хванахме с одеалото не мърдашеи беше тиха. Сигурно е била в голям шок защото тя никога не е цапала и сега имаше изпражнения по пода.
Качихме я в една стая на тавана е първия момент мяукаше жално да дойде при нас все едно нищо не е било,но когато отидох да я видя след час пак започна да вие и да съска зад вратата.
Кажете някои имал ли е такива проблеми и какво да правя. Аз силно се привързвам към любимците си и раздялата с нея би ме наскърбила много, дори съм алергичен към котки , и често имам белодробни проблеми заради нея но съм търпял, но риска да нападне приятелката ми пак ме притеснява много.

#2 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 June 2007 - 04:13 PM

Не мисля, че случилото се може да бъде окачествено като ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ. Но е факт, че налице е проблем.

Предполагам, че тази агресивност се е отключила вследствие на това, че тя е контактувала (индирекстно т.е. от разстояние) с другата котка/котарак. Най-вероятно при вашата е силно развито чувството за принадлежност на територия и тя е реагирала така единствено водена от желание да брани това, което счита за свое.

Нормално. Напълно нормално. Не го допускайте да се повтаря.

Завити в кърпа, когато не виждат, те се кротват.

Вероятно може да се говори и за огромен шок, щом се е изпуснала. Но имайте предвид, че ходенето на място, различно от това, което е предназначено за тоалетна, също се тълкува като опит да маркира територия.

Оставате я ден-два сама на тавана, докато страстите поутихнат и не допускайте друг път да има "дистанционно вземане-даване с котка". Занесете там вода, храна и тоалетна и я оставете сама два дни.

Виждам, че ви е ясно, че тази проява на агресия есвързана с другата котка (споменавате го като фактор, отключващ агресията и двата пъти).

Каквото и да става занапред, нстарайте се да не усещате притеснение в нейно присъствие. Евонтулно притеснение би отключило отново агресията й, тъй като тя го чувства само като заплаха за себе си самата.
User's Signature

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.

#3 Потребителят е офлайн   mardraum Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 06 June 2007 - 04:20 PM

Мерси за бързия отговор, и според мен това е най- логично но приятелката ми се наплаши много в момента не може да си свие ръката заради раните , досега котката спеше с нас в леглото но незнам дали ще има смелост за това пак, проблема е голям ще видим какво ще стане. Странно ми е че въпреки че я преместих пак налита.

#4 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 June 2007 - 09:08 AM

Ухапвания от котка често са много болезнени. Казват, че боли повече отколкото ако те клъвне змия. За първото съм сигурна, но сравнение не съм направила (и слава богу!)

Оставете котката сама толкова дни, колкото е необходимо.

Ако занапред приятелката ви ще таи страх от котката, не би трябвало да бъдат заедно, котките усещат тези емоции, не ги тълкуват правилно и се чувстват застрашени от опасност. Този страх неминуемо прераства в агресия. Такива са те.
User's Signature

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.

#5 Потребителят е офлайн   milenka_123789456 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 10 June 2007 - 07:01 PM

Какво стана с котката?Успокои ли се?

#6 Потребителят е офлайн   mardraum Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 11 June 2007 - 12:56 AM

