Померан-Говорилня обсъждаме нашите любими помчовци
Публикувано: 13 October 2008 - 03:59 PM
Публикувано: 13 October 2008 - 04:40 PM
За малко информация,в Созопол не бяхме първите дни с ранг на изложбите ЦАЦ.Бяхме следващите два дена на ЦАЦИБ,ако двама чужди съдии раздават подарци титли какво говори за имиджа на българската Републиканска Федерация която е организатор на изложбите в България.Пък и какво ще си помислят чуждите изложители.
А пък и сигурно Елизабет получи оценка мн.добър а не поне отличен за успокоение на другите собственици на померани.
Цитат
Само се върнете няколко коментара назад или по добре се разгледайте в къщи за да установте комената покривка на Фифи в задната част еднакво дългали е като гривата.
Имам чувството че само и само да сте наобратно на нашето мнение не осъзнавате че вие започвате,да приказвате глупости и да травмирате излишно хората.
Така наречената хипервитаминоза/витамини в повече/ е не по малко опасна от липсата на витамини.Тоест даването на витамини в повече особенно за такива малки и крехки същества не е бозобидно мисля че не мястото тук да обясняваме подробно до какво води това.Повечето хора си мислят че с даването на витамини всичко се оправя или поне няма да навреди.Но попитаийта които и да е ветеринар и той ще ви отговори същото.
Никога не е ставало на въпрос но аз и съпругът ми не само гледаме тези пухчовци,а сме със зооинженерно образование което е пет гдини изучаване на генетика,развъждане,част от ветеринарната медицина и още около 40 подобни науки така че това което пишим тук не са врели -некипели а се базира на някакви знания и опит.
В момента на пазара с кучешки храни има толкова качествени ,че ако кучето се храни с тях няма да има нужда от допънително даване на каквото и да е било.Зад тези храни стоят цели институти с опитни развъдници които се грижат в храната да има всичко нужно,отдавна отмина времето на кучешките попари.Но не става въпрос за всички кучешки храни а само за определен.
Но Top Gun искаш за твое ,а и на други успокоение заведи кученцето на ветеринар.
А що со отнася до видът на козината в задната част при различните линии померани в беешка възраст бих помолила Сеска и Камелия да споделят техния опит защото те имат наблюдения върхо доста кученца в различна възраст :blink:
Между временно мого благодаря за отговора на Сеска и изцяло заставам зад ного :blink:
Публикувано: 13 October 2008 - 05:26 PM
Цитат
Като допълнение на казаното от мен мога само да добавя няколко снимки на моята Ирида. На първата снимка е на 4 мес. и 2 седмици и изобщо няма добра козина. Следващите снимки са от тези дни, вече е на 9 месеца и мисля, че съвсем не изглежда зле за възрастта си. Снимките са правени без предварителна подготовка като къпане, ресане и козметика. Това развитие на козината е характерно и за много други кучета, но има и такива, които почти нямат такъв драстичен период на смяна на бебешкия пух с постоянна козина и си остават облечени. Но пак казвам че развитието на всяко кученце си е строго индивидуално.
Публикувано: 13 October 2008 - 07:33 PM
Публикувано: 13 October 2008 - 08:07 PM
Публикувано: 13 October 2008 - 08:14 PM
Публикувано: 13 October 2008 - 08:34 PM
Публикувано: 13 October 2008 - 10:26 PM
:rolleyes:
Ричко си е съвсем нормален и в ред,и моят Тино искаше повечко рессане като беше бебе,но сега има такава козинка -чудо.Малко ни куца прическата ,ама си нямаме фризьор ...ако има някой желаещ да се обажда.
Пък и не се тревожи,пиете хубави витамини и го храниш добре,просто е въпрос на време и грижи.Сега като почнете разходките ще е много добре за козината,ще може да диша кожата и да се развива космената покривка.
Относно изложбите голяма закачка стана пак,всеки който има оценка има право да и се радва и да е горд,как и защо е дадена друг е решил.Това не омаловажава факта ,че всички се грижим за кучетата си възможно най-добре.
