Померан-Говорилня обсъждаме нашите любими помчовци
Публикувано: 21 January 2009 - 11:34 AM
това не е нормално бе хора,той ще стане дядо докато може да има жена... :rolleyes:
Публикувано: 21 January 2009 - 12:30 PM
Подадохме молби няколко развъдника, да ги разгледа УС и да гласуват да се свали поне на 15 месеца- не че и това е безмислица ,но няма да се учудя,ако решението им стане 24 месеца например-така е при немските овчарки!
У нас всичко може! :huh: :huh:
Дано все пак някой се вслуша в гласа на разума!
Според сегашния правилник възрастта за заплождане е 20 мес.за мъжкия, и 15 мес. за женските.
Женските кучета - кучета ги яли, а виж мъжките се развивали по-бавно/знам аз, умствено си е така/и ги чакаме да съзреят/или узреят/ да 20 мес.
Това ,че моят Киви на 7 мес.скача като скакалец около женските и прави възвратно-постъпателни движения като луд - нищо не значи- може да иска,но трябва да узрее.
Не се толерира ранното узряване, както и опити да се ускори узряването чрез оставяне недозрелия плод на слънце и т.н. ;D ;) :blink: :huh:
Публикувано: 21 January 2009 - 12:34 PM
Публикувано: 21 January 2009 - 12:37 PM
И бих го приела за женските по-скоро, но НЕ И ЗА МЪЖКИТЕ.
Не вярвам,и нямам доказателства- а повярвайте ми търсих,че раннато еякулация уврежда или забавя растежа или физическото състояние на кучето.
Ако няма достатъченброй живи и узрели сперматозоиди- просто няма да има бебета.
В замяна на това тази забрана ми съкращава годините разплодна способност на мъжките, и ме кара да прескачам или да правя връзки, които са второстепенни по значение, т.к. чакам моето куче да съзрее.
Публикувано: 21 January 2009 - 12:40 PM
Публикувано: 21 January 2009 - 12:44 PM
Публикувано: 21 January 2009 - 12:50 PM
Мъжките обикновено са малко по-дребни от женските, но товазависи и от линиите които стоят назад.
600 гр.за 50 дневно бееб ми се вижда много добро тегло.
Давайте основно суха храна Junior, за мини-породи.Ако трябва -минерални добавки и витамини - според нуждите, съветвайте се с ветеринарен лекар.
Ушите -при мен никога не е имало клепнали уши,но знам ,че понякога става -ако са много дебели хрущялите или са много космати, или калция не е достатъчно-може и да са клепнали.
За ушите - питайте собственика на родителите-те знаят какви са били те като бебета и как се развиват техните линии.Предполагам,че те най- точно ще могат да отговорят.
Дайте снимки - ще се радваме да Ви видим!
Публикувано: 21 January 2009 - 01:17 PM
Публикувано: 21 January 2009 - 01:27 PM
За женските ,да има логика да се изчака докато са наистина готови за раждане ,ама на мъжкият какво му пречи,дето се вика то само си иска след определена възраст (мъж ;D)
А добре,ако примерно направиш връзка с твое куче и женска чужденка?
Публикувано: 21 January 2009 - 02:45 PM
Jujolinka-Wеlcome in Absurdustan!
В Сащ работят с мъжките след навършване на 1 година и вижте на какви светлинни години са !
А ние- така ни се пада -чакаме да узрее,това дето си е ясно кога е узряло.
Правих спермограма на Ранди преди 4 месеца- пълзят,,гадинките,, вътре и си чукат главите -къде са момите!
Но не- в клуба се казва - Имаме правила, който не желае да се съобразява с тях, да си търси къде го устройва!
Не че само УС е крив- там има хора ,които знаят за какво става дума.
Аз обаче не мога да забравя, защото го приех лично,че след като внесохме молби да се преразгледат тези 20 м и да се намалят на 15, една дама ми каза,,Това ми намирисва на печалбарство,,!
Това е !
Да са ми живи и здрави ,,печалбарчетата,, ,които ми раждат по 1-2 бебета и заедно ги гледаме до 3-4 че и до 5-6 месеца!
Дай боже всекиму!
Добре,че си обичам кучетата и породата!Иначе- както са казали хората-,,Пътища много.....,,
Дано успеем да се преборим!Нека сме позитивни!
С чужда женска нямаш проблем - в другите федерации ,където ще е женската евентуално не чакат мъжкия да ,,мухляса,, и нямат това изискване.
Ако обаче ти заплодиш вън с куче под 20 мес.не мисля,че ще ти се разреши връзката-но все пак не мога да съм 100% убедена-това е казус.
Трябва предварително да се разучи въпроса.
Публикувано: 21 January 2009 - 03:26 PM
Публикувано: 21 January 2009 - 07:26 PM
Цитат
Здравейте! Честито ви кученце! Да ви е жива и здрава! Радвам се, че ще има още едно пухче във Варна. А вашето момиченце от къде е, във Варна ли е родена?
Относно месеците за разплод мога да кажа, че в Германия мъжкият се развъжда след 14-тия му месец, породата е немска и мисля, че е редно това да се вземе в предвид от клуба. За Русия е 12 месеца и като гледам кучетата им са все по-хубави с всяка година, не виждам да са пострадали от ранната си възраст за разплод. А в Бг йоркитата се развъждат на 13 месеца, чихуатата на 15, питам аз, да не би померана да е по-голямо куче или е бавноразвиващо се. :huh:
Публикувано: 21 January 2009 - 08:11 PM
Или може би това решение на някой си човек е базирано на дългогодишни медицински изследвания,наблюдения и констатации?Много странно , ако ще има клуб,нали членовете сами решават по какви правила ще се работи,естествено съобразено с по-голямата организация.
Ако може някой да ми обясни смислено,ще съм благодарна. ;)
Публикувано: 21 January 2009 - 09:36 PM
Нека и аз се включа по темата. В БГ винаги е било така големите световни проблеми за нас са лесни и решени (уж!), а въпросите, които са ясни за всички по цял свят ее там вече имаме друго мнение! Идеята е да сме напук на всички. По същия начин стои явно и въпросът с развъждането. Правилна е идеята, че трябва да се поучим от по-възрастните. В този смисъл поне от хората, в чиято страна тази порода се е зародила, а не да си измисляме правила, за които най-важното няма дори ясен отговор ЗАЩО това е решено по този начин. И наистина, какво означава думата клуб? ако потърсим в тълковния речник, става ясно, че клубът е място с цел СЪВМЕСТНО взимане на решения тъй като по правило повече глави мислят по-добре от една. Е, в БГ обикновено мисли една глава и то дори не е много ясно мисли ли изобщо....
Публикувано: 21 January 2009 - 09:58 PM
Цитат
Не знам дали е смислено,но аз си го обеснявам така:
**Покрай сухото гори и мокрото**
Понеже северните породи са къснозрели и померана трябвало да е така,нищо че не може да се равни 2кг куче с 40кг -физиологичните процеси са значително различни.
Това за мен е да се сравнява заека и бика.
А що се отнася дали може един померан да се размножава-често женските се разгонват на 6-8месечна възраст,а мъжките вече произвеждат зрели сперматозоиди.
Негласно правило е да се ограничава размножаването на всички кучета,независимо от порода и произход с всякакви правила и норми.
В крайна сметка страда подбора на померани,които са бъдещето на породата,
проста сметка-женски померан,ражда от втората до седмата по един път в годината /по правилник/ средно по 2 малки т.е.максимум-10 толкова ,колкото
друга порода в едно кучило.Как тогава да продължат породата най-добрите екземпляри?!
Не зная дали това може да се промени.Мисля ,че американците са го решили
по най-добрия начин и за това резултата им далеч- не е лош.
**Как ще ги стигнем,а и задминем дори**!!?

http://www.merlinspom.com
[url="//https://www.facebook.com/photo.php?fbid=694626657604638&set=pcb.694629704271000&type=3&theater%5B/url]
Публикувано: 21 January 2009 - 10:13 PM
Много от нас живеят в провинцията, но мисля,че е жизнено важно всички ,които подкрепяме идеята,че е нужна промяна, за доброто на породата,да направим писмено молба до УС - да се зачетат нашите желания.
На последното ОС на 14.12.такива молби подадохме развъдниците:
Фокси Ноуз,Оркид ин Блосъм, ДжулиВел,ОК БОСС.
Ани от Бургас също искаше да се включи - но нямаше време.
Обаче- това ще се решава тепърва -УС имат събиране на 29.01- не знам дали тогава ще го обсъждат, но моля всички колеги,които искат да напишат молба за снижаване на възрастта и да го адресират по е-меал до УС-мисля,че да сме единни ще помогне.
Ако ви трябва е-мейла -той е в сайта - на Иван Димитров или на който искате от УС.