Dog.bg Форуми : Разстройство при смесване на храните

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Разстройство при смесване на храните

#1 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 September 2007 - 09:28 AM

Храня моите кучета с Роял канин, но отвреме на време им варя пиле с или без ориз, и го смесвам с гранулите. Давам само месото, без кожа и без кости. Забелязала съм обаче, че на другия ден след такова хранене шелтито получава разстройство (понякога, не винаги)

Намерих това изказване в един друг форум:

Цитат

Относно добавките на месо и прочие към сухата храна, това е абсолютно излишно, даже бих казал неправилно. Микрофлората в стомаха на кучето се "настройва" за обработка на определен вид храна и смяната или честото смесване водят до разстройства и проблеми. Ако храните с качествена храна (супер премиум) няма нужда от никакви добавки.

Доколко е основателно горното твърдение ?
User's Signature

Аnimals fans and friends are what keep this board alive !!!

#2 Потребителят е офлайн   emetic Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 September 2007 - 10:58 AM

Не точно. Аз храня изцяло на месо - пилешко и телешко, готвено + добавки от разстителен произход. Случва се чат пат да давам суха храна - като не съм в къщи за повече време примерно. Та след като са яли ройал канин и следващото хранене им е нормално винаги се разхлабват. Всъщност аз вече не им давам, смених с по обикновенни марки и вече не се разхлабват в този период. Последно имах много лош опит - давах на захранващо се малко котенце на около 25 дни накиснат ройал канин за малки котенца и след това 2 дни се опитвах да спра адско разстройство. Вдигам котето и от дуперо му струйка, какво повече да разказвам. Оцеля котенцето и след 2 дни на пилешко вече всичко си е наред, но определено качеството на ройал канина много е паднало.

#3 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 September 2007 - 11:10 AM

Нямам оплаквания от роял канина, а и въпросът ми беше друг -
защо се получава разстройство след смесено хранене (гранули с месо) ?
User's Signature

#4 Потребителят е офлайн   sad eyes Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 September 2007 - 10:41 AM

Аз ползвам същата храна и за котките си на 9 и 13 години и за кучето. Захранвала съм доста котета с формула стратър и след това с китън ,тъй че мнението за разстройството на котето ще го подмина без коментар.
Сара-кучето също много обича ориз с месо затова едното хранене е само това , а другото гранула.Месото е или пилешко бяло месо или телешко. Не съм имала подобен проблем като вашия. Преди слагах гранули в ориза с месото- Сара определено не харесва комбинацията,предпочита си ги сухи, но мисълта ми е, че и при смесен прием не съм наблюдавала проблем. На същото хранене и без стомашни разстройства са и други 2 кучета,които живеят на вилното ни място. Може би е индивидуално при вас.

#5 Потребителят е офлайн   twoofo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 13 September 2007 - 02:42 PM

Всъщност това сме го обсъждали и в този форум. Мисля, че в темата за храненето от ден първи.... Твърдението там е същото

Цитат

. Микрофлората в стомаха на кучето се "настройва" за обработка на определен вид храна и смяната или честото смесване водят до разстройства и проблеми.
Не е задължително да се "разстрои" стомахът, но е вероятно, особено при по-чувствителен стомах. Няма общо с качеството на храната, нека не коментираме и тук коя марка храна е колко качествена. Добавките разклащат съотношението на хранителните вещества в гранулираната храна (в случай, че храните и с гранула и с готвено, или прясна храна), така и усвояването им вече не е същото.
Надявам се все пак и някой от "нашите" лекари да изкаже мнение.
User's Signature

Качена снимка

"Money will buy you a pretty dog, but it won't buy the wag of his tail"

#6 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 September 2007 - 04:49 PM

Аз съм чела, че е вредно да се редуват храните, примерно 1 ден готвено, 1 ден гранули, и че ако даваме някакъв месен продукт, е добре той да се дава съм освовното ядене (гранули)
(цитирам Vabank по памет)
User's Signature

#7 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 13 September 2007 - 05:50 PM

Цитат

Аз съм чела, че е вредно да се редуват храните, примерно 1 ден готвено, 1 ден гранули, и че ако даваме някакъв месен продукт, е добре той да се дава съм освовното ядене (гранули)
(цитирам Vabank по памет)

Напълно съм съгласен. За кучето няма особено значение какъв е източника на протеини, но за микрофлората в храносмилателния му тракт има огромно. Честата смяна на видовете хранене довеждат до дисбаланс на тази микрофлора, в резултат на което междинни и недобре обработени съставки остават в чревния лумен. Дразнейки стената на червата те предизвикват възпаление и последващо разтройство. Доста често в тези случай се нарушава и локалния клетъчен имунитет и условнопатогенни бактерии започват да упражняват вредното си действие, което влошава картината.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#8 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 September 2007 - 06:11 PM

Благодаря, Д-р Коко, мисля, че сега ми се изясни проблема.