Друг е въпроса за разликите в изискванията на всеки стопанин,но това си е много личен момент.
:wub:
Публикувано: 14 October 2008 - 07:59 AM
Публикувано: 14 October 2008 - 09:27 AM
Публикувано: 14 October 2008 - 10:45 AM
Аз мога да кажа за себе си следното -
1.По въпроса за новото куче от Софи- аз очаквах нещо ,различно от това ,което е на снимки, но това не означава, че моето мнение трябва да е валидно за Ани -те искат тази линия и работят в такава насока.За мен Анди беше близък до идеала ми за померан- очаквах това бебе да е подобно на Анди.
2.Минавам практики за съдия на 5 група- европейски шпицове- по стандарта на ФСАЙ помераните са със същия стандарт както останалите шпицове,защото са най-малките шпицове от всички.Обаче в реалността те вече се различават външно, особено в главата и пропорциите и от другите шпицове.Освин това ,поради нелоялното развъждане и смесването им с миниатюрния шпиц-и той взе да прилича на померанския шпиц.Значи стандартът вече е редно да се промени и това стана ,според мен в лоша насока- допускат се липси на премолари-това за мен не е добре.Значи умалява се устата,куче без зъби не се храни както трябва -значи клони към групата на Компаньоните, а то все още не такова- Померанът е в групата на Северните кучета-те са работни.Или мястото на померана е в той-породите или стандарта трябва да се спазва и отклоненията от нега да се наказват.Или стандартът трябва да се промени.
3.Не обичам малки кучета- когато ми се обаждат хора и искат възможно най-малкото куче винаги казвам,че малкото куче създава ГОЛЕМИ проблеми- то винаги остава проблемно дете.Иска супергрижи-не всеки може да ги оказва и в резултат малките страдат.
4.Няма човек който да произвежда и развъжда само шоу качество, а вече знам че шоу кучетата не винаги стават за майки, и за развъждане по ред причини.А какъв е смисълът да имаш шоу качество,което не може да се продължи в поколението ?Защото не може да създаде такова?Имам такава супер кучка-DOCHLAGGIE DRESS ME UP-ние с Мариана все още не сме сигурни дали тя някога ще има кученца-е и какво полза от това ,че тя е в супертип?
Защо трябва да се обиждаме?
Ако Ани иска да работи така - нека да работи и да и пожелаем успех!
Ако Мерлинс не са съгласни с нея- това е тяхно право и те са изстрадали на гърба си-напатили са се от дребни кучета, и от кучета които създават проблеми-значи нека да уважим тяхното мнение-те вървят по техния си път в развъждането.
Що се отнася до съдията ,който бил подарил на някого нещо- сами си отговорете на въпроса-що за съдия е той и искате ли той да Ви подари нещо на Вас или искате да си го заслужите ?!Ако искате да Ви правят подаръци- ок, ако си ги заслужавате -с пот на чело и много труд - също ок,това е ваше решение.За мен не е приемлив такъв съдия, а за вас -всеки сам да си отговори- големи хора сме.
Имам супердребно бебе-от DOCHLAGGIE DORABLE DOLLY X CHAR'S SWEET THING DODDY- това е OK BOSS A MIRACLE OF JAZZ(KIWI)- кръстено е на първите букви на хората ,които му дадоха шанс да живее-това бебенце живее 2или 3-ти живот- майка му се отказа от него след операцията, спря и млякото, ако не беше куче на мой познат, това бебе щеше да е мъртво.След което направи хипогликемични шокове и го вадиха от онзи свят 3 пъти,в резултат на това му падна изцяло козината и когато дойде при мен да си го отглеждам приличаше на ощипано голо пиле, с козина само на главата и петите.Чак сега това бебе заприлича на кученце -не коментирам,колко пъти го отписвах и колко труд и нерви съм хвърлила в хранене и отглеждане, и питам -колко такива кученца имам сили да отгледам??!?!И майка му може да роди още само 2 пъти с операция- а тя е дребно куче и определено за мен е шоу качество- а сега да си говорим ли пак за шоу качество само като такова или да говорим за развъждане на шоу качеството ?
