Жабите
Публикувано: 22 June 2007 - 12:23 PM
Та, разхождаме се късно вечерта със Сара по хладно. Покрай дъждовете на поляната зад блока има много локви. И по едно време Сара намира жаба и преди да съм успяла да отреагирам я беше захапала и в следващия момент започна да се пени като бясна, да тръска глава като полудяла. Добре, че мъжа ми беше с нас та ме поуспокои, че не е отровено кучето, промихме му устата с вода и й дадохме бисквитка.
И сега въпросите: има ли по-опасни от тази жаба, които да причиняват нещо по-лошо от пенявене? Какво се прави в случаи на напръскано от жаба куче? Има ли опастност от алергична реакция /към веществото, което пръскат жабите/?
Щото който ходи по язовири, покрай реки и блата не може да не се сблъска и с жаби.
Благодаря предварително на всички, които ще се включат.

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 22 June 2007 - 01:19 PM
Всички жаби обаче, особено, тези, които живеят на сушата отделят слуз, която да поддържа кожата влажна. А краставите жаби от сем. Bufonidae отделят и вещества (буфагини), които хем са неприятни на вкус, хем са токсични. Те имат за цел именно да отблъскват хищниците, въпреки че на един огладнял таралеж, например, буфагините не му пречат. Но европейските крастави жаби не са опасни за кучето ти, освен ако не налапа няколко една след друга, да речем. Но то така или иначе веднага е я изплюло жабата, както казваш. b)
Може и да се е раздразнила устата на кучето, което се е опитало да налапа жабата, но опасността да се отрови е много малка. Ако стане пак, изплакваш устата, както сте направили и нямаш грижи. Въпреки че съм убедена, че кучето ти ще бяга далече от жаби още доста време d)
Публикувано: 22 June 2007 - 01:34 PM
Та въпросът ми беше точно това: кои жаби се срещат в България и колко токсична е най-токсичната от тях?

Публикувано: 22 June 2007 - 04:18 PM
От краставите жаби, които най-вероятно са любим обект на изследване от твоето куче, дето няма и как да го познавам, се срещат два вида - Bufo bufo (голяма крастава жаба) и Bufo viridis (зелена крастава жаба). И двата вида са защитени, имай предвид. Отровният секрет - буфотоксин се отделя от жлезите зад врата на жабата.
Колкото до това, колко точно са отровни... виж http://www.erowid.or...s_health1.shtml
но имай предвид, че там става дума за жаби, които не се срещат в България.
Доколкото разбрах, случаи на отровени от жаби кучета има в Америка, Хавай, Филипините, ама там жабите са от по-отровните видове.
Във всеки случай, дори и на много отровна крастава жаба да попаднеш, трябва кучето да изяде поне една без да я изплюе, за да му стане нещо.
Опасност може да представлява например Bufo marinus, която, слава богу, в България не се среща. Има и такива жаби - Bufo alvarius, например, чиито секрети съдържат психоактивни вещества и се използват за надрусване (майтап няма) от т. нар. toad lickers, но и този вид не е разпространен в Европа.
Публикувано: 22 June 2007 - 09:22 PM
Но пък въпроса си остава отворен към ветеринарните лекари, да кажат ако имат опит от практиката си.

Публикувано: 08 August 2007 - 09:04 PM
Публикувано: 17 August 2007 - 01:30 PM
Публикувано: 19 August 2007 - 06:44 PM

Вани и Лори
Публикувано: 20 August 2007 - 09:22 AM
В канализацията на Слънчев бряг живеят жаби, ако не знаете... Вечер щъкат навсякъде и Вико много обича да ги гони, много е смешен. Една вечер успял да налапа една и когато ми го върнаха правеше отвратени физиономии "блях-блях". Измих му устата и езика с вода, легна си, но постоянно му течаха лиги, а накрая повърна доволно количество бяла пяна + съдържанието на стомахчето си.... Олекна му и откърти сладко-сладко b)
Публикувано: 03 June 2011 - 03:18 AM
Публикувано: 10 May 2012 - 02:52 PM
Публикувано: 10 October 2012 - 02:05 AM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com