Dog.bg Форуми : КАСТРАЦИЯТА

Към съдържанието

 
 
 

Свернуть Прикрепени тагове

 • (24 Страници) +
 • 1
 • 2
 • 3
 • Последна »
 • Икона
 • Не можеш да публикуваш нова тема
 • Не можеш да отговаряш в тази тема

КАСТРАЦИЯТА

#1 Потребителят е офлайн   insult Икона

 • свободен радикал
 • Икона
 • Покажи галерията
 • Група: Без дом
 • Мнения: 3974
 • Регистрация: 04-November 05
 • Gender:Female

Публикувано: 23 August 2007 - 11:39 AM

ЩО Е ТО?

Kастрацията е премахването на семенници при мъжкото куче и на яичници при женското. Може би технически не точно така, но принципа е следният - да се постигне  определен ефект чрез хирургично премахване на органите, които хормонално отговарят за нагона и зачеването. В този случай кастрираните животни освен че нямат потомство, могат да станат по-мързеливи, намалява се интереса на животното към  другия пол, имат промени в поведението, по-спокойни  и уравновесени са.

Стерилизация - прекъсване на каналите, отговарящи за изхвърлянето на  сперма при мъжкарите и достигането на такава до  яйцеклетките при женските - пак пардон за ужасната ми терминология, но това е принципа който схванах. В случай на стерилизацията женската все така се разгонва, способна е да има полов акт, мъжкарят все така тича по кучки, само че в резултат на акта няма потомство от  стерилизираните животни....

--------------

КОГА?

Hай-подходящата възраст за кастрация на женско куче е преди първото разгонване.Веднага се аргументирам - с повече от 85% НАМАЛЯ вероятността от развитие на карцином на млечните жлези.
Ако кучката се кастрира след първото разгонване % спада драстично под 20.Разковничето се крие във връзката между рака и женските полови хормони. Той е естрогенно зависим,а след първото разгонване яйчниците вече работят и отделят женски полови хормони.

За да се извърши една кастрация няма никакво значение дали кучето е завършило своя растеж или не.Всички най нови изследвания и стаистики сочат че ранната кастрация преди първо разгонване сваля драстично процента за развитие на тумори на млечните жлези след време.Това е едно доста често срещано и изключително неприятно заболяване,обикновенно злокачествено което чрез ранната кастрация почти сигурно се елиминира.Операцията е с отваряне на коремната кухина и премахване на яйчниците и матката на животното.Възстановяването е в рамките на 24 часа.След окло 8-10 дни трябва да заведете животното да му бъдат свалени конците и с това се приключва.

При правилно и навременно (в подходящата възраст) извършена кастрация няма никакви странични ефекти върху животното.
Няма от какво да се притеснявате. При повечето кучета има леко неразположение 2-3 дни след операцията и с това всичко приключва.

--------------

РИСКОВЕ И ПОЛЗИ?

Държа да заявя,че независимо дали женската кучка е раждала многократно, раждала "за здраве" или нераждала може да развие рак или всеизвестната пиометра.Рискови животни са тези третирани хормонално за подтискане на еструса /таблетки или инжективно/.
Стерилизацията пак е свързана с отваряне на корема, оперативен приом,и затваряне на корема.И какъв е смисълът да се подлага животното на това,той стопанина ако е решил да си я пази ще си я пази.Кучката пак ще се разгонва и пак ще събира левентите около себе си.Е само дето няма да може да забременява....
Аз съм ЗА кастрацията.Тя отдавна се приема като рутинна операция, анестезията е модерна и животното още след няколко часа вече е на крака,а от следващият ден дори е забравило.

В интерес на истината, в много случаи кастрацията РЕШАВА немалка част от здравословните проблеми, ако са породени от периодичните скокове на хормоните - един вид страничен ефект... biggrin.gif Нерядко кожни алергии, стомашни проблеми, възпаления по ушите и какви ли не на пръв поглед несвързани болести изчезват мистериозно след операцийката...
Що се отнася до незадържането на урина, то е сравнително рядък момент (особено пък трайното последствие) и поне доколкото аз знам, най-често се появява при кучета, които не са движени достатъчно - т.е. нямат здрава мускулатура; до голяма степен се коригира именно с много движение и засилване на мускулите отзад.
Промени в поведението, както вече мнозина по форума констатираха, почти не се наблюдават... кучето си остава също толкова шугаво, колкото е било преди операцията biggrin.gif ; може да се очаква "угасване" на настроението само ако и бездруго в начина на отглеждане "отсъства" нещо - най-точно да го кажа, интерес към живота, еднообразно и празно вегетиране. Ако кучето спи 20 часа от 24 възможни в ъгъла на черджето, никой не играе с него, разхождат го за по 5 минути... то така или иначе ще "угасне" като темперамент, ще напълнее и ще се състари без време - просто голяма част от подобни собственици забелязват това "развитие" на характера едва след операцията... защото тогава се сещат, че на килимчето в ъгъла кърти кучето им.
Може да се очаква кучето да стане по-спокойно, разбира се - в умерени граници: по-съсредоточено, по-внимателно за собственика си... не знам и аз как точно да го формулирам - най-простичко казано, могат да се очакват БЛАГОПРИЯТНИ промени в характера, но внезапната загуба на игривост примерно не е никак типична.
Много теоретично могат да се очакват и обратните ефекти на "внезапното излекуване" - т.е. проблеми, породени от ЛИПСАТА на хормоналния цикъл - неща от типа на внезапно слабеене, опадване на козина... мрачни настроения... но това най-често е свързано пак с неправилен режим и отглеждане и може да "засегне" всяко едно куче, включително и некастрирано. Да речем просто, че кастрираните женски са по-чувствителни към поведението на собствениците си и семейния климат - с други думи, ако семейството е пред развод или след развод, не кастрирайте точно сега кучето си, ще го травмирате допълнително.