Вместо да се караме, предлагам да си гледаме работата и да работим в името на нашите любими кучета- за мен това са помераните и желия на всички успех в развъждането им!
Има само един фактор ,който поставя всичко на полагаемото му се място- това е времето.То ще си покаже.
Публикувано: 14 October 2008 - 11:04 AM
Какво значи ,,слаба,, козина не знам, но как и кога започва да подменя козината си бебето зависи от лините ,които носи и те са доста различни.Имам бебета които сменят козина след 5 месец, а други след 7-зависи кои са родителите.
За мен бебешката козина няма значение, важни са майката и бащата,защото щом се подмени бебешкия косъм ,вече приличат на родителите си.Бебешкия косъм винаги пада и се подменя-не остава и не запазва качеството си.Пример за това е ,че няма възрастен померан с бебешки косъм-Ранди имаше косъм като бебе в кафяв цвят, с текстура на овча козина, който не само се подмени като текстура,но и напълно като цвят-от кафяв стана оранжев сейбъл и то много тъмен.
Никога не съм давала витамини за козина, освен на плешивото бебе КИВИ ,който в момента има супер качествена козинаи вече не пие витамини.Но той беше страхотен проблем.
Козината при померана е генетично обусловена-или я носи от родителите си или не я носи -също от тях зависи.
Витамините помагат при смяната на козина за да и помогнат да расте,но трябва да се приемат още преди линеенето да започнеи да се пият 2-3 месеца докато то свърши-ако се налага.
Всички шпицове имат период на растеж,който американците наричат ,,monkey stage" , в развъдника DAMASCUSROAD има дадени примери как едно куче се променя в дадените етапи на растеж и колко различни са те.
Ако човек не познава породата той може да не знае много специфики на нейното развитие и това е един от способите да ви излъжат от зоомагазинити, продавайки ви малки и миниатюрни или кой знае какви шпицове за померани.
Хората не могат да разберат ,че
1.Когато някой развъжда той си купува най-доброто възможно качество /това винаги е скъпо/
2.Няма начин , при кучило от 1-2 -3 бебета, да не си запазиш най-доброто за теб или да пратиш бебето да се продава в магазин - НЯМА НАЧИН/освен че е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО ОТ ФЕДЕРАЦИЯТА,която и да е тя - за да се ограничи препродажбата на кучета и високата им смъртност/
3.За всяко кученце искам да знам - при кого ще живее и как-за да знам ,че го обичат.
И ако ще да гледам порода,която ражда по 15 бебета наведнъж , пак няма да ги дам в зоомагазин.Просто ще имам само по едно кучило в годината.
Публикувано: 14 October 2008 - 04:08 PM
Публикувано: 14 October 2008 - 06:45 PM
Съжаляваме всички за загубата ти и за хубавото куче,но всеки си има любимец и го обича,не обиждай така хората.Нямаш ти най-страхотните кучета на света.
Дайте да спазваме уважението тук и да не се плюем и величаем.
Ама то тук всички са много активни само като има скандал....ужас
Публикувано: 14 October 2008 - 07:11 PM
Публикувано: 14 October 2008 - 08:04 PM
Вие вместо да се хвалите с подобно огромно и вече смешно самочувствие вземете малко по-добре да се замислите не над това колко са ви страхотни и невероятно неповторими кучетата,а над малко по-нормални и земни неща.
Как не ви е срам да се изказвате по този начин ,хапейки хората ,в следващ момент да говорите колко сте човечни,изстрадали и прочие латино сценарии и в трети момент да очаквате ,че някой оттук ще ви посрещне постовете с радост и удовлетворение от написаното.
Това е ваша трагедия,на която всички ние от простолюдието съчувствахме от сърце и с разбиране.Но явно не беше достатъчно за ваши височества.
Еми простете за наивността .....Не бяхте писали много време тук,поради същите причини за които ще спрете да пишете пак.Уверявам Ви ,че тук никой освен вас не вдига подобни скандали ...да не говорим за други неща,че навлизаме в доста дълбока и опасна темаи наистина ще се изпокараме жестоко.
Публикувано: 14 October 2008 - 08:51 PM