Възрастен пинчер
Публикувано: 23 August 2007 - 11:08 PM
Здравейте! Съвсем нова съм в този форум, но искам да ви попитам във връзка с проблем, който се наблюдава при моя мини пинчер. Ако тук пишат ветеринарни лекари, бих се радвала, ако ми отговорят. Пинчерът е възрастен, с много сериозна травма от миналата година. Относително се възстанови. След преглед, лекуващият ветеринар установи, че пинчерът страда от сърдечна недостатъчност. Назначи му лечение с Ланитоп. Каза ми да го пие 10 дни, след което да почива 4-5 дни, тъй като препаратът е токсичен. Проблемът е, че в дните, в които почива от лечението, кучето получава нещо, което бих оприличила на гърчове - учестено дишане и сърцебиене, изпъва задни крачета и не може да се движи, зацикля, започва да гледа втренчено...Умишлено го извеждам вечерно време след 22ч., за да не ходи по жегите, има вода през деня, винаги е отворена вратата на терасата, за да му е прохладно...Когато получи тези състояния, не зная как да помогна на животното...Помагайте, моля ви! Тъй като нямам никакъв опит с кучета, животинката я намерих миналата година много тежко ранена и го прибрах. Докторът каза, че е възрастно куче, над 10 години, към 12...Ако някой има опит с такава ситуаци, бих се радвала, ако ми пише. Предварително благодаря на всички отговорили ми.
Публикувано: 24 August 2007 - 10:27 AM
Ланитопа е сърдечен гликозид, който се употребява при нарушения в проводимостта на сърдечния мускул. При други заболявания обаче не е показан. Много важно правило при употребата му е, че не бива в никой случай да се спира изведнъж както правите вие. Последиците от това сте видели. Бих препоръчал задълбочен кардиологичен преглед и след като диагнозата се постави да се назначи адекватно лечение. Такива неща като 10 дни прием , а после 5 дни почивка са смешни, несериозни и говорят за липса на разбиране на проблема и фармакологичните свойства на различните лекарства от лекуващия лекар.

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 24 August 2007 - 10:32 AM
Бих се радвал да Ви помогна,тъй като виждам вашето искренна обич и тревога,но за съжаление нямам достатъчно информация за да дам компетентен съвет.По принцип най-вероятно при вашето куче става въпрос за разширено сърце/дилатация/,но може и причината да е друга.....При лечение с Ланитоп/той обикновенно се използва в комбинация с други лекарства/,не трябва да се спира лекарството,а трябва да се намали дозата до минималната поддържаща такава и пристъпите за известно време ще престанат.За съжаление заболяването не се лекува,а само се забавя процесът.По ново лекарство за лечение на вашето заболяване е Ветмедин,но не е регистрирано още в България.
Публикувано: 24 August 2007 - 10:34 AM
Ланитопа не се приема по такава схема ,може да се пие постоянно ,стига дозата му да е коректна . Има и други лекарства които могат да се използват , но ако крайното решение е ланитоп ,просто го давайте постоянно в правилната дозировка ! Най добре отидете на ветеринар , тук никой няма да ви каже , как точно и в каква доза, още повече ,че това си е сериозно заболяване ,което си иска постояннен лекарски контрол.
Дано, малкия се стабилизира !
Дано, малкия се стабилизира !
Публикувано: 24 August 2007 - 02:15 PM
Цитат
Бих препоръчал задълбочен кардиологичен преглед и след като диагнозата се постави да се назначи адекватно лечение.
А бихте ли ми казали къде мога да направя такива пълни изследвания? Лечението беше назначено след преглед със слушалка, за да му чуят ритъма на сърцето. Преди това правеше такива кризи - учестено сърцебиене, гърчове, изцъклен поглед. И това беше оплакването, с което отидохме при ветеринаря.
Вероятно има значение, че кучето е доста възрастно - видима възраст над 10 години, отиват към 12. Намерих го миналата година на улицата в много тежко състояние. Казаха ми, че и тази порода била доста склонна към сърдечни заболявания. И понеже ланитопът е токсичен, това е и причината да се правят тези почивки между курсовете. Ако трябва да се направят изследвания, къде мога да се обърна за това? Все пак съм начинаещ гледач на животинка, занимавам се с него от 1 година.
Забравих да добавя: преди лечението с ланитоп, се опитвах да му давам някаква храна за сърдечно болни кучета на Роял Канин. Тъй като животното е старо и с неособено здрави зъбки, той трудно преборваше сухата храна. Това беше и причината тя да отпадне като начин на лечение. След прегледа със слушалката, назначиха ланитоп, по 1/4 на ден, 0.1 мг. Тъй като съм ужасно притеснена какво да го правя животинчето, когато получи такава криза, това беше и причината да пиша тук. Изчетох съветите за първа помощ, но не открих нищо адекватно за моя случай. Ще му навредя ли, ако му давам валериан на капки при кризи, докато се ориентирам къде да го заведа на пълни изследвания?
Публикувано: 24 August 2007 - 03:22 PM
" Дозата прави отровата" - всяко лекарство е токсично ако не се дава правилно. Милиони хора и животни живеят години приемайки ланитоп и за тях той е животоспасяващ. Не знам откъде сте, за да ви дам насока къде да отидете на преглед, но и не очаквайте без да съм го прегледал да ви дам насока какво да правите, още повече че става въпрос за сърдечен проблем.

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 25 August 2007 - 09:49 AM
Цитат
Не знам откъде сте, за да ви дам насока къде да отидете на преглед, но и не очаквайте без да съм го прегледал да ви дам насока какво да правите, още повече че става въпрос за сърдечен проблем.
Oт София съм и очаквам препоръка за някакъв добър ветеринар, който да види този кардиологичен проблем, а не да ми назначите виртуално лечение. Сам казахте, че трябва да се направят изследвания, но аз не зная къде се правят такива, за да заведа животното там. Всъщност дори не зная какви изследвания се правят на животно, за да се установи дали има кардиологичен проблем.
Публикувано: 28 August 2007 - 09:56 AM
Цитат
[Oт София съм и очаквам препоръка за някакъв добър ветеринар, който да види този кардиологичен проблем, а не да ми назначите виртуално лечение.
В кабинет "Зооландия" в Редута, ул."Иларион Драгостинов" 45 ; тел. 9717030 - има добър специалист кардиолог и са много внимателни. Препоръчвам ги горещо - те се грижиха отлично за предишното ми куче, имат и необходимата апаратура за изследвания на сърце.
А за гранулките - може да се разкисват в топла вода или бульон без сол, за да може да ги яде . Успех!

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!
Публикувано: 28 August 2007 - 01:17 PM
При хората (а предполагам, и при кучетата) дигиталисовите производни се прилагат постоянно. Не се спират за "почивки", защото рискът от инцидент в паузите е голям - сама виждате какво става.
Може да се разсъждава дали ползата (лекарството е животоспасяващо и значително подобрява качеството на живота на пациента) е по-голяма от вредата (т. нар. токсичност). Но в огромната част от случаите дигиталисовият препарат се назначава от лекаря и по този начин се удължава живота на пациента - както казва Д-р Коко, милиони го взимат, защото иначе...лошо...
Успех с пинчерчето.
Може да се разсъждава дали ползата (лекарството е животоспасяващо и значително подобрява качеството на живота на пациента) е по-голяма от вредата (т. нар. токсичност). Но в огромната част от случаите дигиталисовият препарат се назначава от лекаря и по този начин се удължава живота на пациента - както казва Д-р Коко, милиони го взимат, защото иначе...лошо...
Успех с пинчерчето.
Страница 1 от 1

Вход

Горе
Цитиране +