Работата е там, че моите глезотии само гранули не искат да ядат, ако ще и 3 дена гладни да седят... Трябва да са омешани или с кисело мляко, или с месо. Все пак гледам сухата храна да преобладава, а другото да е като "овкусител" r)
User's Signature

#9 Потребителят е офлайн   hihik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 September 2007 - 06:29 PM

Цитат

Благодаря, Д-р Коко, мисля, че сега ми се изясни проблема.

Работата е там, че моите глезотии само гранули не искат да ядат, ако ще и 3 дена гладни да седят... Трябва да са омешани или с кисело мляко, или с месо. Все пак гледам сухата храна да преобладава, а другото да е като "овкусител" r)

Не е забранено да се слагат "овкусители", но не ги сменяй. И избери такива, които да не променят прекалено много екилибъра в храната, който е постигнат вече с гранулите.

#10 Потребителят е офлайн   twoofo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 13 September 2007 - 06:50 PM

Ето статия относно храненето: DOG DIETS и откъс от нея.
Разбирам проблема със злоядите кучета, но нека хората които могат да заобиколят добавянето на каквото и да е да имат предвид, че:

Цитат

Another note about a wonderful food like the Х Food; it is a perfectly balanced food, and it is that precise balance, even more than specific ingredients, that makes it a better dog food. If you are feeding a nutritionally balanced commercial dog food, and you start adding table scraps, raw or cooked meat, chunks of broccoli or carrots, cottage cheese or yogurt, you are unbalancing it. Don't do that, at least don't do it very much.

Всъщност и аз това имах предвид, че сме дискутирали: храната да е с еднаква консистенция и съдържание, а не един път каша (накисната), друг път ненакисната, трети с месо, четвърти с кисело мляко... Предолагам, че при злояди е по-добре да ги накараш да хапнат нещо не дотам балансирано, отколкото нищо r)
User's Signature

Качена снимка

"Money will buy you a pretty dog, but it won't buy the wag of his tail"

#11 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 13 September 2007 - 10:08 PM

Именно заради злоядите кучета Ройал Канин създава първоначално консервата Рикавъри. Омесвайки част от нея със гранулата или друга храна , животните почват да ядат. Трябва обаче да се редуцира количеството на храната, заради високата енергийност и усвояемост на Рикавъри. В последствие тази лечебна храна се налага като възстановителна .
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#12 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2007 - 09:18 AM

Цитат

Именно заради злоядите кучета Ройал Канин създава първоначално консервата Рикавъри. Омесвайки част от нея със гранулата или друга храна , животните почват да ядат. Трябва обаче да се редуцира количеството на храната, заради високата енергийност и усвояемост на Рикавъри. В последствие тази лечебна храна се налага като възстановителна .

Моите не са злояди, а разглезени и капризни bl)
(аз съм виновна, че ги направих такива, но това е друга тема...)

Не съм чувала за тая консерва, но ще питам дали я имат в зоомагазина.

Благодаря на всички за мненията и съветите.
User's Signature

#13 Потребителят е офлайн   mmouse Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2007 - 09:56 AM

Досега хранихме кучето със смес от гранули и други неща (налагаше се да замаскираме гранулите), но винаги в еднаква консистенция. Има ли гранула, изпражненията са "перфектни" b) , ако мога така да се изразя. Разстройство не, по-скоро по-меки изпр. се получаваха само ако храната му леко се е повкиснала от жегата на терасата.
Малко оффтопик:
Откакто озверя обаче, коренно му смених начина на хранене, освен това трябваше да го подложа на диета, че беше бая закръглен. Менюто му вече се състои само от гранули, купата се пълни толкова, колкото може да изяде на 1 път, едно хранене вечер след разходка и толкова. Купата се облизва до последната гранулка b)
Въпреки рязката смяна на храненето няма стомашни проблеми, даже имаме подобрения (отървахме се от газовете).