Ами два дни беше в стаята на тавана, и изглеждаше спокойна, даде ми да я галя да я гушкам и я занесох долу, 10 минути беше идеално обаче се опитваше да излезе по настоятелно от друг път, на 10 минута внезапно се наежи както си беше спокойна и ми налетя , пак ми неправи ръката на дупки докато успея да я откача и да я хвърля в една стая и да затворя вратата. Пак се беше шокирала но не разбрах от какво , толкова беше зле 4е докато я мятах в стаята опръска вси4ко с урина , абе не е за разправяне. Сега е на тавана и е странна, нашия таван има два входа единия от към стълбите и там има врата с голям прозорец сега виси там и се мазни или драска за да и се отвори , но никой не смее. Другия вход е от задната страна на къщата и понеже къщата е на наклон се минава по мост4е и голяма тераса и се влиза в тавана през една врата, като двора ни е голям и след това има голяма гора( щото сме на края на града. Ако човек мине от там тя се скрива някадсе из тавана и не се показва. Много обича да си играе с пръчки и за това я примамвам да се покаже като драскам с пръчка по земята , но тя веднъж се приближава смело и се гали в пръчката друг път не се показва трети път се приближава дебнейки та ме е страх 4е ако пак стане инцидент никога няма да се оправи. Не излиза от тавана дори на терасата въпреки че оставям вратата отворена за да не се стряска като се отваря, 4е тя е доста шумна.
Много ми липсва в апартамента защото не съм свикнал без нея и ми е ужасно пусто и тъжно. Но незнам какво да правя.

#7 Потребителят е офлайн   mardraum Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 11 June 2007 - 01:26 AM

Кофти ми е че ви попитах за съвет а не се представих.
Това ми е профила в MySpace
http://www.myspace.com/mardraum_ico
Ето и снимки на котето , сега не съм я снимал щото ми е криво тези са от преди.
Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   radocats Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 June 2007 - 10:16 AM

Ех тези костенурки ... super best ... ми дано нямаш повече проблеми с тази красавица
User's Signature

"Success is dependent on effort." ~ Sophocles
www.radocats.com

#9 Потребителят е офлайн   maccarta Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 June 2007 - 09:19 AM

Ще е добре да я оставиш сама за по-дълго време. Когато я пуснеш не я насилвай - остави я сама да дойде при теб - не я гушкай, примерно, ако се дърпа. Поздрави и дано се оправите c)
User's Signature

You live, you laugh, you love, you learn. You scream, you cry, you crash, you burn.

#10 Потребителят е офлайн   mardraum Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 16 June 2007 - 02:57 PM

Ето и последните новини за моя случай.
След последното ми съобщение котката ми изчезна за 3 дни. Аз както писах съм в края на града, и зад нас има лисици, порове , подивели котки и кучета колкото искаш , та се шашнах яко.
Днес сутринта се появи не знам дали изобщо е яла нещо през това време но е отслабнала 2 пъти. Сега си седи на тавана и ако някой се задържи на стълбите седи зад вратата и иска да я пуснат.
С мен се държи много добре, гали се много повече от обикновено, мърка но не иска да си играе с играчки. Гледа подозрително след всеки шум. Дядо ми мина наблизо и докато чуваше, че някой идва изръмжа глухо. Това сигурно е заради новата обстановка, но няма как да я пусна в апартамента (като оставим това 4е сигурно се е напълнила с бълхи) е опасно пак да не стане някой номер. Ина4е с мен горе няма проблеми дава ми да я гушкам галя без възражения.
За сега остава горе.
Чух съвети че ако се кастрира ще и се намали териториялния инстинкт, но нещо ми е съмнително стреса си е стрес, но ако някои може да даде мнение по въпроса ще съм благодарен.

#11 Потребителят е офлайн   milenka_123789456 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 16 June 2007 - 05:45 PM

Ми тя нали не е била разгонена?Защото ако е било така след като е избягала може би е забременяла и затова да се е успокоила.

#12 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 16 June 2007 - 06:32 PM

Цитат

(като оставим това 4е сигурно се е напълнила с бълхи)

Има препарати, които освен, че махат съществуващите бълхи И предпазват от нови.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#13 Потребителят е офлайн   emetic Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2007 - 09:53 PM