--------------

ПРЕПАРАТИ ПРОТИВ РАЗГОНВАНЕ?

Относно инжекции против разгонване, трябва да се има в предвид, че те също като таблетните форми са хормонални препарати! Факт е , че до днес в медицината не е създаден ХОРМОНАЛЕН препарат без нежелани странични ефекти.
Разликата между инжекциите и таблетките е, че инжективните форми могат да бъдат по-точно дозирани спрямо килограмите на пациента. Всички останали рискове (т.е. мастопатии и възпаления на матката) са едни и същи.
Дори някои от инжективните препарати (Depo-promon) предизвикват скоротечни възпалителни процеси на матката, резултиращи в перфораци, перитонит и животозастрашаващ сепсис.
В моята практика съм имал 2 случая на този ефект на препарата след еднократното му приложение при куче и котка.
От друга страна трябва да спомена, че имам множество пациенти, при които от години прилагам Covinan (СПАЗВАЙКИ СТРОГО СХЕМАТА НА ПРИЛОЖЕНИЕ), които не са проявили нито един от описаните възможни странични ефекти. Въпреки това моето мнение е, че животни които не са предвидени за разплод трябва да бъдат кастрирани, вместо третирани с хормонални препарати.

--------------

РАЖДАНЕ "ЗА ЗДРАВЕ"?


Истина е, че няма значение дали кучето ще роди веднъж или не.
За да функционира нормално една физиологична система тя трябва да спазва цикличността си.
В природата хищниците раждат 1-2 пъти всяка година. Т.е. нормално половата система е предназначена еволюционно за такава цикличност. Логично е да се заключи, че еднократното раждане през живота или никаквото раждане е почти едно и също.
При животни, отглеждани в домашни условия и неизползващи се за разплод бих препоръчал кастрацията. Както беше отбелязано по-горе в същата тема, това е начин да се избегнат в напреднала възраст редица болести свързани с половата система.


-------------------

ХРАНЕНЕ НА КАСТРИРАНО КУЧЕ?

Все си мисля, че храната зависи не толкова от кастрирано/некастрирано, колкото от самото куче, неговото състояние към момента и начинът му на живот.
Чисто примерно: кастрираното младо куче ще продължи да расте и да се развива. Ако се храни по-"икономично", за да не надебелее, крайният резултат ще е недоразвито куче. Кастрираното активно куче ще заслабне драстично... и тъй нататък.
Всъщност, по-важната задача е да осигурим на кастрираното куче нормално-активен и забавен живот, особено ако се забележи тенденция след операцията да стане по-кротко и да се залежава. И, както и при некастрираното, да се следи теглото му и, ако започне да наддава твърде много, да се вземат мерки...
РАЗБИРА СЕ, трябва да се има предвид, че кастрираното куче има малко по-малки... базови изисквания към съдържанието на храната и при равни условия (т.е. не много активен начин на живот, какъвто е при домашните апартаментски кучета), затлъстяването се среща два пъти по-често при кастрираните животни и ОСОБЕНО при такива, които и бездруго са си били склонни към затлъстяване преди операцията. Точно за пример: дакели, мопсове... лабрадори, ако щете - кучета, които оставени "сами на себе си", могат да излапат двойни дажби и да гледат жално за още. Това, което при некастрираното куче ще се отрази в 1-2 кила отгоре, при кастрираното ще доведе до качване на 5-6...
Така че за неактивни кучета и в частност кастрирани и възрастни, АКО се забележи тенденция към напълняване, е разумно да се използват тъй наречените разновидности на храни LIGHT (лайт), които са с намалено съдържание на мазнини и съдържат и други вещества, подпомагащи усвояването на храната без увеличаване на телесното тегло; или - пак за кастрирани и особено за възрастни - SENIOR (за над 7 г.) или MATURE: при различните марки названието е различно.
Примерно погледче към препоръки за подобни типове храна: при наднормено тегло дажбата е с около 1/5 по-малка от тази за "нормално" куче; за кучета с намалена енергийна нужда (но не дебели) - с около 1/10 по-малка. Съдържат, което е много важно, голямо количество фибри (особено в сравнение с не-"олекотените" варианти), което едновременно улеснява засищането, улеснява и "преминаването" на храната през червата и ги поддържа в добро състояние, и същевременно е "пълнеж", от който организмът не извлича "затлъстяващи" вещества. За сравнение - храните за "кучета в напреднала възраст" съдържат доста повече мазнини (около 15%) и много по-малко фибри, за сметка на респективно по-малките дневни дажби.
И пак ще кажа, че по-важното е да не се допусне кучето да се залежи с възрастта (или след кастрацията), а не да се "храни по-малко". Начинът му на живот не следва да се промени, защото е станало на 4, 5 или 7 години; или защото се е "лишило от топките си". И точно това е задачата на собственика - да му осигури здравословна активност: по-дълги, ако трябва, разходки; разходки с колело, повече игри...
Главният "убиец" за едно куче - старо, младо, кастрирано, некастрирано - е скуката; монотонният ритъм; липсата на "храна за мозъка".
Представете си: човек, работещ затъпяваща, неприятна за него работа; става сутрин в 7, мие зъби в спящо състояние, гаврътва едно кафе, занася се до работа, цял ден зяпа в пространството; прибира се, хапва набързо пред телевизора и заспива пред него; затътря се до леглото.... на следващия ден пак... След 5-10 години в този дух вече се чувства емоционално и физически старец.
Същото се отнася и за кучето. Извеждат го набързо сутринта, все на една и съща скучна полянка, все за 5 минути. След това всички хора отиват на работа, то цял ден спи самотно в коридора. Вечерта го извеждат за още 5 мин. на същата скучна полянка, пълнят му паницата с манджа и то продължава да спи в коридора... На втората-третата година такъв живот "искрицата" у това куче вече е угаснала...
Та: както човекът от горния пример има нужда ако не през седмицата, то поне през почивния си ден да се измъкне от утъпканото ежедневие и да иде... я на планина, я на дискотека clap.gif , така и кучето има нужда от време на време да получи нова играчка, поне през почивните дни да го заведат на екскурзия някъде; ВСЕКИ ден да си играят с него и да тича поне час...
Такива ми ти работи.

