Публикувано: 22 January 2009 - 11:31 PM
Това с агресията е възможно според мен , само ако стопаните са позволили на кучето да ги ,,води,,.
Т.е.ако померанът проявява агресия- то тя обикновено е показна-,,Чакай да видя дали те е страх!,,.Ако това поведение се поощри,то се закрепва поведенчески като желан модел и после може наистина да стане някоя беля.
Моята Топпи-обожава да върви по улицата зад някое дете, и внезапно да излае зад гърба му без то да подозира-и като детето подсочи- тя почва да лае и да скача на място- Вижте ме каква съм!
Аз обаче не ги обичам тези работи, като има деца си имам едно наум и като я видя,че с мило изражение на муцката се строява зад някой нискостеблен гражданин, веднага и разбивам мераците.
Досега не съм срещнала злобен померан, но породата е доста специфична, кучетата са много интелигентни и ако им се позволи-могат да те водят за носа като нищо. ;) ;) ;D
Има померани/около 90%/които са много дружелюбни с всеки, дорис непознати, но според мен 10% от помераните не са така отворени с непознати хора, не обичат всеки да ги докосва, пазят се, или са ревниви към стопаните си- т.е.могат да отреагират според ситуацията и да не дадат да ги галят, а да ръмжат .
Джаки и Пами- австралийската ми двойка, са много специфични- до мен могат да вървят без повод, гледат ме в очите и не се отделят,ако чужд човек се наведе към тях -или избягват контакта или се скриват зад мен и със ситни стъпчици се държат на 10 см разстояне от ръката,която иска да ги гали.
А в къщи могат да се доближат до непознат гост, дават да ги докосват, но си имат лично пространство и определено са недоверчиви.
Даже когато Ранди и Додди спорят за нещо,спорът е по-скоро слюнкоизразходване отколкото агресия.
Всичките ми померани обожават къпането , мисля ,че усещането за чистота след баня им е много приятно, много са послушни-едва ли не сами подават гъбата и сапуна!Със сешоара им е малко трудно- ако не внимавам могат да бъдат издухани, но като цяло - всичко е ок-докато стигнем до рязането на нокти- аз режа-те пискат, и ми спира сърцето- да не съм порязала живец/уви и това се е случвало-лепим го веднага със специална пудра/, но общо взето в останалото поддържане няма проблеми.
Ако човек добре си познава кучетата- а би трябвало да е така, не е трудно да се предвиди каква реакция може да се очаква в определена ситуация, и ако трябва -тази ситуация да не се допуска.
Като цяло помераните са чудесни кучета за компания, и за деца и за възрастни, обичливи ,интелигентни, усмихнати,слънчеви ,чаровни...забравих да кажа и много красиви!
OK BOSS
Kennel & Cattery
Pomeranians;Exotics & Bengals