Публикувано: 10 September 2007 - 11:29 AM
Уважаеми колеги, не бива да изнервяме тона в едно толкова полезно място за общуване, какъвто е сайта, а би следвало това "полезно" всички ние да превръщаме в "приятно". По отношение на кучетата в Ягодово смело и без комплимент мога да кажа, че те нямат аналог като отбор не само в България и на Балканите, но и в Европа и по целия свят. Единствено в Русия и Украйна има няколко сравнително равностойни питомника и те се броят на пръстите на едната ръка, но в никакъв случай не казвам че са повече или по-добри! По отношение на кучетата в София, които познавам не лошо мога да кажа, че има много великолепни екземпляри и отлични развъдчици кото например Христо Костадинов Кирето и др. Центрове има в Перник, Кюстендил, Русе, Кърджали, Хасково, Гоце Делчев, Троян и др. и всички имат определени успехи, като някои от тях например Плевен са дали много на развитието на породата у нас. Стигаме и до Пазарджик от където знаете съм и аз самия макар и живеещ в София. Центъра е повече от отличен но не може и не бива да се използува думичката "най" в присъствието на такива центрове и развъдчици като по-горе изброените. Колкото до Поля на Вълко Стефанов уважаеми колега или колежке, тъй като не се подписвате с името си ще се обръщам така, искам да Ви поясня, най-напред че аз съм я закупил и внесъл в България по молба на Вълко, за да му я подаря заради нашето дългогодишно приятелство. Закупих я лично от председателя на републиканския клуб на ДОСААФ Паташов Павел Валентинович с оригинално родословие на Руската Федерация. Ксерокс копие имам при мен, а оригинала е или при Вълко или при Валери Илиев, който дълго време отглеждаше и развъждаше две нейни дъщери подарени му от Вълко и от мен. Дъщеря на едната от тях е Слава на Христо Костадинов, която за ман е едно от най- хубавите женски кучета у нас и която стана абсолютен победител на породата - ВОВ на специалката организирана от БРКСАО тази година на Панчарево. Деца на Слава праизведени от господин Костадинов станаха призьори в различните класове и извикаха възторга на зрители, участници, конкуренция и съдията. Естествено не само Поля има заслуга за получаването на тези чудесни кутрета, но и другите кучета, чиято кръв тече в тяхната кръв, като кучетата на Бранко илиев, Валери Илиев и не на последно място на Тошко Гергов. Но да се оплюва Поля от мой градски, или градска, който- която, дори не си обявява името , а се крие, зад ника си като кадъна зад фередже е меко казано неадекватно. Поля лека и пръст беше първото племенно високопородно куче от породата САО у нас с перфектен произход и родословие. Такива бяха и визията и невероятния и характер на неуморим атлет и непобидим боец. А какви движения имаше тя просто не мога да ви опиша. Аз съдя АЗИАТЦИ по цял свят включително в Украйна, Русия и никога и никъде ама никъде не съм видял куче с по-изящни и правилни движения. В момента наин правнук от Слава е най-хубавото младо куче в България поне за мен. Това е Хатар втори на Антон Филипов, който хем е със страшен характер, хем при своите 10 месеца и 62,5 кг. се движи "на пари" ката прочутата си прабаба. А Поля беше прочута с победите си това никой не може да отрече или просто не е на ясно. Вярно че имаше кучета по нея не дотам добри, от не достатъчно добре подбрани бащи, но има и такива като Аркан на Коцето от Пазарджик като Хатар на Тонката, като кучетата на Краси от Хасково и Ванката от Ямбол кучките на Петьо Попов, Кольо Спасов и Анчо Кирича от Пазарджик, кучките на В. Илиев, Х. Костадинов и Кирето и техните сестри в Троян и много други, които са чудесни представители на породата. Кучета по Поля се гледат и в Плевен, Перник, Гоце Делчев и почти всички центрове, развиващи породата и нейната кръв е една от най-разпространените у нас. В опита Ви уважаеми колега- колежке прозира незнание и ЛАИЗЪМ и моя приятелски съвет е да не коментирате нища и въпроси свързани с кинологията, които не са Ви известни. Поля е един голям късмет за породата у нас, който внесох в България през март 1993г. когато малко хора знаеха какво е Средноазиатска овчарка и още по- малко работеха с нея. Поздрави на всички любители на породата. Стефан Попов. victoryVVV 1super

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!