----------------

"За" и "против" стерилизацията
Нежеланата бременност на домашния ви любимец може да се предотврати, ако проумеете, че той все пак е куче, а не човек
О. А. Брейдик, старши лекар в киевската ветеринарна клиника "Добродий"

В един идеален свят всяко кутренце, което се появи на бял свят, би имало дом и любящи, грижливи стопани. Надявам се, че моите читатели са такива хора и техните кучета са най-щастливите на света, но за съжаление не всички дребосъчета имат такъв късмет. Милиони кучета се раждат и унищожават всяка година, една част отиват в така наречените "приюти", други загиват по улиците, а трети попадат в кофата с вода още при раждането си.

Инстинктът за продължаване на рода е един от най-силните и каквито и мерки да предприемате, когато кучката ви се разгонва, тя, подвластна на силния си инстинкт, ще направи всичко възможно, за да "се омъжи" за първия срещнат пес. Възбудените мъжкари също ще намерят начин да се изплъзнат от стопаните си за любовна среща. В повечето случаи нищо не може да спре мъжкото куче, което е подушило разгонена женска наблизо - нито командата, подадена от любимия му човек, нито ревящите коли на улицата, нито дори високата ограда. Огромно количество мъжки кучета се изгубват точно по този начин. Колко сълзи са пролели нещастните стопани на тези безумни любовчии?

Но да не бъдем песимисти - ето, вие намирате своето куче. Ако е Ромео - мръсен, бълшасал, целият в рани и заразен с незнайна болест. Ако е Жулиета обаче, получавате и бонус - коремче пълно с бебета. В случай че не е твърде късно, ще се примолите на ветеринаря и той ще спаси кучката от това така "желано" от вас попълнение към семейната глутница - оперативно или с хормони. Но нещата далеч не са толкова прости, колкото изглеждат. Хормоналните препарати, възпрепятстващи развитието на бременността, трябва да се инжектират в строго определени и кратки срокове след "случката" и дори и тогава не е сигурно, че ще подействат. Обикновено кучкарите се обръщат към мен едва 10-15 дни след като кучката им се е заклещила с някой случаен пес. Каквито и инжекции да бия след това, бебетата няма просто да се разтопят. Но ако все пак кучката ви роди, отговорността за кутретата е изцяло ваша и за съжаление нямате чак толкова голям избор.

Първо: Можете да повикате лекар,
който да приспи нежеланите от вас кученца (макар че не всеки лекар би се съгласил на това, а лично аз - никога), или още "по-хуманно" да ги удавите или заровите някъде живи. Какво, изтръпнахте ли? Вие може да изтръпвате, но много хора правят това по 1-2 пъти в годината и го намират за съвсем нормално. Може би се успокояват с погрешното предположение, че като са толкова малки, кутренцата не усещат болка или не са разбрали какво е да си жив. Това обаче си е съвсем истинско убийство. И всяко мъртво кутре ще лежи на съвестта на недобросъвестните и немарливи стопани.

Второ: Решавате да запазите бебетата
на вашето куче и с цената на огромни усилия и затруднения отглеждате и намирате дом за тези неволни "кръстоски". След всичките трудности и мъки едва ли ще ви дойде наум отново да пускате кучката си да ражда.

Намирам за особено възмутителна подлостта и тъпотата на някои стопани на мъжки кучета, които специално водят своите питомци на улични "кучешки сватби". И страдат всички. Скъпоценният ви пес, за чийто полов живот вие така хубавичко сте се погрижили, най-вероятно е лепнал не една полово разпространима болест. Кучетата може да нямат СПИН и сифилис, но за сметка на това си имат бруцелоза, която е опасна и за вас. Да не говорим, че освен истински страшните болести една бездомна кучка, която изглежда сравнително здрава, може да лепне на безценното ви съкровище огромно количество паразитни и инфекциозни заболявания. А освен това тя, горката, ще стане още по-горка, когато след ужасни лишения и мъки ще роди никому непотребни мъничета със страшна съдба. А това не са просто някакви си помиярчета - това фактически са вашите собствени "внучета" - дело на вашата гениална селекция и преди всичко - ваша отговорност! Вие ще сте виновни за техния кратък и измъчен живот, изпълнен с болка и глад.