Та мисълта ми беше - при нас не е имало проблеми от смесването на храната, освен газовете.
Да не би причината да е в млякото - то не е много подхдящо, с изключение на киселото, но в малки количества и по-скоро с лечебна цел, май за подобряване на чревната флора?
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#14 Потребителят е офлайн   zozolin4eto2 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2007 - 11:13 AM

Ние не полу4аваме разтройство. От магазина от който купуваме храните ни казаха , 4е не е хубаво да се смесват разли4ните видове гранулирани храни или пък рязко да се смени изцяло храната , но ние рязко минахме от Роял Канин на Педигри(за около ден два) и след това отново рязко на Роял и нищо не се промени в изпр. , но като цяло той не полу4ава разтройство дори когато му давам прясно мляко...Може пък да е ген незнам bl)
User's Signature

Качена снимка

#15 Потребителят е офлайн   hihik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2007 - 11:34 AM

Ако не са злояди, ами разглезени, според мен- от здравословна гледна точка, е по-добре да махнете изцяло овкусителите и да пробвате с различни вкусове храни. Но за това може да се поговори в друга тема, в къщата на кучето wink

#16 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2007 - 11:49 AM

Прясно мляко не съм им давала никога, само кисело, но от него не сме имали проблем.

А що се отнася до гранулите, пробвали сме различни марки, и единственото, което се яде (и то овкусено) е роял канин за капризни кучета...

Куче, което познава вкуса на истинското месо, малко трудно ще прояде само гранули.
User's Signature

#17 Потребителят е офлайн   hihik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2007 - 12:06 PM

Цитат

Прясно мляко не съм им давала никога, само кисело, но от него не сме имали проблем.

А що се отнася до гранулите, пробвали сме различни марки, и единственото, което се яде (и то овкусено) е роял канин за капризни кучета...

Куче, което познава вкуса на истинското месо, малко трудно ще прояде само гранули.

Е, ти ако си убедена, че "малко трудно" ще прояде гранули.. Пробвала съм го, не е невъзможно.

При това никой не е казал, да даваш задължително гранули- просто храна, която малко или много е балансирана. Ако избираш овкусител, той също ще писне в даден момент на разглезено куче. Дори рекавъри формулата писва. Но ти си знаеш де, най-важното е да не сменяш храната или овкусителя рязко и често.

#18 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2007 - 12:22 PM

Ами оставяла съм ги само на гранули - за 3 дни изядоха няма и 50 грама,
след което се отказах.....

Меса съм пробвала различни, но пилето най го предпочитат, не вярвам да им омръзне. Само като го сложа да се вари, и пощуряват, седат около печката, и чакат....
Все пак им давам по около 100 г на хранене общо на двамата, другото е гранула, и така всичко в купата се изяжда за 5 минути.

Тия дни никой не е получавал разстройство, всичко е нормално b)
User's Signature

#19 Потребителят е офлайн   StanEti Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 15 December 2009 - 10:43 PM

Здравейте! Имам следния проблем. Хъскито ми е на 50 дни, взех го на 39 и до 45 ден го храних с Роял Канин Стартер. Решихме да минем на Еукануба Пъпи и се опитахме да го направим поетапно, като смесвахме храната последните няколко дни. Днес вече дадохме само Еукануба, но кученцето получи разстройство и сега не знам какво да направя. Вечерта не му дадох да яде, винаги разполага с прясна вода, за да не се обезводни. Чудя се дали проблема е в храната - не му понася, не направихме прехода достатъчно плавно, или е близал нещо от пода.... доста често се случва колкото и да го следим. Какво следва от тук натък? Да го оставя без храна още малко докато разстройството премине, и след това да се върна на Стартера и да опитам по-плаен преход към новата храна? Или да го оставя на Еукануба, като разчитам че ще привикне и разстройството ще премине? Какво бихте ме посъветвали? Благодаря предварително!
User's Signature

Качена снимка

#20 Потребителят е офлайн   Хърс Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 December 2009 - 11:34 AM

Аз когато преминавам от една марка на друга давам ентерофермент. Досега не сме имали проблеми със смяна на храната. Имало е случаи когато рязко сме сменяли хранатаи пак не е имало проблем. Явно просто си е до организъм. Някои са с по чувствителен стомах и смяната на храната е стрес за него, при други пък няма проблем. Възможно и самата храна да не му поняся. Юкануба е една от най-качествените храни на нашия пазар, но това не означава че се отразява добре на всяко едно куче.
Аз те съветвам да даваш ентерофермен. Ако продължи с разстройството просто си избери друга марка храна.

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни