При последното ми пътуване до България му купих за следващия месец Fypryst. Вече не знам какво да очаквам...
Днес четох за етеричните масла, бих искала като превенция да използвам и тях, но не знам как биха се отразили в комбинация с неизвестната каишка (май ще се откажа от нея) и Fypryst. От прочетеното разбрах, че за кърлежи най-ефективни са маслата от чаено дърво, здравец, мента, хвойна, лимон (не се препоръчва за кучета) и лимонена трева (цитронела). За комари: евкалипт, лимонена трева (цитронела), карамфил и лимон (не се препоръчва за кучета). Може и да пропускам някое, но това съм си записала, а за съжаление не запазих линковете :( Всички етерични масла се препоръчва да се разтварят в базово масло. За базово се препоръчва бадемовото масло или натурален зехтин. Не знам при животните как е, но аз миналата година опитах върху себе си карамфилово масло добавено към обикновен зехтин против комарите и мога да кажа, че имаше добър резултат.
С комарите за сега нямаме проблем, но кърлежите са...

Имам и въпрос относно вътрешното обезпаразитяване. При първото ни посещение при вет Макс беше на около 26 дена. Доктора му даде Procox и каза, че е добре в началото да се направи курс 4 пъти през две седмици. Изкара голямо количество червейчета. Следващия път (25.04) си позволих лукса да го закарам при същия доктор, в София и пак му даде Procox . За третото обезпаразитяване нямах възможност да пътувам и го заведох при местен (гръцки) доктор. Даде ни хапче Caniworm plus за до 10 кг, а Макс беше около три и половина. Каза да му дам половината на 12.05 и другата половина на 14.05. След две седмици се повтори същото, половин хапче на 26.05 и другата половина на 28.05 (тогава Макс беше малко повече от 5 килограма). След първата пастичка не е имало червейчета или други видими паразити. Въпроса ми е след толкова много медикаменти... кога да дам на кученцето отново хапче за вътрешно обезпаразитяване? Както казах, в понеделник ще ходим за трета ваксина, ще го водя в Петрич, при трети доктор. На гръцкия вет не бих се доверила отново (поради много причини), а до София ми е невъзможно да пътувам (Макс също се изморява от дългите пътувания). Иска ми се обаче да имам информация преди да отидем, ако реши и този път да му даде хапче бих искала да откажа (но обосновано).