Обикновено кучките се разгонват два пъти годишно и цялото им разгонване продължава около месец. Освен вече изброените проблеми ви чакат и доста други дребни неудобства. Но ако сте собственик на прекрасно расово куче, искате и можете да си позволите да се занимавате с развъждане и подобряване на породата или пък имате съответната "превъзходна" от която всичките ви приятели и познати искат бебе - това вече е друго. Радостта от желаните кутрета покрива с лихви всички усилия, неудобства, харчове и драми.
Но ако имате просто куче приятел, най-правилното, което можете да направите, е да го стерилизирате.

Стерилизирането на женското куче не е голям проблем

в днешни дни. Прави се с пълна упойка, а кучката се възстановява за седмица. Никога повече няма да я застрашава нежеланата бременност, а и на вас няма да ви се налага да си играете на стражари и апаши с настоятелните мъжкари два месеца от годината. Значително ще понижите риска от заболявания в зрялата възраст, включително толкова опасното и често срещано възпаление на матката или млечните жлези. И вие, и кучката ви ще си спестите доста проблеми.

Кастрирането на мъжкото куче е съвсем проста операция, но пък много понижава вероятността кучето ви да избяга и да се затрие. То ще стане по-послушно и кротко и няма да си има проблеми с другите мъжкари в парка. Като цяло обаче характерът на кучето не се променя след кастрирането.
И няма нужда да очовечавате кучето, като му приписвате собствените си сексуални емоции и преживявания. Вашият пес

изобщо няма да се срамува, че е кастриран,

а приятелите му няма да спрат да го уважават и няма да му се присмиват. На кастрираната кучка няма да й излезе прякор "стара мома" на работа и съседите няма да я гледат с лошо око. Кучето няма да седне да размишлява за тези неща. То изобщо няма да забележи. Просто ще има един проблем по-малко.
Кучетата са чудесни точно с това, че са кучета, а не хора. Те нямат нашите пороци, макар че имат много от нашите достойнства. Те са достойни за уважение животни и има много да се учим от тях. Но преди всичко те са животни. Затова не трябва да им приписваме своята емоционалност и начин на мислене.
Стерилизацията е хуманна операция за благото на кучешкия и за улеснението на човешкия род.ПРЕДИ ДА РАЗВЪЖДАТЕ още една важна тема свързана с появата на кутрета.

---------------------------------------------------------------------------------------------
Информацията е събрана от различни потребители на форума на dog.bg, за което много им благодарим.
Статията на д-р Брейдик съм я превеждала аз.
Ако има нещо за добавяне - давайте, моля някой модератор да закрепи тази тема като ВАЖНА.

User's Signature

Качена снимка

#2 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

 • Advanced Member
 • Икона
 • Група: Ветеринарен лекар
 • Мнения: 1597
 • Регистрация: 20-June 06
 • Location:Пловдив

Публикувано: 23 August 2007 - 04:18 PM

Много добро изявление. Искам да добавя няколко неща от специализирани сайтове и програми за обучение на специалисти.
Възраст за кастриране на мъжки кучета и котки-2,5-3 месеца.
Възраст за кастриране на женски кучета и котки-4,5-5месеца.
Кастрираните животни имат с 25% по-малко нужди средно от хранителни вещества дневно.
По-възрастни мъжки животни /над 6-7години/ могат да проявяват нагон още известно време след кастрацията. Това се дължи на отделяното незначително количество тестостерон от надбъбрека.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#3 Потребителят е офлайн   emetic Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 588
 • Регистрация: 06-July 05

Публикувано: 24 August 2007 - 07:12 PM

Прекалено едностранно представено. Тук липсва сериозна информация за здравословните проблеми след кастрацията. Проверете какво пише в английския вариант на wikipedia и линковете сложени там.

#4 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

 • Непоправим оптимист
 • Икона
 • Покажи галерията
 • Група: Без дом
 • Мнения: 2128
 • Регистрация: 03-August 06
 • Gender:Female
 • Location:София
 • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 28 August 2007 - 09:44 AM

Дали някой има достатъчно наблюдения? Ако имаме младо мъжко куче /на 1,5 г./, което проявява агресия спрямо други мъжки екземпляри и желание да доминира, дали след кастрация това поведение ще се промени?
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#5 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

 • No brain - No pain
 • PipPipPip
 • Група: Модератори
 • Мнения: 27930
 • Регистрация: 19-May 05
 • Gender:Not Telling
 • Location:Макондо

Публикувано: 28 August 2007 - 10:07 AM

Цитат

Дали някой има достатъчно наблюдения? Ако имаме младо мъжко куче /на 1,5 г./, което проявява агресия спрямо други мъжки екземпляри и желание да доминира, дали след кастрация това поведение ще се промени?

