Публикувано: 14 October 2008 - 10:45 AM
Чета постингите и не мога да приема това,че чуждото мнение не се уважава- всеки си има собствен компас, който би трябвало да го води в развъждането натам, накъдето той иска да върви- една изложба ,три изложби нищо не значат, ако сам не знаеш какво искаш да гониш и какви са твоите цели.Един съдия може да те ощети или да ти подари оценка, но ако сам не знаеш какви са недостатъците на твоето куче- а ВСЯКО куче и коте има недостатъци, идеалното куче или коте не се е раждало досега,това щеше да значи всички да са еднотипни, а те не са,та ако сам не си знаеш недостатъците как ще ги прикриеш и как ще представиш своето куче от най-добрите му страни?
Аз мога да кажа за себе си следното -
1.По въпроса за новото куче от Софи- аз очаквах нещо ,различно от това ,което е на снимки, но това не означава, че моето мнение трябва да е валидно за Ани -те искат тази линия и работят в такава насока.За мен Анди беше близък до идеала ми за померан- очаквах това бебе да е подобно на Анди.
2.Минавам практики за съдия на 5 група- европейски шпицове- по стандарта на ФСАЙ помераните са със същия стандарт както останалите шпицове,защото са най-малките шпицове от всички.Обаче в реалността те вече се различават външно, особено в главата и пропорциите и от другите шпицове.Освин това ,поради нелоялното развъждане и смесването им с миниатюрния шпиц-и той взе да прилича на померанския шпиц.Значи стандартът вече е редно да се промени и това стана ,според мен в лоша насока- допускат се липси на премолари-това за мен не е добре.Значи умалява се устата,куче без зъби не се храни както трябва -значи клони към групата на Компаньоните, а то все още не такова- Померанът е в групата на Северните кучета-те са работни.Или мястото на померана е в той-породите или стандарта трябва да се спазва и отклоненията от нега да се наказват.Или стандартът трябва да се промени.
3.Не обичам малки кучета- когато ми се обаждат хора и искат възможно най-малкото куче винаги казвам,че малкото куче създава ГОЛЕМИ проблеми- то винаги остава проблемно дете.Иска супергрижи-не всеки може да ги оказва и в резултат малките страдат.
4.Няма човек който да произвежда и развъжда само шоу качество, а вече знам че шоу кучетата не винаги стават за майки, и за развъждане по ред причини.А какъв е смисълът да имаш шоу качество,което не може да се продължи в поколението ?Защото не може да създаде такова?Имам такава супер кучка-DOCHLAGGIE DRESS ME UP-ние с Мариана все още не сме сигурни дали тя някога ще има кученца-е и какво полза от това ,че тя е в супертип?
Защо трябва да се обиждаме?
Ако Ани иска да работи така - нека да работи и да и пожелаем успех!
Ако Мерлинс не са съгласни с нея- това е тяхно право и те са изстрадали на гърба си-напатили са се от дребни кучета, и от кучета които създават проблеми-значи нека да уважим тяхното мнение-те вървят по техния си път в развъждането.
Що се отнася до съдията ,който бил подарил на някого нещо- сами си отговорете на въпроса-що за съдия е той и искате ли той да Ви подари нещо на Вас или искате да си го заслужите ?!Ако искате да Ви правят подаръци- ок, ако си ги заслужавате -с пот на чело и много труд - също ок,това е ваше решение.За мен не е приемлив такъв съдия, а за вас -всеки сам да си отговори- големи хора сме.
Имам супердребно бебе-от DOCHLAGGIE DORABLE DOLLY X CHAR'S SWEET THING DODDY- това е OK BOSS A MIRACLE OF JAZZ(KIWI)- кръстено е на първите букви на хората ,които му дадоха шанс да живее-това бебенце живее 2или 3-ти живот- майка му се отказа от него след операцията, спря и млякото, ако не беше куче на мой познат, това бебе щеше да е мъртво.След което направи хипогликемични шокове и го вадиха от онзи свят 3 пъти,в резултат на това му падна изцяло козината и когато дойде при мен да си го отглеждам приличаше на ощипано голо пиле, с козина само на главата и петите.Чак сега това бебе заприлича на кученце -не коментирам,колко пъти го отписвах и колко труд и нерви съм хвърлила в хранене и отглеждане, и питам -колко такива кученца имам сили да отгледам??!?!И майка му може да роди още само 2 пъти с операция- а тя е дребно куче и определено за мен е шоу качество- а сега да си говорим ли пак за шоу качество само като такова или да говорим за развъждане на шоу качеството ?
Вместо да се караме, предлагам да си гледаме работата и да работим в името на нашите любими кучета- за мен това са помераните и желия на всички успех в развъждането им!
Има само един фактор ,който поставя всичко на полагаемото му се място- това е времето.То ще си покаже.
OK BOSS
Kennel & Cattery
Pomeranians;Exotics & Bengals