Цитат

Ето и последните новини за моя случай.
След последното ми съобщение котката ми изчезна за 3 дни.  Аз както писах съм в края на града, и зад нас има лисици, порове , подивели котки и кучета колкото искаш , та се шашнах яко.
Днес сутринта се появи не знам дали изобщо е яла нещо през това време но е отслабнала 2 пъти. Сега си седи на тавана и ако някой се задържи на стълбите седи зад вратата и иска да я пуснат.
С мен се държи много добре, гали се много повече от обикновено, мърка но не иска да си играе с играчки. Гледа подозрително след всеки шум. Дядо ми мина наблизо и докато чуваше, че някой идва изръмжа глухо. Това сигурно е заради новата обстановка, но няма как да я пусна в апартамента (като оставим това 4е сигурно се е напълнила с бълхи) е опасно пак да не стане някой номер. Ина4е с мен горе няма проблеми дава ми да я гушкам галя без възражения.
За сега остава горе.
Чух съвети че ако се кастрира ще и се намали териториялния инстинкт, но нещо ми е съмнително стреса си е стрес, но ако някои може да даде мнение по въпроса ще съм благодарен.

Прибирай си котката у вас и си я гушкай. Какво е това отношение към нея все едно че е боклук а? Тя е твоята котка. Или си склонна да се откажеш от нея при първия проблем?
За бълхите ползвай фронтлайн.
За агресията - ако видиш че котката е изнервена, не я пипай. Елементарно, изнервят се когато са несоциални и видят друга котка. Несоциални стават когато живеят без други котки.
Т.е имаш котка цял живот живяла без друга котка, само хора. Това не може да замени нормалното им общуване. И какво - вижда котка. Нормално е да реагира странно. И моята котка - сиамка която обожавах веднъж ме е драла по подобен начин. Само веднъж за 8 години. И сега отдавна я няма, но да не мислиш че това е нещото за което се сещам. Прибирай си котакта и се научи да я разбираш. Преди да нападне щ си го покаже, остави я сама малко тогава.

Бтв .. ти когато си била в лошо настроение да не би майка ти да те е затваряла на тавана? Това би обяснило нещата.
Вярно е, коттките са прекалено тежко въоръжени за липсата си на здрав разум. Но същото се отнася и за хората.
Просто се научи да я разбираш.

Имала съм свръх агресивен котарак без да имам една драскотина по себе си. Спирала съм го във въздуха по средата на скок с хващане за врата за да не нападне. И не съм имала драскотини, както и в момента нямам въшреки броя на домашните любимци с които се занимавам. И не заспивам без да съм гушнала котка.

ПП: Хващане за врата отзад помага. Студена вода помага. Хубаво е докато не прецениш че вече няма агресия на ключови места из къщи да имаш по една чаша вода. И най-вече приемай нещата по спокойно, тя си е твоята котка.

#14 Потребителят е офлайн   mardraum Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 17 June 2007 - 07:21 AM

Последният коментар много ме озадачава и натъжава, не знам защо съм оставил такова впечатление.
След този случай приятелката ми която никога не се е страхувала от животни се стресира, бяхме на гости на майка ми , тя има 4 котки и трудно успяваше да стой в стаята. Аз когато отидох на лекар ме питаха да не съм направил катастрофа. Тук въобще не става въпрос за лошо или за каквото е настроение. Случая беше травмиращ но въпреки това не съм се отнасял лошо с котката освен че я преместих.
Писах в този форум, защото всички с които говорих след случая (най вече ветеринари и собственици на зоомагазини) ме посъветваха при повторна такава реакция да я приспя и исках да чуя друго мнение.
Колкото до това дали я разбирам или дали въобще разбирам от животни, не мисля че целта е да си мерим знанията, само ще кажа че съм магистър по екология, животните са ми мания от дете, http://comearth.org е мой сайт, самятам че поведението на животните ми е доста добре известно. В нас е като зоологическа градина ,но след като не съм имал друга котка освен тази (заради алергията ми ) беше разумно да питам хора с личен опит.
Препаратите за бълхи са ми известни, съжалявам че приехте тази забележка като лична обида.
Това че пишех до сега по описателно е за да предам нещата по точно, а не липса на емоции.
Наистина се натъжавам че моето отношение се окачествява като отношение към боклук, но явно с посането на 3 коментара нещата не могат да се изяснят достатъчно.
Как да си прибера котката в апартамента като приятелката ми ( не знам защо някои е останал с впечатление че съм момиче) подскача винаги когато нещо черно и попадне в периферното зрение на улицата, а тя не страхлива и винаги е имала котки у тях , но случая беше прекалено трявмиращ. Желанието ми да си я прибера и да я гушкам е огромно но нещата не са толкова пости.

#15 Потребителят е офлайн   kremena_s Икона

Публикувано: 21 June 2007 - 01:39 PM

Здравей,
проблема наистина е ГОЛЯМ. Поведението на котката ти не може да се определи просто като раздразнение или временно нервно неразположение (според някои мнения по-горе). Ако беше човек сигурно вече щеше да е в психиатрична клиника или затвор.
От това което разказваш личи че агресията и не е еднократен акт, тя рецидивира и е непредвидима. Не можеш да предвидиш всички фактори и видими или невидими за котката знаци, които отключват поведението и.
А и проблема не е в отключващите фактори, а най-вероятно в някакво "личностово" разстройство у котката ти. За съжаление тези разстройства както и при хората са често с неизвестна етиология и лоша прогноза.
Личи че много обичаш котката си, но сигурно обичаш и приятелката си и хората около себе си и ще е проява на отговорност към тях ако им спестиш риска от физически и психически травми.
Дори котката ти временно да се стане отново гальовна и дружелюбна това не значи че инцидента не би се повторил и не мисля че трябва да поемаш този риск за себе си и близките си. (Можеш да си представиш какво би могла да направи с едно бебе например)
Решението си е твое и е много трудно.
Стискам ти палци да намериш най-доброто за всички разрешение на проблема.

#16 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 21 June 2007 - 04:33 PM

Цитат

A и проблема не е в отключващите фактори, а най-вероятно в някакво "личностово" разстройство у котката ти. За съжаление тези разстройства както и при хората са често с неизвестна етиология и лоша прогноза.

A ти въз основа на какво си правиш такива изводи bl) ? Явно имаш познания в областта на котешката психология, които няма никой друг ... Не знам у нас да има психолози за домашни любимци както е в някои страни по света. Не знам дали ти е известно, но много поведенчески проблеми се дължат на здравословни причини и първо те са тези, които трябва да са обект на внимание, а не някакви алабалистични "личностни разстройства". И то не от форумни псевдоспециалисти, а от компетентен професионалист! Много рядко си позволявам да съм по-остра в изказванията си, но на теб ще ти го кажа направо и без угризения - с този начин на мислене горещо се надявам да нямаш домашни любимци! А и роднини най-добре, че не се знае дали и те няма да се разболеят някой ден от някое "фатално личностно разстройство" и да се окажат бреме .....
ПС: Моля всички останали с изключение на авторката на последното мнение за извинение за острия тон, но не мога да се въздържа!

#17 Потребителят е офлайн   emetic Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 June 2007 - 04:38 PM

изтрито!

МОД

#18 Потребителят е офлайн   sweet_marina Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 June 2007 - 08:12 PM

Здравей! Може би котката ти е разгонена. На една съседка котката като се разгони и се държи по същия начин. Като ходя в тях през такъв период всички носят вестник в ръка и като се хвърли да хапе я удрят с вестника. Ходиха при ветеринар и той им дава хапчета. Разгони ли се и полудее веднага и дават хапче.

#19 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 June 2007 - 08:18 PM

точно така - нека дават хапчета докато й докарат рак или друго фатално заболяване!

Всякакви хапчета (хормонални) са противопоказни!!! ако искате да имате по-дълго време котка.
User's Signature

#20 Потребителят е офлайн   sweet_marina Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 June 2007 - 08:35 PM

Е, не бъди толкова крайна. Толкова много жени ползваме противозачатъчни, например! Риск винаги има. Но по-добре да и дават на котката и да не хапе, драска и бяга от дома си.

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни