Цитат
При аборигенното развъжадане и за заводското маркерите са други. При аборигенно развъждане маркера е един - работоспособност и функционалност. Естрериора няма толкова голямо значение, тук работи естествения подбор, който уеднаквява кучетата в определени рамки, които са оптимални.
При заводското развъждане поне при вас, имам предвид породата, говоря общо, не в България сега маркерите са поне три - от една страна се развъждат кучета за турнирите тип Аска в Русия, Украйна. Тук развъждането ще се очертае в търсенето на породна злоба към себеподобни, по нисък ръст, здрави кости, търпимост към болка, основния фактор няма да бъде породност и естериор. Развъждането с цел охрана също ще очертае своя маркер, може би с по нисък праг на дразнимост, повишена злоба и агресия към хора. При развъждането за изложби ще се търси правилност според стандарта, но там се търси и отсъствие на агресивност, лесна комуникация с кучето, подчинение. Същото ще се търси и при отглеждане в градски условия, имам предвид апартаменти. Допълнително при изложбеното развъждане ще се върви към окрупняване на кучето - според мен, имайки предвид заводското развъждане на пиринееца, казказката овчарка, шарпланинец. А и мисля, че това окрупняване вече е факт при САО, имайки предвид Юзбаш - световен и европейски шампион, пък и не само той.
Така че нещата са сложни и комплексни. Въпроса е накъде се върви и защо.
Всъщност, накъде върви породата според теб ? Какво е нейното бъдеще ?

Вход

Темата е заключена

Горе
Цитиране +