И дали има значение ако кучето се кастрира ПРЕДИ да "оформи" и покаже агресия (единия вариант) или се кастрира СЛЕД като вече е с оформен характер и е показало агресията си.
При първия вариант нещата са май малко в сферата на гадаенто, защото теоретично не можем да знаем кое куче ще покаже агресия. Но, ако приемем, че питбул има агресия към себеподобни - как се отразява кастрацията на едно такова куче, преди да е показало агресията си.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#6 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

 • Да се радваш на живота като чихи <3
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 4922
 • Регистрация: 18-May 06
 • Gender:Female
 • Location:Варнааааа
 • Interests:Anfaris.King Chihuahuas kennel
  +359 884 733 611
  skype : anna_maria_dimitrova
 • Skype:

Публикувано: 28 August 2007 - 10:28 AM

По повод агресията и кастрацията е много трудно да се каже на сто процента как би било ако не е и как би било ако е кастрирано . Имам котак , който го кастрирах на предполагаема възраст 1,5 г. Намерен е като малък целият изкривен от рахит и не можеше да му се помогне много. Но около 10 г след кастрацията му отиде на село , а там ПРЕБИ всеки мъжки котарак дори и да е с тройни размери и килограми от него. Не е агресивен , пее като малко котенце , но не допуска никакви котки и охранява три двора. Женската ми котка си я качваше от време на време като му хрумне да и потъпче гърба.

#7 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 768
 • Регистрация: 09-August 06
 • Gender:Female
 • Location:London

Публикувано: 28 August 2007 - 11:47 AM

Мнения на д-р Koko относно евентуални характерови и поведенчески проблеми след кастрация:
tuk

Темата е много добра, и благодаря на insult за изчерпателната информация.

За женските кучки съм съгласна изцяло, но моите са мъжки, не са кастрирани и НИКОГА няма да бъдат кастрирани.
Нямам нито една основателна причина, за да го правя. Нямам предвид да ги развъждам .... но нищо не се знае...
User's Signature

Аnimals fans and friends are what keep this board alive !!!

#8 Потребителят е офлайн   agalina Икона

 • Advanced Member
 • Икона
 • Група: Без дом
 • Мнения: 6537
 • Регистрация: 22-October 05
 • Gender:Female

Публикувано: 28 August 2007 - 12:58 PM

Цитат

[
И дали има значение ако кучето се кастрира ПРЕДИ да "оформи" и покаже агресия (единия вариант) или се кастрира СЛЕД като вече е с оформен характер и е показало агресията си.
При първия вариант нещата са май малко в сферата на гадаенто, защото теоретично не можем да знаем кое куче ще покаже агресия. Но, ако приемем, че питбул има агресия към себеподобни - как се отразява кастрацията  на едно такова куче, преди да е показало агресията си.

Теоретично - да кажем кучетатата - вътрешновидовата агресия е посъщество към еднополовите .Изключенията няма да коментирам. .Та ако едно такава куче се кастрира ПРЕДИ настъпването на полова зрялост и изобщо преди нахлуването на половите хормони в организма му - до каква степен ще се подтисне възможната агресия.
Питам защото имам само 2 случая на добро решение след кастриране - на 5-6 месеца на мъжки пит.Чета - но света - също има добър опит.Питах форумци - ако имат те опит и лекарите - също.Колкото повече - толкова повече- Добро.И инфо - също.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#9 Потребителят е офлайн   HERZ Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 1303
 • Регистрация: 25-August 05
 • Gender:Female
 • Location:Русе /София

Публикувано: 12 September 2007 - 10:35 PM

Цитат

Здравейте, да пипатм и аз,
искам да кастрирем кучето си- лабрадор, на 4.5месеца, и естествено още не се е разгонвала.
Говорих с доктора, и според него, това е добре да стане след първото разгонване, за да завърши хормоналното развитие на животното.
Тук обаче чета доста по- различни мнения.
Кое е вярното и на кое да се доверя??

Дакел - женски - на 2 г. вече. Кастрирахме я точно преди първото разгонване.
В чудесна форма е, много лудо и енергично животно. Никакви лоши последици. Дано и за в бъдеще нямаме проблеми! d) d) d)
User's Signature

EPAGNEUL BRETON KENNEL От РАЙЧЕВ

Качена снимка

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека

#10 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

 • assajventress
 • Икона
 • Група: Без дом
 • Мнения: 4582
 • Регистрация: 23-September 04
 • Gender:Female
 • Location:София
 • Interests:Биология, животни...
 • Skype:

Публикувано: 14 September 2007 - 02:06 PM

Ако е преди първото разгонване има най-голям смисъл и най-добри резултати. Не води до недоразвиване или нещо подобно. Може и след, но ефекта от кастрацията се намалява. Няма правилно и грешно, въпрос на избор е.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#11 Потребителят е офлайн   borisova Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 171
 • Регистрация: 02-November 07

Публикувано: 05 November 2007 - 04:57 PM

В кастрирането няма нищо лошо ,ползите са големи, за женските освен дето не се развъждат , също така се предотвратява пиометра, тумори, а при мъжките също тумор на тестиси и проблем с простата. Има толкова много статии по този въпрос, че няма място за колебание, та не живеме в средновековието, не мога да разбера защо накой парадират , никога няма да го кастрирам , а като поостарее и започне да боледува ,понякога се налага да се кастрира по медицински показания и тогава какво, пак ли няма да го правят. Животните се възстановяват много бързо, няма никакви проблеми стига да сте уцелили точния лекар, че все пак понякога има усложения поради некадърност,иначе какво им е на животните възстановяват се за ден -два и това е.Моето е женско , беше кастрирарано в събота , а в неделя вече беше забравило изобщо за случая, тичаше скачаше , все едно нищо. Просто няма от какво да се страхувате, само може да спечелите от една кастрация.На сайта на без дом има една интересна статия по този въпрос, там където пише за беплатните кастрации, който иска да чете. ;)

