Източноевропейска овчарка
Публикувано: 14 January 2011 - 08:44 PM

Може да си разочарован ако не успееш,но си обречен ако не опиташ
Публикувано: 14 January 2011 - 08:58 PM
Rinusha, в 14 January 2011 - 07:49 PM, написа:

Това е най-важното! Тук има хора, които прекалено много се захласват по темата с родословието. Аз мисля, че няма особено голямо значение. Все пак кучето е на първо място член на семейството, а чак после всичко останало.

Cave canem, te necet lingendo - Beware of the dog, he may lick you to death...

Публикувано: 15 January 2011 - 12:20 AM

Публикувано: 15 January 2011 - 12:25 AM
Публикувано: 15 January 2011 - 10:06 AM

Публикувано: 15 January 2011 - 04:11 PM
ShiBumi_GirL, в 15 January 2011 - 09:11 AM, написа:

ShiBumi_GirL не е така :)
Това са две напълно различни селекции. ИЕО е селекционирана от руснаците с цел да си създадат "тяхна си" овчарка, а работните НОК са селекция на овчарки, които са работели добре. В момента най-добрите работни НОК са от чешки линии (даже началната селекция е била обща с тази на чехословашкия вълчак и впоследствие нещата са се отдалечили), които нямат нищо общо (освен прародители) с руските ИЕО. Но аз лично не виждам проблем тук да пишете :) все пак ИЕО произлиза от НОК. Даже до колкото знам за селекцията на европейците са използвали само и единствено едри немски овчарки.

Публикувано: 15 January 2011 - 07:00 PM
ultima, в 15 January 2011 - 01:16 PM, написа:
ShiBumi_GirL, в 15 January 2011 - 09:11 AM, написа:

ShiBumi_GirL не е така :)
Това са две напълно различни селекции. ИЕО е селекционирана от руснаците с цел да си създадат "тяхна си" овчарка, а работните НОК са селекция на овчарки, които са работели добре. В момента най-добрите работни НОК са от чешки линии (даже началната селекция е била обща с тази на чехословашкия вълчак и впоследствие нещата са се отдалечили), които нямат нищо общо (освен прародители) с руските ИЕО. Но аз лично не виждам проблем тук да пишете :) все пак ИЕО произлиза от НОК. Даже до колкото знам за селекцията на европейците са използвали само и единствено едри немски овчарки.

склонна съм да се съглася с теб,но работен тип НОК се казва на куче овчарка ,но с висока задница,а не екстериорна,поне аз доколкото съм запозната,а и някъде назад в темата май го пишеше.Дори и сиваци с висока задница знам,а не като тези красавци на горните снимки с екстериорен.Не претендирам да съм на 100% сигурна де,но с такова впечатление съм останала

Публикувано: 15 January 2011 - 09:18 PM
ShiBumi_GirL, в 15 January 2011 - 06:05 PM, написа:

Ами не е съвсем така. Да работните НОК са с по-висока задница от екстериорните, но кучетат на горната снимка не са екстериорни. Едното даже е от водещ развъдник за работни НОК от чешки линии --> www.jinopo.cz
Забележете разположението на задните крайници в стойката ... изпънати са назад нали? Това е причината гръбата линия да Ви се вижда ниска. В нормално положение на краката тези кучета са с нормални гърбове. Даже ако изпънете назад задните крайници на своето куче ще видите как задницата му пада надолу. По-горе в темата съм качила снимки на кучето на приятеля ми - Лъки.

Гърба му изглежда прав, но в стойка прилича на този при работните НОК :)
Една права гръбна линия не прави кучето работно

Освен това има 3 линии работни НОК: ГДР линии, Чешки линии и Западно Германски работни линии. Нито една от тях няма и бегъл произход от Русия (където е създадена ЕИО). Следователно нямат нищо общо, освен разбирасе родоначалниците на породата НОК. За сравнение м/у работно и шоу куче слагам снимки:
Vegas du Haut Mansard - който се води за най-добрият шоу НОК, съществуващ в момента

Pard z Jirkova dvora - чешка работна линия

Ще добавя само, че при работните НОК има и голямо генетично разнообразие и хубав пигмент на козината. Разнообразието на окраските също е голямо: сиваци, чепраци, черньовци и т.н.

Публикувано: 15 January 2011 - 09:22 PM

Публикувано: 15 January 2011 - 10:26 PM

Публикувано: 27 January 2011 - 04:06 PM
http://forum.dog.bg/..._1&#entry908445
Публикувано: 31 January 2011 - 01:41 AM
Публикувано: 18 February 2011 - 12:35 AM
Публикувано: 25 February 2011 - 06:57 PM
Публикувано: 25 February 2011 - 07:09 PM

Публикувано: 27 February 2011 - 08:23 AM

и една снимка да добрата кучинка - Сара