Привет на всички. Имам женска йоркширка на 3 години и вече 3 лета треперя с тази дирофилариоза. Не й е слаган никога инжективен ивермектин, нито й е даван празимек. Караме го на Адвантикс и бебешки репеленти, вкъщи постоянно е затворено, вечер я ограничавам от излизане когато започнат да хапят гадовете. Изобщо голяма "превенция" пада, но знам че е крайно недостатъчно. Консултирала съм се с няколко ветеринари и само един ми препоръча ивермектин, останалите ми обясниха колко натоварващо било за черния дроб на кучето и ми препоръчаха да редувам адвантикс с адвеокейт, което не искам да правя, защото Адвокейт не предпазва от кърлежи, а и не смятам, че третиране през месец е на 100% пълноценна превенция. Комбинация каишка+пипета също съм чела, че не е препоръчително, особено когато активните в-ва са различни. Това, на което се спрях за лятото е препаратът Heartgard
http://www.1800petme...-prod10002.html Според докторите, които посещаваме сега, продуктът е много добър, те също го давали на кучетата си, но не и в клиниката, защото няма внос за Бг(предполагам и разрешително) Обаче това, което ме притеснява, че този препарат не покрива тениите. Според ветовете, ако не давам на кучето сурови вътрешности и обезпаразитявам редовно за бълхи, нямало никакъв проблем, кучето нямало как по друг начин да се зарази, но на мен ми е притеснено и все още не мога да реша. Никога не сме имали бълхи към момента, но какво ми гарантира, че някоя приходяща няма да я ухапе Thinking Ще се радвам на съвети и препоръки за профилактика .