#12 Потребителят е офлайн   insult Икона

 • свободен радикал
 • Икона
 • Покажи галерията
 • Група: Без дом
 • Мнения: 3974
 • Регистрация: 04-November 05
 • Gender:Female

Публикувано: 06 November 2007 - 04:18 PM

Още за четене по въпроса:

БЕЗПЛАТНА КАСТРАЦИЯ ЗА КУЧЕТА И КОТКИ
-Кастрация и стерилизация
-Кастрацията като средство за укротяване
-Кастрация за домашни любимци
-Кастрация и тумори

-Грижи за кучето след кастрация
-Проблем след кастрация

-Кастриране на възрастно куче
-Кастрация на бременна котка/куче
-кастрация по време на разгонване


-Кастрация на котка
-Възраст за кастриране на котарак
-Бихте ли кастрирали котката си?
-Кога се кастрират котките?

-Храната за кастрати и паразитите
-Храна за кастрирани кучета

Моля мод, ако е е възможно да копира информацията от това съобщение накрая на заглавното съобщение в темата. Благодаря!  ;)

За съжаление не става - поста има ограничение в броя смволи и става много дълъг.
мод

User's Signature

Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   borisova Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 171
 • Регистрация: 02-November 07

Публикувано: 09 November 2007 - 03:17 PM

КАСТРАЦИЯТА АКТ НА ОТГОВОРНОСТ И ГРИЖА ЗА ВАШИЯ ЛЮБИМЕц                     

Какво представлява тя?

Кастрацията е хирургична операция, при която се отстраняват репродуктивните органи на вашето куче/коте напълно безболезнено под пълна упойка. При  женските животни се отстраняват яйчниците и матката, а при мъжките тестисите. Манипулацията е безопасна, бърза и изисква минимални грижи в следоперативния период.

Защо да кастрирам домашния си любимец?

Кастрацията, освен че е отговорна мярка в борбата срещу свръхпопулацията от бездомни и нежелани кучета и котки, е полезна за здравето на Вашия любимец. Статистически е доказано, че кастрираните животни живеят средно с около 3 години повече. Те са по-спокойни и се привързват по-силно към стопаните си.Кастрацията е полезна предпазна мярка срещу редица здравословни проблеми, които често настъпват с  възрастта при некастрираните животни.

Освен това, според чл. 175, ал. 2 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност, собствениците на кастрирани кучета се освобождават от годишната такса по Закона за местните данъци и такси.

Какви са ползите от това да кастрирам домашния си любимец?

Ето най-често срещаните здравословни проблеми които избягвате кастрирайки кучето или котката си.

Нежелана бременност, както и всички проблеми свързани с грижата и намирането на дом за малките.
Усложнения, които могат да настъпят по време на бремеността, раждането и следродилния период.
Тежки възпалителни процеси на пикочо-половата система, често наблюдавани след разгонвания и при животни, третирани с препарати против разгонване. Нерядко гнойните възпалителни процеси на матката (пиометра) са с фатален край. 
Тумори и цисти на яйчниците и матката.
Тумори на млечните жлези- кастрацията в ранна възраст (преди първо разгонване) намалява вероятността от развитие на мамарни тумори, които в 50% от случаите при кучетата и 90% от случаите при котките са злокачествени и много опасни.
Хиперплазия и/или тумори на простатата. Уголемената простата е една от основните  причини за развитието на перинеална херния.
Тумори на тестисите.
Маркирането през размножителния период със силно зловонно миришеща урина. 
Чрез кастрацията избягвате характерното агресивно поведение по време на разгонване,  сбивания между мъжките за женска, изгубвания, а и нерядко блъснати от коли животни.
Агресията при женските животни се проявява най-често в следродилния     период когато пазят малките си (майчински инстинкт).
Кога е най-добре да кастрирам своя любимец?

Дългогодишната практика показва, че колкото по-рано кастрирате Вашия любимец, толкова по-добри са положителните ефекти от манипулацията. Препоръчително е да кастрирате домашния си любимец преди първо разгонване. Новите тенденции, които се базират на дългогодишия опит в редица  кастрационни центрове показват че всяко куче/коте което тежи повече от 1 килограм е подходящо за кастрация.Малките кученца/котенца понасят много по-леко кастрацията в сравнение с възрастните, а следоперативния  възстановителен период е много по-бърз (часове). Самата операция е по-атравматична и почти с нулев риск от усложнения.

НАЙ-ЧЕСТИТЕ СТРАХОВЕ, ЗАБЛУДИ И МИТОВЕ ОТНОСНО КАСТРАЦИЯТА

Кучето/котката ми ще затлъстее! Истината е, че животните затлъстяват вследствие на прехранване и/или твърде малко разходки.

Добре е за домашният ми любимец да роди веднъж! От медицинска гледна точка е точно обратно. Колкото по-рано кастрирате любимеца си, толкова по-здрав и спокоен  ще бъде той.

Ако си кастрирам кучето, няма да  пази! Кастрацията не влияе на вродените инстинкти на кучето да пази семейството и/или поверената му територия.  Тези инстинкти са заложени на генетично ниво и не се влияят от половите хормони. Не бъркайте агресията най- вече през размножителния период с пазенето на територия.

Не искам кучето ми да се чувства по-малко мъжествено или женствено! Кучетата не се разпознават сексуално и нямат его. Те не страдат емоционално от загубатата на половата си индентичност както хората. 

Моят любимец е толкова специален. Искам да си имам бебе точно като него! Домашният любимец е безпорно уникален и много специален за всеки от нас, но дори и професионалистите, които развъждат чистопородни линии, не винаги могат да гарантират и успяват да получат качествата, които искат в едно котило. Понякога може малките да унаследят най-лошото от вашия любимец. Това, че той е невероятен и специален, не означава че и потомството му ще бъде такова. 

Кучето ми е породисто! Кастрацията не променя екстериорните качества на любимеца ви. Породисто или не, то страда от едни и същи здравословни проблеми като другите, а нерядко е и причина за допълване на популацията от бездомни кучета.     

Много ми е скъпо да го кастрирам! Ако погледнете във времето и помислите за всички усложнения, които бихте могли да имате, ако не го кастрирате, ще се уверите че не е никак скъпо. Само грижата по малките ще ви струва повече, да не говорим за здравословните проблеми, които могат да възникнат, и парите, които ще дадете за лечение.

Ще намеря добър дом за моите бебета! Чували сме го неведнъж. А доколко това е така? Нужно е само да погледнем през прозореца. Ще видим поне едно улично куче от тези, които са намерили хубав дом. Те са там благодарение на нашата безотговорност като стопани. Освен това с всяко куче, на което ние намерим дом, обричаме хиляди други на улицата и в кучкарниците да останат БЕЗ ДОМ! 

Кастрацията е здраве и отговорност към всички нас - хората и животните

#14 Потребителят е офлайн   insult Икона

 • свободен радикал
 • Икона
 • Покажи галерията
 • Група: Без дом
 • Мнения: 3974
 • Регистрация: 04-November 05
 • Gender:Female

Публикувано: 03 February 2008 - 12:55 AM

Някои хора свързват пролетта с дълги разходки в парка под нежните лъчи на отдавна невижданото слънце. Повече от очевидно е, че тези хора нямат женско куче. За други пролетта означава приятни слънчеви бани на терасата с любимата книга в ръка. Повече от очевидно е, че тези хора нямат женска котка.

За всички нас, нещастниците, които отглеждаме женски бозайник пролетта и есента са най-омразните сезони. Не защото не обичаме кукуряка и кокичетата, не защото ни е неприятно да висим по пейките в градинките, не защото не обичаме да си отваряме прозорците, когато подухва свеж ветрец, дори не защото не обичаме шумулящите в краката ни листа, а защото животът с разгонена женска е истински ад! При кучките адът трае два пъти в годината за около месец, а при котките дори 3-4 пъти по минимум две седмици.

Разгонената котка пищи, вие, мяучи, пее жални трели, въргаля се, моли се, глези се и пощурява всички с безкрайните си денонощни песни, с които иска да каже само едно: пусни ме навън, моля те! Съжителството със загоряла котка е непоносимо. Да, и за съседите също. Пуснеш ли я навън обаче става още по-страшно. Ако все пак реши да се върне, тя ще донесе поне 5-6 малки котенца в корема, които ще роди, и ще отгледа, и разбира се, ще разчита на теб да им търсиш добри стопани. Според американски учени за 7 години свободно възпроизводство от една единствена майка може да се народи 720-хилядно котешко потомство. Е, това ако не е една чудесна перспектива! Тук изобщо не се и замисляме над възможността да отглеждате котката си както трябва и да имате двор, и много пространство, където тя да може да се шляе. Предполага се, че ако не сте я кастрирали в този случай - или сте луди, които обичат да се разнасят с кашонче пълно с котета по всички възможни приятели, или садисти, на които им доставя неописуемо удоволствие да давят слепи котета. С надежда, че не сте нито едното, преминаваме към прекрасните възможности, които се откриват пред вас като собственици на женски кучета.

Ех, тази кръв по килимите и канапетата. Ех, това неописуемо желание да се измъкне от погледа ви с първия непропорционален уличен пес. Ех, колко е приятно да водите след себе си опашка от десетина-двайсет обезумели ромеовци. Нищо не може да се сравни с приятните разходки с повод и пръчка в ръка, на които са подложени стопаните на женски кучки в кучеродна възраст! (Любезно припомням, че тази възраст е приблизително откъм 7 месеца до 12 години). А онази тъга в очите на женската... Несравнимо!

Ако всичко това не ви доставя споменатото удоволствие изходът е един: КАСТРАЦИЯ! И ако трябва да съм съвсем честна това важи не само на женските, а и за мъжките, за да ви/им е мирна главата.

Какво става след кастрацията? Имате спокойни, дружелюбни, неконфликтни животни, които не обезумяват редовно и нямат цял куп здравословни проблеми. Пиометра, рак на млечните жлези, на простата (между другото, знаехте ли, че ние с кучетата сме единствените, които имат простатна жлеза?) все болести, които животното ви може да избегне, ако го кастрирате навреме. Доказано е, че стерилизираните кучета и котки живеят с години по-дълго от некстрираните и боледуват значително по-малко.

Твърди се, че кастрираните животни напълнявали и ставали мудни. Истината е, че: да, поради липса на полови хормони метаболизмът се забавя. Но не е нищо фатално. С малко съкращаване на калориите което спокойно може да е края на всички онези забранени неща помежду храненията животното си остава в чудесна форма. С тази разлика, че ако е мъжки котарак няма да има миризлива урина, ако е мъжко куче няма да бяга всеки път като надуши разгонена кучка, ако е женска котка няма да подивява и да оплаква съдбата си на всеки 3-4 месеца, а ако е женско куче няма да боледува от зловещото възпаление на матката.

С модернизирането на родната ветеринарна медицина кастрацията се превърна в най-простата от рутнните операции дори за женските животни за мъжките предполагам е ясно защо е по-лесна. Операцията трае по-малко от час под пълна упойка и животното се възстановява напълно след около седмица при момичетата, и до два-три дни при момчетата.

Наистина освен ако нямате животно специално купено за целенасочено развъждане не се връзвайте на кварталните приказки (ужас, но съм чувала това и от устата на компетентни ветеринари), че женската трябвало поне веднъж да роди, за да е здрава. По целия животнолюбив свят, а можете да бъдете сигурни че повечето хора в страните на запад обичат животните си толкова, колкото и вие, е прието домашните любимци да се кастрират още на възраст 6-7 месеца при котките и 9-12 месеца при кучета. Острото възпаление на матката и ракът не изчезват като възможности за любимото ви животно и след като роди. Само дето има още и шанс раждането да протече с усложнения и да настъпят големи промени в характера след него.

Така че, вместо да тормозите любимия си приятел или приятелка като не му разрешавате да се подчинява на т.нар. вик на природата, просто спестете на него и на себе си тези мъки. И няма нищо антиприродно и неестествено в това да кастрираш животното си, защото:
1.Животните нямат осъзната сексуалност, или по-просто казано те никога няма да разберат, а просто ще си живеят както живеят извън периодите на сексуална активност; и
2.Какво по-антиприродно и неестествено от това да прибереш в апартамента си един хищник и да го подчиниш на своя ритъм на живот?!
User's Signature

Качена снимка

#15 Потребителят е офлайн   blueocean Икона

 • Терористка
 • Икона
 • Покажи галерията
 • Група: Без дом
 • Мнения: 7895
 • Регистрация: 17-December 07
 • Gender:Female
 • Location:София

Публикувано: 20 March 2008 - 02:04 PM

Да попитам лекарите - кога е препоръчително да се кастрира мъжкия котан? А може и за мъжките кучета. В началото на темата пишеше 2-3,5 месеца, а съм чувала, че е добре да е след навършена година. Защото ранното кастриране пречело на хормоналното развитие, което при мъжките било много важно и предотвратявало болести. Питам за мъжките. Благодаря предварително.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

Качена снимка

#16 Потребителят е офлайн   staato Икона

 • Група: Потребители
 • Мнения: 2
 • Регистрация: 24-September 07

Публикувано: 25 July 2008 - 10:40 PM

Кучето ми не беше кастрирано.Като навърши 14 годинки простата му се увеличи и не можеше да пишка и ака.Към следобед вече повръщаше и падаше.Веднага клиника,снимки,изследване.Последна надежда кастрация.Да ама дали ще издържи упойката.Благодарение на д-р Георгиев "СИН КРЪСТ" кучето ми е живо и здраво и е на 15 годинки.За това колкото по рано се кастрира животинката е по добре.С моята неосведоменост и немърливост щях да загубя най верният и добър приятел.Написах го случая за тези които не се сещат че кучето един ден ще остарее и ако се наложи операция може да не издържи упойката и при най добрия доктор. :mazohist:
Борисова от форума го е написала много добре. :wub:

#17 Потребителят е офлайн   INFERNAL Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 206
 • Регистрация: 16-July 08

Публикувано: 01 September 2008 - 08:08 PM

Ветеринарния ми лекар,казва 4е трябва да кастрирам женската си СЛЕД първото разгонване.Защото до тогава и трябват някакви хормони за развитие...

#18 Потребителят е офлайн   margokk Икона

 • Грънчарско колело
 • Икона
 • Покажи галерията
 • Група: Без дом
 • Мнения: 2756
 • Регистрация: 08-July 08
 • Gender:Female
 • Location:Варна

Публикувано: 26 September 2008 - 08:31 AM

Тъй - четох тук, четох там. Мнения има достатъчно, кога е най-подходящият момент да се кастрира кучката.  Май ще го направя преди първото разгонване. Въпросът ми е как да разбера, кога тя е на път да се разгони, за да я кастрирам. Не вярвам да дойде и да ми каже 1 седмица предварително. ;D
User's Signature

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг

Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg

#19 Потребителят е офлайн   rodegunda Икона

 • планински вир
 • Икона
 • Група: Без дом
 • Мнения: 7045
 • Регистрация: 30-October 07
 • Gender:Female

Публикувано: 26 September 2008 - 08:47 AM

Цитат

Не вярвам да дойде и да ми каже 1 седмица предварително. ;D


А ти пита ли я? Я пробвай, пък може и да ти каже  ;D

#20 Потребителят е офлайн   margokk Икона

 • Грънчарско колело
 • Икона
 • Покажи галерията
 • Група: Без дом
 • Мнения: 2756
 • Регистрация: 08-July 08
 • Gender:Female
 • Location:Варна

Публикувано: 26 September 2008 - 09:09 AM

Е, на около 4 месеца и е доста рано. Въпреки че като я гледам, как се опитва да окупира приятеля ми  ;D А пък и той буквално я носи на ръце. Добре, че не съм ревнива
User's Signature

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг

Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg

 • (24 Страници) +
 • 1
 • 2
 • 3
 • Последна »
 • Не можеш да публикуваш нова тема
 • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни