Dog.bg Форуми : Жабите

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Жабите

#1 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Група: Без дом
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 22 June 2007 - 12:23 PM

Такава тема не съм срещала досега. Затова и при случката оная вечер с една жаба си изкарах акъла ужасно. Все съм чела за алергичните реакции от ужилване, ухапване, осили, бълхи, кърлежи, кожни заболявания... обаче това ми се случи за пръв път.
Та, разхождаме се късно вечерта със Сара по хладно. Покрай дъждовете на поляната зад блока има много локви. И по едно време Сара намира жаба и преди да съм успяла да отреагирам я беше захапала и в следващия момент започна да се пени като бясна, да тръска глава като полудяла. Добре, че мъжа ми беше с нас та ме поуспокои, че не е отровено кучето, промихме му устата с вода и й дадохме бисквитка.
И сега въпросите: има ли по-опасни от тази жаба, които да причиняват нещо по-лошо от пенявене? Какво се прави в случаи на напръскано от жаба куче? Има ли опастност от алергична реакция /към веществото, което пръскат жабите/?
Щото който ходи по язовири, покрай реки и блата не може да не се сблъска и с жаби.
Благодаря предварително на всички, които ще се включат.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#2 Потребителят е офлайн   Miranda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 22 June 2007 - 01:19 PM

Не се притеснявай, много отровни жаби в България няма. Търси ги в Южна Америка, примерно.
Всички жаби обаче, особено, тези, които живеят на сушата отделят слуз, която да поддържа кожата влажна. А краставите жаби от сем. Bufonidae отделят и вещества (буфагини), които хем са неприятни на вкус, хем са токсични. Те имат за цел именно да отблъскват хищниците, въпреки че на един огладнял таралеж, например, буфагините не му пречат. Но европейските крастави жаби не са опасни за кучето ти, освен ако не налапа няколко една след друга, да речем. Но то така или иначе веднага е я изплюло жабата, както казваш. b)
Може и да се е раздразнила устата на кучето, което се е опитало да налапа жабата, но опасността да се отрови е много малка. Ако стане пак, изплакваш устата, както сте направили и нямаш грижи. Въпреки че съм убедена, че кучето ти ще бяга далече от жаби още доста време d)

#3 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 22 June 2007 - 01:34 PM

Хаха, значи изобщо не познаваш кучето ми. Още на сутринта минавайки покрай същото място Сара вече търсеше жабата за да я налапа пак. Или кучето ми е мазохистче, или не е направило връзката между жабата и вкуса.
Та въпросът ми беше точно това: кои жаби се срещат в България и колко токсична е най-токсичната от тях?
User's Signature

#4 Потребителят е офлайн   Miranda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 June 2007 - 04:18 PM

В България се срещат 12 вида жаби, представители на 5 семейства. Не мисля, че очакваш да листна всичките.
От краставите жаби, които най-вероятно са любим обект на изследване от твоето куче, дето няма и как да го познавам, се срещат два вида - Bufo bufo (голяма крастава жаба) и Bufo viridis (зелена крастава жаба). И двата вида са защитени, имай предвид. Отровният секрет - буфотоксин се отделя от жлезите зад врата на жабата.
Колкото до това, колко точно са отровни... виж http://www.erowid.or...s_health1.shtml
но имай предвид, че там става дума за жаби, които не се срещат в България.
Доколкото разбрах, случаи на отровени от жаби кучета има в Америка, Хавай, Филипините, ама там жабите са от по-отровните видове.
Във всеки случай, дори и на много отровна крастава жаба да попаднеш, трябва кучето да изяде поне една без да я изплюе, за да му стане нещо.
Опасност може да представлява например Bufo marinus, която, слава богу, в България не се среща. Има и такива жаби - Bufo alvarius, например, чиито секрети съдържат психоактивни вещества и се използват за надрусване (майтап няма) от т. нар. toad lickers, но и този вид не е разпространен в Европа.

#5 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 22 June 2007 - 09:22 PM

Разбира се, че нямах предвид да ми се изредят всички жаби поименно. Имах предвид точно това, което си ми дала като информация, благодаря. Значи няма от какво да се притеснявам, по-страшно от това което ни се случи онази вече не може да стане. Пак благодаря.
Но пък въпроса си остава отворен към ветеринарните лекари, да кажат ако имат опит от практиката си.
User's Signature

#6 Потребителят е офлайн   Spezial^PiTBuLL Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 August 2007 - 09:04 PM

Варвиме си на вьн (преди 10мин) и от някаде изкочи няква жаба засекунди я хвана,веднага му я извадих от устата на жабата и няма нищо пуснах я да си скача ...Ма на куджо почна да му излиза пяна от устата и да плюе доста...Сега маи се по оправи...Та вапроса ми е може ли да му стане нещо ...?Ако някои е имал подобен проблем да сподели :)...

#7 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 08 August 2007 - 10:46 PM

Промиване с вода и после обикновенни бисквитки за оправяне на вкуса. Ние имахме абсолютно същото изживяване. Оказа се, че нищо не може да му стане на кучето, освен гаден вкус в устата от горчивото.
User's Signature

#8 Потребителят е офлайн   clue Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 August 2007 - 01:21 PM

Моето куче пък ония ден налапа една жаба ама нищо не му стана,само малко тръскаше глава за да излезе жабата(защото май се беше заклещила в устата и) b) b) b)

#9 Потребителят е офлайн   tattoo Икона

• хахо
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 17 August 2007 - 01:30 PM

ха ха ха май не и е харесало на вкус като знам колко са лакоми нащте любимци b)

#10 Потребителят е офлайн   clue Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 August 2007 - 11:47 PM

Цитат

ха ха ха май не и е харесало на вкус като знам колко са лакоми нащте любимци b)

b) b) b) b) b)

#11 Потребителят е офлайн   dakelche5 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 August 2007 - 06:44 PM

b) И ние имахме такъв случай.Лора видя една малка зелена жабка(много беше сладка) и я захапа.Веднага я пусна,явно наистина не са приатни.Не се отказа де.Поклати глава и продължи да я гони и затиска с лапи.А аз през това време крещя и се чудя кой да опазя-нея или жабата. l)
User's Signature

Вани и Лори

#12 Потребителят е офлайн   mmouse Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 August 2007 - 09:22 AM

И на нас ни се случи b)
В канализацията на Слънчев бряг живеят жаби, ако не знаете... Вечер щъкат навсякъде и Вико много обича да ги гони, много е смешен. Една вечер успял да налапа една и когато ми го върнаха правеше отвратени физиономии "блях-блях". Измих му устата и езика с вода, легна си, но постоянно му течаха лиги, а накрая повърна доволно количество бяла пяна + съдържанието на стомахчето си.... Олекна му и откърти сладко-сладко b)
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   sakura_248 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 03 June 2011 - 03:18 AM

уф..благодаря ви, хора! франко - лакомето май току- що изяде една жаба ( явно е почитател на френската кухня). вече си спи любопиткото, а на мене още ми треперят ръцете, щотокато видях как се пени направо.....сега се успокоих като прочетох темата!

#14 Потребителят е офлайн   Kariii Икона

Публикувано: 10 May 2012 - 02:52 PM

Показване на мнениетоsakura_248, в 02 June 2011 - 04:18 PM, написа:

уф..благодаря ви, хора! франко - лакомето май току- що изяде една жаба ( явно е почитател на френската кухня). вече си спи любопиткото, а на мене още ми треперят ръцете, щотокато видях как се пени направо.....сега се успокоих като прочетох темата!

#15 Потребителят е офлайн   Kariii Икона

Публикувано: 10 May 2012 - 02:55 PM

Moeto kuche vchera si igrae6e s edna jaba i dnes nqma nikakv apetit i povra6ta,povra6ta samo voda za6toto ni6to dr ne qde! Dadoh mu malko kiselo mlqko s edna sprincovka! Porodata mu e haski,ako znaete ne6to pi6ete molq vi! Blagodarq predvaritelno

#16 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 10 October 2012 - 02:05 AM

Куче почина след като си игра с отровна жаба.
Спокойно, в България едва ли има такива.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#17 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 10 October 2012 - 12:00 PM

Точно този вид не се среща у нас, че даже и на целия континент я няма. Само в Южна Америка и Австралия.
User's Signature

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни